Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Perussuomalaiset valvovat pakkoruotsittomuuskokeilua

Eduskunnan nelivuotiskausi lähestyy puoltaväliään, joten perussuomalaiset alkavat vähitellen käyttää hihoihinsa varastoituja ässiä nostaakseen (hallituskompromissien vuoksi aivan odotetusti) laskenutta kannatustaan. On vaalitaktisesti erittäin viisasta tehdä ikävät leikkauspäätökset alta pois heti hallituskauden alussa ja sitten seuraavien vaalien lähestyessä keskittyä äänestäjäkuntaa palkitseviin päätöksiin. Ja tässä asiassa heillä todella on monopoli: mikään muu puolue Suomessa ei vastusta pakkoruotsia! (Uudelle bloggaajasukupolvelle tiedoksi, miksi nimitys pakkoruotsi on perusteltu.)

 Sampo Terho julkaisi eilen puolueen blogissa tärkeän tiedotteen Työ pakkoruotsin lakkauttamiseksi etenee:

 "Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on aloitteestani perustanut tällä viikolla erillisen kielivapaustyöryhmän, joka valvoo pakkoruotsikokeilun etenemistä. Alueellisissa kielikokeiluissa mahdollistetaan ruotsin kielen opiskelun sijaan jonkin muun kielen opiskelu. Kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, kokeilun ideana on monipuolistaa ja lisätä kieltenopiskelua. Käytännössä siis pakkoruotsi lakkautetaan paikallisesti ja määräaikaisesti, mikä sinänsä on jo merkittävä tapaus Suomen kielipolitiikassa."

 "Kokeilua voidaan pitää onnistuneena mm. jos kokeiluun osallistuvien koulujen oppilaiden kieliosaaminen monipuolistuu ja jos opiskelumotivaatio kohenee."

 "Kokeilu pelkän kokeilun vuoksi ei ole mielekästä, vaan ajatuksena täytyy olla pakkoruotsin lakkauttaminen kokonaan, mikäli kokeilu on onnistunut. Tätä ajatellen työryhmämme valmistelee myös suunnitelman siitä, miten kielivapaus voitaisiin Suomessa toteuttaa ja pakkoruotsi lakkauttaa."

 

Jännittävää nähdä, mitä reittejä ja keinoja RKP käyttää yrittäessään torpedoida tätä hanketta, nyt kun puolue pitkästä aikaa on hallituksen ulkopuolella. Luultavasti näemme ainakin perinteiset iltapäivälehtien lööpit "Lipponen jyrisee" ja "Ahtisaari toruu".

 Kuten asiaan perehtyneet lukijat jo tietävätkin, ruotsin valtakunnanlaajuiselle pakollisuudelle ei ole milloinkaan esitetty kestäviä perusteluja; aiheeseen voi tutustua lukemalla kielipoliittisia kirjoituksiani (esim. Objektiivinen kielipoliittinen muistio). Lisäksi kaikenkattavasta pakollisuudesta huolimatta suomenkielisten ruotsintaito pysyy surkeana, koska kieltä ei tarvita, opita eikä käytetä. Ei siis mikään ihme, että kansasta jo 2/3 vastustaa ruotsin pakollisuutta

 Pakkoruotsin aika lähestyy vääjäämättä loppuaan, vaikka tarkkaa vuotta onkin mahdoton ennustaa. Niin kauan kuin muiden puolueiden johto on pakollisuuden säilyttämisen kannalla, kaikki kielivapauteen johtavat toimet lisäävät yksinomaan perussuomalaisten kannatusta. Jossain vaiheessa jokin toinen vakiintunut puolue tulee samoille apajille, ja sen jälkeen muut seuraavat perässä. Lopulta puoluejohtajien on aina seurattava kansan suuren enemmistön tahtoa - kansaa ei voi vaihtaa, mutta eduskunnan voi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hyvä, että asia etenee. Toivoa sopii, että etenemistä ei vaikeuteta sivuasioihin paneutumisella. Kokeilua, ja toivottavasti aikanaan myös ruotsinkielen pakollisuudesta luopumista, ei pidä nähdä ruotsinkielisiin kohdistuvan antipatian ilmauksena. Eikä se sitä myöskään saa olla. Ei sitä pidä nähdä myöskään perussuomalaisten taktisena manööverinä, vaikka he asiaa ovatkin ajaneet.

