Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Saamelaiskunnat hakemaan vapautusta pakkoruotsista

Saamen kielialueella ruotsinkielisiä on erittäin vähän - heitä enemmän on suomenkielisiä, saamenkielisiä ja vieraskielisiä. Silti siellä on pakkoruotsi, mikä on täysin järjenvastaista. Saamen kielialueen kuntien kannattaa ehdottomasti hakeutua hallituksen pakkoruotsittomuuskokeiluun.

 Saamen kielialueella tarkoitetaan neljää Suomen pohjoisinta kuntaa kokonaisuudessaan, kuten saamen kielilaissa määritellään. Tämä rajaus on erilainen kuin saamelaisten kotiseutualueen rajaus: jälkimmäiseen ei kuulu Sodankylä kokonaisuudessaan vaan ainoastaan sen pohjoisosa, Lapin paliskunnan alue.

 Saamen kielialue eroaa muusta Suomesta siinä, että siellä kielisuhteet ovat yhdenmukaisesti erilaiset verrattuna muuhun maahan: kaikissa kunnissa suurin kieliryhmä on suomenkieliset, toiseksi suurin saamenkieliset ja kolmanneksi suurin vieraskieliset (muut kuin suomen-, ruotsin- tai saamenkieliset). Ruotsinkielisiä alueen kunnissa asuu erittäin vähän, yhteensäkin alle sata. 

 Kuntien kielitilastot 2014:

 

Enontekiö (1 890)

Suomenkielisiä 1 640 (86,77 %)

Saamenkielisiä 203 (10,74 %)

Vieraskielisiä 35 (1,85 %)

Ruotsinkielisiä 12 (0,63 %)

 

Inari (6 814)

Suomenkielisiä 6 240 (91,58 %)

Saamenkielisiä 433 (6,35 %)

Vieraskielisiä 123 (1,81 %)

Ruotsinkielisiä 18 (0,24 %)

 

Sodankylä (8 820)

Suomenkielisiä 8 555 (97,00 %)

Saamenkielisiä 140 (1,59 %)

Vieraskielisiä 108 (1,22 %)

Ruotsinkielisiä 17 (0,19 %)

 

Utsjoki (1 260)

Suomenkielisiä 635 (50,40 %)

Saamenkielisiä 576 (45,71 %)

Vieraskielisiä 41 (3,25 %)

Ruotsinkielisiä 8 (0,63 %)

 

Saamen kielialue yhteensä (18 784)

Suomenkielisiä 17 070 (90,88 %)

Saamenkielisiä 1 352 (7,20 %)

Vieraskielisiä 307 (1,63 %)

Ruotsinkielisiä 55 (0,29 %)

 

Kuitenkin saamen kielialueella pakollisia kieliä ovat suomi ja ruotsi eivätkä siis puhutuin (suomi) ja toiseksi puhutuin kieli (saame). Ja toisin kuin ulkomaalaisilla, saamenkielisillä ei yleisesti ole mahdollisuutta hakea vapautusta pakkoruotsista. (Ks. Eniten pakkoruotsista kärsivät saamelaiset).

 Perustuslaki asettaa kansalliskieliset suomen- ja ruotsinkieliset parempaan asemaan kuin muut kieliryhmät. Silti perustuslain 6 § sanoo: "Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

 Voidaan kysyä, ovatko saamenkieliset yhtä hyvässä asemassa kuin ruotsinkieliset, kun saamen kielialueella on paljon enemmän saamenkielisiä kuin ruotsinkielisiä, mutta silti pakkoruotsi muttei pakkosaamea? 

 Saamen kielialueen kuntien kannattaa ilman muuta hakeutua hallituksen pakkoruotsittomuuskokeiluun. Perustelut ovat paremmat kuin monella muulla kunnalla. 

 

P.S. Jos Lapissa on hyötyä norjan taidosta, kannattaa opiskella suoraan norjaa eikä ensin ruotsia. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ootkos katsonut Saamenmaata kartalla?

Jaakko Häkkinen

Outo kysymys. Tietenkin olen. Minä puhun Suomen saamelaisista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itse asiassa muutama vuosi sitten tuli telkkarista saamelaisasioita koskeva dokkari. Saattoi olla myös Oddasat.
No, siinäpä kerrottiin miten useilla rajan pinnassa asuvilla on tapana ilmoittaa lapsensa Norjan puolelle kouluun ettei tarvitsisi lukea suomea.

