Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Perussuomalaiset gallupeissa ainoa johdonmukainen nousija

  • Kuva 1: Viimeisimmät gallupit tammikuun lopusta huhtikuun alkuun
    Kuva 1: Viimeisimmät gallupit tammikuun lopusta huhtikuun alkuun
  • Kuva 2: Viimeisimmät gallupit taulukkomuodossa
    Kuva 2: Viimeisimmät gallupit taulukkomuodossa

Viime kuukausien gallupit aikajärjestyksessä:

1. YLE: Taloustutkimuksen kysely 25.1.-2.3.2017

2. Helsingin Sanomat: Kantarin kysely 13.2.-10.3.2017

3. YLE: Taloustutkimuksen kysely 6.3.-28.3.2017

4. Helsingin Sanomat: Kantarin kysely 23.3.-30.3.2017

5. Alma: Tietoykkösen kysely 24.3.-1.4.2017

 Nämä tulokset on koottu kuvaajana kuvaan 1 ja taulukkona kuvaan 2

 

- Kärkikamppailu on äärimmäisen tasainen: mikä tahansa kolmesta suurimmasta puolueesta voi olla kuntavaalien suurin. Sosialidemokraattien trendi on ehkä selvimmin laskeva, joten se saattaa jäädä kolmanneksi. Virhemarginaali on näissä kyselyissä kuitenkin aina noin 2-3 %.

- Neljänneksi suurimmaksi tulee luultavasti nousemaan perussuomalaiset. Se on ainoa puolue, jonka käyrä on tasaisen nouseva. En tiedä gallupien korjauskertoimista, mutta perinteisesti gallupit ovat näyttäneet perussuomalaisille todellisuutta matalampaa kannatusta ja vihreille todellisuutta korkeampaa kannatusta. Vasemmistoliitto ei taida yltää kahden edellämainitun tasolle. 

- RKP:n, Kristillisdemokraattien ja pienpuolueiden kannatus ei juurikaan ole muuttunut. 

- Hallituspuolueet ovat viime kuukausina parantaneet suhteessa oppositiopuolueisiin. Oli viisasta hoitaa leikkaukset pois hallituskauden alussa, niin nyt vaalivuosien aikana (kuntavaalit 2017, presidentinvaalit 2018 sekä eduskuntavaalit ja eurovaalit 2019) voidaan keskittyä äänestäjien miellyttämiseen. 

 

P.S. Lisätty kuvaan 1 kuntavaalien 2012 tulokset. Vihreät on ainoa varma voittajapuolue, nostaen kannatustaan useita prosenttiyksikköjä. Kokoomus on ainoa varma häviäjäpuolue, menettäen useita prosenttiyksikköjä. Vasemmistoliitto on mahdollinen voittaja ja Perussuomalaiset mahdollinen häviäjä viime vaaleihin nähden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Perussuomalaisten nousu on nähty monta kertaa joten mikään yllätys se ei ole. Sen sijaan vihreät onnistuu joka kerta sössimään hyvät galluplukemat kun vaalipäivä lähestyy.

Jaakko Häkkinen

Ehkä heidän kannattajansa mieluummin jäävät sunnuntaina kotisohvalle pössyttelemään pilveä? ;)

Huomaa hauska stereotypia! Samanlainen kuin jos persuja ja heidän kannattajiaan nimitellään rasisteiksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eivät nuo stereotypiat ihan samanlaisia ole. Rasisti voi olla helposti sitä rikkomatta mitään lakia. Pilven pössyttely ei oikein käytännössä onnistu osallistumatta, tai ainakaan myötävaikuttamatta rikolliseen toimintaan. On sitten ihan oma keskustelunsa pitääkö kannabiksen olla laiton aine.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #17

