Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Ruotsissa ongelmalähiö = maahanmuuttajalähiö

  • Kuva 1: Helsingin vieraskieliset ryhmät
    Kuva 1: Helsingin vieraskieliset ryhmät
  • Kuva 2: Helsingin ulkomaalaistaustaisten työllisyys- ja työttömyysasteet
    Kuva 2: Helsingin ulkomaalaistaustaisten työllisyys- ja työttömyysasteet

Katsotaanpa tarkemmin Ruotsin ongelmalähiöitä. Niitä on siis Ruotsin poliisin raportin mukaan yhteensä 53 kappaletta, joista 15 on pahimpia eli "erityisen altistuneita alueita", ja niillä viranomaisten mahdollisuus toteuttaa tehtäviään on rajallinen. Yhteisö suojelee rikollisia ja estää poliisin toimintaa; ajoneuvoja kivitetään ja poltetaan, talojen ikkunoita rikotaan ja liikkeitä ryöstellään. 

 Jännää kyllä, poliisin raportissa ei kerrota ongelmalähiöiden maahanmuuttajataustaisen väestön osuutta. Siksi olen itse poiminut ruotsin-, suomen- ja englanninkielisistä Wikipedioista ulkomaalaistaustaisten osuudet näissä lähiöissä. Muslimien osuudesta ei ole tarkkoja tietoja saatavilla, mutta Ruotsin maahanmuutosta suurin osa on juuri humanitaarista maahanmuuttoa, jonka lähtöalueet ovat pääosin arabimaailmassa (Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka). Joiltain alueilta ei ole tietoja, toisilta on vain ulkomailla syntyneiden osuus, josta siis puuttuvat toisen polven maahanmuuttajat. Esimerkiksi Rosengårdissa 60 % on syntynyt ulkomailla, ja yhteensä 86 %:lla on maahanmuuttajatausta. 

 Pahimmat eli erityisen altistuneet alueet (eivät erityisessä järjestyksessä; suluissa maahanmuuttajataustaisten osuus asukkaista):

1. Vivalla, Örebro (75 %)

2. Hallunda/Norsborg, Botkyrka (78,8 %)

3. Husby, Stockholm (86 %) 

4. Ronna/Geneta/Lina, Södertälje (???)

5. Rinkeby/Tensta, Stockholm (90,7 % / 87 %)

6. Araby, Växjö (???) 

7. Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö (86 %)

8. Södra Sofielund (Seved), Malmö (???)

9. Bergsjön, Göteborg (~80 %)

10. Biskopsgården, Göteborg (42 % syntynyt ulkomailla)

11. Gårdsten, Göteborg (???)

12. Hammarkullen, Göteborg (57,4 % syntynyt ulkomailla)

13. Hjällbo, Göteborg (58,5 % syntynyt ulkomailla)

14. Lövgärdet, Göteborg (57,1 % syntynyt ulkomailla)

15. Skäggetorp, Linköping (???)

 

Kuten nähdään, ongelmalähiöitä yhdistää se, että vähintään 3/4 niiden asujaimistosta on maahanmuuttajataustaisia.

 On harhaanjohtavaa ja suorastaan valheellista sanoa, että Ruotsissa nuoret tai rikolliset mellakoivat (kuten vielä uutisoitiin joitain vuosia sitten, silloin harvoin kun edes uutisoitiin), vaikka todellisuudessa nuoret arabimaalaiset ja rikolliset arabimaalaiset mellakoivat. Ei ongelmalähiöiden mellakkavideoissa juuri näe kuin arabimaalaistaustaisia (Somalia mukaan luettuna) mellakoijia.

 

 Miten voisi edes teoriassa olla mahdollista kotouttaa tulijat ruotsalaisen yhteiskunnan tavoille, jos asuinalueella harvempi kuin joka neljäs asukas edustaa kantaväestöä? Ruotsalaisen yhteiskunnan ideologisperäinen rajaton typeryys näkyy siinä, ettei asialle tehty mitään vuosikymmenten aikana, vaan hyväuskoisesti vain toivottiin, että kaipa ne kotoutuvat! Ei tarvitse ihmetellä, miksi maan ainoan maahanmuuttokriittisen puolueen eli ruotsidemokraattien suosio kasvaa kasvamistaan...

 Ongelmien syyt ovat osaltaan kulttuuris-uskonnollisia (miksi vain arabimaalaiset/muslimit riehuvat kaduilla suurina jengeinä?), osaltaan sosioekonomisia. Esimerkiksi vain 28 %:lla Malmön Rosengårdin työikäisestä väestöstä on jonkinlaista "työllistä aktiviteettia" (sysselsätt) - eikä tämä edes kaikkien kohdalla tarkoita palkkatyötä. Ruotsissakaan ei siis todellakaan riitä töitä kaikille maahanmuuttajille. Osasyynä on tietysti myös alhainen koulutustaso - mutta ketään ei voi pakottaa kouluttautumaan, vaan se on yksilöiden ja perheiden oma valinta.

 

Seuraako Suomi tyhmänä perässä?

 "Helsingistä löytyy nyt 13 lähiötä, joissa vieraskielisten osuus väestöstä ylittää 20 prosentin. Vielä kaksi vuotta sitten näitä lähiöitä oli vain yhdeksän." (Helsingin Uutiset 15.8.2015)

Vieraskielisten osuus kaupunginosan väestöstä:

1. Meri-Rastila 33%

2. Kallahti 31%

3. Kurkimäki 30%

4. Itäkeskus 29%

5. Jakomäki 28%

6. Kivikko 27%

7. Kontula 27%

8. Vesala 24%

9. Puotinharju 23%

10. Itä-Pasila 23%

11. Malminkartano 22%

12. Pihlajamäki 21%

13. Viikin tiedepuisto 21%

14. Ylä-Malmi 20%

15. Pihlajisto 20%

 Suomen maahanmuuttajaväestön rakenne on kuitenkin sikäli "turvallisempi", että suurimmat yksittäiset ryhmät Helsingissä ovat venäjän- ja vironkieliset, ja he edustavat pääasiassa työperäistä maahanmuuttoa. Humanitaarisia maahanmuuttajia arabimaailmasta - sitä "riskiryhmää", joka työllistyy vuosikymmenestä toiseen surkeasti - on kuitenkin yhteensä enemmän: 2000-luvulla Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleet ovat olleet Helsingin suurin ja nopeimmin kasvava ryhmä. (Kuva 1)

