Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Pakkoruotsista opetusministeri Grahn-Laasoselle

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen toisteli viime kuussa tyhjiä sanoja pakkoruotsista. Koska kaikki pakkoruotsia tukeviksi kuvitellut väitteet on kumottu jo aikoja sitten, käsittelen niitä tässä vain lyhyesti, antaen linkkejä aiempiin kirjoituksiini.

 

 1. "Hallitusohjelman mainitsema toinen alueellinen kokeilu koskisi toista kotimaista kieltä. Sen taustalla on keväällä eduskunnan äänin 93–89 hyväksymä lausuma, jonka mukaan hallituksen tulisi selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoimaan laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua. Grahn-Laasosen mukaan hallitus selvittää kokeilun mahdollisuudet esimerkiksi perustuslain näkökulmasta. Jos edellytykset täyttyvät, kokeilu tulee, ministeri lupaa."

 Pakkoruotsi ei liity perustuslakiin mitenkään. Perustuslaissa on vain ruotsin kielen asema toisena kansalliskielenä. Tähän statukseen ei tarvitse edes kajota, koska pakkoruotsi voidaan poistaa yksinkertaisesti opetuslakeja muuttamalla.

 Olen käsitellyt lakeja aiemmin kirjoituksissani Mitä laki todella sanoo kielitilanteestamme ja Virhetulkintoja kansalliskielen statuksesta. Perustuslaista tulee siis tuskin löytymään mitään sellaista, jonka varjolla alueelliset kokeilut voitaisiin tyrmätä. 

 

 2. "'Oma ajatukseni kuitenkin on, ettei kokeilu saisi johtaa siihen, että se sulkisi pois mahdollisuudet myöhemmin hakeutua valtion virkoihin', Grahn-Laasonen linjaa ja muistuttaa, että kyseessä on periaatteellinen asia toisen kotimaisen kielen asemasta ja virkojen kelpoisuusehdoista."

 Pakkoruotsi ei liity ruotsin kielen viralliseen asemaan eikä korkeakoulutettujen virkamiesten kielitaitovaatimukseen. Pakkoruotsista määrätään opetuslaeissa (mm. perusopetuslaki), ruotsin kielen virallisesta asemasta kunnissa sekä oikeudesta saada viranomaispalveluja ruotsiksi määrätään kielilaissa ja virkamiesten kielitaidosta määrätään laissa julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta

 Pakkoruotsista voidaan luopua ilman että kuntien kielisyyteen tai viranomaisten kielitaitovaatimuksiin kajotaan. Kyselyjen mukaan noin kolmasosa suomenkielisistä opiskelisi ruotsia vapaaehtoisestikin kahden tärkeimmän vieraan kielen joukossa - eiköhän siitä porukasta riitä jo viranomaispalvelijoiksikin (Pakkoruotsi EU:n kielibarometrin valossa).

 Lisäksi pakkoruotsitettujen viranomaisten ruotsintaito on joka tapauksessa surkea: "Erinomaisen ruotsin kielen tason, joka oikeuttaa toimimaan viranomaistehtävissä kunnissa, joissa ruotsi on enemmistökieli, saavuttaa enää aivan mitätön murto-osa. Ja sekin edellyttää oma-aloitteista, jatkuvaa ruotsin kielen käyttämistä." (Kielitaitolain vaatimukset vs. todellinen kielitaitotaso

 "Kuntaliiton kielibarometri osoittaa, että yli 40 vuotta jatkuneen pakkoruotsin jälkeenkin ruotsinkieliset palvelut ovat heikolla tasolla monessa kaksikielisessä kunnassa." (Pakkoruotsin poistaminen ei heikennä ruotsinkielisiä palveluja)

 Eli viranomaispalvelijoilla ei oikeasti ole ruotsin taitoa - se on vain paperilla. 

 

Pakkoruotsi on paitsi perusteeton ja epäoikeudenmukainen, myös järjettömän epätaloudellinen ja hyötysuhteeltaan äärimmäisen heikko ratkaisu: sivullisina uhreina ovat miljoonat suomenkieliset samalla kun kieltä eivät opi edes kaikki ne, joilta kielitaitoa oikeasti edellytetään. Paljon tehokkaampaa olisi kurssittaa pelkästään niitä viranomaisia, joiden työtehtävässä ruotsin taitoa vaaditaan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Vaikuttaa siltä, että opetusministerimme yrittää kaikin keinoin vesittää hallituksen päättämää kielivalinnan kokeilua tai ainakin siirtää se mahdollisimman pitkälle tukevaisuuteen. Kokeilun yhteydessä on poistettava myös pakkoruotsipäätöksen jälkeen vuonna 1978 päätetty korkeakoulujen pakollinen ruotsinkoe. Ne harvat, joilta virassa edellytetään ruotsin osaamista, voisivat aikaisempaan tapaan suorittaa kielikokeen erikseen. Pakkoruotsin poisto ja jo sen kokeilukin tuntuvat olevan vaikea pala hallitukselle, jopa persuille, joitten tavoitteisiin sen pitäisi kuulua. Pettääkö taas tässäkin puolue vaalilupauksensa?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Eilen Hansin kertoi millainen on poliittinen idiootti http://hansi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200066-idiok...
Taitaa määritelmä täsmätä melko hyvin opetusministeriin