Ovat ne sikäli vertailukelpoisia, että kotonaan voi huoletta ja vapaasti olla kumpi vain, mutta julkisessa tilassa rasismointi eli vihapuhe tai pössyttely voi johtaa ongelmiin virkavallan kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Tuota yritin pointtinani vääntää, että mikään ei kiellä rasistisia ajatuksia tai arvoja, eikä edes puheita. Sen kun esittää asiansa asiallisesti, niin ei seuraa mitään yhteiskunnan sanktioita vaikka sitten eduskunnan puhujapöntöstä esittäisi. Jos joku pelkää maineensa ja aarvostuksensa puolesta, hänellä on ehkä vielä toivoa. Jos taas ei pelkää, puhuu hän ennen pitkää asioita jotka ovat laittomia ihan sanojansa mahdollisesta rasistisuudesta riippumatta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toki kannattaa muistaa, että huumausainerikoksista syytteitä saaneita ehdokkaita oli selkeästi eniten vasemmistoliitossa ja Perussuomalaisissa. Ei suinkaan vihreissä ;)

Eli stereotypiasi on virheellinen.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #22

Hyvä korjaus!
Ehkä vihreät pössyttelijät ovat niitä myyttisiä "fiksuja kohtuukäyttäjiä" eivätkä jää kiinni? :D Vasemmistoanarkistit ja rasistinatsit kierivät katuojassa pöllyissään ja jäävät kiinni. ;)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #25

Kenties, tai kenties vihreät vain käyttäjät huumeita vähemmän kuin näiden mainittujen puolueiden väki. Suoraan sanottuna minulla ei ole hajuakaan kumpi väite pitää paikkansa, tosin en muista törmänneeni edes fiksuihin kohtuukäyttäjiin erinäisissä puoluekokousillallisten jatkoilla yms joissa kuitenkin olen jokusen kerran ollut.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kyllä kai nyt jos koskaan on viimeinen tilaisuus saada järkeä politiikkaan. Eilinen MOT ja tämän päivän anarkia lentokentällä osoitti mihin ollaan menossa, ellei korjausta tehdä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos ja kun paalupaikalla olevat puolueet jäänevät 18 prosentin kahta puolen, niin todellisuudessa ne menettävät kannatustaan melkoisesti. Demarit saattavat jäädä 16 prosentin tietämiin. Kepu menettäisi vähiten, mutta kuitenkin. Perussuomalaisilla on hyvät mahdollisuudet säilyttää vuoden 2012 kuntavaalitulos ja jopa hivenen lisätä kannatustaan

Jaakko Häkkinen

Aivan. Lisään viime kuntavaalien tulokset havainnollisuuden vuoksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hyvä, jos persut saavat edes puolet viimevaalien valtuustopaikoista.

Jaakko Häkkinen

Kukaan ei saa vanhaa määrää, koska paikkoja on niin paljon vähemmän jaossa kuntien yhdistyttyä.

Mutta kannattaa huomioida, että persujen ehdokasmäärä väheni pienemmällä osuudella kuin muilla suurilla puolueilla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taitaa tämä Ville Niinistön toiminta viime päivinä vähentää vihreiden kannatusta.

Noista gallupeista ei kyllä osaa sanoa mitään, kaikki on melko auki vielä. Persujen uskon saavan sen 10-12 prosenttia, mikä on ihan hyvä kannatus, sekin riippuu miten porukka liikkuu sunnuntaina, selvää on ollut viimeaikojen nousu, se on totta.

Kolmen suurimman tilanne on mielenkiintoinen, jos demarit eivät olekaan suurin, edessä varmaan sitten taas puoluejohdon vaihto.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"perinteisesti gallupit ovat näyttäneet perussuomalaisille todellisuutta matalampaa kannatusta"

"Puolueettomalle" blogistille muistin virkistykseksi Taloustutkimuksen puoluekannatusarviot vuodelta 2012:
http://www.taloustutkimus.fi/tuotteet_ja_palvelut/...

Ps:n kannatus vaihteli tuona vuonna välillä 14,1 - 18,0. Vaaleissa tulos oli 12,3 prosenttia. Pian näemme, miten jatkuva jankkaus maahanmuutosta ja vain siitä vaikuttaa lukuihin.