 Ruotsin tie on meillä kuitenkin vielä estettävissä. Siihen on ainakin kolme tärkeää keinoa:

 1. Alueellisen eriytymisen estäminen. Kuntien ja vuokra-asuntoyhtiöiden olisi koordinoitava yhdessä politiikkaansa niin, ettei samalle alueelle kerääntyisi liikaa maahanmuuttajia, etenkään riskiryhmästä. Tämä nimittäin johtaa kierteeseen, jossa kantaväestö muuttaa pois, ja heidän tilalleen muuttaa uusia maahanmuuttajia. Eräissä Itä-Helsingin lähiöissä asiaan on puututtava välittömästi.

 2. Moskeijoiden opetusten valvominen. Olisi hyvä, jos valtio ja kunnat olisivat osallisina moskeijoiden rakentamisessa. Tällöin niillä olisi oikeus ja mahdollisuus paremmin valvoa, millaista oppia muslimeille täällä jaetaan. YLEn dokumentti Ulkolinja: Sharialakia Tanskassa todistaa, että ulospäin imaamit ja uskonoppineet valehtelevat järjestelmällisesti olevansa lainkuuliaisia, vaikka todellisuudessa he kehottavat muslimeja seuraamaan sharia-lakia ja halveksivat vääräuskoisten lakeja.

 Suomesta on lähtenyt muslimiväestöön nähden ennätysmäärä taisteilijoita "Islamilaisen valtion" riveihin, eli radikalisoitumisen riski on täällä korkea. Kun Isis kukistetaan ja henkiinjääneet palaavat Eurooppaan, luvassa on paljon verisiä terrori-iskuja, joiden yhteydessä huudetaan aina "Allāhu akbar!" ('Allah on suuri'). [Tietoisku: Allah on vain muslimien jumala.]

 Valtiovallan tulee tehokkaasti estää radikaalien oppien saarnaaminen Suomessa. Siksi Saudi-Arabian rahoitusta moskeijoille ei tule hyväksyä - maassa suositaan radikaalia wahhabismia, joka on juuri se suuntaus, jolla islamilaiset terroristit toimintaansa perustelevat. (Ks. Ulkolinja: Saudi-Arabian liittolaiset.)

 3. Humanitaarisen maahanmuuton rajoittaminen. Turvapaikanhakijoista nykyään vain pieni osa on oikeasti hädänalaisia; järjestelmää käytetään törkeästi väärin elintasosiirtolaisuuden kanavana, ja se ruokkii rikollista toimintaa eli ihmissalakuljetusta. Humanitaariset maahanmuuttajat työllistyvät heikosti Suomen työmarkkinoilla (Kuva 2), mikä altistaa heidät syrjäytymiselle ja sitä kautta kohonneelle rikollisuudelle, joka jatkuu toisessa polvessakin.

 Suomeen ei pidä ottaa enempää humanitaarisia maahanmuuttajia kuin pystytään "varmuudella" kotouttamaan yhteiskuntaa hyödyttäviksi veronmaksajiksi. Sitten kun meillä on hyvin kotoutunut ja yhteiskuntaamme sopeutunut maahanmuuttajaväestö, se opastaa uudet maahanmuuttajat tehokkaimmin kotoutumaan. Siihen saakka muuttovirtaa pitää pienentää - maahanmuuttajat kotoutuvat sitä heikommin, mitä enemmän heitä tulee ja mitä enemmän he ovat tekemisissä muiden vielä kotoutumattomien maahanmuuttajien kanssa. 

 Ei pidä toistaa Ruotsin virhettä eli ottaa vastaan paljon humanitaarisia maahanmuuttajia ja vain toivoa kädet ristissä, että he jotenkin automaattisesti ja itsestään kotoutuisivat yhteiskuntaan. 

 Kaaosmaiden ongelmat eivät ratkea sillä, että me otamme niistä Eurooppaan rikkaat ja röyhkeät, samalla kun oikeasti hädänalaiset kaikkensa menettäneet kärsivät pakolaisleireillä. Vaikka ottaisimme Eurooppaan miljardi kaaosmaiden asukasta, se ei korjaisi lähtöalueiden ongelmia - se vain tuhoaisi Euroopan talouden ja turvallisuuden.

 On aika keksiä jokin toimiva keino kaaosmaiden ongelmien ratkaisemiseksi. Humanitaarinen siirtolaisuus ei ole toimiva keino. Nykyinen kontrolloimaton ja helposti väärinkäytettävä turvapaikanhakujärjestelmä ei pitkällä tähtäimellä hyödytä ketään muita kuin rikollisia, ihmissalakuljettajia ja terroristijärjestöjä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lähiöt muistuttaa keskitysleirejä, sillä poikkeuksella, että edellisistä pyrittiin ulos ja nykyisiin pyritään sisään, paradoksi kerrassaan kuten hinku päästä Sksaan pakolaiSStatuksella.

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Minä kun noita tilastoja lueskelen ja vertaan ongelmalähiöitä aikaan "ennen maahanmuuttoa", niin eipä ole meno hirveästi muuttunut, eikä niissä ole kuin yksi yhteinen nimittäjä, eikä se ole ihonväri tai uskonto, vaan työttömyys.

Jaakko Häkkinen

Juha-Pekan todistus on perätön. Jos tutustut tilastoihin, niin huomaat, että maahanmuuttajat ovat paljon rikollisempia kuin kantaväestö. Vaikka kansanryhmien sosioekonominen asema vakioidaan, tilastofakta säilyy: maahanmuuttajat ovat paljon rikollisempia kuin kantaväestö.

