Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

RKP:n erikoinen tasa-arvokäsitys

  • Uusi kielipolitiikka -sivusto: Monessa maakunnassamme ruotsi on vasta neljänneksi puhutuin kieli.
    Uusi kielipolitiikka -sivusto: Monessa maakunnassamme ruotsi on vasta neljänneksi puhutuin kieli.

"Se voisi olla todella huonoa tasa-arvolle tässä maassa. Ymmärtävätkö kokeilun kannattajat, että se voi johtaa pakkovenäjään tässä maassa", kauhisteli RKP:n Anna-Maja Henriksson – silloinen oikeusministeri – keväällä 2015 puhuessaan alueellisista kielikokeiluista. Henrikssonin mukaan kokeilu voi johtaa tilanteeseen, jossa kunta käytännössä määrää opiskeltavan kielen.

 Kuulostaako hämärästi tutulta? Viime vuonna RKP-johtoisessa Raaseporissa päätettiin pakottaa kaikille suomenkielisille ruotsi ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi vain sillä perusteella, että ruotsinkieliset haluavat lukea suomea ensimmäisenä vieraana kielenään. Suomenkielisten ylivoimainen enemmistö haluaisi lukea englantia ensimmäisenä vieraana kielenään, mutta Raaseporissa se ei enää kohta ole mahdollista. Samaa tiukennettua pakkoruotsia RKP on halunnut ajaa muihinkin kuntiin, kuten Sipooseen ja Porvooseen.

 Tämä siis on RKP:n näkemys tasa-arvosta: ruotsin saa kyllä pakottaa kunnissa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomenkielisille, mutta mitään muuta kieltä ei saa pakottaa, eikä ainakaan ruotsinkielisille!

 RKP niittää nyt sitä, minkä se on itse kylvänyt. Se avasi Pandoran lippaan oivaltaessaan, että vaikkei laki salli kunnille kielivalintojen vapauttamista, se kyllä sallii niille kielivalintojen tiukemman rajoittamisen ja jopa pakottamisen.

 Vastikään Vantaalla päätettiinkin tehdä englannista kaikille pakollinen ensimmäinen vieras kieli. Aivan yhtä mahdollista on jo nykylainsäädännön vallitessa tehdä jossain kunnassa venäjästä pakollinen ensimmäinen vieras kieli. Alueelliset kielikokeilut puolestaan mahdollistaisivat sen, ettei enää olisi pakko opiskella lainkaan ruotsia.

  

RKP:läinen tasa-arvo on todellisen tasa-arvon vastakohta.  

 RKP on yhden asian puolue, joka toiminnallaan vain edesauttaa ruotsinkielisen vähemmistön sulautumista suomenkieliseen enemmistöön – nimittäin pakollinen toinen kotimainen on tehnyt ruotsinkielisten nuoremmasta polvesta enenevässä määrin kaksikielisen, kun taas suomenkieliset eivät edelleenkään osaa käytännössä ruotsia.

 Lisäksi viimeisetkin yksikielisesti ruotsinkieliset kunnat ovat muuttuneet tai muuttumassa kaksikielisiksi, eli suomenkielisten ei enää edes tarvitse opetella ruotsia muuttaessaan ruotsinkieliselle alueelle. RKP:n politiikka ei siis todellisuudessa aja ruotsinkielisen väestön etua. 

 Jokainen ruotsinkielinen voi miettiä, kannattaako äänestää puoluetta, jonka ikuinen tavoite on suomenkielisen enemmistön pitäminen pakkoruotsin ikeen alla (ja siinä sivussa ruotsinkielisten sulauttaminen suomenkielisiin) ja jonka ideologia on niin propagandan vääristämä, että yhden kielen suosiminen muiden kustannuksella muuttuu sen retoriikassa tasa-arvoksi. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mutta miksi myös muut puolueet ovat pakkoruotsin kannalla, nyt myös Perussuomalaiset ovat kääntäneet takkinsa tässäkin asiassa.

Jaakko Häkkinen

Eivät persut ole kääntäneet takkiaan. He vain eivät saaneet hallitusohjelmaan pakkoruotsin poistoa koska eivät ole pääministeripuolue ja kyseessä on kolmen kompromissi.