Parasta että saamelaiset saisivat itse valita. Ei se suomikaan mikään pakko voi olla, varsinkaan saamenkielisille. Me suomenkieliset olemme aikanaan kohdelleet häpeällisesti saaamelaisia pakkosuometusinnossamme. Varsinainen miekkalähetys.

Aivan aluksi pitäisi Suomen ratifioida alkuperäiskansoja koskeva sopimus. Mielestäni asiaa on viivytelty niinkauan ettei vahingonkorvauksetkaan olisi liioittelua.

Jaakko Häkkinen

Minä olisin valmis uhanalaisten saamelaiskielten pelastamiseksi jopa väliaikaiseen pakkosaameen saamen kielialueen kunnissa. Suomi on alueella enemmistökieli, joten jos joitain pakkokieliä voitaisiin perustella nykysysteemissä, niin pakkosuomi ja pakkosaame. Pakkoruotsi sen sijaan on täysin järjen ja oikeustajun vastainen.

Paras olisi tietysti valinnanvapaus - pakkosuomestakin voitaisiin luopua.

Pohjoissaamelaisilla varmasti onkin yhteyksiä Norjan puolen samankielisiin. Ruotsin saamelaiskielet ja -kansat puolestaan ovat muita kuin Suomessa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Piti ihan tarkistaa wikipediasta, että noita saamenkieliä on tosiaan monta erilaista. https://fi.wikipedia.org/wiki/Saamelaiskielet Se vielä lisää saamelaisten vaikeuksia, kun kunnon saamelaisen pitäisi ymmärtää eri murteita ja kieliä, jos liikkuu koko Pohjois-Lapin alueella. Ja norjalaiset ei osaa pakkoruotsia.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #5

Naapurikielten puhujat saattavat ymmärtää toistensa kieltä, mutta muuten saamelaiskielet ovat niin erilaisia, että yleensä he käyttävät keskinäisessäkin kommunikoinnissa kunkin maan pääkieltä - tai mikä kieli nyt sattuu olemaan osatuin.

Pohjoissaame on ylivoimaisesti suurin saamelaiskieli, mutta sen ottaminen saamelaisten yhteiskieleksi saattaisi vauhdittaa pienempien ja uhanalaisempien kielten katoamista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nykytilanne absurdeine pakkosuomineen ja -ruotsineen onkin absurdi. Ketään ei kiinnosta kysyä alkuperäissaamelaisten mielipidettä vaan vaaditaan helsinkikeskeistä lainsäädäntöä.

Ruotsista saattaa länsirajan asukeille ola hyötyä, toki myös suomesta, mutta asukkaiden mielipiteitä ei pamfleteissa kuulu.Pamfletin kirjoittaja tietää aina paremmin kuin ne joita asia koskee.

En jaksa selvittää mutta onko ainuttakaan puoluetta joka ajaisi saamelaisten asiaa. Norjassa näin on. Meillä täällä blogistanissa eräskin pohjoisen persu kertoi miksei saamelaisille voi antaa oikeuksiaan: ne tappavat toisensa. Siinä se holhousasenne, saamelaisilta ei tarvi kysyä.

Jos ajatellaan historian vääryyksiä niin pakkosuometuksen ansiosta kielirajamme ovat sitä mitä ovat. Ilman sitä asiat saattaisivat ola toisin, niin saamelaisalueilla kuin rannikkoseudullakin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #6

On tosiaan aivan käsittämätöntä, että etelärannikon kielisuhteisiin perustuva kieltenopetusmalli sovelletaan sellaisenaan ihan toisenlaisiin olosuhteisiin. Byrokratiaa typerimmillään!

RKP:n listoilla on ollut saamelaisia, puolue yrittänee laajentaa "yleisvähemmistöpuolueeksi". Valitettavasti diilin hintana lienee se, etteivät saamelaiset sitten saisi valittaa pakkoruotsin järjettömyydestä - pakkoruotsi kun on RKP:n ainoa kynnyskysymys ikinä.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Se se vain on soma, että tet sielä eteläsä tiiättä rohki hyvin mitä kieltä meän täälä pohojosessa tulleepi puhua. Emmä met ainakhan Ruottin vastasela rajala iliman ruottin-taikka meänkieltä pärijää. Tulukaa veikkosten henki pakottamhan kaikkia, mitä oletta tietheellisesti tojistanheet meille hyäksi. Vaimoväkihän sieltä onki jo tullu taamottavaksi tunturikirhnuun ruskan ajaksi. Parin viikon päästä met täälä saaloma jo kulvakkoina.