Suosittelen tutustumaan tilastoihin, mikäli totuus kiinnostaa.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229944-turva...
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177706-maaha...

Syrjäytyminen ja työttömyys on yksi osatekijä tietenkin. Eihän tänne kannata raahata ihmisiä, jotka eivät työllisty, vaikka meillä on osalla aloista jopa työvoimapula.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mitä mahtoi liikkua ylikomisario Tapolan päässä, kun hän ohjeisti Ruotsin poliisia jalkautumaan ongelmalähiöihin? Oikein hävetti kuunnella A-studiota. Jotenkin olen taipuvainen uskomaan, ettei Ruotsin poliisi kaipaa minkäänlaista viisastelua lahden tältä puolelta.

Ehkä Tapolan kannattaisi itse jalkautua ihan vaikkapa Helsingin itäisiin kaupunginosiin, niin hän näkisi, mitä sieltä on tulossa kymmenen vuoden aikajänteellä, jos yhteiskunta ei puutu alueelliseen kehitykseen ja segregaatioon.

Jaakko Häkkinen

Niinpä.
Ihmeellistä, ettei A-studio uskaltanut pyytää vieraakseen ketään realistileiristä, vaikka toimittaja esittikin kärkästä. Nyt kaksi pimittäjää vain esitti, etteivät maahanmuuttajat olisi merkittävästi rikollisempia kuin kantaväestökään. Seksuaalirikosten kohdalla "unohdettiin" mainita, että 6 % suuruinen ulkomaalaisvähemmistömme teki viime vuonna jo lähes puolet kaikista seksuaalisista ahdisteluista ja kolmasosan kaikista raiskauksista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Assimiloitumisprosessin aikana tulee maahanmuuttajille monenlaisia sopeutumisongelmia.

Ruotsi sai niistä osansa jo 50-luvulla, kun suomalaisinvaasio otti tuulta purjeisiinsa. Suomalaisten huono maine varsinkin Göteborgin tietyissä lähiöissä nousi sellaisiin sfääreihin, ettei se ole oikeastaan täysin vieläkään puhdistunut. Suomalaiset tekivät suurimman osan väkivaltarikoksista ja vandaloinnista. "En finne igen", lehtiotsikoissa ei ole mikään vitsi, vaan totisinta totta silloin. Tietyissä Göteborgin lähiöissä suomalaisten osuus nousi yli 70%:iin.

Siitäkään huolimatta suomalaisten maahanmuuttoa ei pyritty rajoittamaan ja Ruotsin hallitus sekä viranomaiset tekivät hartiavoimin työtä muokatessaan suuren yleisön asennoitumista ymmärtämään, että kyse ei ole niinkään rikollisesta kansanluonteesta, vaan juurettomuuden aiheuttamista sopeutumisongelmista. Tämä ei kuitenkaan täysin mennyt läpi ja suomalaisten maine tappelevana räyhäkansana pysyi voimissaan.

Joidenkin suomalaista työvoimaa haalineiden ruotsalaisyhtiöiden työläisten majoitusparakkialueet olivat siihen aikaan viikonoppuisin no-go-aleita vartijoille. Ruumiit laskettiin vasta maanantaiaamuisin.

Jaakko Häkkinen

Niin, Ruotsilla on pitkä perinne paskana kotouttajana. :D Onko se jotenkin hieno asia?

Suomeenkin tulee ruotsalaisia rikosturisteja, aivan kuten heitä tulee Baltian maistakin: lyhyt matka ja helppo päästä maasta karkuun kuprujen jälkeen. Lisäksi ruotsinsuomalaiset paluumuuttajat ja heidän jälkeläisensä ovat Suomessakin kantaväestöä rikollisempia. Ruotsiko heidätkin pilasi? :D

Oli miten oli, ja vaikka en ymmärrä onko sinulla jokin pointti tuossa, niin maahanmuuttoon liittyy paljon ongelmia. Niiden ratkaisuun ei auta muu kuin haitallisen maahanmuuton rajoittaminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pointti oli ennen kaikkea korostaa sitä, että kyse ei ole tietyistä kansoista, esimerkiksi arabeista ongelmanaiheuttajina, vaan jostain aivan muusta.

Tuo kuvaukseni niistä suomalaisparakkialueiden no-go-alueista perustui erään pitkään Ruotsissa asuneen ja käytännössä ruotsalaistuneen suomalaisen kuvauksiin siitä kuinka hän värväsi 70-luvun alkupuolella Alfa-Laval -yhtiölle työvoimaa Suomesta. Kun uusi porukka saapui, heidät majoitettiin tehtaan viereen samoihin puuparakkeihin muiden suomalaisten kanssa. Iltaisin alueella kiertelivät vartijat koirineen, mutta viikonloppuisin eivät uskaltaneet enää sinne mennä. Äitini Volvolla työskennellyt serkkukin muuten tapettiin Ruotsissa 70-luvun alussa puukolla Göteborgissa. Tekijä oli suomalainen.

Loogisesti ottaen olisit siis silloin ollut peräänkuuluttamassa suomalaisten maahanmuuton rajoittamista Ruotsiin. Mutta eikö toisaalta ole parempi antaa Ruotsin hoitaa omat asiansa?

Kuvaavaa Ruotsissa virinneelle rasismille 70-luvun loppupuolella oli myös, että kun silloin oli alkanut maahanmuuttoaalto Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta, niin ongelmaksi ennen kaikkea muodostui suomalaissiirtolaisten harjoittama mobbaus heitä kohtaan. Kantaruotsalaiset eivät juurikaan sellaista harjoittaneet. Ilmeisesti arabit tulivat vähän kuin suomalaisten "apajille". Tai sitten syynä on jokin syvällisempi sosiopsykologinen reaktio panna vahinko kiertämään.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #12

Tilastot kylläkin osoittavat, että kaikkein rikollisimpia ja sopeutumattomimpia Euroopassa ovat arabimaalaiset. Lähtöalueen kulttuurilla, uskonnolla ja asenteilla on väkisinkin merkitystä sopeutumisen kannalta. Et pysty selittämään niitä mitenkään pois.

