Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Pipo silmille, arvoisa vieras!

"Tervetuloa Suomeen. Ennen kuin pääset tapaamaan rouva pääministeriä, vedä ystävällisesti pipo silmillesi. Meillä on lainata tällaisia kaksi päätä vetäviä muodottomia, kauhtuneenmustia jormapipoja, mikäli sinulla ei ole omaa pipoa mukana. Meidän kulttuurissamme miehet eivät voi olla naisten seurassa muuten kuin pipo silmillä. Ei huolta, pipot ovat sen verran väljää neulosta, että kankaasta näkee riittävästi läpi, ettet joudu kompuroimaan sokkona."

 Kuulostaako järjettömältä? Miksi vieraan pitäisi sopeutua johonkin täysin mielivaltaiseen tapaan vain siksi, ettei isäntä tai emäntä loukkaantuisi? Eikö vieraalla ole oikeutta loukkaantua siitä, että hänet pakotetaan pukeutumaan vaatekappaleeseen, jonka hän kokee nöyryyttävänä ja alentavana ja jota isäntä/emäntä ei itse edes käytä? 

 "[Marine] Le Pen perui sovitun tapaamisen Libanonin suurmuftin Abdel-Latif Derianin kanssa Beirutissa, kun tämän avustajat yrittivät tarjota hänelle huivia hiusten peitoksi.

 – Voitte välittää kunnioittavat terveiseni suurmuftille mutta en peitä itseäni, Le Pen sanoi." (YLE Uutiset 21.2.2017)

 Tietenkin Le Penin protesti oli harkittu, äänestäjäkunnalle suunnattu mediatempaus, koska hän tiesi hyvin etukäteen, että huivin käyttöä tultaisiin vaatimaan. Populismia parhaimmillaan! Mutta samalla se oli tärkeä kannanotto sukupuolisesti alistavien ja epätasa-arvoisten kulttuuristen tapojen nostamiseksi julkiseen keskusteluun. 

 Miksi länsimaisten naisten muka pitäisi verhota hiuksensa, vartalonsa tai kasvonsa vieraillessaan islamilaisissa maissa? Millaisen viestin se antaa? 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Ekaa kertaa juttua lukiessani ihmettelin että mikä suursmurffi...

Jaakko Häkkinen

Sama mielleyhtymä minullekin tuli. :D

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Tällainen protesti olisi ollut enemmän paikallaan, mikäli Marine Le Pen olisi ollut tapaamassa Libanonin shiiojen de facto -uskonnollista ja poliittista johtajaa, terroristijärjestö Hizbollahin puoluesihteeri Hassan Nasrallahia, mutta kun tämän heikosti harkitun mielenosoituksen kohde oli sunnilahkon valtiollisen kontrollijärjestö Dar al-Fatwan keulakuva, suurmufti Abdel-Latif Derian, joka on toistaiseksi pyrkinyt kasvattamaan etäisyyttä sekä sunniradikaaleihin että Hizbollahia tukeviin uskonveljiinsä, ei Le Penin julkisuustemppua voi pitää länsimaiden etujen kannalta minään muuna kuin kontraproduktiivisena hölmöilynä.

Jaakko Häkkinen

Kärkihän kohdistuu kaikkiin hunnutuskulttuurin edustajiin. Siinä mielessä on ihan sama, kuka se varsinainen vastaanottaja olisi ollut.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Marine Le Penin mielenosoituksessa ei ensinnäkään ollut mitään "kärkeä" islamilaisesta näkökulmasta katsottuna, ja toiseksi Libanonissa ei ole "ihan sama" kenelle protesti osoitetaan. Muslimit - sunnit, shiiat, sufilaiset ja druusit - eivät muodosta mitään yhdenmukaista joukkoa Libanonissa tai muuallakaan Lähi-idässä.
Nyansseilla on todellisessa maailmassa väliä. Niiden ymmärtämistä pidettiin joskus muinoin valtiotaidon peruslähtökohtana...

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #5

Miksi sillä olisi mitään väliä? Hänhän vastustaa hunnutuskulttuuria kokonaisuutena, ei vain tiettyjen ryhmittymien hunnutuskulttuuria.

En siis hahmota, miksi perustelusi ryhmien eroista olisivat olennaisia tämän kysymyksen kannalta. Osaisitko selventää?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eivätkö Suomen muslimit korosteta, että naiset käyttävät vapaaehtoisesti erilaisia huiveja?

Jaakko Häkkinen

Varmasti miesten mielestä se on vapaaehtoista. Ja naisten mielestä se on vapaaehtoista, koska muuten heidät pahoinpidellään. Heillä on siis täysi vapaus valita: huntu tai hakkaus.

Tietenkään naiset, jotka ovat kasvaneet kulttuuriin, jossa naiset hunnutetaan, eivät näe siinä mitään outoa välttämättä. Mutta tuttuus ja normaalius eivät tarkoita, että asia olisi OK. Naisten ympärileikkauskin on tuttua ja normaalia monelle Afrikan musliminaiselle, ja heidät on aivopesty siihen, että heidän pitää silpoa tyttärensäkin, että näistä tulisi kunnon muslimeja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Selvästikin riippuu siitä mistä maasta tulijat ovat. Irakin kurdinaiset voivat olla ilman huivia. Tuntuu, että näitä tiukkoja tulee Somaliasta ainakin. Olen nähnyt täällä jopa vain silmät näkyviin jättäviä mustia päähineitä. Aika huvittavaa oli tavata hiihtäjällä sellainen. Siinä yhdistyi jotain käsittämätöntä, huvittavaa ja surullistakin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä vastustan kaikkia vaatteita, miksei voi vaan kävellä munasillaan? Omituisia tapoja ja lakeja. :)

Jaakko Häkkinen

Se olisi sukupuolittavaa eriarvoisuutta. ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asia ei ole täysin kaksipiiputon.