Jaakko Häkkinen

Ilkka hyvä, ei kukaan ole kieltämässä ruotsin opiskelua. Vaikka ruotsi olisi vapaavalintainen kuten muutkin vieraat kielet, sitä saisi opiskella jokainen, joka kokisi sitä tarvitsevansa. Ja ne, jotka eivät sitä tarvitsisi, saisivat opetella itselleen hyödyllisempiä kieliä.

Kyse on vapaasta kielivalinnasta, joka maailmalla yleisesti jo vallitsee - mutta ei Suomessa. Siinä me muistutamme ainoastaan taannoista Etelä-Afrikkaa, että enemmistö pakotetaan opiskelemaan mitättömän pienen alueellisen vähemmistön kieltä.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Sitä mie vain, että koittakaa nyt hyvät suomalaiset selevittää se "pakkoruottinna" ihan omasa joukosa äläkääkkä tehkö Saamenmaasta taasen jotaki koekenttää. 80-luvulla saatto saaha jäläki-istuntua jos jäi kiini saamenkieleltä puhumasta välitunnila ja nytten sie jo välhäyttelet pakkosaamea. Opastat vielä mielummin opiskelemaan norjaa ko ruottia. Puhut valinnanvappauven puolesta, mutta samala rupiat jo meille reservaatthin jakamhan suosituksia. Älä tykkää huonoa, mutta minusta se kertoo vähättelevästä suhtautumisesta vähemmistöjä kohthan ylheensäkki.

Jaakko Häkkinen

"Älä tykkää huonoa, mutta minusta se kertoo vähättelevästä suhtautumisesta vähemmistöjä kohthan ylheensäkki."
-- Vähättelevästä?! Tulkintasi ei ole tältä planeetalta, mies hyvä. :D

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Lukasin tuon kirijotuksesi "Eniten pakkoruotsista kärsivät saamelaiset". Kysynki nytten: minkäänlaisia kärsimyksiä ruotsinkielen ossaaminen voi taitajalhen aiheuttaa? Toiseksi siinä lopussa oikein lihavoijula tekstillä vaajit jotta " pakkoruotsin tilalle saamelaiset voivat valita jonkin muun vieraan kielen". Tämä vaatimushan poistaa ruotsinkielen valikosta. Met olemma täälä ylhäälä aina vähän naureskellen suhtautunu kaikenlaishin yhen asian tohottajhin. Tämäki keskustelu saattaapi tuottaa huvittunheita hymyjä monhen turvekamhiin ja juurakkatulile.

Jaakko Häkkinen

Kaksi vierasta kieltä on minimi, ja moni ei sen useampaa opiskelekaan, koska katsoo kielten opiskelun vaativan liikaa vaivannäköä. Kaikki haluavat opiskella englantia, koska se on maailman yleiskieli, ja kaikki pakotetaan opiskelemaan ruotsia. Kärsimys on siinä, että kielellisesti vähemmän lahjakas opiskelija ei pääse opiskelemaan sellaisia vieraita kieliä joita pitäisi tärkeinä tai kiinnostavina, koska ruotsi vie sen paikan.

Eikö olisi parempi, että saamelaisilla ja muillakin olisi monipuolisempi kielitaito sen sijaan, että kaikki saamelaiset ovat suomi-saame-kaksikielisiä ja osaavat vieraina kielinä tasapäisesti englantia ja vähän ruotsia?

Ei ruotsin kieltä olla poistamassa valikoimasta! Et ilmeisesti ymmärrä, mitä sanapari "voivat valita" merkitsee?

Jokainen asia on tietenkin yksi asia, jos sen niin haluaa ajatella. Aika naurettavaa kuitenkin kuvitella minua yhden asian tohottajaksi - kannattaisi ehkä katsoa, mistä kaikista aiheista olen kirjoittanut. :)

Jostain syystä sinä olet päättänyt vastustaa vapaata kielivalintaa, vaikka sinulla - kuten kellään pakkoruotsin puolustajalla tai kannattajalla - ei minkäänlaisia järkiperusteluja olekaan esittää. :) Onnea fanaattisen sokealla tielläsi, herra yhden asian tohottaja... (Me täällä järkiargumentoinnin planeetalla suhtaudumme aina naureskellen ihmisiin, joille järki ja perustelut ovat vieraita.)