Ja kyllä, tietenkin olisin kehottanut Ruotsia lopettamaan haittamaahanmuuton. Mutta ilmeisesti ne suomalaiset saivat siellä töitä, ja puukottelivat kännissä lähinnä toisiaan? Sen Ruotsi pystyi sitten hyväksymään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Ruotsalaiset ovat viime aikoina antaneet suomalaisille synnin päästön, koska "suomalaisten väkivaltaisuus johtuu geeneistä":

"Finnar som lätt tar till kniven och är benägna att hamna i snabba slagsmål eller samlag har nu en bra ursäkt. De är inte alls bindgalna – de bär på en mutation..."

http://illvet.se/manniskan/genetik/mutation-gor-10...

Käyttäjän HannuHaanpaa kuva
Hannu J. Haanpää Vastaus kommenttiin #12

"Kuvaavaa Ruotsissa virinneelle rasismille 70-luvun loppupuolella oli myös, että kun silloin oli alkanut maahanmuuttoaalto Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta, niin ongelmaksi ennen kaikkea muodostui suomalaissiirtolaisten harjoittama mobbaus heitä kohtaan. Kantaruotsalaiset eivät juurikaan sellaista harjoittaneet. Ilmeisesti arabit tulivat vähän kuin suomalaisten "apajille". Tai sitten syynä on jokin syvällisempi sosiopsykologinen reaktio panna vahinko kiertämään.

En ole koskaan törmännyt erikoisesti ruotsinsuomalaisten harjoittamaan mobbaukseen muita myöhemmin maahantulleita ryhmiä kohtaan. Ruotsinsuomalaiset yleensä hyvin ruotsalaiseen yhteiskuntaan sopeutuneina käyttäytyvät kuten muutkin ruotsalaiset näissäkin asioissa. Nokkimisjärjestysteoria onkin kovin hataralla pohjalla eikä sille löydy juuri minkäänlaisia objektiivisia tutkimustilastoja joihin voisi luottaa. 50 vuotta Ruotsissa eläneenä on jo varsin vankat kokemukset miten asiat toimivat käytännön tasolla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä se ero on siinä, että suomalaiset menivät ihan virallista tietä pääasiassa työperäisinä siirtolaisina Ruotsiin. He siis uivat suoraan samaan, tosin joskus huonommin palkattuun, rooliin kuin maan kantaväestö: maksoivat veroja, josta kertyi eläkettäkin ja käyttivät samoja palveluja.

Suomalaisia pidettiin ahkerina, luotettavina ja hyvinä työntekijöinä ja kohtuu rehellisinä, sekä kulttuuriltaan pääosin hyvin sopeutuvana porukkana. Vietin kesän Tukholman lähellä v. 1961, joten ilmapiirin muutos tämän päivän turistille on aistittavissa:
https://scontent.fqlf1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/16...
---
2017: Ruotsin media meni niin sekaisin Trumpin twiitistä ja koko itsekritiikitön ja defensiivinen arsenaali purskahti esille. Sen näki lehdistä ja TV:stä viime pe-ma, jolloin olin Tukholmassa. Sama jatkuu edelleen. Poliisiesimiehet nokittavat alaisiaan, jotka kertovat todellisuudesta.

Kun kaikki kilvan neuvovat, ettei perjantana tapahtunut mitään, niin ehkä polttoitsemurhayritys Sergelin torilla (pe) on korkeintaan pikku-uutinen...?
Hyvinhän media on silloin sopeutunut, kun koko juttu on jo unohtunut.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus blogistilta. Kiitos.

Ruotsiin muuttaneet siirtolaiset työllistyivät kyllä aikoinaan kiitettävästi. Valmistava teollisuus ja Kaivostoimintaa harjoittavat yritykset hakivat työväkeä Suomesta ja rekrytöivät tulijat antamalla matkaliput ja osoitteen, jossa oli usein suomenkielinen vastaanotto.

Ruotsissa kun oli tuolloin todellinen työvoimapula ja lähes 100 % työllisyys. Markkinat vetivät hyvin ja ruotsalaiset tehtaat kävivät kolmessa vuorossa. Näin olen ymmärtänyt. Suomalaisten tulijoiden lisäksi maahan tuli 50-70 luvuilla työntekijöitä myös Norjasta, Kreikasta, Turkista ja entisen Jugoslavian alueelta. Kaikki tulijat työllistyivät ja integroituivat myös kohtlaisen nopeasti yhteiskuntaan. Motivaatio oli kohdallaan.

Maahan rakennettiin valtavasti asuntoja ja infraa kehitettiin vastaamaan kysyntää." En finne igen " - kommenttien määrä laski nopeasti, kun marginaaliin kuuluvat finnjävlet siirtyivät muualle, pidätettiin tai kuolivat pois.

Onko tässä Ruotsin nykytilanteessa jotain samaa ? Osittain kyllä, mutta nyt tulijat eivät ole tulleet rekrytöinnin kautta, eivätkä valitettavasti työllisty samalla tavalla yksityissektorille, vaan muodostavat yhteiskunnalle kasvavan kuluerän. Työllistämisyrityksen puutteesta Ruotsin työvoimaviranomaista ei ainakaan voi syyttää. Työtäkin on tarjolla ihan eri tavalla kuin Suomessa.

https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokand...

Jostain syystä kysyntä ja tarjonta vaan eivät kohtaa.

Kustannukset kaikesta maksaa tietysti ruotsalainen.

