Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Kansallisen häpeän epidemiasta ja mustavalkoisuudesta

Viime päivien hyökkäykset turvapaikanhakijoita vastaan ovat synnyttäneet uuden epidemian: "Hävettää olla suomalainen" -viruksen. Tauti leviää aivoista aivoihin lähinnä internet-yhteyden välityksellä, joskaan pisaratartunnan mahdollisuuttakaan ei voida täysin sulkea pois.  

 Väsymiseen asti on vitsejä myöten toisteltu sitä, kuinka tärkeää suomalaisille on, mitä "ne muut" meistä ajattelevat. Tässäkin tapauksessa kyseessä on heikko kansallinen itsetunto, joka ilmenee yksilötason oirehtimisena.

 Ensiksikin on täysin käsittämätöntä, että joku yleensä alkaa hävetä omaa kansallisuuttaan jonkun toisen henkilön toimien vuoksi. Emme me ihmiset ole mikään kollektiivinen organismi, vaan jokainen yksilö on vastuussa omista teoistaan. 

 Toisaalta on varmaan tulkittava positiiviseksi merkiksi se, että jo muutama yksittäinen muukalaisvihamielinen riehuja saa niin monet ihmiset pois tolaltaan - sehän osoittaa, että tähän saakka suomalaiset ovat olleet ylpeitä toisistaan ja omasta kansastaan. Suomikaan ei kuitenkaan voi säilyä erillään yleiseurooppalaisen pirstaloitumiskehityksen ulkopuolella. Monissa maissa, joissa maahanmuuttajia on enemmän, vastakkainasettelu yhtäältä ääriryhmien ja maltillisen enemmistön välillä ja toisaalta ääriryhmien kesken on jo paljon vakiintuneempaa. Valitettavasti mekään emme voine välttyä tältä kehitykseltä.

 Toiseksi kaipaisin suomalaisuutensa häpeäjiltä vähän suhteellisuudentajua. Esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa ääriliikkeiden riehuminen on paljon yleisempää kuin Suomessa: "Viime aikoina Saksassa on hyökätty vastaanottokeskuksia ja muita pakolaisten majoituspaikkoja vastaan liki päivittäin." (MTV Uutiset 26.8.2015)

 Silti Saksa ja Ruotsi nähdään edelleen maahanmuuttajien paratiiseina. Jos muissa maissa siis päättäjien ja kansalaisten toiminta voi kumota ääriliikkeiden riehumisen tuottaman negatiivisen maineen, miksei sama muka toimisi Suomenkin kohdalla?

 

Sen sijaan että ihmiset ruikuttavat siitä, että maine meni ja hävettää, he voisivat vahvistaa henkilökohtaista kansallista itsetuntoaan ja toimia positiivisina esimerkkeinä. Vanhan sanonnan mukaan on myöhäistä rypistää, kun tavara on jo housuissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei se tavara ole vielä kaikkien suomalaisten housuissa vain sen vuoksi, että muutama äärityyppi laskee alleen, joten ei meidän muiden ole mitään järkeä luovuttaa ja lopettaa rypistämistä. Opetetaan mieluummin ne loputkin sisäsiisteiksi. 

 Jos jatketaan samaa vertauskuvallista aihepiiriä, niin Suomi on suomalaisten yhteinen pesä, ja me kaikki kärsimme siitä, jos osa likaa yhteistä pesää. Siksi oman pesän likaajat ovat meidän kaikkien asia (vaikka jokainen yksilö onkin vastuussa itsestään). 

 Jos näette että turvapaikanhakijoita, maahanmuuttajataustaisia tai avustustyöntekijöitä (tai ketä hyvänsä) häiritään, menkää väliin. Pyytäkää mukaan muita lähistöllä olevia, jos ette yksin uskalla puuttua tilanteeseen. Ehkä häirinnän keskeyttää jo huutaminen tai kuvaaminen kauempaa. Kansalaisella on lakien valossa oikeus puuttua näkemäänsä lainvastaiseen toimintaan

 

Tärkeää on myös välttää mustavalkoista niputtamista - mustavalkoisuus kun liittyy kiinteästi ääriajatteluun ja pelkästään lietsoo vihaa. 