Muissa puolueissa on myös selviä kielivapaussiipiä, ja kentällä ja äänestäjissä pakkoruotsia vastustetaan useimmissa puolueissa. Puoluejohto vain jostain kumman syystä pitää kiinni pakkoruotsista. Liekö vaalirahoituksella asian kanssa tekemistä, mene ja tiedä...

Jaakko Häkkinen

Täällä tilanne jonkin ajan takaa:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128859005112...

Persuissa ja vasemmistossa enemmistö kansanedustajistakin vastusti pakkoruotsia; keskustassa ja kokoomuksessa tasapeli. Vihreissä, RKP:ssä, kristillisissä ja demareissa enemmistö kannatti kielipakottamista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä kysymys Juhani. Olisi jo korkea aika, että kaikki puolueet antaisivat oman selityksensä pakkoruotsin hyödyllisyydestä koko Suomelle ja sen pohjalta alkaisivat avoimet ja järkevät neuvottelut hyödyistä ja haitoista. Jotain on pakko tehdä, koska suomalaiset menettävät joka ikinen vuosi tavoitettaan olla monikielinen maa, kuten se olisi hyödyllisintä jo talouselämänkin kannalta.

Minun ymmärtääkseni poliittista valtaa käyttävien päättäjien pitäisi ajatella koko Suomen parasta kaikissa päätöksissään ja tietysti myös kaikkia muitakin vähemmistöjä kunnioittaen, mutta ei se tarkoita totaalista uhriutumista yhden toisen pienen marginaalikielen pakko-opiskelua koko kansan voimin.

Tarve järkevään ratkaisuun on vihdoinkin pakko tehdä tai antaa sitten kansan sen itse päättää kuntatasolta lähtien, kuten ruotsinkieliset itse tekevät.. Ahvenanmaa etunenässä teki järkipäätöksen itse omista lähtökohdistaan, ja se oikeus pitäisi suoda myös suomenkielisille.

Jaakko Häkkinen

"Tarve järkevään ratkaisuun on vihdoinkin pakko tehdä tai antaa sitten kansan sen itse päättää kuntatasolta lähtien, kuten ruotsinkieliset itse tekevät..."
-- Niin, teoriassahan jokainen suomenkielinen kunta voisi lukita englannin pakolliseksi A1-kieleksi ja venäjän, saksan tai jonkin muun pakolliseksi A2-kieleksi. Kuitenkin nykylain vallitessa ruotsi olisi silti pakko ottaa viimeistään B1-kielenä - tätä ei voi kiertää.

Toivotaan että alueelliset kokeilut ilman ruotsia (eli sen tilalle saisi valita tai tarjota jonkin toisen kielen) saadaan käyntiin heti, ettei toteutus jää tekemättä tämän vaalikauden aikana. Muuten RKP yhdessä työväenosastonsa (SDP) ja puisto-osastonsa (vihreät) kanssa sabotoi kokeilun ensi vaalikaudella.

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #8

Sabotoinnista....
Miksi ihmeessä Suomen valtio ylläpitää ja rahoittaa Finlands SVENSKA Folktingen -järjestöä, jonka ainoa agenda on ruotsalaistaa maa nimeltä Suomi.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Minä epäilen pakkoruotsissa poliittista lehmänkauppaa. RKP on monasti se enemmistä vahvistava porvarillinen puolue hallituksessa, joka taipuu hyvin notkeasti vasemmalle poliittisen ilmaston vaatiessa. Sopimus on säyseä Rkp ja vastapuolilta ikuinen pakkoruotsin kannatus. Ja toisaalta ruotsinkielisillä noin lonkalta heittäen on em mmän ihmisiä vaikutusvaltaisissa asemissa

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Täällä päin Suomea ruotsin kieli on jopo joutava. Valinnaisena ymmärtäisin sen, mutta en pakollisena. Venäjää puhuvia asukkaita ja turisteja on paljon, joten venäjä olisi loogisempi vaihtoehto. En kyllä kannata senkään pakollisuutta. Yläaste ikäinen nuori on jo sen ikäinen, että voisi itse valita, mitä kieltä opiskelee englannin lisäksi. Englannista on kaikille hyötyä, joten sen pakollisuuden ymmärrän.