Käyttäjän gemini63 kuva
Riku Lehtola

Edelleenkään eivät eurooppalaiset työperäiset siirtolaiset poltelleet autoja, kivitelleet poliiseja, heidän autojaan, palokunnan ajoneuvoja, ambulansseja jne..... Niinikään ei teinipoikia, varhaisnuoria teloiteltu tämän tästä päähän ampumalla ( luotiliivit kun kuuluvat jo vakiovarustukseen näillä hörhöillä )

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Erikoista puhua muslimeista, kun puhutaan riehuvista nuorten laumoista tai huumerikollisista. En ole huomannut puhuttavan kristittyjen hulinoinnista vappuna tai korostettavan vaikkapa vankien tai huumerikollisten olevan kristittyjä Suomessa. ;-)

Eiköhän ongelmia aiheuttava porukka ole sitä "maallistuneinta" sorttia. Jos imaameilta kysytään, niin he tuskin pitänevät hip-hop -möyhääjiä ja huumerikollisia kunnon muslimeina.

Jaakko Häkkinen

Niin, puhun myös arabimaalaisista. Jokin kulttuurijuttu siinä kuitenkin on taustalla - ei ennen heikäläisiä ole ilmennyt tuollaista väkivaltaista katujen valtausta. Juuri siksi heidän taustansa on olennainen tieto: ilmiö on uusi ja liittyy vain tiettyyn lähtöalueeseen. Eivät siellä kantaruotsalaiset syrjäytyneet polta autoja ja tuhoa liikkeitä.

Et kai todella kuvittele, ettei huumeidenkäyttäjä voisi olla muslimi? Ekumeniaa ja synkretismiä kauneimmillaan: islamista radikaalit opit ja kristityiltä paheet! ;)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Onko sinulla siis tarkka tieto vai luulo näiden Ruotsin lättähattujen tai huumerikollisten jengien koostumuksesta? Onko se sama kuin lähiöiden asukkaiden etninen cocktail, vai jotenkin siitä eroava? Näin tarkkaa tietoa ei ole suomalaisissa tiedotusvälineissä näkynyt.

Yliyksinkertaistaminen, eli se, että sanotaan "muslimit juu ne nyt aina on tommosia" (ja nimittää sitä tilastolliseksi analyysiksi) tuskin on pätevä tapa selittää tai selvittää asioita tai tilanteita.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #11

Esa hyvä, sinä olet nyt mustavalkoinen, en minä. En ole sanonut, että muslimit ovat aina tuollaisia. Älä sekoile äläkä laita sanoja suuhuni.

Katsele niitä videoita. Youtubeen vaikka "Immigrant violation in Sweden" tai jokin vastaava hakulause. Etninen koostumus on selvästi arabimaalainen. Koska ongelmalähiöissä jopa yli 90 % asukkaista on maahanmuuttajataustaisia. Sehän tämän kirjoitukseni pointti oli, jos et lukenut.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

Ihanko tosissasi meinaat, että joihinkin Youtuben videoihin vetoaminen on uskottavaa? Niiden tekijöillä ei tietenkään ole mitään nätisti sanottuna 'biasta'? Ja erotatko joltakin yönkähmässä kuvatulta amatöörivideolta vaikkapa serbin tai venäläisen arabista? Näkyykö lättähatun uskonto/uskonnollisuus niissä? Kova r-motivaatio varmasti kyllä avittaa...

Minä en ole esittänyt oikeastaan yhtään mitään muuta kuin sen, että pätevää, yksinkertaista selitystä tälle ilmiölle tuskin on.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #19

Esa hyvä, minä tarkoitan kansainvälisten mediatalojen kuvausryhmien videoita. Heidän kimppuunsa ovat kirkkaassa päivänvalossa käyneet arabimaalaiset, kun he ovat tehneet juttuja ongelmalähiöistä. Aloita näistä:
https://www.youtube.com/watch?v=sEeXd9b01uY
https://www.youtube.com/watch?v=XyVfTKYE8W0
https://www.youtube.com/watch?v=xao4tPpoEhE

Varoitus! Ideologinen kuplasi saattaa särkyä...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #21

Nyt meni kyllä räpistelyksi. Aika heikkoa pistää 'todisteeksi' kolmeen kertaan sama insidentti. Ja sinun ruskeaoikeistolaiseen agendaasi ei tietenkään sovi kertoa, että väliintulijoina ja rauhoittelijoina oli paikallisia, mm. musta mies. Hauska yksityiskohta oli, kun joku ajoi pyörätuolilla täysillä pahimman pukarin päälle. Naamioituneita päällekävijöitä oli pari, kolme.

Että semmonen kuoleva, romahtanut kansakunta se Ruotsi...

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #29

Ai sattui sellaiset linkit? :D
Sori, löydät kyllä lisää niillä hakusanoilla. Ei ole ainoa kuvausryhmä jonka päälle hyökätään keskellä kirkasta päivää, koska nämä maahanmuuttajat kuvittelevat omistavansa lähiöt!

Mutta tiesin toki, ettei Esan ideologista aivopesua läpäise mikään todiste. :)

Jaakko Häkkinen

Muuten, väestöosuuteen nähden kristityt vangit ovat Suomessa aliedustettuja, koska muslimivangit ovat väestöosuuteensa nähden yliedustettuja. Vankien määrä korreloi rikollisuuden määrän kanssa.

Olennainen on siis se pohjataso mihin verrataan. Suomessa kantaväestö on vielä toistaiseksi pääosin nimellisesti kristittyä, joten muslimimaahanmuuttajia verrataan heihin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ettei vaan olisi venäläiset ortodoksit eniten yliedustettuna?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #13

Voin kaivaa sinulle tilastoja, jos lupaat että pystyt vastaanottamaan ja hyväksymään ne. :)

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #13

Täällä tilastoja vuodelta 2015 (uusin), s. 37:
http://www.rikosseuraamus.fi/material/attachments/...

Väestö kielen mukaan (kansalaisuustietoja ei nyt löytynyt):
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi#V.C3.A4est.C3....