 1. Eivät kaikki, jotka vastustavat turvapaikanhakijoiden tulvaa, ole rasisteja. Iso osa heistä on vain kansallisesti itsekkäitä: he eivät ymmärrä, miten Suomi voi ottaa elätettäviksi ulkomaiden kansalaisia samalla kun omilta kansalaisilta jatkuvasti leikataan. Heillä on oikeus vaikuttaa Suomen politiikan suuntaan äänestämällä samoin ajattelevia ihmisiä eduskuntaan. Vastakkaisella leirillä on tietysti ihan sama oikeus, eikä kumpikaan leiri ole toista "oikeammassa". Tällaiset mielipide-erot ovat aina arvovalintoja, kyse ei ole absoluuttisesta totuudesta. Tässä poliittinen ideologia rinnastuu uskontoihin. 

 2. Rasistinen maailmankuva ei ole niin paha juttu kuin rasistinen toiminta tai solvaaminen eli sen maailmankuvan osoittaminen suoraan maahanmuuttajataustaisille ihmisille. Rasismia ei varmaankaan milloinkaan saada kokonaan kitkettyä pois ilman massiivista kemiallista aivopesua ja uudelleenohjelmointia. Koska sellaista ei sivistysvaltiossa voida tehdä, meidän täytyy vain hyväksyä se, että rasistisesti ajattelevia ihmisiä tulee aina olemaan. Meidän ei kuitenkaan pidä hyväksyä sen rasismin kohdistamista maahanmuuttajataustaisiin.

 Rasistienkin tulee oppia purkamaan turhautumistaan niin, ettei kukaan kärsi siitä. Siinä menee suvaitsevaisuuden raja: toisia ihmisiä vastaan ei saa hyökätä, ei henkisesti eikä fyysisesti.

 3. Turvapaikanhakijoissa on monista erilaisista syistä ja syy-yhdistelmistä tänne pyrkiviä ihmisiä. Yhtä perusteettoman mustavalkoista on ajatella heitä kaikkia pakolaisina kuin on ajatella heitä kaikkia turisteina, jotka tulevat tänne juhlimaan veronmaksajien kustannuksella. Viime aikojen uutisoinnit osoittavat, että kirjavassa joukossa on runsaasti molempia, sekä hädänalaisia että turvapaikkaturisteja ja elintasopakolaisia. Jopa irakilaiset keskenään keskustelevat siitä, miksi jotkut lomailijat väärinkäyttävät järjestelmää, joka on tarkoitettu hädänalaisten auttamiseen

 Kaikki sellaiset toimet ovat tervetulleita, jotka saavat jälkimmäisen ryhmän ihmiset karsiutumaan jo matkalla, jolloin resurssit päästään kohdentamaan tehokkaammin niihin oikeasti hädänalaisiin. Toimiviksi keinoiksi ovat jo osoittautuneet Tornion järjestelykeskus ja ei-ihan-rajatarkastukset: lomailijat kääntyvät rajalta takaisin Ruotsiin, kun heille selviää, etteivät he saa vapaasti vaellella maassa ja etteivät he saakaan valita itse, mihin kaupunkiin päätyvät. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nuivat yrittävät rakentaa pikku Unkaria Suomen sisälle. Kuitenkin kehtaavat kutsua itseään kansallismielisiksi vaikka koko ajan johdonmukaisesti vievät inhimmillisyyttä pois suomalaisuudesta kuten tämäkin bloggaus ja koko sinun kirjoitustyylisi osoittaa.
Sellainen kansallismielisyys johon ei mahdu inhimmisyys on vain yleismaailmallisen fasistoidin äärioikeistoliikkeen väline eikä sillä ole esim suomalaisuuden kanssa mitään, yhtään mitään tekemistä.
Se että Unkari on olemassa tekee että näemme mihin äärioikeiston puhetyyli tähtää ja minne se kuuluu.

Jaakko Häkkinen

Unkari on tosiaan monessa asiassa lipsunut järjen tuolle puolen. Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa toki saa haluta muuttaa, kunhan tekee sen parlamentaarisin keinoin.

