Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Kerran vielä etnisestä syrjinnästä

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden (VINO) puheenjohtaja Paloma Hannonen kirjoitti äskettäin
avoimen kirjeen (http://viheralue.blogspot.com/2011/05/avoin-kirje-joka-eli-omaa-elamaans...), jossa hän vaati Suomen kiekkoleijonia sanoutumaan irti rasismista, koska muutama maailmanmestaruutta juhlinut oli puhunut ulkomaalaisille aggressiivisesti. Jos suomalaiset vaatisivat rajoja kiinni ja estäisivät tietyn kansanryhmän jäsenten vapaan pääsyn ravintolaan, tilanne julistettaisiin epäilemättä kansalliseksi hätätilaksi. Onneksi länsinaapurissa ollaan suvaitsevaisempia - myös etnisen syrjinnän suhteen.

Suomalaiset jääkiekkofanit rynnivät Torniosta Haaparantaan juhlistamaan maailmanmestaruutta, ja Ruotsin poliisi olisi halunnut sulkea rajan:

http://www.iltasanomat.fi/mmkiekko/suomalaisfanit-rynnivat-ruotsiin---po...

Suomalaiset jääkiekkofanit pyrkivät selvin päin ravintolaan, mutta heitä ei päästetty sinne, koska ravintolaan ei haluttu enempää suomalaisia:

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/leijonafaneja-ei-paastetty-pubiin-tuk...

 

Vaatikaamme (etenkin Vihreät) kovaan ääneen Ruotsin hallitusta tuomitsemaan kaikkinaisen etnisen syrjinnän. Myös nöyrä anteeksipyyntö olisi enemmän kuin paikallaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Trine Mals

No olihan tämä arvattavissa.

Eikös se Portugali-paketin ulkopuolelle jääminen tarkoittanut rajojen sulkemista ja Impivaaraan käpertymistä?

Jyri Terttu

Ruotsi tosiaankin jäi Portugali-paketin ulkopuolelle.

Taha Islam

Öö, Suomessa ravintola saa tarvittaessa kieltää jonkin etnisen ryhmän sisäänpääsyn.

Trine Mals

Taannoin asustelin (töissä) Ruotsissa ja mentiin vaihto-oppilasporukan kanssa baariin. Lähes koko sekalainen seurakunta pääsi baariin, mutta eräs tsetseeni ei. Kaverit sanoi että sen takia ei päässyt sisällä kun näytti kuulemma venäläiseltä.

Olin silloin WTF, ja olen kyllä edelleenkin. WTF???

Jaakko Häkkinen

Ravintoloilla on toki oikeus valita asiakkaansa yksilöinä: liian epäilyttävän/juopuneen näköisiä ei tarvitse päästää sisään. Sen sijaan etnisyyden käyttäminen ainoana perusteena ei tietääkseni ole sallittua. Ainakaan sellaista ei sallita yhdenvertaisuuslaissa:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040021?search[type]=pika&search[pika]=syrjint%C3%A4

Trine Mals:
"Eikös se Portugali-paketin ulkopuolelle jääminen tarkoittanut rajojen sulkemista ja Impivaaraan käpertymistä?"

Mitä? unohdit hymiön...

Taha Islam

Väärin. Ravintola voi olla päästämättä sisään esim. Afrikan sarven ihmissaastaa, mikäli ravintolassa on maahanmuuttokriittisiä hompuuseja ja vaara yhteenottoon on olemassa. En tietenkään tarkoita, että maahanmuuttokriittiset pienessä nousuhumalassa olisi mitenkään erityinen vaara kultamunille ja muille leopardihatuille, koska se olisi leimaamista.

Pieta Leonardo

Afrikan sarven ihmissaastaa?

Kuka, ketkä, missä?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Haaparanta on "kunnostautunut" monin tavoin.

Alue on vuosisatoja ollut suomenkielinen västöltään. Nytkin Haaparannan asukkaista on yli puolet taustaltaan suomenkielisiä.