Vankeja / ulkomaan kansalaisia Suomessa = prosentteina:
Viro 121 / 44 481 = 0,272 %
Somalia 23 / 17 871 = 0,129 %
Venäjä 37 / 72 436 = 0,0511 %

Kas, ovat ne vielä kristityt virolaiset edellä vankiluvussa! :) Siinä on rikosturisteja kohtuullinen osa, kaikki eivät asu Suomessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Tuosta ylläolevasta tilastotiedosta voi siis päätellä, että kaikkein rikollisimpia ovat luterilaiseen kulttuuriin kuuluvat (virolaiset), heitä puolta vähemmän rikollisia ovat muslimit (somalialaiset) ja vähiten rikollisia ortodoksit (venäläiset).

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #23

Ei, vaan pitäisi tietää, moniko vangeissa on Suomessa pysyvästi asuva, että voitaisiin verrata. Koska en löytänyt kansalaisuustilastoja, piti verrata kieliryhmiin, joten kaikki arabiankieliset maat jäivät vertaamatta. Ainakin irakilaisia vankeja on kuitenkin myös paljon.

Kunhan vuodet kuluvat, vankimäärä alkaa luonnollisesti vastata rikollisuusastetta, ja tiedämme kiistatta, että arabimaalaiset ovat Suomessa rikollisimpia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tässähän ei ole kyseessä humanitaarinen maahanmuutto ruotsiin tai mihinkään muuhunkaan maahan. Vaan omien sotien laajentamisesta ja siirtämisestä länsimaisiin yhteiskuntiin. Ei humanitaarisen maahanmuuton takia turvapaikkaa hakevat ala mellakoimaan ja terrorisoimaan turvan antajia kohtaan. Nyt pitäisi jo alkaa ymmärtämään, että sieltä tulee nuoria parhaassa iässä olevia nuoria miehiä valloittamaan länsimaita, ei oikeita hädänalaisia niin kuin naisia tai lapsia hakemaan turvaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mielenkiintoinen näkökulma selittää rikollisuutta tekijän/vanhempiensa syntyperällä ja muilla ominaisuuksilla mutta jättää ympäristön vaikutus kokonaan huomioimatta.
Niinpä rikollisuus voidaan selittää pelkästään sillä että henkilö on arabi tai suomalainen tai vaikka lihaa syövä kristitty hetero.

En ole ihan varma kannatanko tuota väitettä mutta voihan sitä tasapuolisesti kokeilla. Jos blogistin väite taas on huuhaata niin johtuuko se syntyperästä tms vai onko kyseessä ns yksittäistapaus?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, kun etnisyyttä aletaan tarkastella rikostilastojen yhteydessä, saattaa löytyä paljon sellaisiakin tapauksia, joissa alkuperäisväestö on maahanmuuttajia rikollisempaa.

Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa alkuperäisasukkaat maorit ovat nykyään vain 20%:n vähemmistö, mutta vangeista he muodostavat 80%:n osuuden. Vastaavasti USA:ssa intiaanien vankiosuus on heidän määräänsä suhteutettuna noin viisinkertainen eurooppalaisten siirtolaisten jälkeläisiin verrattuna.

Kaikille asioille löytyy sosiologinen selityksensä ja on hyvin vaarallista (oikeastaan siis rasistista) sanoa, että jokin kansanryhmä on luontaisesti rikollisempi kuin toinen. Tämä koskee jopa ylempänä esittämääni ruotsalaisten käsitystä meistä.

Jaakko Häkkinen

"Kaikille asioille löytyy sosiologinen selityksensä ja on hyvin vaarallista (oikeastaan siis rasistista) sanoa, että jokin kansanryhmä on luontaisesti rikollisempi kuin toinen. Tämä koskee jopa ylempänä esittämääni ruotsalaisten käsitystä meistä."
-- Ei kyse ole luontaisuudesta. Kyse on siitä, että osa kulttuureista sopii huonommin yhteen toisten kulttuurien kanssa. Ei ole sattumaa, että juuri arabimaalaisiin liittyy ihan uusia ilmiöitä, kuten naisten ahdisteleminen joukoissa ja katujen haltuunotto väkivaltaisissa joukoissa.

Ei pidä ummistaa silmiään kulttuurien välisiltä eroilta. Ei ole rasismia tiedostaa ongelmien monisyisyyttä ja etnisiä eroja.

Jaakko Häkkinen

Tomi hyvä, en jättänyt sosioekonomista asemaa huomioimatta, jos luet tarkkaan.

Rikollisuus ei pelkisty etnisyyteen, mutta etnisten ryhmien rikollisuudessa on eroja - pysyviä, vuosikymmenestä toiseen ja sukupolvesta toiseen. Olethan lukenut linkit?

Mitä sinä sekoilet, Tomi? Miten saat tilastoista huuhaata? On taas ideologinen kupla paisunut otsassasi. :D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Esimerkki ruotsalaisen someketjun avauksesta:

"Varför sitter ni och klagar på araber och afrikaner när den största kriminella invandrargruppen är finnar? Finnar är också den mest hatade och avskydda invandrargruppen någopnsin i Sverige. Tillexempel röstades det fulaste språket fram här, där finskan vann: http://www.flashback.org/showthread.php?t=214650 Det är ETT bevis på svenskens hat gentemo finnarna. I själva verket så står finnarna under araber, zigenare och albaner i en svensks ögon. Varför inte bara erkänna? Rent rasmässigt är araber mer rasligt besläktade med svenskar än finnar är med."

https://www.flashback.org/t492147

Jaakko Häkkinen

Juha, ei pidä sekoittaa rikollisuutta absoluuttisina lukuina rikollisuuteen väestöosuuteen nähden! Suomalaisten rikollisuus on absoluuttisesti suurinta, koska he ovat Ruotsin suurin maahanmuuttajaryhmä.