Kansallismielisyys voi olla etnisesti rajaavaa, jolloin siinä piilee (vaikkei automaattisesti sisälly) rasismin riski, tai valtiollisesti rajaavaa kuten urheilukilpailuissa. Mutta kansallinen itsetunto on näistä erillinen taso.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Helkkari, älkää morkatko Unkaria: ainoa maa joka yrittää noudattaa sopimuksia.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #10

Viittasin maan nykysuuntaan laajemminkin: siellä esimerkiksi eräissä puolueissa (Jobbik) ei haluta enää uskoa, että unkari on uralilainen kieli. He haluavat kirjoittaa itselleen juhlavamman historian etruskien, hunnien tms. jälkeläisinä.

Jaakko Häkkinen

"...vaikka koko ajan johdonmukaisesti vievät inhimmillisyyttä pois suomalaisuudesta kuten tämäkin bloggaus ja koko sinun kirjoitustyylisi osoittaa."
-- Jos tarkoitat tämän niin, että minun kirjoitukseni veisi pois inhimillisyyttä, niin olet lukutaidoton tai ymmärryskyvytön. :) Toivon ettet tarkoittanut tätä niin.

Rolle Törnroos

Kansallisesta häpeäepidemiasta pääsee eroon sillä, että sankoin joukoin menemme kaupunkiemme toreille pukeutuneina säkkiin ripottelemaan tuhkaa päällemme.

Tosiasiassa tämä kansallinen häpeäepidemia on polkaistu käyntiin, kun joku nuori juippi juotuaan pari kaljaa keksi pukeutua lakanaan ja mennä pakolaisia vastaanottamaan. Siitä saatiin oiva kohun aihe, joka peittää alleen tosisuuret ongelmamme. Näin saatiin yhteinen vihollinen, valkoinen lakana. Sietää varoa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Kansallisesta häpeäepidemiasta pääsee eroon sillä, että sankoin joukoin menemme kaupunkiemme toreille pukeutuneina säkkiin"

Burkhaan vai lakanaan?

Heli Hämäläinen

Minä etsin maksajaa kaikelle tälle. Minulta ollaan niistämässä kaksi viikkoa lomia sekä varmaankin jossain vaiheessa myös palkkaa. Olkoonkin että jonkinasteinen Saarijärven Paavon ajattelumalli on kristillinen, en voi hyväksyä kontrolloimatonta ja läpinäkymätöntä teollisuutta tämän ilmiön ympärillä. Esimerkiksi mitä "hallitusammattilaiset" tekevät pakolaisbisneksessä. Ovatko keksineet lyödä oman oluthanansa siihen? Mihin nämä maksavat veronsa?

Tämän aamun Savon Sanomissa Hjallis Harkimo on herännyt kylmiin lukuihin. Suomessa on asumisperusteinen sosiaaliturva ja se skaalautuu olemassa olevien resurssien mukaan. Eli tämä tietää lisää vyönkiristystä mikäli ei saada EK:ta mukaan rahoittamaan ja antamaan lisää resursseja.

http://blogit.savonsanomat.fi/harry-harkimo/turvap...

Jaakko Häkkinen

Harkimo:
"Eli kustannus olisi noin 11 000 euroa per henkilö, se kertaa 50 000 on 550 miljoonaa euroa. Jos puolet saa jäädä Suomeen, jokainen heistä kustantaa kotoutuksineen noin tuhat euroa kuussa. Se kestää keskimäärin kaksi vuotta, joten kustannukset tästä ovat yhteensä 600 miljoonaa euroa. Koko paketti maksaa meille 1,15 miljardia euroa. Eikä tuo summa sisällä vielä yksityisiltä vuokrattuja tiloja, terveydenhuoltoa, tulkkien käyttöä ja niin edespäin. Eli puhumme monen miljardin kustannuksista. Siinä rinnalla hallituksen suunnittelemat säästöt ovat lillukanvarsia."

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Teräviä havaintoja Jaakolta. Kaveri seisoo onks viljoo näkynyt-asennossa , hyvin laskeutuvassa v-kauluksisessa lakanassa ja helvetti aukeaa kaikkien minun suomeissa. Pitäisi suhtautautua maltilla, vittuilematta liikoja, ettei syntyisi mitään jytkyä lähitulevaisuudessa. Tämä voi tulla vielä pahasti reisille ja mitkähän olisi Orpo-Zeron ohjeet viranomaisille, jos tilanne äityisi samnlaiseksi kuin tuossa moititussa Unkarissa:

http://www.liveleak.com/view?i=b4e_1443053566

Meillä on luvattoman munattomia ministereitä ja päättäjiä, Orpo kokoomuksen Pia Viitanen, Jessus sentään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaveri seisköön ihan missä asennossa tahansa on osa porukkaa joka on yhteisvoimin ja koordinoidusti (lisäksi MVyhteensopivasti) toteuttanut aktion tai kuvassa toteuttamassa sitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä kait jokainen osaa erotaa yksittäiset "hölmöilyt" mutta, kun somessa ilmenee lisäntyvissä määrin kielikuvia, joilla ei totuuden kanssa ole paljon tekemistä, ei tänne ole "tulvinnut" maahanmuuttajia, ei myöskään kaikki 15.000 tänne tullutta ole työtä vieroiksuvia "sosiaalipummeja" rikollisuuten taipuvia, potentiaalisia raiskaajia, vaikka tälläistä kuvaa somessa pyritään luoman. Jokainen voisi miettiä omalta kohdaltaan että, jos olisit nuori terve mies ja tulevaisuutesi olisi olla osaa sisällissotaa tai vaihtoehtoisesti vuosia yksi miljoonasta telttakylässä asuvasta niin jäisitkö vai lähtisitkö etsimään parempaa elämää, joka kuitenkin on ainutkertainen, itse lähtisin.

Jaakko Häkkinen

Arto, ei mihinkään maahan voi paukahtaa noin vain sisälle kaikki halukkaat. Suomeen esimerkiksi voi muuttaa laillisesti puolisona, töihin tai opiskelemaan. Laittomasti tänne tulleet käännytetään pois, elleivät he sano tunnussanaa "turvapaikka." Tietenkään kaikki turvapaikanhakijat eivät ole järjestelmää hyväksikäyttäviä turisteja, mutta eivät he kaikki ole myöskään sotaa pakenevia hädänalaisia.

Suomeen saa siis tulla laillisesti, jos vaikka sattuu saamaan työ- tai opiskelupaikan. Niitä työhakemuksia voi lähettää netin kautta ihan sieltä kotimaastakin. Jostain syystä nyt on kuitenkin villityksenä maksaa itsensä kipeäksi salakuljettajille ja saapua maahan laittomasti... Onneksi hallitus toimii järjestelmän väärinkäyttäjiä vastaan - se on myös oikeasti hädänalaisten etu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tietenkään en hyväksy mitään laittomuutta enkä sos.turvan hyväksikäyttöä, mutta on joskus myös hyvä asettua, tässä tapauksessa, esim. Irakista tai Syyriasta lähteneiden nuorten miesten asemaan, jotta ymmärtäisi miksi joku toimii niin kuin toimii.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #20

Granlund (#20, klo 09.05)
Tuo oli hyvä periaate. Meidän vain tulisi kyetä asettumaan kaikkien vaikeuksissa (ja menestyksessäkin) elävien lähimmäistemme asemaan ja myötätunnon tulisi olla osana sitäkin.

En panisi pahakseni, jos myös syrjäytettyjen suomalaisten - etenkin nuorten miesten, työttömien, sairaseläkkeelle joutuneiden, yksinkertaisten sielujen, samoin hiippahattuveikon jne. - asemaan osattaisiin paneutua Syrjäytymisviraston toimesta samalla anatumuksella kuin nyt Maahanmuuttovirasto paneutuu ihmisten yhteistuella esim. turvapaikanhakijoiden pulmiin.

Se lisäisi uskoa myös viralliseen ns. Suomeen ja sen haluun auttaa kaikkia hädänalaisia. Ehkä se usko on nyt koetuksella, kun heidän (syrjäytyneet) krooniset ongelmansa ovat täysin pimennossa juuri tällä hetkellä?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Asiaa auttaisi, jos nuo polttopulloja ja ilotulitteita heitelleet tai lakanaan pukeutunut heppu rehellisesti astuisi julkisuuteen: kertomaan peloistaan ja huolistaan.

Sittenhän kuulisimme miten paljon niillä on yhtymäkohtia somessa viljeltyyn propagandaan ja tiettyjen poliitikkojenkin lobbaamaan isäm maalisuuteen.

Vaan eiväthän pelkurit niin tee joten voidaan vain kuunnella niitä jotka sitä propagandaa levittävät.

