Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Ei pormestarivaalit vaan valitsijamiesvaalit

Muut puolueet ovat ärsyyntyneet siitä, että kokoomus ja vihreät markkinoivat kuntavaaleja Helsingissä pormestarivaaleina. Vihreät ja kokoomus hyötyvät siitä, jos he saavat epätietoisen äänestäjän tekemään valintansa pormestarien vastakkainasettelun kautta. He toivovat, että äänestäjä ajattelee: "Muuten äänestäisin naapurin Hannaa/Hannua, mutta koska vastustan/kannatan suurmoskeijaa niin joudunkin äänestämään nyt Vapaavuorta/Sinnemäkeä."

 Kuntavaalit eivät kuitenkaan ole pormestarivaalit vaan valitsijamiesvaalit. Me Kekkosen kaudella eläneet muistamme vielä, miten presidenttikin valittiin valitsijamiesvaaleilla. Yhdysvalloissa tämä omituinen järjestelmä on edelleen käytössä - siksihän Trump voitti vaalit, vaikka sai oikeasti vähemmän äänestäjiä taakseen. 

 Pormestarin nimittäin valitsee kunnanvaltuusto keskuudessaan. Niinpä keskustan äänestäjän kannattaa äänestää sellaista keskustalaista ehdokasta, joka pormestarivaalin ensimmäisellä kierroksella äänestää keskustan pormestariehdokasta ja toisella kierroksella kokoomuksen pormestariehdokasta. Vastaavasti vasemmistoliiton äänestäjän kannattaa äänestää sellaista vasemmistoliiton ehdokasta, joka pormestarivaalin ensimmäisellä kierroksella äänestää vasemmistoliiton pormestariehdokasta ja toisella kierroksella vihreiden pormestariehdokasta.

 Kaikille äänestäjille tilanne ei ole yhtä helppo. Jonkin yksittäisen mielipiteen vuoksi vihervasemmiston kannattaja saattaakin haluta pormestariksi kokoomuksen Vapaavuoren, tai keskustaoikeiston kannattaja vihreiden Sinnemäen. (Tunnustakaamme suuri todennäköisyys sille, että toisella kierroksella ovat vastakkain juuri Vapaavuori ja Sinnemäki, koska kokoomus ja vihreät ovat Helsingin suurimmat valtuustoryhmät ja niiden ehdokkaat tulevat siksi saamaan eniten ääniä.)

 Kuntavaaliehdokkaiden tulisikin kertoa äänestäjille ensisijainen (joku omasta puolueesta?) ja toissijainen pormestariehdokkaansa (Vapaavuori vs. Sinnemäki). Koska näin ei tapahdu vapaaehtoisesti, kehotan äänestäjiä kysymään ehdokkaaltaan tämän kantaa - ja säilyttämään kirjallisen vastauksen todisteena. Takinkääntäjien paljastaminen on kuntalaisten etu, jottei heitä enää jatkossa äänestettäisi valtuustoon.

 Jatkossa tulisi siirtyä suoraan demokratiaan pormestarivaaleissa. Toisin sanoen pormestarista äänestettäisiin erikseen kuntavaalien yhteydessä (puolue-eliitti asettaisi ehdokkaat), tai sitten yhteisellä sopimuksella kunnassa eniten ääniä saanut ehdokas valittaisiin pormestariksi (ehdokkaina siis kaikki kuntavaaliehdokkaat).

 En ole kuullut perusteluja sille, miksi pormestarin valitseminen on jätetty elitistisen harvainvallan tapaan muutaman kymmenen valtuutetun päätettäväksi. Tässä suhteessa olemme Sauli-Arabia!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Olli-PekkaSalminen kuva
Olli-Pekka Salminen
Jaakko Häkkinen

Sitä uutta, että yhdet rummuttavat vaaleja pormestarivaaleina ja toiset räyhäävät sitä vastaan. :) Totuus on siinä välissä.

Juuso Hämäläinen

Joo suora henkilövaali eikä mitään kiilapoikia ja puolueita siinä välissä vesittämässä kansan valintoja.

Sama systeemi muuallekin. Vähentäisin rajusti puoluetoimistojen valtaa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Pormestarivaalit olisi pitänyt olla erikseen. Nyt sotkee kuntavaaleja ja ihmiset voi hämääntyä äänestämään vain Sinnemäkeä tai Vapaavuorta, kun tärkeitä on kuitenkin kunnalisvaalit ja äänestää oikeaa puoluetta ja ehdokasta.

Toimituksen poiminnat