Olisko tolle teiän propagandalle ja totuudenvastaiselle asenteelle löydettävissä pientä rajaa? :)

Eero Mattila

Kiitos hyvästä blokitekstistä ja kärsivällisyydestä vastailla eräiden äkkiväärien kysymyksiin.
"Yksi hullu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastaamaan" tarkoitan että näiden Mäkisten ja Kuikkien ideologiaa ei pysty järkiargumenteilla muuttamaan. Heillä kyse on ideologiasta ja sen puolustamisesta ei ajattelusta eikä varsinkaan uusien asioiden oivaltamisesta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tuskin kykenet tätä ymmärtämään, mutta kyse ei ole ideologiasta vaan siitä, että on kerrassaan älytöntä luulla selittävänsä pätevästi nuorisomellakointia jollain yhdellä rasistisella patenttiselityksellä.

Jaakko Häkkinen

Esa taas kärjistää ja yleistää. Ei ole mitään rasistista missään kohdassa tekstiäni. Mustavalkoinen fanaatikko ei vain pysty hahmottamaan kuin kaksi ääripäätä. Kaiken niiden välillä hän tulkitsee jompaankumpaan ääripäähän.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Viisautta on tosiasioiden tunnustaminen.
Sitten lienee järkevää miettiä toimenpiteitä, joilla tilannetta voidaan parantaa.
Kiitos blogistille faktatiedoista, analyysistä ja keskustelusta. Herkkäähän tämä on ja joku haluaa varmaan antaa sinulle rasistileiman tai natsitunnuksen tämän perusteella. Tietty sehän olisi kyllä vähän vihapuheen tasoista...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tää alkaa olla jo huvittavaa tää murhe Ruotsin lähiöiden turvallisuudesta/turvattomuudesta.

Jos vetäisit ihan puhtaasti yhteen, että Muslimit on perseestä, maahanmuutto on perseestä, maahanmuuttajat raiskaavat, maahanmuuttajat ovat rikollisia, emme ole turvassa, Suomi ja suomalaiset ovat pulassa.

Mitäs sitä kiertelämään eri tilastoilla, siinähän se on yhteenveto ajatuksisatasi, osa hiukan kärjistettynä eikä piilotettuna rivien väliin.

Siitä vaan sitten toimiin Suomen pelastamiseksi, miten ajattelit pelastusoperaatioin aloittaa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos ettet lähtenyt tuohon superärsyttävään 55 No-Go-diipadaapaan, vaan olet käyttänyt ammattilaisten käsitteistöä.

Twitterissä on tällä hetkellä paljon ulkomaalaisia riidanhaastajia, joiden mukaan KOKO Malmö on No-Go-zone ja jos siitä huomauttaa, saa kuulla että on valehtelija ja pitäisi tulla raiskatuksi. Kiitoksia vaan vääristeleville ulkolaisille "uutissivustoille".

Mutta kyllä Suomessakin osataan. Tyypillinen disinfo on että Ruotsi on taloudellisen romahduksen partaalla (ja erityisesti maahanmuuton vuoksi).

Ruotsi ei ole minkään valtakunnan taloudellisen romahduksen partaalla.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Ongelma ei ole ihmisten syntyperä vaan väkivaltakulttuuri nimeltä islam. Kannattaa katsoa Yle Areenasta Sharialakia Tanskassa-dokumentti:

https://areena.yle.fi/1-3869235

Muslimit eivät voi edes halutessaan kotoutua länsimaihin, koska imaamit kieltävät kaiken kanssakäymisen vääräuskoisten kanssa. Joku yksittäinen muslimi voi kotoutua, mutta kun muslimiyhteisö kasvaa riittävän suureksi niin maallistuneet muslimit laitetaan ruotuun.

Maahanmuuttajat kivittävät Ruotsissa poliisia, koska poliisi edustaa maallista lakia ja sitä ei tarvitse kunnioittaa koska sharia-laki menee maallisen lain edelle.

Jos me ottaisimme vaikka 10.000 2-vuotiasta poikaa Irakista ja sijoittaisimme ne suomalaisiin perheisiin, niin mitään ongelmaa ei syntyisi. Heistä kasvaisi aivan tavallisia suomalaisia koska heitä ei olisi pakotettu ja aivopesty islamiin.

Edellä mainitussa dokumentissä imaami kehottaa lyömään 10-vuotiasta lasta mikäli tämä ei suostu rukoilemaan. Ohjeen mukaan kasvoihin ei saa lyödä eikä puukottaa. Lisäksi pitää varoa ettei riko lapsen luita.

Kuinka moni maahanmuuttoa kannattavista haluaa asua sellaisessa yhteiskunnassa, jonka säännöt on laatinut 1400 vuotta sitten elänyt väkivaltainen sotapäällikkö?

Muslimit ovat tulleet tänne muuttamaan länsimaat islamilaisiksi valtioiksi ja jos me emme herää meille on tarjolla vain alistuminen tai kuolema

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Joku yksittäinen muslimi voi kotoutua, mutta kun muslimiyhteisö kasvaa riittävän suureksi niin maallistuneet muslimit laitetaan ruotuun."

Atik Ismailille ja Perparim Hetemajlle käy siis vielä köpelösti!
Onneksi turkiskauppias Ymär Abdrahim ei enää joudu moista kohtaloa kokemaan:
https://hkm.finna.fi/Cover/Show?id=hkm.HKMS000005%...

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Käsittääkseni kommentoija on joskus sanonut että islamismia ja kirjamellista islamia noudattava osuus muslimeista on marginaalinen.

Tanskassa kuvattu dokumentti osoittaa että Tanskan suurimpien moskeijoiden imaamit puhuvat ulospäin toista ja piilokameralla otetuissa kuvauksissa täysin päinvastaista. He eivät halua että muslimit sopeutuvat länsimaiseen kulttuuriin. Länsimaiden valtaaminen on aloitettu.

Vastaavia piilokamerakuvauksia on tehty Britanniassa, Ruotsissa ja Ranskassa.

Onko kommentoijalla mitään sanottavaa Tanskassa piilokameralla kuvattuihin osuuksiin. Tässä dokumentissa esiin tulleiden seikkojen seurauksena ulkomaisrahoitteisen suurmoskeijan rakentaminen keskeytettiin Tanskassa. Luottamus meni.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Sosiologian alku autonomisena tieteenä voidaan paikallistaa Emile Durkheimin itsemurhatutkimuksiin 1800-luvun viimeisille vuosikymmenille. Niissä metodina oli nimenomaan tilastollinen tarkastelu ja lopputulemana laajasti ottaen se, että tietty kansanryhmä tekee tiettynä ajanjaksona tietyn kiintiömäärän tietyntyyppisiä itsemurhia eikä selitykseksi riitä se, että tietyn väestön piiriin jostain ilmestyisi tietty määrä uusia yksilöitä joilla on yksilöllinen taipumus itsemurhaan.

Sosiologian koko opetus oikeastaan sisältyy juuri tuohon sosiaalisen vakion käsitteeseen. Se, että on olemassa yhteisöominaisuuksia ja -ilmiöitä, jotka eivät ole palautettavissa yksilöiden ominaisuuksiin ja pyrkimyksiin, on kuitenkin varsin vaikeasti käsitettävissä oleva asia.

Eurooppalainen ihminen on individualistisen ihmiskuvansa sokaisema, ja juuri hänelle on varsin vaikeaa tajuta yhteisöominaisuuksien ratkaisevaa roolia. Kun kaikki selitysten langat johdetaan yksilöön, joukkokäyttäytymisen tosiasiat katoavat kuvasta. Niiden jäljittäminen sitten tilastoista kohtaa myös kovaa vastarintaa siitä syystä, että itseään omaehtoisina atomeina pitävät yksilöt rakentavat omaa itseidentiteettinsä ideologioihin samaistumalla, ja ideologioissa on aina kyse siitä että maailmaa tulkitaan tiettyjen ihanteiden eikä tosiasioiden pohjalta.

Juuri natsi-Saksan "tiede" päätteli moraaliarvoista todellisuuteen päin. Nyt sokeat individualistit tekevät täsmälleen samaa. -- Niin sanotuilla "rasisteilla" on luonnostaan paljon todellisuudentajuisempi ihmiskuva kuin sokeilla individualisteilla, joiden omat moraaliprinsiipit vaativat heitä kieltämään yksilön kulttuuris-kognitiivisen, sosiaalisen ja historialisen taustan.

On ennemminkin niin, etteivät edes tilastot anna tarpeeksi synkkää kuvaa siitä mitä yhteiskunnassa perustavanlaatuisten sosiaalisten sidosten tasolla tapahtuu kun samaa elämänmuotoa jakamaan tulee keskenään täysin yhteensopimattomia kulttuureita. Rikollisuus on siitä vain pieni indikaattori. Yhteiskunnan sosiaalisen eheyden hajoaminen on paljon laajempi ja salakavalampi ilmiö kuin tilastoihin nousevat rikosluvut.

Taiteella saattaa olla tilastotiedettä paremmat edellytykset nostaa esille sitä mistä yhteiskunnan sosiaalisessa hajoamisessa on kyse. Göteborgin surkeaa tilannetta koskien puhutteleva kuvaus on Ruben Östlundin elokuva "Play", josta olen asioita Durkheimilla ja Hannah Arendtilla pohjustaen kirjoittanut tuossa:

http://alkonkassalla.blogspot.fi/2016/04/ruben-ost...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Durkheimin siteeraaminen tai hänen opinkappaleisiinsa viittaaminen ei mitenkään estä sitä mahdollisuutta, että hän on voinut olla väärässä.

Käsittääkseni hän on myös saanut osakseen aika paljon kritiikkiä jälkipolvilta. Hänellä lienee ollut jonkinlainen poliittiselta taholta "tilattu missio" syrjäyttää uskonnon merkitys. Hän oli siis eräänlainen aikansa "Himanen".

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ruotsi on ollut menetetty tapaus, lost case, jo kauan ennen vuoden 2015 asylum-invaasiota. Se on noin 40 vuodessa muuttunut kansankodista muslimien kalifaatiksi.

Suureen tulijoiden joukkoon mahtunee myös läjäpäin Isisin terroristeja ja kaulankatkojia.

Ruotsi itse on valinnut tämän valtakuntansa tuhoamisen ja vieraiden valtaan alistumisen linjan.

How dumb is that?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tämä on just sitä hevonpeetä, jota vain täydellinen tietämättömyys (jolla vielä retostellaan) tuottaa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Esa on vielä "self denial" -moodissa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kumma vielä, että Puheenvuorossakin väitetään, ettei "no go" -alueita ole Ruotsin maassa:

Pekka Siikala 20.2.2017: Raiskauksissa raju lasku Ruotsissa - Ei no-go alueita
http://pekkasiikala2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2318...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Rakkaus Ruotsiin jatkuu edelleen, mikähän tän ihmellisen Ruotsifobian takana on.

Sovitaan niin, että Ruotsissa on kaikki päin helvettiä, ja kaikki on tietysti maahamuuttajien vika, maa on täysin kadotettu.

Josko nyt sitten helpottais, kun sovitaan, että lapsi saa tikkarinsa.

ME ELÄMME SUOMESSA.

Jaakko Häkkinen

Hienoa Petteri, olet jo askelta pidemmällä kuin ideologiset kiistäjät. :)
Me elämme Suomessa, ja meidän pitää välttää Ruotsin virheet. Siihen esitin keinoja.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Miksi suhtaudut Petteri noin kielteisesti kun kysymys on kuitenkin esitettävistä "faktoista" ja siitä, että olisiko meidän hyvä tehdä jotain linjauksia, jotta kaikilla Suomessa olijoilla (kantaväestö, maahanmuuttajat) olisi mahdollisimman hyvä olla ja elää..?

Mielestäni on viisasta ja vastuullista hyväksyä havaitut epäkohdat ja miettiä mitä meidän kannattaisi tehdä, jotta asiat hoituisivat parhain päin.

Emme kai me suomalaiset halua Suomeen niitä ongelmia, joita tiedämme olevan monissa Euroopan maissa mm. Ruotsin Göteborgissa, Malmössä ja Tukholmassa..?

Toimituksen poiminnat