Jaakko Häkkinen

Eikä englantikaan ole oikeasti eli lain mukaan pakollinen, vaikka pienissä kouluissa saattaakin olla niin, että enemmistön vuoksi muutkin joutuvat aloittamaan A1-englannilla. Mutta tämä ongelma valitettavasti katoaa pienten koulujen mukana...

Käytännössä kaikki haluavat opiskella englantia, ja ruotsi on kaikille pakollinen. Siksi suomalaisten kielitaito on niin tasapäisen köyhä: EN + RU. Kielivapaus mahdollistaisi paljon laajemman kielten kirjon ilman että oppilaiden täytyy ottaa kolme tai neljä vierasta kieltä.

Cenita Sajaniemi

Heh-heh.... muistanet vielä sen kun pakkoruotsi-Tuomioja ihmetteli sitä, ettei ranskankielinen maailma äänestänyt Suomea YK:n turvaneuvostoon, vaan Luxemburgin...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

"..ikuinen tavoite on suomenkielisen enemmistön pitäminen pakkoruotsin ikeen alla.."

Yhdenvertaisuuden puute on luonnollinen olotila, johon historia on meidät totuttanut. Tämän hetken Venäjän uhka saattaa painaa vaakakupissa kieliasiassakin. Ruotsi sanoo tai antaa ymmärtää: jos Suomessa kaksikielisyydestä luovutaan, he luopuvat yhteisestä rintamasta puolustautua Venäjän pullistelua vastaan.

Jaakko Häkkinen

Eipä Ruotsi missään rintamassa taitaisi olla muutenkaan...
Ruotsille pitäisi riittää, että ruotsi säilyy kansalliskielenä ja virallisena kielenä. Miksi heitä kiinnostaisi suomenkielisten pakottaminen ruotsin opiskeluun?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nähtävästi vain pelko, ettei ilman pakkoruotsia puolueella ei ole enää mitään käyttöä. Onhan Rkp niin vahvasti leimautunut vain kielipuolueeksi, joka saa siitä kasvuvoimansa ja myöskin muiden puolueiden kanssa tekemistään lehmänkaupoista.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"Ruotsille pitäisi riittää, että ruotsi säilyy kansalliskielenä ja virallisena kielenä"

Ruotsi ei varmasti puutu mitenkään Suomen kieli- tai muuhunkaan politiikkaan. Päätös on meidän 95%:n enemmistön käsissä. Pitäisikö asialle vihdoin tehdä jotakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Pitäisi tehdä, eikä vain puhella turhia ja vedota sivistykseen, historiaan ym. Tietty, tämä on tyypillistä suomalaista vetkuttelua, kaikki tietävät mitä pitäisi tehdä, mutta mitään ei tapahdu...

Jos Suomi ripeästi tarttuisi rakenteellisiin ongelmiinsa, niin emme edes olisi tässä surkeassa taloustilanteessa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #18

Eihän sen pitäisi Ruotsille kuulua, mutta jos ajatellaan ettei ollut sattumaa että kuningaspari vieraili Suomessa ennen pakkoruotsiäänestystä, niin käytännössä Ruotsin hallinto taitaa olla sen verran lapsellista, että jotain hiekkalaatikkokiukuttelua voi ilmetä, KUN pakkoruotsi poistetaan.

Niin, kansan enemmistö ja välillä puolet kansanedustajista kannattaa kielivapautta, mutta puoluejohto ja puoluekuri estävät asiaintilan muuttamisen. Mitäpä tässä edustuksellisessa "demokratiassa" voi tehdä muuta kuin odottaa, että muihin puolueisiin vaihdetaan kielivapausmyönteinen johto?

Ja tietysti kielivapauden puolesta rummutamme sekä osoitamme, ettei kielipakottajilla ole päteviä perusteita. Vuodesta toiseen.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Tuossa Henrikssonin kommentissa näkyy taas oikein loistavasti se kyky millä pakkoruotsin kannattajat syöttävät keskusteluun omia olettamiaan ja sitten vahvistavat niiden "ymmärtämistä" toistelemalla, että ne olisivat jotenkin itsestäänselvyyksiä. Kun näitä rakennellaan riittävästi, niitä itseään voidaan sitten käyttää perusteluina seuraaville olettamille. "Pakkovenäjä" oli yksi näitä manipuloivia viritelmiä.

