Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Kenen syytä on, että turvapaikkaprosessia luullaan matkatoimistoksi?

Nyt kun jopa Suomen maahanmuuttomyönteisimpänä sanomalehtenä pidetty Helsingin Sanomat tunnustaa, että tänne tullaan parempaa elintasoa hakemaan, on aika pohtia tiedotusvastuita. Kenen syy on, että kansainvälisen suojelun tarpeessa oleville tarkoitettua turvapaikanhakuprosessia käytetään matkatoimistona?

 Helsingin Sanomat 7.10.2015: "Irakin suurlähetystössä Kulosaaressa on viime päivinä ollut ruuhkaa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan esimerkiksi maanantaina passit olivat lähetystöstä loppuneet, kun satakunta Suomeen tullutta oli halunnut takaisin Irakiin. Aiemmat passit olivat jääneet ihmissalakuljettajien käsiin."

 "Tiistaina lähetystörakennuksen aidan ulkopuolella ja pihamaalla odotteli kymmeniä irakilaisia pääsyä toimittamaan asioitaan lähetystöön. Monet olivat tulleet muualta Suomesta, missä he olivat rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi. Esimerkiksi Oulusta ja Kangasalta vastaanottokeskuksesta paikan saaneille oli tullut yllätyksenä, etteivät he näin ollen pääse yöpymään vastaanottokeskuksiin Helsingissä."

 " 'Tulin Suomeen Ruotsin kautta. Luulin, että saisin täältä töitä, voisin kutsua perheeni perässäni ja voisimme elää täällä kuten suomalaiset', Hassan selosti."

 Helsingin uutiset 25.8.2015: "Akatemiatutkija Merja Tiilikainen Helsingin yliopistosta arvioi tuoreessa Afrikan Sarvi -lehdessä, että taloudelliset seikat ovat nyt selkeästi suurin syy jättää Somalia. Ne ovat hallitsevia jopa 87 prosentilla lähtijöistä. Poliittisen epätasapainon merkitys ei ole kadonnut, mutta se on aiempaa vähäisempää."

 

Kuka saa tulla Suomeen?

 Suomeen saa tulla turistina kuka tahansa, jolla on tarvittavat asiakirjat ja rahaa matkaan. Suomeen saa tulla asumaan kuka tahansa, joka saa oleskeluluvan työ- tai opiskelupaikan perusteella tai puolisonsa vuoksi.  Näistä asioista säädetään ulkomaalaislaissa.

 Sen sijaan Suomeen ei voi pelmahtaa noin vain paikalle ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja ja oleskelulupaa - sellainen on laitonta siirtolaisuutta. Laiton siirtolainen voi kuitenkin näennäisesti tehdä itsestään laillisen hakemalla turvapaikkaa. Sana "näennäisesti" on oikeutettu silloin, kun henkilö ei oikeasti ole turvapaikan tarpeessa vaan ainoastaan käyttää hyväksi järjestelmää saadakseen oleskeluluvan valheellisin perustein. 

 "Suomen viranomaiset tapaavat maasta vuosittain joitakin tuhansia laittomasti oleskelevia henkilöitä. Suuri osa näistä henkilöistä hakee kansainvälistä suojelua (turvapaikkaa) siinä vaiheessa, kun heidät tavataan laittomasti maassa oleskelevina. Turvapaikkahakemuksen jättämisen jälkeen ja sen käsittelyn aikana oleskelu Suomessa on laillista." (Sisäministeriö: Laiton maahanmuutto)

 

Kenen vastuulla on tiedotus?

 Fakta siis on, että lähtömaissa monille ihmisille on muodostunut käsitys, että he ovat tervetulleita Suomeen ja muihin EU-maihin normaalin maahantulokäytännön ohi. Tämä käsitys on virheellinen: jos he tulevat paremman elintason ja työpaikan toivossa, heitä koskevat normaalit maahantulokäytännöt. He osaavat kuitenkin käyttää hyväkseen järjestelmää, joka on tarkoitettu hädänalaisten auttamiseen, ei oikotieksi parempaa elämää etsiville. Ihmissalakuljettajat johtavat siis informaatiosotaa 6-0.

 Mikä taho Suomessa on vastuussa siitä, että lähtömaiden ihmisillä on väärä käsitys maahanmuuton mahdollisuuksista? Tuo harhakäsitys maksaa Suomen veronmaksajille satoja miljoonia euroja vuodessa, eikä vastatiedotus tulisi maksamaan käytännössä mitään verrattuna siihen, kuinka paljon maksaa elättää Suomessa 6-12 kuukautta ihmisiä, jotka tulevat saamaan kielteisen päätöksen ja jotka tullaan palauttamaan lähtöalueille (edelleen veronmaksajien varoilla)?

 Tarvittaisiin vain englanniksi, arabiaksi ja somaliksi selväsanainen tiedote, jossa kerrottaisiin, että:

 - Turvapaikanhakuprosessi on tarkoitettu vain oikeasti hädänalaisille, ei parempaa elämää etsiville.

 - Valheelliset tarinat paljastuvat tarkoissa haastatteluissa, minkä jälkeen odottaa käännytys; hakija olisi voinut käyttää odotteluvuodenkin työskentelyyn kotimaassaan.  

 - Kuka tahansa voi hakea internetin kautta kotimaastaan käsin työ- tai opiskelupaikkaa Suomesta, ja jos onnistaa, niin oleskeluluvan saa helposti. Eikä tarvitse maksaa mitään salakuljettajille!

 - Turvapaikanhakija joutuu asumaan sillä peräkylällä minne hänet satutaan ohjaamaan - hän ei tällöin pääse Helsingin yöelämään juhlimaan.

 Sosiaalisessa mediassa tieto leviää erittäin nopeasti erittäin laajalle, kun sitä levittää lähtöalueiden ihmisten suosimilla sivustoilla. Valtiojohdon velvollisuus on järjestää tällainen tiedottaminen - sen ansiosta säästyttäisiin satojen miljoonien lisäleikkauksilta. Se vähentäisi myös kantaväestön vihamielisyyttä, kun järjestelmää ei väärinkäytettäisi vaan turvapaikkaa hakisivat ainoastaan oikeasti hädänalaiset.

 

P.S. Tällaisia houkutuksia lähtöalueiden ihmisille tarjotaan Suomesta: ”Oleskeluluvan saamisen jälkeen hakijalle annetaan asunto. Vuokraa ei tarvitse maksaa, ja hakijalle myönnetään kuukausittain 300-500 euroa rahaa.” Jos etuisuuksia ei leikata, ainakin pitäisi kertoa, ettei niihin ole niin helppo päästä käsiksi - yli puolet on toistaiseksi saanut kielteisen päätöksen ja tänä vuonna tulleista varmasti paljon suurempikin osa. Turvapaikkaan oikeutettuja oli vuonna 2014 hakijoista vain 13,5 % ja tänä vuonna tulleista varmasti vielä pienempi osa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Hyvä kirjoitus aiheesta mutta olisin odottanut vielä jotain konkreettisempaa ideaa siitä, mihin suuntaan tilannetta pitäisi kehittää. Mielestäni paremman elintason tavoittelussa ei ole mitään väärää, sehän on tämän meidän talousjärjestelmämme perusajatuksia.

Jaakko Häkkinen

Jos tarkoitat tänne jo tulleita, niin ei kai voida tehdä muuta kuin selvittää mahdollisimman perusteellisesti ja samalla nopeasti aiheettomasti turvapaikkaa hakevat ja palauttaa heidät lähtömaihinsa.

Parempaa elämää voi jokainen hakea netin kautta kotimaastaan käsin; sen sijaan sitä ei pidä sallia turvapaikanhakuprosessin kautta. Tiedottamisella saataisiin ihmiset itse lopettamaan järjestelmän väärinkäyttö - se on oikeastaan ainoa mahdollisuus, koska Suomen hallitus ei milloinkaan tule lähtemään Unkarin linjalle eli estämään turvapaikanhakijoiden pääsy rajan sisäpuolelle. Se olisi vastoin kaikkia sopimuksia.

Eli maahanpääsyä ei voida estää, mutta maasta poistumista pitää tehostaa JA nopeuttaa.

Esa Niemi

Jaakko, Dublin-sopimuksen mukaan hakemusten käsittely voidaan siirtää Ruotsille elleivät hakijat ilmoita tulleensa jostain toisesta EU-maasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oikean tiedon levittäminen olisi tärkeämpää kuin jotkut brändäyshömpsötykset.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Tärkein tiedotuskanava on jo maassa olevat. Sen takia esimerkiksi Ruotsiin tulee niin paljon syyrialaisia kun siellä on ennestään suuri suurialaisyhteisö. Suomessa taas ollut iso irakilaisyhteisö (10 000 +). Mutta toki sitten on ihmiskauppiaitten mainokset ja keskustelufoorumit. Kentällä liikkuu valtavasti huhuja ja uskomuksia eikä mihinkään viralliseen informaatioon luoteta.

Irakissa on toisaalta sota (mm ISIS vallannut osia maasta) mutta toisaalta rauhallisempia alueita missä taas lähinnä "vain" työttömyys/köyhyys vaivaa.

Tällä hetkellä tuo paluukuvio tökkii ja se olisi helppo saada kuntoon ja toimimaan. Osa turvapaikanhakijoista ovat tulleet virheellisten tietojen perusteella ja hyvä olisi että heidät saadaan pois nopeasti ja tehokkaasti.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"Tällä hetkellä tuo paluukuvio tökkii ja se olisi helppo saada kuntoon ja toimimaan."

Arvon kommentoija Rosengren: Paljonko se maksaa?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ehkä parempi kysymys olisi kuinka paljon maksaa jos sitä ei saada kuntoon.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #10

Olen samaa mieltä.

Jos asiat eivät ole kunnossa, olisiko oikein vaatia niitä ihmisiä edesvastuuseen, jotka aiheuttivat sen, että asiat eivät ole kunnossa?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Tuo "irakilaiset haluavat Suomeen eivätkä Ruotsiin, koska Suomessa on niin iso irakilaisyhteisö" - on kyllä älyttömyydessään jo melkein hauska.

Suomessa on irakilaisia se 10.000. Ruotsissa he ovat maan toiseksi suurin vähemmistöryhmä suomalaisten jälkeen. Vuonna 2012 heitä oli jo 127 000 (Irakissa syntynyttä)...https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_irakilaiset

Jaakko Häkkinen

Minua vähän ihmetyttää nuo "Rajat kiinni" -mielenosoitukset siltä kantilta, ettei sitä vaatimusta tulla koskaan noudattamaan: ei ole käytännössä mahdollista käännyttää ketään rajalta ennen kuin on tutkittu hänen oikeutensa turvapaikkaan. Tai siis "käytännössä" olisi mahdollista toimia kuten Unkari ja rakentaa aita, mutta "pragmaattiselta" kannalta sellainen ei Suomen kohdalla ole mahdollista.

Toisaalta nuo mielenosoittajat saavat ajettua asiaansa jo sillä, että noista mielenosoituksista uutisoidaan maailmalla ja kerrotaan somessa. Epäilemättä se vähentää Suomen houkuttelevuutta kohdemaana.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei tuossa turvapaikkaoikeudessa ole ihan mahdottomasti tutkimista, jos Suomeen tullaan turvalliseksi luokitellusta maasta, esimerkiksi Ruotsista.

Jaakko Häkkinen

Valitettavasti Dublin-asiakirjat ovat monitulkintaisia... Osan mielestä Ruotsilla ei ole velvollisuutta rekisteröidä kauttakulkijoita, mutta minusta III luvun 13. artikla kyllä velvoittaa:
"13 artikla
Maahantulo ja/tai oleskelu
1. Jos tämän asetuksen 22 artiklan 3 kohdassa mainituissa
kahdessa luettelossa selostettujen todisteiden tai aihetodisteiden,
myös asetuksessa (EU) N:o 603/2013 tarkoitettujen tietojen,
perusteella voidaan todeta, että hakija on ylittänyt jäsenvaltion
rajan luvattomasti maitse, meritse tai lentoteitse kolmannesta
maasta käsin, on kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen
käsittelystä vastuussa se jäsenvaltio, johon hän on tällä tavoin
tullut. Tämä vastuu päättyy 12 kuukauden kuluttua päivästä,
jona luvaton rajan ylittäminen tapahtui."
http://www.migri.fi/download/61541_604_2013_EU_PDF...

Jos tuo on mahdollista lukea "pois" jonkin toisen kohdan perusteella kuten moni väittää, niin silloin hallitus ei milloinkaan uskalla käännyttää Ruotsista tulevia takaisin.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #8

Jaakko, Suomen tulee vain osoittaa joku toinen EU-maa, mistä nämä turvapaikanhakijat ovat tulleet ja käsittely siirtyy tälle toiselle valtiolle. Suomi rekisteröi Ruotsin, joten käsittely kuuluu Ruotsille ellei hakija ilmoita tulleensa jotain muuta maata pitkin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #16

Siinä on se todistamisen vaikeus: jos tulijat hävittävät kaikki ruotsalaiset matkalippunsa, viranomaisten silmissä he ovat tupsahtaneet Tornioon mustasta aukosta. Typerää, mutta näin se näyttää viranomaisten mielestä menevän. Ja muutama oikeusproffa on jo väittänyt, ettei Ruotsilla olisi velvollisuutta rekisteröidä kauttakulkijoita edes Dublinin asiakirjojen mukaan, jos oikein muistan.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #18

Jos rajavartija omin silmin näkee, että sieltä se turvis Ruotsin puolelta saapui, niin ei se silloin mistään mustasta aukosta tipahda. Aivan samoin on "todistettu", että itä-rajan rajanylityspaikalle Venäjän puolelta saapuva on Venäjältä tulossa. Sen tähden se rajatarkastus pitäisikin ottaa käyttöön.

Proffat väittävät paskaa. Dublinin mukaan hakijalla on velvollisuus pyrkiä rekisteröitymään mahdollisimman nopeasti Dublin-maahan saavuttuaan ja valtion on otettava hakemus vastaan. Lisäksi Ruotsi rikkoo Schengen-sopimusta salliessaan tietoisesti laittomien maahanmuuttajien kulkea Ruotsin lävitse Suomeen.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #18

Jaakko, esim. Tornion järjestelykeskus rekisteröi Ruotsista tulemisen, joten me voimme todetaa, että turvapaikanhakijat ovat tulleet toisesta EU-maasta.

Suomi on harvoin se ensimmäinen EU-maa.

Ruotsin turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin laiminlyöminen ei vaikuta siihen kenelle hakemusten käsittelyvastuu kuuluu.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #27

Noinhan se kaiken järjen mukaan menee. Jostain syystä hallitus vain ei uskalla toimia niin - onko muutaman oikeusoppineen väitteillä niin suuri painoarvo, että hidastellaan siinä pelossa että toimitaankin "väärin"?

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #28

Riippuu mihin näiden oikeusoppineiden väitteet väittävät, mutta tuskin ne kumoavat Dublin-sopimusta tai sen tulkintaa, jota on tähän asti noudatettu.

Hallitus pelkää leimakirvestä ja Sipilä yritti kertätä irtopisteitä markkinoimalla maailmalla, että Suomeen tulemalla saa pääministerin omakotitalon ilmaiseksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #29

Muistaakseni suomessa on poistettu rajoite pääministerin ja presidentin kansalaisuustaustasta, joten siinäpä sipilän taloa parempaa markkinointia "suomessa pääset pesidentiksi".

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvä kirjoitus, Jaakko. Näin se totuus tulee päivänvaloon. Niin Wall Street Journal kuin Washington Post älysivät haastattella nuoria irakilaisia jo lähtövaiheessa, Bagdadin lentokentällä matkalla Istanbuliin ja siitä Kreikan kautta ns. pakolaisena Pohjolaan. Kirjoitin siitä blogin "Pakolaisaallon liftarit".

Harmittaa todellisten sotapakolaisten puolesta.

P.S. Kajaanin pakolaiskeskuksesta lähti välittömästi 40 irakilaista teille tuntemattomille (Irakin suurlähetystöön?) sen jälkeen kun heille maksettiin 300 euroa käteen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Harmittaa todellisten sotapakolaisten puolesta"

Lapset todennäköisesti jatkavat työtään pippurikaasukilpinä jossain Unkarin eteläpuolella tai telttailevat Välimeren maissa. Toivottavasti siellä on hyvää riisiä ja vähän pakkasia. Samaan hengenvetoon toivon, että Suomessa olisi pahaa riisiä ja vuosisadan pakkastalvi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

#6 IS
Äänekosken suolahteen oli asetettu turvapaikan hakijoita, kävelivät sieltä jalan jyväskyölään lakkoperjantaina ja ihmettelivät "No bus, no train?" jonka jälkeen lähtivät kukin takseilla osoitteeseen "the big city". Aiheesta kirjoitti KSML.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vastuu lienee lähinnä suomalaisilla. He ovat rakentaneet maastaan ilmaisen hyvinvoinnin näyteikkunan, jonne nyt esim. osa irakilaisista haluaa. Eli sosiaaliturvaa tulisi hieman kehittää kannustavampaan suuntaan ja ahkerampaa pirttiviljelyä tulisi harjoittaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Loistava kirjoitus jälleen, jonka pitäisi antaa ajattelemisen aihetta myöskin päättäjille. Olisin jättänyt oman blogini hetki sitten kirjoittamatta, jos olisin tämän aikaisemmin huomannut. Karusellikamaa ehdottomasti.

Käyttäjän OlaviNiemi kuva
Olavi Niemi

Todella hyvä, että edes nyt nousee tämä asia esille ihan perusteltuna!