-Silti Haaparannan katukilvet eivät ole kaksikieliset.
-Haaparannan kunta ei dokumentoi toimintaa suomen kielellä.
-Vielä joku vuosi kunnanvaltuuston kokouksissa ei saanut puhua suomea,vaikka osanottajat olivat isolta osin suomenkielisiä/meänkielisiä. En tiedä mikä on tilanne nyt.

Kunnan virkoihin ei edellytetä suomen tai meänkielen taitoa, vaikka alue on muka meänkielinen hallintoalue.

1990-luvulla ruotsinkielisten vaatimuksesta Haaparannan paikallisradio lopetti suomenkielisten laulujen esittämisen lähetyksissään paikkakunnan ruotsinkielisten vaatimuksesta. Mikä on tilanne nyt-en tiedä.

Haaparannan sisäänajoteillä on isot tervetuloa-taulut. Paitsi suomeksi ei tietenkään voi toivottaa tervetuloa. Otin aikoinaan kuvan oikein muistoksi. On niin kova suomalaisviha siellä ei käy suomeksi.

Haaparannan pohjoispuolella on Päkkilän kylä. Tai oikeastaan sitä ei ollut olemassa vaan Bäckestan kylä. Viranomaiset olivat antaneet sille sellaisen nimen.

Paikkakuntalaiset vuosien oikeustaistelun jälkeen saivat tien varteen sen Päkkilän myös tien varteen. Tietenkin Bäckestän alapuolelle.

Sen vuoksi läheisen ladon seinällä oli vuosia iso pahvitaulu jossa luki Päkkilä. Otin siitäkin aikoinaan kuvan. Semmonen on monen suomalaisenkin ihannoima Ruotsi ja ruotsalainen yhteiskunta.

Pohjoisempana Pajalassa halusivat paikkakunnan kanta-asukkaat paikkakunnan koulujen opetussuunnitelmaan paikalliskielisiä lauluja koulujen lauluvalikoimaan,meänkielellä.

Muualta muuttaneet ruotsinkieliset keräsivät nimilistan ja estivät sen.

http://www.str-t.com/liitosta/histuuriaa-6-37/

Jaakko Häkkinen

Taha Islam, voisitko trollaamisen sijaan esittää pykälän joka sallii etnisen syrjinnän ILMAN MUITA PERUSTEITA? Esittämässäsi esimerkissä oli MUU PERUSTE - aivan vastaavasti voidaan järjestyssyistä rajoittaa prätkäjengiläisten tuloa ravintolaan, mikäli siellä kokoustaa kilpaileva prätkäjengi. Tämä ei ole ETNISTÄ SYRJINTÄÄ.

Ymmärrätkö?

Jouko Koskinen

Tulimme Kiirunasta kiipeilyeissulta - Haaparannasta junalla kun oli
paljon kamaa kannettavana. Siinä lastaussillalla kuuneltiin kuulutusta;
'tåget avgår övertornea . . ' no eihän me minnekään Ylitornioon mennä.
Kuuluttja mölyää saamaa 10 minuttia yli lähtöajan aina suuremmalla voimalla.

Lopulta huomataan yhdessaä vaunussa pieni kilpi 'går till Finland' -
kun juna ylitti joen kaikki alkoivat kummasti ymmärtämään suomea.
Ei ole ihme että Lahti pitää kirjoittaa vaunun kilpeen 'Lahtis' jotta
sipoolainen ei nouse väärään junaan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

"Myös nöyrä anteeksipyyntö olisi enemmän kuin paikallaan."

...ja kansallinen suruliputus vääryyden kokeneiden puolesta.

Jos nyt ei puhuta ruotsinsuomalaisten ja/tai meänkielisten asemasta, osataan Ruotsissa viimeinkin se, mikä on Suomessa osattu jo pitkään: positiivinen syrjintä, jossa suomalaisten syrjintä kansallisuutena ei ole faktista syrjintää. Eikös Yhdysvalloissa asu aika paljon suomalaisten jälkeläisiä? Moni olisi varmasti mielissään, jos saisi tietää, että heitä saa aivan vapaasti sorsia tuntematta oloaan rasistiksi.

Toimituksen poiminnat