Oikeastaan ainoa merkittävä tekijä on tarve Suomen koulujen kieliohjelman monipuolistamiseen. Meillä on nyt liian vähän saksan ja ranskan osaajia, espanjan osaajista puhumattakaan. Venäjän osaaminen on liiaksi venälaistaustaisten varassa. Tarve kiinan saamisesta kieliohjelmaan on jo nyt suuri ja tulee kasvamaan. Eikä ruotsinkielen tarvekaan minnekään häviä. Sen ylikorostunut asema vain on saanut aikaan torjuntaa, joka on heikentänyt oppimismotivaatiota ja oppimistuloksia.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

"Koululaitoksen tulee antaa yksilöille nykyistä paremmat kielelliset valmiudet toimia EU:n alueella sekä sen ulkopuolella. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi kielten opetuksen valinnaisuutta tulee lisätä nykyisestä. Toisen kotimaisen kielen pakollisesta opetuksesta tulee luopua."

- Liberaalipuolueen puolueohjelma

Eli ainakin Liberaalipuolue Perussuomalaisten lisäksi vastustaa pakkoruotsia. Pakkoruotsin vastustajilla on siis mahdollisuus äänestää asian puolesta vaikka Perussuomalaiset olisivat mahdoton vaihtoehto vaaleissa.

Jaakko Häkkinen

No joo, mutta ihmiset eivät helpolla äänestä marginaalisia puolueita (joilla ei vielä ole kansanedustajia), koska piilevän äänikynnyksen vuoksi ääni menee helposti hukkaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet kommentissasi aivan oikeassa, mutta se ei muuta blogitekstisi virheellistä väittämää todeksi. Olisi suoraselkäistä myöntää virheensä vähättelyn sijaan. En nyt jaksa kaivaa, mutta eikö Piraattipuoluekin ole tuolla kannalla?

Erillisenä asiana kysyisin, miksi fokus on pakkoruotsissa? Luulisi potentiaalisia asian kannattajia olevan suuri joukko lisää, jos ajettaisiin toisen kotimaisen kielen pakollisuudesta luopumista.

Matti Pietilä Vastaus kommenttiin #6

Me emme voi jättää ruotsinkielisiä ilman suomen kielen opintoja koska ilman sitä ei maassa tule toimeen.
Maa ei ole kaksikielinen kuin juhlapuheissa. Tosiasiallisesti pakkosuomesta luopuminen asettaisi ruotsinkieliset selvästi heikompaan asemaan jos he jättäisivät suomen opiskelematta. Tilanne ei ole samanlainen suomenkielisten kohdalla.
Jokainen ruotsinkielinen voi miettiä omalla kohdallaan olisiko tullut toimeen ilman suomen osaamista. Epäilen ettei juuri kukaan ole selvinnyt kovinkaan hyvin ilman kohtuullista suomen kielen hallintaa. Suomenkielinen taas tulee toimeen omalla kielellään vallan mainiosti.

Järkevintä olisi Ruotsin mallin mukainen yksikielinen valtio jossa sitten muutamia vähemmistökieliä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #6

Max, ei ole mitään virhettä: puhun vakiintuneista puolueista. Uudet ja marginaaliset puolueet eivät sellaisia ole.

Harva ruotsinkielinen kokee pakkosuomea haittana - he kokevat tarvitsevansa maan pääkieltä, joka monella "ruotsinkielisellä" on suorastaan toinen kotikieli. Lue aiempia kirjoituksiani. Haittana koetaan vain pakkoruotsi. Toki silti pakkosuomikin loppuisi! Jokainen saa itse valita, haluaako jättää suomen oppimatta. :) Todella harva haluaa.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Viimeisimmässä tutkimuksessa 74% suomalaisista kannatti ruotsin opiskelun vapaaehtoisuutta, ilman mitään ehtoja. Tämän pitäisi riittää perusteluksi luopua pakkoruotsista. Ei siihen mitään kokeiluja tarvita.

Kun kerran suuri enemmistö kannattaa pakkoruotsista luopumista, niin miksi me asettaisimme itsellemme ehtoja, joiden pitää täyttyä ennen kuin me voimme toimia enemmistön kannan mukaan?

"Kokeilu pelkän kokeilun vuoksi ei ole mielekästä, vaan ajatuksena täytyy olla pakkoruotsin lakkauttaminen kokonaan, mikäli kokeilu on onnistunut."

Kuka tai mikä muuten arvioisi oliko kokeilu onnistunut?