Sitten jos yrität ajatella itse, käydään henkilöön tai intetään että koko keskusteltua asiaa ei vaan jotenkin ole olemassa, tai syytetään vähemmistövihasta, tai...

Pelottavinta moisessa älyllisessä mielivallassa on se, että sen hyväksyminen on sitten vielä moraalinen velvoite.

Jaakko Häkkinen

"Pelottavinta moisessa älyllisessä mielivallassa on se, että sen hyväksyminen on sitten vielä moraalinen velvoite."
-- Niin, kaikkien liberaalien ja tasa-arvoisuusjuttujen sekaan on jotenkin oudosti saatu ujutettua pakkoruotsi, eivätkä liberaalit ja suvaitsevaiset itse tajua, ettei kielipakottaminen oikeasti kuulu siihen joukkoon, vaan kielivapaus kuuluisi.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177285-avoin...

Syynä on se, että asia on naamioitu - mustasta on tehty valkoinen: kielipakottamista vaativat esittävät uhria, jonka hengissä säilyminen on kiinni siitä, että kaikki suomenkieliset pakotetaan opiskelemaan ruotsia!
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175651-kieli...

Cenita Sajaniemi

Tuttavani kirjoitti poliisikoulutuksesta Suomessa. Edelleen se hyvän poliisin tärkein ominaisuus on ruotsin kieli.... siis Suomen ruotsin kieli.

"Turun Sanomissa oli jokin aika juttu siitä, ettei Suomesta löydy 320 riittävän "laadukasta" hakijaa poliisikoulutukseen. Vain 200 hakijaa otetaan koulutukseen, eli kolmasosa aloituspaikoista jää täyttämättä.

Kysyin Polamk:n

koulutusjohtaja Petri Alkioralta, mistä hakijat useimmiten jäävät "kiinni", mitkä ovat hakijoiden tavallisimmat puutteet. Hän vastasi seuraavasti, tässä ote vastauksesta:

Suomenkielisten mieshakijoiden suurimmat haasteet kohdistuvat äidinkieleen (kirjallinen ja suullinen ilmaisu) sekä ruotsinkielen osaamiseen. Yleisesti tiedetään, että ruotsinkielen suosio ylioppilaskirjoituksissa on jatkuvasti laskenut. Lukiolaiset eivät välttämättä tiedosta, minkälaiset kielitaitovaatimukset virkamieheen kohdistuvat virkapaikasta huolimatta. Vierasta kieltä (useimmiten englanti) hallitaan sen sijaan hyvin erilaisten harrastusten ja sosiaalisen median yms. kautta."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tässä kohtaa hiljainen hetki - on nyt itkun paikka suomalaisten poliitikkojen avuttomuudelle hoitaa maata järjellä, eikä vain alistua nykyiseen tilanteeseen.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"Jokainen ruotsinkielinen voi miettiä, kannattaako äänestää puoluetta, jonka ikuinen tavoite on suomenkielisen enemmistön pitäminen pakkoruotsin ikeen alla..."

Ei 5%:n vähemmistö pysty pitämään 95%:n enemmistöä ikeen alla demokraattisessa maassa.

Meidän 95%:n enemmistön pitää herätä, oikaista selkä ja muuttaa Suomen kielipolitiikka perusteellisesti.

Jaakko Häkkinen

Herätty on, mutta minkäs teet kun puoluejohtajat jyräävät jopa puoluehallituksen päätökset itsevaltaisuudella, josta jopa Rooman keisarit olisivat ylpeitä:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182720-kokoo...

Ei auta kuin odottaa, että puolueissa vanhat jäärät (ikään katsomatta) korvataan järkevillä, liberaaleilla ja uudistusmielisillä puheenjohtajilla. Tällaista on nimellinen demokratia... Kansan ylivoimaisella enemmistöllä ei ole mitään merkitystä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Jokainen nouseva puoluepukari taitaa joutua rahamarinointiin ...

Toimituksen poiminnat