Suomalaisuutta on yhtä monta kuin Suomessa asuvia ihmisiä joten ei pidä missään nimessä väheksyä ihmisten nyt tuntemaa häpeää vaikka itseä ei polttopullopellejen toiminta henkisesti haittaisikaan.

Jaakko Häkkinen

"Suomalaisuutta on yhtä monta kuin Suomessa asuvia ihmisiä joten ei pidä missään nimessä väheksyä ihmisten nyt tuntemaa häpeää vaikka itseä ei polttopullopellejen toiminta henkisesti haittaisikaan."
-- Niin kuin kirjoitin, niin
1. on omituista projisoida itseensä toisten ihmisten tekoja
2. Suomi on ääriryhmien riehunnassa vielä todella kaukana "sivistysmaista".

Epäilen, ettei kyseessä ole edes aito häpeän tunne, vaan sitä sanaa käytetään vain paheksumisen ja tuomitsemisen välineenä - ja ennen kaikkea riehujien tekemiseksi säälittäviksi. Moni saattaa ajatella, että jos heihin kohdistaa pelkkää suuttumusta, se tekee heistä tärkeitä ja muiden arvoisia. Häpeään vetoamalla heitä voidaan vähätellä tehokkaammin.

Häpeä ja myötähäpeä ovat osa nykyistä poliittista keskustelukulttuuria, samoin kuin pöyristyminen eli tietynlainen tunnepaatos: sitä tärkeämpi asia, mitä enemmän siitä pystytään pöyristymään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Häpeä ei ole tunne jota ilmaistaan suunnitelmallisesti jotta esim lahtelaiset hemmot joutuisivat siihen tai siihen valoon. Häpeään tunne on spontaania.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Jotenkin tuntuu siltä, että media luo kuvaa suomalaisten kollektiivisesta häpeästä. Iltapäivälehti otsikoi joku vuosi sitten: "Taas perhesurma. Mikä meitä vaivaa?"

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei siihen mediaa tarvita. Rikokset ovat aina raskaita kantaa myös niille jotka vain miettivät "kuinka se voi?!"

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

"Rikokset ovat aina raskaita kantaa myös niille jotka vain miettivät "kuinka se voi?!""

Tarkoitat nyt kuitenkin eri asiaa kuin häpeä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#15

Ei se ole ollenkaan sen kummempi ilmiö kuin somessa ahkerasti maaham muutto kriittisten viljelevät yleiatykset maahanmuuttajista yksittäisten idioottien ansiosta.

Näyttää osaan kansasta uppoavan hyvin ja vastuullisten mielipidevaikuttajien tehtäväksi jää ehkäistä eikä vahvistaa noita yleistyksiä.

Vastuuttomat eivät niin tee ja silti uskovat olevansa vastuusta vapaita.

Jos aletaan yleistää niin sitten pitää hyväksyä että se voi kalahtaa myös omaan nilkkaan.
Tarvitaan vain yksi suomalainen pilaamaan kaikkien maine.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Rasisteja on muuallakin kuin Suomessa. Emme kuitenkaan yhdistä esimerkiksi saksalaisuutta rasismiin lukiessamme Saksassa tapahtuneista rasistisista hyökkäyksistä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #22

Se että muualla tapahtuu jotain ei anna oikeutta meille tehdä samoin. Haluaisin uskoa suomalaisten olevan sellaisen yläpuolella mutta taisin olla väärässä.

Kyllä se vaikuttaa ainakin omaan arkeeni. Voi olla helpompi jatkossa jättää saksalainen tai suomalainen tuote kaupan hyllyyn homehtumaan.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä Vastaus kommenttiin #23

Ymmärsitkö kommenttini niin, että näen jonkinlaista oikeutusta näille rasistisille hyökkäyksille?

Jos olet kokenut suomalaisten olevan tällaisen yläpuolella, voi häpeän tunne ollakin ymmärrettävää. Minä en ole koskaan pitänyt suomalaisia muita kummempina. Samanlaisia kusipäitä löytyy ihan kaikista kansoista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #24

Kusipäitä löytyy ja siksi lähtökohdan pitäisikin olla yleistysten välttäminen.

