Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Kaikki blogit puheenaiheesta Oppivelvollisuusikä

Viisikko ja vaaran paikat

Pääministeri Antti Rinteen hallitus on saanut lempinimekseen Viisikko menneiden vuosikymmenten suosittujen lasten ja nuorten seikkailukirjojen mukaan. Viisikko seikkaili milloin missäkin, aarresaarella, Englannin nummilla, vanhoissa linnoissa ja luolissa; monenlaisissa vaaran paikoissa kumminkin. Viime viikolla julkaistun hallitusohjelman perusteella Rinteenkään Viisikolta ei tule itseaiheutettuja vaaranpaikkoja puuttumaan.

Oppivelvollisuutta on pidennettävä!

Seitsemän uutisissa kerrottiin juuri ajatuksesta pidentää lasten oppivelvollisuutta. Joidenkin tutkimusten mukaan opetuksen varhentamiseen käytetty euro tulee myöhemmin seitsenkertaisena takaisin.

Kannatan. Oppivelvollisuutta tulee pidentää sekä alusta, että lopusta. Ehkä tässä vaiheessa olisi hyvä - tai sopivaa - että oppivelvollisuus alkaisi kun lapsi on viisivuotias. En siis kannata nykyistä systeemiä jossa oppivelvollisuus perustuu pelkkään syntymävuoteen, se on väärin, ja virhe.

Nuoret voittivat Säätytalolla

Hallitus teki budjettineuvottelussa hyvän päätöksen, eikä nostanut oppivelvollisuusikää 17 vuoteen. Sen sijaan että nuoret velvoitetaan käymään lukion tai ammatillisen koulutuksen ensimmäinen vuosi, luvattiin oppivelvollisuuteen suunniteltuja rahoja ohjata sinne missä nuorilla niille kipein tarve on. Kepin sijaan nuoret saavat porkkanaa.

 

Tyhmä ja tietämätön?

Onko tästä oppivelvollisuusiän nostosta tehty samanlainen "poliittinen" asia mitä peruskouluun siirtyminen aikoinaan oli? Silloin suuri osa meistä oppikolun opettajista oli sitä vastaan. Nykypäivänä Pisa-tutkimusten jälkeen harva edes muistaa vastustustaan ( en kuulunut heihin)!

Peruskoulun jälkeen ammattikoulut ja lukio saavat valtionapua. Onko se pieni joukko, jotka tätä jatkopaikkaa syystä tai toisesta eivät saa, vähäarvoisempia? Onko pelko, että mahdolliset oppisopimukset vievät paikkoja ammattikoululta ja lukiolta?

Oppivelvollisuusiän korottamisen sijaan oppisopimuskoulutusta työhön

Demareiden ahaaelämys nuorten syrjäytymisen estämiseksi on oppivelvollisuusiän korottaminen vuodella. Mielestäni se ei auta siihen mihin se on lähinnä tarkoitettu eli nuorten syrjäytymisen estämiseen. Lisäksi se on nykytilanteessa turhan kallis. Demarit puhuvat 15 miljoonasta, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus 15-29 miljoonasta ja Kuntaliitto 56  miljoonasta eurosta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä