Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Tarja Halosen omituinen kommentti Suomen maineesta

"Presidentti Tarja Halosen mielestä Suomen maine on kärsinyt turvapaikanhakijoita vastaan tehtyjen hyökkäysten vuoksi. Suomi luokitellaan asenteellisesti yhä enemmän lähemmäs Itä-Eurooppaa, kuten Baltian maita, Romaniaa tai Unkaria, sanoo presidentti Halonen A-studion haastattelussa." (YLE Uutiset 2.10.2015

 1. On typerää kuvitella, että pari hassua tapahtumaa vaikuttaisi maan maineeseen. Saksassa hyökätään vastaanottokeskuksia vastaan päivittäin, mutta silti maan maine siirtolaisten paratiisina ei ole kärsinyt. Suomalaisilla vain on muihin kansoihin nähden paljon useammin heikko kansallinen itsetunto.

 2. Jos suomalaisten enemmistö haluaa rajoittaa siirtolaistulvaa kuten kyselyiden perusteella on asia (MTV:n taannoisessa kyselyssä oli yli 11 000 vastaajaa, joista 86 % ei halunnut pitää rajoja auki), silloin todellisuus täytyy tunnustaa. Miksi poliitikot haluaisivat antaa maailmalle valheellista Suomi-kuvaa? Elävätkö he jossain epädemokraattisessa ideologisessa kuplassaan täysin tietämättöminä kansan enemmistön tahdosta?

 3. Maahanmuuttokriittisyys ei suinkaan ole vain Itä-Euroopan maille tyypillistä; ja vaikka olisikin, siinä ei olisi mitään häpeämistä - eihän maahanmuuttokritiikittömyys ole millään absoluuttisella mittarilla "parempi" mielipide kuin maahanmuuttokriittisyys. Kyse on vain ideologisesta arvovalinnasta.

 4. Eivät Itä-Euroopan maat ole yhtään vähäarvoisempia kuin Länsi-Euroopan maat. Tarja Halosen kommentista paistaa läpi jonkinlainen puolirasistinen "länsieurooppalainen" ylemmyydentunto.

 

Lainaan Eurostatin tilastoja Ville Paavolaisen blogista. Kyseinen asennetutkimus osoitti positiivista suhtautumista EU:n ulkopuolisiin siirtolaisiin prosentteina seuraavasti:

 71% - 78%

Ruotsi

 43-49%

Irlanti  /  Portugali  /  Espanja  /  Hollanti  /  Luxembourg  /  Kroatia  /  Romania / Suomi

 36-42%

Tanska  /  Iso-Britannia  /  Puola

 29-35%

Ranska  /  Belgia  /  Saksa  /  Itävalta  /  Liettua 

 22-28%

Unkari  /  Bulgaria  /  Kreikka

 15-21%

Viro  /  Latvia  /  Tsekki  /  Slovakia  /  Italia

 

Ruotsia lukuunottamatta kaikkialla kansan enemmistö on siis maahanmuuttokriittistä EU:n ulkopuolelta tulevaa siirtolaisuutta kohtaan. Ruotsissa ideologinen aivopesu onkin johtanut jo naurettavaan suvaitsemispakkoon saakka, minkä seurauksena ainoa maahanmuuttokriittinen puolue ruotsidemokraatit on juuri noussut Ruotsin suurimmaksi puolueeksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä monet asiat ovat Länsi-Euroopassa Itä-Eurooppaa paremmin tai edellä. Ei taida olla mitään asiaa jossa Itä siis entiset neukkumaat olisivat edellä tai parempia. Rasismin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Maat eivät ole selviytyneet historiastaan. Kyllä Halosen huoli on ihan aiheellinen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tämä nyt on kauniisti sanoen joutavaa höpinää. Ensimmäinen Euroopan maa, joka toivotti Syyrian pakolaiset tervetulleeksi oli Serbia, ja pakolaiset itsekin kokivat olonsa tervetulleiksi maahan saavuttuaan. Voimakkaimmin EU:n vastuuta pakolaisten sijoittamisessa on ajanut Puolan entinen pääministeri, joka on komission johtaja. Unkarin toimet ovat kieltämättä rujo esimerkki, mutta toisaalta unkarilaiset eivät tee rajoillaan mitään sellaista, mitä espanjalaiset eivät olisi tehneet Ceutan ja Melillan alueella säännöllisesti jo vuosikaudet, kumiluodit mukaan lukien.

Tämä suomalainen höpinä idästä ja lännestä on täysin idioottimaista ja kertoo enemmänkin vain siitä, miten meikäläisten poliitikkojen aivoihin on iskostunut suomettumisen aikainen pelko siitä, että joku saattaisi luulla meitä entisen itäblokin maaksi. Se taas on naurettavaa. Pakolaisia autetaan siksi, koska pakolaiset tarvitsevat apua, eikä mistään identiteettipoliittisista tai imagosyistä.

Poikkeuksellisesti Häkkinen on siis itse asiassa oikeassa, vaikka katseleekin sitä taas hiukan erikoisesta perspektiivistä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ok. Kiitos oikaisusta. Eli jakolinja kulkee myös itäisemmän Euroopan sisällä, mikä oikeastaan näkyikin blogistin galluptilastosta.

Jaakko Häkkinen

"Tämä suomalainen höpinä idästä ja lännestä on täysin idioottimaista ja kertoo enemmänkin vain siitä, miten meikäläisten poliitikkojen aivoihin on iskostunut suomettumisen aikainen pelko siitä, että joku saattaisi luulla meitä entisen itäblokin maaksi."

Juuri näin, Jalonen!

"Poikkeuksellisesti Häkkinen on siis itse asiassa oikeassa, vaikka katseleekin sitä taas hiukan erikoisesta perspektiivistä."

Mielenkiintoista, että puolueeton näkökulma on sinusta erikoinen. Lepuutan salkkuani. ;)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #18

Siinä kohtaa, kun nimeää ex cathedra sen oman näkökulmansa puolueettomaksi, niin on jo pahasti hakoteillä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #22

Öööö, väärin meni. Se, ettet sinä kykene puolueettomasti tarkastelemaan asioita, ei voi todistaa ettei kukaan muukaan pysty. Puolueettomuuden näkee siitä, ettei ole kummassakaan leirissä vaan niiden välimaastossa; siitä, ettei suhtaudu kiihkolla asioihin vaan pystyy harkitsemaan objektiivisesti eri leirien esittämiä argumentteja.

Kannattaisi sinunkin kokeilla joskus. :) Ei "värin tunnustaminen" ole mikään hyve.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä Vastaus kommenttiin #18

"Poikkeuksellisesti Häkkinen on siis itse asiassa oikeassa, vaikka katseleekin sitä taas hiukan erikoisesta perspektiivistä"

Erikoinen perspektiivi tarkoittanee samaa näkemystä eri leiristä. Huvittavaa kyllä, Pienetkin näkemyserot voi polarisoida ryhmiä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

En oikein ymmärrä tuota Itä-Euroopan maiden mollaamista. Hämmästyttävintä on se, että siihen sortuu Halonen, joka niitä aikoinaan niin ihannoi. Tokihan sosialismin kausi sai ne huonoon jamaan, mutta ne ovat hyvää vauhtia toipumassa.

Jos tarkastellaan vaikkapa ostovoimakorjatun kansantuotteen kehitystä suhteessa Euroopan keskiarvoon, Itä-Euroopan maat ovat menestyneet hyvin ja Baltian maat erinomaisesti. Jos EU:n keskimääräistä ostovoimakorjattua kansantuotetta merkitään luvulla 100, suhteelliset muutokset prosenttiyksikköinä välillä 2009 - 2014 ovat seuraavat. Suomi -6, Viro +11, Latvia +11, Liettua + 17, Puola + 5, Tsekki +1, Slovakia +5, Unkari +4.

Tietolähde:
http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=tabl...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pettyneen bolsevikin jälkihörinöitä. Ihaili Varsovan liiton satelliitteja varmaankin juuri maailmansyövän (NL) käskystä yrittäen tuputtaa suomalaisille DDR:n ihanuutta yms. Rakenteiden sortuessa äly ei välöhtänyt ja jatkoi Viron ripittämistä itsenäisyysaikeista jne. Siinä meillä Suomen paras naispresidentti, koko joukon selkeästi huonoin, katkeroitunut sosialismin seireeni väärällä vuosituhannella.

Tapani Lahnakoski

Mihinkäs Venäjä oli unohtunut tuosta listasta? Ehkä ei kuulunut tutkimuksen piiriin. Veikkaisin prosenttia varsin pieneksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Myös Honduras ja Burkina Faso puuttuvat. Katsos kun kyse on EU-kansalaisten suhtautumisesta ulkoa tuleviin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

* Millainen vaikutus Suomen maineelle on ollut 12-vuotisella presidenttikaudella ja kaveruudella diktaattori Putinin kanssa?
* Millainen vaikutus Suomen maineelle on ollut DDR:n tunnustamiskomitealla?
* Millainen vaikutus Suomen maineelle on ollut se, että kun toisinajattelijoita katosi, vainottiin, vangittiin, karkotettiin ja murhattiin, suomalainen ihmisoikeusaktivismi - johon TH:kin kuului - ei nostanut sormeakaan heidän puolustamisekseen?
* Millainen vaikutus Suomen maineelle oli "EI EEC" -komitealla, johon merkittävät demaritkin kuuluivat?
* Millainen vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan on ex-presidentin omien kansalaisten tuntoja ymmärtämättömillä ja vääristelevillä kommenteilla?

Niko Sillanpää

Näitä pääosin keinotekoisia itä-länsi -vastakkainasetteluja ynnä siihen liittyviä imagohorinoita on suorastaan vyörynyt viime aikoina Kreikka-3 -pakettiin ja erityisesti tähän nykyiseen kansainvaellusfiaskoon liittyen. Alla tuoreimmasta päästä:

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/...

http://yle.fi/uutiset/venajan_verkossa_suomea_pain...

http://yle.fi/uutiset/kriisiviestinnan_asiantuntij...

Näitä juttuja yhdistää kirjoittajien ja haasteltavia voimakas poliittinen kantaaottavuus ja kirjoituksen moodi, joka on mielipiteen muokkaus eikä informaation jakaminen.

Minkään todellisen ulkomailla tapahtuvan imagon muuttumisen tai muiden todellisten prosessien kanssa kirjoituksilla on varsin vähän tekemistä. Ne ovat puhtaasti kotimaiseen käyttöön.

Viesti on: Joko annat rahaa lemmikeillemme ja meille, koska moraali sitä ja tätä, tai olet kusipää ja paha ihminen.

Kyse on moralisoivasta, yhä aggressiivisemmaksi käyvästä kerjäämisestä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Entiseltä presidentiltä Tarja Haloselta ei kannattaisi pyytää minkäänlaista haastattelua. Oli yksi äärivasemmiston (vaikka olikin demari) tukijalkoja suomettuneessa Suomessa. Ja sama aate hänessä vieläkin elää.

Ei ollut koko kansan presidentti, niukasti valittiin, ja antoi vasemmistolaisuutensa näkyä virkatoimessaan. Ja pahasti!
Linnan juhlien vierasvalinnat olivat käsittämättömiä.

Halonen kuvitteli saavansa huippuviran YK:ssa, mutta kaikkea vielä!?

Onkohan ottanut SDP:n jäsenkirjansa takaisin kun luopui siitä?

***

Suomen maine ei ole kärsinyt eräiden hörhöjen toilailuista vähääkään maailmalla, on maamme "brändi" sen verran vakaalla pohjalla. Samanlaisia hölmöilyjä pakolaisasian ympärillä tapahtuu joka maassa.

Esimerkiksi 98 prosenttia yhdysvaltalaisista ei edes tiedä mikä maa on Suomi ja missä se sijaitsee. Ja myöskin Englannissa tiedot maastamme ovat olemattomia, niin omahyväisestä loordi-kansasta on kyse.

Meidän ei toimissamme kannata vilkuilla liiemmin muiden maiden tekemisiä tässä pakolaisasiassakaan, eikä ole syytä joka hetki miettiä mitä meistä ajatellaan. Päättäjämme toimikoot oman kansamme onneksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Haloselle pitäisi maksaa erityiskorvausta siitä, että pitää suunsa kiinni!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Halonenhan yritti vähätellä osuuttaan DDR:n tunnustamiskomiteassa, mutta Alma Media löysi pöytäkirjoja:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833478833...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mitä tähän asiaan tulee, niin kukaan ei ole toistaiseksi koskaan viitsinyt tässä maassa selostaa, miksi Itä-Saksaa _ei_ olisi pitänyt 1970-luvulla tunnustaa.

Tuohon aikaan Itä-Saksan tunnustaminen oli itsestään selvä asia. Länsi-Saksa hylkäsi tarkoituksella Hallsteinin doktriinin jo 1970, ja Yhdysvallat tunnusti Itä-Saksan vuonna 1974, republikaanihallinnon toimesta. Itä-Saksan tunnustaminen ja liennytys todennäköisesti edesauttoivat osaltaan rautaesiripun murtumista ja kylmän sodan päättymistä viitisentoista vuotta myöhemmin.

Minulle ei siis varsinaisesti mene aivan jakeluun, miksi Haloselle on raivottu tästä nimenomaisesta asiasta, jossa hänen mielipiteensä olivat tarkalleen samat kuin lähes kaikilla valtavirtaa edustaneilla länsimaisilla poliitikoilla. Etenkin, kun niiden toimien seuraukset olivat kohtuullisen myönteiset.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Eikö se arvostelu liittynyt ko. komitean toimintatapaan, mm. Itä-Saksasta tilattuun propagandamateriaaliin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On paradoksaalista, että presidentti Tarja Halonen paheksuu Suomen sijoittumista itse olettamissaan muiden mielikuvissa Itä-Euroopan valtioksi.

Tämähän oli presidentti Halosen tavoite koko hänen pitkän poliittisen uransa ajan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No itse asiassa lahden takana Ruotsissa käydään täsmälleen samanlaista keskustelua, ja ihan hyvästä syystä, eli vissiin mikään maa ei enää ole pohjoismaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisiko niin, että se yhdenlaiden pohjoismaalaisuuden ideali on kuin kommunismi. Kaunis paperilla, mutta käytännön toimivuudessa tökkii pahasti.

Jaakko Häkkinen

Ongelma on suuri juopa päättäjien idealismin ja kansan syvien rivien asenteiden välissä. Kun päättäjät Ruotsissa ovat tuottaneet maahan muukalaisia täysin piittaamatta kansan suuren vähemmistön (ja muissa maissa enemmistön) mielipiteistä, ihmiset valitettavasti reagoivat mustavalkoistumalla ja radikalisoitumalla. Ruohonjuuritasolla asenteet kovenevat.

Idealisteille tärkeä kysymys:
Eikö olisi parempi, että tavallisen kansan asenteet maahanmuuttajia kohtaan pysyvät parempina ja että maahanmuuttajia olisi vähemmän, kuin että päästetään asenteet kovenemaan ihan vain siksi, että halutaan todistaa maailman muulle suvaitsevaistolle omaa harrasta ideologian tunnustamistaan ottamalla enemmän maahanmuuttajia kuin kansan syvät rivit ovat valmiita hyväksymään?

Kari Ahveninen

Jollain tapaa huvittavaa että Suomen kaltaisella pienellä maalla on elätteinä entisiä presidenttejä useampiakin kappaleita, joista ainoastaan Ahtisaari on saanut edes jotain aikaan, muutakin kuin hölmöjä lausuntoja.
Tosin, Sahtivaari kuitenkin enemmän pönkittää omaa bisnestään eli CMI:tä.

Halonen kenties on ollut Suomen kannalta kaikkein haitallisin presidentti, eikä vieläkään ymmärrä pitää suutaan kiinni. Hitto, ja taitaa olla riesana vielä monta kymmentä vuotta...

anita frisk

Meille on vuosikymmeniä hehkutettu pohjoismaisen yhteistyön autuutta ja Pohjoismaiden Neuvoston tärkeyttä. Muistaako kukaan lukeneensa yhtäkään PN:n ulostuloa tämän kaikkia Pohjoismaita koettelevan siirtolaiskriisin tiimoilta? Viimeinen Neuvostoa koskeva uutinen taisi käsitellä sitä Stubbin VMP:tä.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

Paljon enemmän Suomen maineelle aiheutti hallaa historiamme vähäpätöisin presidentti Halonen, julistaessaan Putinin kanssa maireasti hymyillen, miten "meillä on yhteiset tavoitteet!" Mm.tsetseenien teurastus oli tuolloin lähihistoriaa, jonka ihmisoikeuaktivistina esiintyvän Halosen olisi luullut hyvin tienneen..

Toimituksen poiminnat