Nyt tietyt tahot eivät niin tee vaan yleistetään kuten 'maahanmuuttajat'.
Samalla logiikalla ei meistä suomalaisista voi hyvää arvosanaa antaa, kiitos yksittäistapauksille.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä Vastaus kommenttiin #25

Näemme selvästikin asian eri tavalla. Minä annan näille hyökkääjille huonon arvosanan - muut suomalaiset saavat pitää entisen numeron.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tarvittiinko Tomi täällä Mäntässä yksi hölmöilevä turvapaikanhakija pilaamaan muiden maine? Pakolaiskeskuksen asukki löi juovuspäissään paikallisen ravintolan järjestysmieheltä melkein silmän puhki. Lääkärin mielestä silmän sokeutuminen oli pienestä kiinni. Kaveri käytti rystysten välissä avainta.

Tuon esiin tämän vähäpätöisen(?) esimerkin, joka ei saanut liiempää huomiota Suomessa ( Aamulehti kirjoitti 25.9. ),saati ulkomailla, että hölmöilijöitä riittää molemmilla osapuolilla.

Eikö muslimeilta ole alkoholi kielletty? Muslimeja on suurin osa paikallisista turvapaikanhakijoista. Saattoi riehuja kyllä olla kristittykin.

Ei tämä tapaus ainakaan paikallisesti lisännyt turvapaikanhaun kannatusta.

Eiköhän joku tässäkin kommentissa näe vihapuhetta kun ei tekstissä julisteta monikulttuurisuuden kaikkinaista ilosanomaa?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #39

#39

Pertti,

Tuo ikävä tapaus pilasi ihan jokaisen maahanmuuttajan maineen aivan samoin kuin Lahden KKK-mies pilasi meidän kantisten maineen. Myös sinun ja minun; mukaanlukien lapset ja lapsenlapset.

Valinta on sinun: voit tuomita kaikki yksittäisen tapauksen perusteella tai käsitellä ihmisiä yksilöinä. Tasapuolisuutta toivon.

Itse ainakin olen aikanaan juonut muslimin kanssa alkoholia ja islamilaisissa maissa alan liikkeissäkin käynyt. Ne kaikki eivät taatusti alkoholia juo, mutta eipä niin tee kaikki kristitytkään, ateisteista puhumattakaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #41

Minun valintani on, että minkäänlaista yksilöväkivaltaa en hyväksy keneltäkään. Puolustus-sodat on eri asia, vaikka ei niissäkään humaanius kukoista.

Yksittäisiä tapauksia olivat niin Lahden kuin Mäntänkin hölmöilyt.
Molemmat ovat yhtä tuomittavia riippumatta siitä uutisoiko tapahtumista paikallislehti vai Reuter ja Afp.

Kristittyjen pyhä kirja ei kiellä alkoholin nauttimista, sitävastoin muslimien pyhä kirja kieltää sen. Siinä ero! Riippumatta siitä mikä on Sinun tai minun suhteemme alkoholiin.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä Vastaus kommenttiin #44

"Kristittyjen pyhä kirja ei kiellä alkoholin nauttimista, sitävastoin muslimien pyhä kirja kieltää sen. Siinä ero."

Minä olen ottanut kuppia muslimienkin kanssa. Hep! Samaa tekopyhyyttä löytyy joka uskontosuunnasta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #45

Ei tässä ole mitään tekemistä sillä otatko Sinä tai minä kuppia ja kenen kanssa. Otinpahan asian esille mitä pyhät kirjat sanovat; koska uutisen mukaan pakolaiskeskuksen hulinoija oli juovuksissa, ja lähes kaikki paikallisessa pakolaiskeskuksessa ovat muslimeja. Oliko tämä muslimi? Se on oma asiansa jos Raamatun tai Koraanin sanomaa uskontokunnissa rikotaan.

Tekopyhyyttä löytyy niin kristityissä kuin muslimeissa. Ja paljon!

Jaakko Häkkinen

"Tarvitaan vain yksi suomalainen pilaamaan kaikkien maine."
-- Tomi on nyt malliesimerkki huonosta kansallisesta itsetunnosta. Ei minun mainettani pilaa edes sata urpoa - vain minä itse voin sen tehdä. :D

Sinusta ei siis ole olemassa sellaista maata, jonka kaikkien kansalaisten mainetta ei olisi jo pilattu? Aika järjetön kriteeri tuo että yksi urpo riittää, jos pysähdyt ajattelemaan...

Kertoo jotenkin väärällä lailla ylikorostuneesta kansallismielisyydestä, jos kokee olevansa yksi kollektiivinen organismi muiden suomalaisten kanssa...