Wanha sanonta kuuluu "maassa maan tavalla".

Jos vaikkapa temppeliin mennessään joutuu joissain maissa riisumaan kenkänsä, niin eikö olisi aika piittaamatonta sanoa, että "paskat minä mitään keniä riisumaan alan"?

Nyt Le Pen olisi ollut vieraana vieraassa maassa, jossa noudatetaan tiettyjä tapoja ja hänelle kerrottiin mikä on "dress code" tietyssä tilanteessa. Ranskassa hän toki olisi omalle naispuoliselle vieraalleen voinut sanoa, että tapaamisessamme vallitsee huntukielto.

Joten kovin voimakasta kantaa ei pitäisi asiassa ottaa puoleen eikä toiseen.

Jaakko Häkkinen

Peruskohteliaisuus on ihan eri asia - ei niitä voi edes verrata! Kyllä minä odotan kotonanikin, etteivät vieraat tepastele kuraisilla kengillä sisällä. En silti vaadi heitä pukeutumaan tietyllä tavalla, jolla ei ole mitään käytännön perusteluja.

Meinaatko, ettei olisi noussut joukkopaheksunta siitä, jos vaikka naispuoliselta muslimivieraalta olisi vaadittu hunnun poistoa Ranskassa? Varmasti olisi! Jostain syystä paheksunta tuppaa olemaan tietyillä piireillä aika yksipuolista - samoja kriteerejä ei sovelleta kaikkiin...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisiko sellainen joukkopaheksunta tuossa hypoteettisessa tilanteessa mielestäsi ollut oikeutettua?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kun katselee vanhoja kuvia menneiden aikojen Suomesta, ei voi välttyä havaitsemasta sitä, että kuvissa tai maalauksissa maaseudun naisilla on usein huivit päässään tai kaulassaan.

Ne eivät kuitenkaan olleet naisten pukimina sitä varten, että uskonto olisi näin määrännyt tai miehet olisivat käskeneet. Maa- ja metsätalousvaltaisessa maassa huivit suojasivat naisten hiuksia roskilta ja hyönteisiltä. Kaupungeissa naiset käyttivät päähineitä.

Paljaspäin kulkivat ennen vanhaan vain houkat.

En näe huiviin pukeutumisessa sinänsä mitään outoa, mutta nämä burghat ja niqabit ovat puhtaasti patriarkaalisen kulttuurin keksimiä välineitä naisten alistamiseksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä kommentti. Jopa nuoret naiset käyttivät ennen huiveja. Minullakin 1960-luvulla silkkihuivi useassakin kuvassa. Suojasi hyvin vaikka alla olevat papiljotit ;D.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kyllä jotkut on sitten niin kaksinaamaisia. Tai sitten vain niin yksinkertaisia etteivät itse sitä huomaa, kuinka typeriä he ovat..

Nyt kun Suomeen on tullut näitä maahan muuttajia, heidän kulttuureineen ja tapoineen. Ovat jotkut ihmiset vaatineet että maassa maan tavalla, noudetaan Suomen lakeja sekä tapoja.

Sitten on ryhmä joka kiistää nämä vaatimukset. Meidän tulee kunnioittaa heidän kulttuuria ja tapoja, he ovat vieraita. Se on suunnaton rikkaus.

Kertokaa nyt kumpaa tapaa pitäisi noudatta kyseissä tapauksessa. Mennä huivi päässä vieraaksi maahan jossa sitä vaaditaan, vai kieltäytyä huivin käytöstä kun se ei ole oma tapa, eikä kuulu kulttuuriin.

Mielestäni La Pen teki oikein, kun kieltäytyi menemästä maahan, jossa on kulttuurisia tapoja joita hän ei voi, tai halua noudattaa. Saman voisi tehdä jokainen joka tulee Suomeen joka ei halua noudattaa meidän lakeja, tapoja tai kulttuuria.
Tämä olisi tasa arvoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maan tapa Suomessa on yksilönvapaus, jolloin huivitkin ovat sallittuja.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kukaties tarvitaan lisäpöytäkirja johonkin jonka alle asia asettuu. Kansainvälinen neuvonpito, jossa sovitaan säännöt. Maassa maan tavalla tahi sitten ei. Voidaan ennalta sopia vaikkapa erikseen diplomaattisia kohtaamisia koskevat pelisäännöt.

Kukaties neuvottelujen lopputulemana vaikkapa Omanille annettaisiin erityisoikeus hunnun käyttöön siinä kuin Ruotsille erityisdirektiivi nuuskan myynnistä.

Ei tarttis näistäkään tasaisin väliajoin vääntää, kun asia kerran olisi käsitelty vaikkapa nyt siellä Yhdistynein Kansakuntain kokouksessa.

Toimituksen poiminnat