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minulla olisi opetusministerille kysymys:

Asuinkunnassani ei asu yhtään ruotsinkielistä. Miksi heidän - joita ei siis ole olemassa - etu on selvästikin paljon tärkeämpi kuin opiskelevien lasten etu?
Miksi esimerkiksi englantia opiskellaan lapsen itsensä takia (ei englantilaisten takia)?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Yksinkertainen kysymys, johon luulisi olevan helppo vastata. Vaikeampi se on silloin, jos ministerinsalkun ehtona oli, että pakkoruotsia ei tämän hallituksen aikana muuteta. Näinhän se on aina ennenkin hyvin toiminut. Edellisten opetusministerien takit ovat aina sutjakasti kääntyneet, vaikka olisivat aikaisemmin olleet vapaan kielivalinnan puolella.

Hyvä kysymys Jussilta ja nyt minäkin odotan mielenkiinnolla vastausta. Tosin kovasti epäilen, että vastaus on samaa liirumlaaria kuin ennenkin.... Historia, vähemmistön oikeudet ja Suomen kuuluminen länteen. Suomem monikielisyys on taas ihan toinen juttu, kun muut asiat menevät sen edelle. Lehmänkaupat voivat hyvin ja pakko olkoon edelleen joka lapsen ja nuoren historiallinen etuoikeus, vaikka järki muuta sanoisikin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jaakko, kaiketi lähetit kirjoituksesi opetusministerille tiedoksi? Kansalaisten pitäisi enemmän puuttua ministerien toimintaan/puheisiin lähestymällä heitä ainakin kirjeitse/sähköpostein. Muutenhan he jäävät pimentoon siinä miten kansalaiset suhtautuvat "levottomiin" puheisiin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen samaa mieltä, mutta toisaalta pelkään, että suurin osa kirjoituksista ministereille jää vain avustajien haaviin. Kuulemma Putinillekin näytetään vain mukavat kirjeet ja sanomalehtileikkeet, jotta herra pysyy mukavalla tuulella:) liekö meillä sama juttu?

Sain sentään kerran pääministeri Kataisen avustajalta vastauksen omaan kyselyyni vapaasta kielivalinnasta, mutta se oli sitä tyhjää ja tavanomaista politiikon kieltä, jossa maamme kehitys pysyy ikuisesti samoissa ja mielummin vanhoissa raameissa ja hyvin menee...nähtävästi? - ainakin heidän mielestään.

Olen kyllä toisenkin kerran ajatellut, että melko varmasti Katainenkin olisi lukenut mielummmin ranskaa koulussa, kuin pänttää sitä nyt vanhana vaativan työnsä ohella EU:ssa. - jälkikäteen ajatellen on tainnut hänkin omia pakkoruotsi keskustelujaan katua ja välillä jopa hävetäkin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

kaija paljon mahdollista että käy kuten kerrot. Kuitenkin kun kuuntelin PS:n juhlakokousta netistä, niin PS:n ministerit jopa pyysivät yhteydenottoja kansalaisilta. Näin ollen tuntuisi hieman ihmeelliseltä ettei kokoomuksen opetuksesta vastaava ministeri lukisi saapuvia viestejä, jotka koskevat hänen toimialaansa.

Jaakko Häkkinen

Lähetin. :) Kokemusteni perusteella harva kansanedustaja tai kunnallispoliitikko vastaa; lähinnä samanmieliset.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Eikös tämä homma järjesty ihan ruotsin kieltä ainoastakaan laista poistamatta sillä tavalla, että siirretään vain ruotsin kieli pakollisten aineiden joukosta vapaaehtoisten vapaasti valittavien aineiden joukkoon?

Kun vaaliraha kirstuhun kilahtaa, niin myös pakkoruotsi taivaaseen vilahtaa. Valtakunnan viralliset vaalirahoitussivut kertovat ruotsinkielisen "Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland"- säätiön jakamista vaalirahoista eduskuntavaaleissa 2015. Ne jakaantuivat seuraavasti:

Silvia Modig (vas) 3 000 euroa
Pekka Haavisto (vihr) 2 000 euroa
Sari Sarkomaa (kok) 3 000 euroa
Eva Biaudet (rkp) 6 000 euroa plus toiselta ruåtsalaiselta säätiöltä toiset 6 000 euroa
Hjallis Harkimo (kok) 3 400 euroa
Timo Heinonen (kok) 3 000 euroa
Petteri Orpo (kok) 4 000 euroa
Anna-Mari Virolainen (kok) 3 100 euroa
Anna-Maja Henriksson (rkp) 6 000 euroa
Kimmo Sasi (kok) 6 000 euroa

Mainitusta Petteri Orpo (kok) on Sipilän hallituksen sisäministeri ja Anna-Maija Virolainen (kok) lie myös valiokuntapuheenjohtaja.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on vanha pakkoruotsittaja ennestäänkin, mutta kaiken varmuuden varalta hänellä on Alexander Stubb ja 4 000 euron mies Petteri Orpo pakkoruotsittavina päällystakkeina.
Eli tää korutont on kertomaa, se ota kallis synnyinmaa.

Toimituksen poiminnat