Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Objektiivinen kielipoliittinen muistio

Taulukkoteknisistä syistä Objektiivinen kielipoliittinen muistio löytyy vain PDF:nä:

http://www.elisanet.fi/alkupera/Kielipoliittinen.pdf

 

Sama myös englanniksi, jotta ulkomaalaisetkin saisivat hämmästellä Suomen eriskummallista tilannetta - Objective language political note:

http://www.elisanet.fi/alkupera/Languagepolitical.pdf

 

Pohjustus

  • Suomen tilanne on ainutlaatuinen: missään muussa maassa ei tiettävästi enemmistön ole pakko opiskella 5 % suuruisen vähemmistön kieltä.
  • Ei ole pystytty esittämään minkäänlaisia perusteluja sille, miksi kaikkien suomenkielisten pitäisi opiskella ruotsia.
  • Vaihtoehdot eivät ole pelkästään 1) säilyttää nykytilanne, tai 2) assimiloida ruotsinkieliset. Ruotsin kielen asema toisena virallisena eli kansalliskielenä voidaan hyvin säilyttää, vaikka pakkoruotsista luovuttaisiinkin. Lisäksi pakkoruotsi voitaisiin säilyttää kaksikielisissä kunnissa vaikka se poistettaisiin yksikielisistä kunnista. Samoin pakkoruotsi voitaisiin säilyttää korkeakouluissa ja esim. niihin valmistavassa lukiossa, vaikka se poistettaisiin muista keskiasteen kouluista ja peruskoulusta, koska:
  • Kielitaitolain 6 § mukaan "Valtion henkilöstöltä, jolta edellytetään säädettynä kelpoisuusvaatimuksena korkeakoulututkintoa, vaaditaan kaksikielisessä viranomaisessa viranomaisen virka-alueen väestön enemmistön kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä toisen kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa. Yksikielisessä viranomaisessa edellytetään viranomaisen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä toisen kielen tyydyttävää ymmärtämisen taitoa."
  • Suomen maine ei suinkaan muuttuisi vähemmistövastaiseksi sillä, että pakkoruotsin alaa kavennettaisiin. Kukaan on tuskin nimittelemässä Yhdistynyttä kuningaskuntaa vähemmistöjä polkevaksi barbaarimaaksi, vaikka siellä pakkokymriä opetetaan vain Walesissa eikä koko valtakunnassa. Aivan samoin pakkoruotsi voitaisiin säilyttää ruotsinkielisten kotiseutualueella. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Aku Ankka

Jaakko, myös Sinun kanssasi on hyvin helppoa olla samaa mieltä! :)

Toimituksen poiminnat