Jaakko Häkkinen

Puoluejohtajat ovat itse asettaneet itsensä sellaiseen mielipideansaan, etteivät he voi kääntää takkiaan kielivapauden suunnalle, ennen kuin saavat "todisteita" sen toimivuudesta. Näin he saavat kunniallisen tien eivätkä menetä kasvojaan, eli eivät joudu tunnustamaan, että "olimme vuosikymmeniä väärässä ja kannatimme näkemystä, jolle ei ole perusteluja." ;)

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Opetusneuvos Asseri Joutsimäki oli 1968 peruskoulua suunnitelleen asiantuntijaryhmän jäsen ja kertoo pilkusta pilkkuun seuraavaa:

"Silloin, kun kouluhallitus oli vielä olemassa, olin minäkin mukana peruskoulun tekstejä kirjoittamassa. Kertaakaan ei missään tilaisuudessa tullut esille pakkoruotsi/-suomi kielipoliittisena tai perustuslaillisena kysymyksenä, vaan ainoa - siis *ainoa* perustelu oli yhdenvertaisuus. Logiikka oli seuraava: Kun ruotsinkielisillä lapsilla on se handicap eli rasite, että heidän on pakko oppia suomea, jos haluavat aikuisena työskennellä oman kylänsä ulkopuolella, ovat suomenkieliset lapset heihin verrattuna etuoikeutetussa asemassa, kun tuollaista ruotsin oppimisen pakkoa ei heillä ole. Tuo etuoikeutettu asema johtaa siihen, että suomenkieliset lapset voivat halutessaan opiskella hyödyllisempiä aineita kuin ruotsinkieliset - esim. englantia tai matematiikkaa. Näin he saavat etumatkaa elämälle ruotsinkielisiin ikätovereihinsa verrattuna.Tästä syystä tuo *etuoikeus* on poistettava ja määrättävä lailla sama rasite myös suomenkielisille lapsille.

Tämä on pakkoruotsin synnyn alkuperäinen syy, jonka voit lukea esim. Antti Lappalaisen väitöskirjasta HYO-85/28. (Peruskoulun opetussuunnitelman syntyprosessi ja peruskouluopetuksen johtamisjärjestelmän muotoutuminen). Väitöskirja kuvaa koko prosessin askel askeleelta.

Minulle tekstien laadinnassa mukana olleelle ja pakkoruotsia vastustaneena väännettiin RKP:n ja kouluhallituksen ruotsinkielisen osaston edustajien puolelta oikein rautalangasta tuo pakkoruotsin perustelu. "Kai sinäkin ymmärrät, että jos pakkoruotsi poistetaan, ei kestä montakaan vuotta, kun kaikkien Suomen suurfirmojen pääjohtajan nimi on suomenkielinen."

Ratkaisu oli valtapoliittinen, ei kielipoliittinen."

Merkkasin oheisen opetusneuvos Asseri Joutsimäen tekstin IS:n keskustelupalstalta sanasta sanaan muistiin, koska se oli minusta niin arvokasta tekstiä nimenomaan pakkoruotsin lakiin uimisen alkuperäissyyn ja -perusteen suhteen. Joutsimäki vielä tietääkseni elää Savonlinnassa ja varmaan mielellään vahvistaa omat puheensa. Häntä on syytä kiittää arvokkaista tiedoista.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Kun tietää ja ymmärtää Asseri Joutsimäen todistuksen ja tohtori Antti Lappalaisen väitöskirjan mukaan, minkälainen kohtuuttomuuden, vääryyden ja epäoikeudenmukaisuuden savijaloilla seisova jättiläinen pakkoruotsi on, niin alkaa totta vie ihmetellä, miten Suomen eliitti yhä jaksaa ja katsoo varmuuden vuoksi velvollisuudekseen sitä pönkittää?

Jostain minulle, entiselle lautamiehelle, on silmiin tarttunut satoja vuosia vanha tuomarinohje: Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei saata olla lakikaan.

Minun lautamiesjärkeni sanoo, ettei pakkoruotsi ole oikeus ja kohtuus, vaan vääryys ja suomenkielisten perustuslaillisten oikeuksien häpeämätöntä sortamista ja sellaisena se kuuluu historian roskatynnyriin.

Nukkumatti maata johtaa, Höyhensaaret kangastaa, tuutilullaa Suomen kansa, hyvää yötä isänmaa, sanoo Kuusen runo. Mutta yhtenä päivänä heräämme kielivapauden auringon aamunkoittoon, vääryys on poissa ja sen puolustajien parku suuri. Thus spoke Zarathustra.

Toimituksen poiminnat