Harmi vaan, että suomalaisille tuo älytön suvaitsevaisuus tulee maksamaan satoja miljoonia, ellei miljardeja euroja! :(

Monta Facebook kaveria on minutkin poistanut kaverilistoiltaan, kun olen tätä yrittänyt selittää. Mutta kun Hesari ja muut ns. luotettavat lehdet sekä YLEkin on koko ajan vaan paasannut suvaitsevaisuuden puolesta ja väittänyt, ettei ole muuta mahdollisuutta, kuin antaa porukan vapaasti tulla rajan yli.

Vasta nyt, kun Ruotsi on alkanut toimimaan ja tuli ilmi, että Belgian maahanmuuttoviranomaiset olivat ilmoittaneet, ettei Bagdadista tuleville irakilaisille ei enää myönnetä turvapaikkaa Belgiasta, alkavat suomalaiset viranomaiset heräämään ja siirtolaistulva pikkuisen vähenee ja maassaolevia turisteja on lähdössä paluumatkalle.

Minua todellakin harmittaa rajusti nuo suomalaisten hyväuskoisten aiheuttamat kustannukset tästä vaelluksesta ja turistien ylläpidosta.

Vaikeata tietysti on syyttää yksityisiä ihmisiä, jos johtavat poliitikot ovat siihen kansaakin taivutelleet. :(

Jaakko Häkkinen

Noita Facebook-välirikkoja kuulemma tapahtuu, mutta turhahan on roikottaa kavereissaan mustavalkoisia fanaatikkoja. Moni kuvittelee, että jos henkilö vastustaa elintasopakolaisten elättämistä, hän vastustaisi samalla myös oikeasti hädänalaisten auttamista.

Käyttäjän OlaviNiemi kuva
Olavi Niemi

En minäkään enää harmittele yhtään noita poistuneita kavereita, toivottavasti vaan itse vähitellen ymmärtävät tilanteen, kun valtalehdetkin jo kirjoittelevat tosiasioista.

Itse hyväksyin täysin chileläisten ja vietnamilaisten pakolaisten auttamisen ja tulon Suomeen ja he sopeutuivat hyvin maahan, mutta valitettavasti sen jälkeen tulleiden kanssa on ongelmia ollut enemmän tai vähemmän.

Jälkiviisaasti voi nyt todeta, että tähän kaikkeen uppoavilla rahoilla olisi tehnyt ihmeitä paikan päällä!

Käyttäjän OlaviNiemi kuva
Olavi Niemi Vastaus kommenttiin #20

Lisään nyt vielä, että kaiken eniten minua harmitti se, että koko ajan puhuttiin Syyrian sodan pakolaisista, mutta kukaan ei koskaan huomannut tarkistaa, että mistä tulijat pääasiassa olivat lähtöisin.

Joillekin siirtolaisuuden kannattajille sanoinkin, että on se Syyrian sota todella vaarallinen, kun se aiheuttaa pakolaisuutta melkein joka puolella maailmaa!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei täällä ole töitä, vielä. Ainoastaan suurin pula on lääkäreistä,hoitajista, teknikoista ja ohjelmoisjista joihin ammatteihin suomalaisia ei arvostetuja ja vähäteltyjä nuoria ei päästetä opiskelemaan. Arvostusta edes suomalaisille nuorille, kyllä meistäkin on työntekijöiksi kunhan töitä löytyy ja päästetään opiskelemaan. Vai mistä johtuu mantrat ettei suomessa ole nuoria työntekijöitä ja että työntekijöistä on työpaikoilla suuri pula?

Käyttäjän mp2103 kuva
Markku Penttilä

Kehuin tuossa Vesa-Matin hyvää kirjoitusta vaelluksen aiheuttamista rahakuluista. Se oli lyömätön selostus taloudenpidosta, joka johtaa ennenpitkää katastrofiin.
Samalla piti kehua sinunkin ylläolevaa, mutta unohdin sen siinä. Mielestäni ehdotuksesi olivat vallan mainioita ja jos tätä suoratiedotusta olisi heti osattu käyttää, tulokset olisivat todennäköisesti olleet vaikuttavuudessaan paremmat kuin kaikki valtion toimenpiteet yhteensä. Mutta kuten kaikki (toivottavasti) tiedämme, että poliittinen eliitti kumartaa EU:iin päin, paitsi Esko, Vesa-Matti ja Paavo, joka on jo tehnyt kansalaisaloitteen EU:sta eroamiseksi. Toistan vielä, että se on ainoa keino tämän maan pelastamiseksi. Vilkaiskaa vaikka Merkelin ja Hollanden äskeistä keskustelua. Höpinät pitäisi jo riittää, jos tämä maa aikoo vielä olla olemassa?

Toimituksen poiminnat