Jaakko Häkkinen

Jussi hyvä, vuosi on aivan liian pitkä tarkastelujakso: puhutaan vaalienalusgallupeista, ei muista.

Luepa vaikka Soininvaaralta mainitsemastani ilmiöstä:
http://www.soininvaara.fi/2012/05/24/mtv3n-kumma-g...

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Soininvaaran loppukaneetti:
"Koska perusdata ei ole käytettävissä, on vaikea arvioida, mikä on perussuomalaisten todellinen kannatus nyt. Se on laskenut selvästi. Väittäisin, että se on jopa vähemmän kuin tuo korjaamaton 12,1 prosenttia, sillä tuskin kaikki perussuomalaisten kannattajat vastasivat väärin kysymykseen viime kunnallisvaalien äänestämisestä."

Sinun argumenttisi on, että ps:n kannatus on galluplukuja suurempaa, ja Soininvaara näyttäisi olevan toista mieltä. Edelleenkin pidän väitettäsi ps:n "perinteisestä" mielipidetutkimuksia suuremmasta kannatuksesta kaikkea muuta kuin puolueettomana, jollaiseksi itseäsi väität, koska ps alisuoritti viime kuntavaaleissa myös verrattuna vaalien alla tehtyihin kannatusmittauksiin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #10

Öh, äh! Tuo koski viime vaaleja, ei näitä. Ja se oli enemmän kuin tuo 12,1 %, tarkkaan ottaen 12,3 %! Ja juuri äskettäin oli lehdissä taas juttuja, joissa asiantuntijat toistivat ilmiön: Perussuomalaiset saavat yleensä enemmän kuin vaalienalusgallupit näyttävät.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt mielipidemittauksiin uskotaan ja luotetaan. Jos se oma puolue onkin mielipidemittauksissa kärsimässä tappion, ne haukutaan pystyyn. ;-)

Puolueiden johto ottaa mittaukset vakavasti. Sen olen huomannut.

Jaakko Häkkinen

Yksittäinen gallup on aina epävarma, mutta kun näin erilaisilla otoksilla ja korjauskertoimilla saadaan näin yhdenmukaisia tuloksia, niin mitä perusteita sinulla on epäillä?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Voisin lyödä pienen vedon siitä, että perussuomalaisten kannatus kuntavaaleissa ylittää neljän vuoden takaisen.

Jaakko Häkkinen

Annan sille 22 % todennäköisyyden. ;)
Luultavimmin kuitenkin se jää vähän aiemman tuloksen alle.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Esmes Lappeenrannassa ehdokkaiden määrä kasvoi 50% 4v takaiseen. Imatralla 19->35

Täällä ainakin menee yli.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #15

Kokonaisuutena kaikilla puolueilla vähenivät ehdokkaat sadoilla. Tietysti se johtui siitä, että kuntien määräkin on vähentynyt. Mutta kannatussuhteita on todella vaikea arvioida koko maan osalta; pitäisi jaksaa laskea arviot jokaisesta kunnasta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #16

Paitsi vihreillä joilla ehdokasmäärä nousi parillasadalla uuteen ennätykseen. Jokaisella vanhalla suurella pudotus oli miltei 1000 ehdokasta per puolue.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Lukematta kommentteja, veikkaisin vaalien suurimmaksi voittajaksi sitoutumattomia puolueiden ulkopuolisia ehdokkaita.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä. Tänään IPUa äänestäisin mutta kun eivät ole ehdolla Joensuussa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Perussuomalaiset notkahtivat kun Soini teki ministeriksi päästessään pekkavennamot.
Riveistä poistuneet tekevät paluuta, kun parempaakaan ei ole tarjolla. Tai joo, ihailemani J Halla-aho toki saattaa olla uudelleen nousun takana.

Jorma Kinnunen

Eilinen blogisi Niinistöstä näkyy kadonneen, sensuuri iskenyt?

Toimituksen poiminnat