Lauri Wirén

Häpeän tunteet vaivaavat ihmisiä, joilla oli kova kotikuri ja rakkaudeton lapsuus. Muut voivat tarkastella ilmiöitä ilman tällaisia tunnetason ongelmia. Katsotaanpa nyt tätä asiaa, joka on lietsonut tärähtäneistön lähes mielipuoliseen raivoon: Mies panee lakanan ja pahvitötterön päähänsä ja seisoo kadun varressa lipun kanssa. Tämä aiheuttaa joidenkin mielestä kansallisen häpeän. Tämä on aika outoa, koska nämä samat ihmiset eivät muuten juuri välitä mistään kansallisesta edusta. Maineen menetys on kuitenkin kova paikka ja he määrittelevät sen, millainen sen maineen pitää olla. Itse asiassa nämä ihmiset eivät välitä mistään kansallisesta maineesta, heitä hävettää se, että Suomi ja he joutuvat ohikiitäväksi hetkeksi valokeilaan tavalla, jota he eivät haluaisi. He haluaisivat olla "niinkuin muut" ja kulkea massan mukana herättämättä mitään huomiota. Siellä puolella on siis puutetta siviilirohkeudesta yksilötasolla ja sehän saa aikaan sen, että kaikenlainen erottuminen joukosta katsotaan pahaksi syytä sen kummemmin erittelemättä. Tällainen mies, joka kahta symbolia käyttäen singahtaa valon nopeudella kansainväliseen tietouteen, on näille lampaille täysin käsittämätön ilmiö, jota ei missään nimessä voi ymmärtää tai hyväksyä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puhisnuivilla on maneerinsa. Sekä tässä että Jalosen kommenttiketjussa vilisee (ettekö itse huomaa, eikö nolota?) näitä jotka kuvaavat hennalsn hemmon " seisovaksi kadunkulmassa ", ikäänkuin hemmo olisi sattumalta paikalle tullut ja valokuvaan eksynyt naamiaisleikkijä.
Sanon vaan että leiriydytte räikeän läpinäkyvien yritysten hieman muokata todellisuutta ympärille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... kuinka tärkeää suomalaisille on, mitä 'ne muut' meistä ajattelevat."

- Just! Vain vähää aikaisemmin pääministeri lupasi yksityisasuntonsa turvapaikanhakijoille, ja silloin kysyttiin ihan samaa. Huvittavaa, että muutamia vuosia sitten koottiin ihan vakavissaan maabrändityöryhmä, joka kulmat kurtussa laati meille kansallista imagoa.

Nyt massiivinen tapahtumien vyöry laajoine seurauksineen pyyhkii työryhmillä pöytää: pääministeri majoittaa ja se antaa meistä hövelin kuvan, mutta kohta kaapuhahmo ja tulitteet heittävät vaikutelman toiseen ääripäähän. Ei kovin yhtenäinen imago tähän mennessä, mutta pitäisikö ollakaan?

Lauri Wirén

Sipilä haluaa antaa yhdenlaista kuvaa ja kaapumies toisenlaista. Miksi pitäisi edes ajatella, että pitää olla yhdenlainen kuva? Kansalliset imagot ja muut fasistinen höpötys pitäisi hylätä heti kättelyssä. Jokainen tajuaa, että somen aikakaudella imagot muodostuvat aivan eri tavalla ja minkään valtiovallan pyrkimykset eivät sitä muuta, mikäli kansalaisten ilmaisuvapautta ei ruveta rankasti rajoittamaan. Sehän ei sitten sopisi "kansalliseen imagoon", eihän?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Juuri tässä kansainvälisessä tilanteessa valtioiden rajat ovat pikemminkin sulkeutumassa kuin avautumassa. Kansallinen imago (Suomen, Venäjän, Kreikan, minkä tahansa) ei taida hetkessä kadota, vaikka päättäisimmekin sen yksi kerrallaan hylätä? Julkikuvahan muodostuu nimenomaan ulkopuolisten silmissä, ei peiliin tuijottamalla.

Keijo Räävi

Suomen Sisu on tuplannut jäsenten määrän pakolaiskriisin aikana joten eivät kaikki häpeä omaa maailmankuvaansa.

Toimituksen poiminnat