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Se, että minä en hyväksy saamelaisvähemmistöä hyväksikäytettäväksi vapaan kielivalinnan edistämiseksi, ei tarkoita sitä, ettenkö kannattaisi vapaampaa kielivalintaa. Vähemmistön hyväksikäyttäminen tässä yhteydessä on oire "suomalaisesta herrakansasta".

Jaakko Häkkinen

Kuten sanottu, tuo tulkinta on jostain eri galaksista. Osaisitko edes yrittää perustella sitä?

Pakkoruotsi on järjetön ja perusteeton kaikkien kohdalla, mutta vielä järjettömämpi ja perusteettomampi se on saamelaisten kohdalla. Ei tämän asian julkituominen edusta mitään "herrakansa"-asennetta - kyse on täysin perustellusta näkemyksestä.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Länsi-Lapisa tuo ruottinkieli on vainki sangen tarpheellinen. Suvut on levinhet Ruothin, Suohmen ja Norjaan. Meän kielen ymmärtämisessä ruottinkieli on ihan välttämätön. Jonkulainen ymmärrys pitäs olla Lapin moninaisuuesta ja monikultturisuuesta ennekö rupiaa "kaikkitietämhän" saamelaisten parhaaksi. Tulleepi hyvä mettäpäivä. Häätyy mennä ;)

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #18

Toistelet samaa järjettömyyttä. Eihän ruotsin pakollisuuden poistaminen tarkoita, etteikö ruotsia saisi opiskella jos katsoo sitä tarvitsevansa!

Sitä paitsi Ruotsissa on pakkoenglanti, joten ruotsalaiset, ruotsinsaamelaiset ja meänkielisetkin osaavat sitä, jos yhteistä kieltä kaivataan.

Ilkan ja hänen komppaajiensa tiedoksi, että kyse on kielivalintojen vapauttamisesta eli järkevöittämisestä. NYTHÄN ILKAN PERUSTE ON, ETTÄ KOSKA PIENELLÄ KAISTALEELLA LÄNSI-LAPISSA SAATETAAN TARVITA RUOTSIA, ON PAKKORUOTSI KOKO LAPISSA PERUSTELTU!

Tämähän on täydellisen järjetön logiikka. Samalla perusteella voidaan "tukea" pakkonorjaa ja pakkovenäjääkin - miksi sovellatte sitä vain ruotsin kieleen? Erittäin tekopyhä kaksoisstandardi!

Oletteko te ihmiset siis tosissanne tuota mieltä vai trollaatteko vain? :D

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #20

Netisä ei kannatte muita haukkua järjettömäksi ja isoila kirijaimila huutaa. Mene ja esitä se Inarin-, Utsjoen ja Enontekiön kunnille ja saamelaiskäräjile. Net varmasti ossaavat arvostaa Lapin, pohjoiskalotin ja saamelaisasioitten osaamistasi sen ansaitsemala tavala ja kiitollisena ottavat vasthan sinun etelästä armola antamasi loistavan ylimaallisen viisauen kaamoksen voittavan järijenvalon ja siittä kiitollisina lankeavat ihan polovillensa kiittämhän henkesi antimista. Taikka sitte eivät. Aamen minun puolesta.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #23

Ethän sinä muuten ymmärrä, millaisia järjettömyyksiä heität. :) (Enkä ole sinua haukkunut vaan logiikkaasi, jos luet tarkemmin.)

Ilmeisesti oma mentaalinen rajoittuneisuutesi saa sinut kuvittelemaan, että kaikki sinua fiksummat ovat aina ja automaattisesti ylimielisiä? Mitenkään muuten en pysty ymmärtämään noita kuvitelmiasi kuin alemmuuskompleksin pohjalta.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #25

Sitäkin voi kaikkitietävyys teettää, että ryhtyy jopa arvioimaan tuntemattoman henkilön psyykkeen rakennetta netissä. Eiköhän tähän olisi viisainta lopettaa. (Ja fiksua)

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #26

Ilmainen neuvo: jos ei halua, että kommentteja pidetään tyhminä, kannattaa miettiä, mitä kirjoittaa. Toimii erinomaisesti. ;)

Mutta tuskinpa sinä otat opiksesi, eikä sinua kiinnosta asiasta kai keskustellakaan - keskityt mieluummin mielesi pahoittamiseen... Mitäpä jos poikkeaisit käytösmallistasi ja miettisit sitä kritiikkiä, jota kohdistin näkemyksiisi? Se voisi olla opettavaista.

Vähän hassultahan tuo näyttää, kun ensin sanot järjettömyyksiä ja sitten loukkaannut siitä, että sanon järjettömyyksiä järjettömyyksiksi. Mikset mieluummin vastaanottaisi kritiikkiä ja sitä kautta oppisi olemaan sanomatta järjettömyyksiä?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #26

Keksin toisenkin mahdollisen selityksen reaktiollesi: kaikki, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla tai jotenkin liittyvät siihen esim. opinahjonsa kautta, ovat sinun maailmankuvassasi automaattisesti ylimielisiä ja kaikkitietäviä. Sellaista asennetta tapaa siellä pohjoisessa jonkin verran.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"Saamen kielialueen kuntien kannattaa ilman muuta hakeutua hallituksen pakkoruotsittomuuskokeiluun."

Ei ole tulossa mitään kokeilua. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi kantansa Hbl:n haastattelussa:

"Själv anser jag att vi inte kan genomföra ett sådant experiment som utesluter möjligheten att söka till olika utbildningar eller tjänster senare..."

Koko kielikokeiluponsi oli vain lähinnä kepulaisten vaalitemppu, jolla kiusallinen pakkoruotsikysymys saatiin vaalien alla lakaistuksi kilometrin syvyyteen maton alle.

Jaakko Häkkinen

Grahn-Laasonen onkin RKP:n talutusnuorassa. Oikeusoppineet eivät varmasti tule näkemään mitään ongelmaa tuossa. Johan perustuslakia vastaan on sekin, että meillä yleensä on pakkoruotsi alueillakin, missä ei ruotsinkielisiä nähdä!

Jos yhdenvertaisuutta voidaan rikkoa noin isossa asiassa, sitä voidaan helposti rikkoa pienemmissäkin asioissa. Kyllä porsaanreikä aina löytyy.

Keijo Räävi

Kuvittelin otsikon luettuani, että saamelaiset itse haluaisivat pakkoruotsista eroon mutta sehän olikin Jaakko joka näin haluaa saamelaisten tekevän.

Ehkäpä Jaakkokaan ei tiedä että ruotsin kieli hyvin tärkeä saamelaisille koska norjalaiset ja ruotsalaiset matkailijat liikkuvat alueella ja tarvitsevat palveluja ruotsin kielellä.

Jos Tohmajärvellä ei tartte ruotsia niin ei se sitä tarkoita että näin pitäisi ajatella koko maassa tai päinvastoin.

Talonpoikaisjärkeä pitäisi ruotsin kielen kohdallakin käyttää, ei sotkea siihen omia poliittisia ideologioita.

Jaakko Häkkinen

Tässä Keijolle talonpoikaisjärkeä:
SE, ETTÄ RUOTSIN PAKOLLISUUS POISTETAAN, EI TARKOITA SITÄ, ETTEI SITÄ SAISI HALUTESSAAN OPISKELLA!

Kuinka mustavalkoisia te oikein olette? Herätkää.

Pakkonorjallekin olisi saamelaisalueella paremmat perustelut kuin pakkoruotsille. Ja eiköhän venäläisiä turisteja ole Lapissa enemmän kuin ruotsalaisia? Oletko koskaan tullut miettineeksi asiaa?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Paras on se saamelainen vihreä, joka haluaa tutkituttaa mahdollisuutta pakolaisten asuttamista Huippuvuorilla. Taitaa olla saamelaisella Marcus Wolffin kehittämän aatteen opetuslapsella naalinhäntä omassa kainalossa. Syyriasta sitrushedelmien ääreltä toiseen ääreen Huippuvuorille, ilmeisesti kaivoksilla 4 euroa/tunti työpaikkoja.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Miten en ole ollenkaan yllättynyt siitä että täällä taas kommentoijat eivät ymmärrä mistä puhutaan ja sitten ne eräät tietyt ovat fanittamassa kommentteja, jotka ovat tahallaan epä-älyllisiä.

Saamelaisten ja RKP:n yhteistyö on kyllä siitä outo ilmiö, että RKP pystyy aika taitavasti hyväksikäyttämään saamelaisia jonkinlaista "yhteistä vihollista" (suomenkielisiä) vastaan, vaikka ruotsinkielisten itsensä ei tarvitse luopua saamelaisten eduksi yhtään mistään.

Mikä on kyllä harmi, koska itselläni ei sinänsä olisi mitään saamelaisia vastaan, mutta jos poliittista konfliktia halutaan, niin ei kai sille sitten voi mitään.

Toimituksen poiminnat