Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Lääke rasismiin: sukututkimus

Rasistinen huutelu on taas räjähtänyt käsiin, kun kolme tummaihoista teki kunniaa "Isänmaan puolesta" -muistomerkillä. En todellakaan ymmärrä, mitä liikkuu niiden suomalaisten päässä, jotka tulkitsevat tämän loukkaavaksi ja ryhtyvät rasistiseen huuteluun.

 Kokeilemisen arvoinen lääke rasismiin on sukututkimus. Unkarista löytyy hauska esimerkki tämän lääkkeen mahtavasta tehosta. Wikipedia:

 "Vuonna 2007 Szegedi oli perustamassa Magyar Gárda -nimistä uusnatsijärjestöä, joka tunnuksissaan ja uniformuissaan otti vaikutteita maassa 1930–1940-luvuilla toimineelta kansallissosialistiselta Nuoliristi-puolueelta. Unkarin viranomaisten kiellettyä Magyar Gárdan vuonna 2009 Szegedi liittyi Jobbikin jäseneksi ja tuli vielä samana vuonna valituksi Euroopan parlamentiin. Szegedin poliittinen agenda muodostui lähinnä juutalais- ja romanivastaisuudesta."

 "Vuonna 2012 protestantiksi kasvatettu Szegedi sai selville oman juutalaistaustansa. Hänen isoäitinsä oli ollut toisen maailmansodan aikana Auschwitzin keskitysleirillä ja isoisä puolestaan työleirillä. Saman vuoden heinäkuussa Szegedi ilmoitti luopuvansa kaikista tehtävistään Jobbik-puolueessa, mutta jatkoi kuitenkin europarlamentaarikkona. Nykyään hän käyttää juutalaista nimeä Dovid Szegedi ja harjoittaa uskontoaan aktiivisesti."

 

Rasismiin liittyy sellaisia tekijöitä kuin vierauden pelko ja kyvyttömyys hahmottaa erilaisia ihmisiä samanarvoisina tai "inhimillisinä". On varmasti ollut shokeeraavaa uusnatsin katsoa peiliin ja huomata, että tämäkin unkarilaisen herrarodun edustaja rakentuu juutalaisten isovanhempien perimästä. Vasta omakohtainen arviointi sai hänet tajuamaan, ettei juutalainen perimä tee ihmisestä huonompaa tai pahempaa! 

 Suomalaisten etuna tämän lääkkeen käytössä on, että meillä ihan jo pienellä perehtymisellä ja nettiarkistoja penkomalla voi päästä 1600-luvulle saakka. Kun esivanhempien lukumäärä tuplaantuu joka esipolvi, 10 sukupolven takana meillä on jo 1024 laskennallista esivanhempaa, ja 16 sukupolven takana jo 65 536 laskennallista esivanhempaa (joista osa käytännössä esiintyy useaan kertaan). Olisi jo ihme, ellei siihen joukkoon mahtuisi "ei-suomalaisia"!

 Maan etelä- ja länsiosissa on hyvin yleistä, että vierasta verta (ruotsalaista, saksalaista, skotlantilaista, venäläistä) löytyy viimeisten satojen vuosien aikajänteellä. Meillä idempää ja pohjoisempaa periytyvillä taas se on harvinaisempaa, mutta venäläis-, karjalais- tai saamelaisverta voi löytyä itse kunkin sukuhistoriasta. Itseltäni löytyy metsäsaamelaisia esivanhempia Sodankylästä ja Kittilästä. Geenisukututkimus on osoittanut "täysin suomalaisista" suvuista hyvinkin eksoottisia isä- ja äitilinjoja.  

 Rasistien tulisi ymmärtää, ettei milloinkaan ole ollut mitään suljettua suomalaista rotua, vaan tänne on kaikkina aikoina tullut ihmisiä eri suunnilta, ja monissa meistä aivan "puhtaistakin suomalaisista" on vierasta verenperimää. Ehkä sen tajuaa kunnolla vasta omakohtaisen sukututkimuksen avulla.

 

P.S. Tämän kirjoituksen aiheena on rasismi - ei Olli Immonen, perussuomalaiset puolueena tai maahanmuuttopolitiikka.

P.P.S. Minusta Prinssi Jusufin tempaus oli hieno, enkä näe siinä mitään sotaveteraaneja loukkaavaa. Täällä voi lukea ihmisten kommentteja tempauksesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Samaan johtopäätökseen olen tullut. Etnisten ryhmien sekoittaminen vähentää rasismia parhaiten.

Väkivaltainen rasismi on nuorten miesten hommaa ja heitä provosoivat enimmäkseen ulkomaalaiset nuoret miehet. Kyse on testosteronin huuruisesta reviirin puolustamisesta. Jos Suomeen tulisi vain naisia, lapsia ja vanhempia miehiä rasismia olisi vähän. Mikäli nuoria, pariutumisiässä olevia ulkomaalaisia sinkkunaisia olisi paljon, rasistimiesten asenteet oletettavasti pehmenisivät.

Veikkaan, että nuorelle heteroseksuaaliselle rasistimiehelle olisi alitajuisesti vastenmielistä pahoinpidellä tämännäköisen nuori somalinainen: http://i.imgur.com/A6eNdUq.jpg

Nuoret kouluttautumattomat maahanmuuttajamiehet ovat hankalempi kysymys systeemisesti. Olen esittänyt yhdeksi vaihtoehdoksi pakolaismetropolien rakentamisen Afrikkaan tai Eurooppaan, jossa ihmisille tarjottaisiin turvallisuutta, koulutusta ja taloudellista vapautta. Työllä ja opiskelulla pärjäisi. Todennäköisesti nuo metropolit houkuttelisivat muitakin kuin pakolaisia.

Jaakko Häkkinen

"Väkivaltainen rasismi on nuorten miesten hommaa ja heitä provosoivat enimmäkseen ulkomaalaiset nuoret miehet. Kyse on testosteronin huuruisesta reviirin puolustamisesta. Jos Suomeen tulisi vain naisia, lapsia ja vanhempia miehiä rasismia olisi vähän."
-- Tämä saattaa olla totta - ainakin "uhka" jäisi pois. Ilman uhkaa erilaisuutta olisi varmaankin helpompi sietää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä kotikasvatuksella ja ympäristötekijöillä on suurin vaikutus rasismiin kuin geeniperinnöllä.

Tunsin Eestissä täysin venäläisen miehen joka oli tuotu Volganmutkasta kasvattilapseksi 2-vuotiaana eestiläiseen perheeseen, hän todella vihasi venäläisiä.

Etunimi oli Lev, mutta kutsuttiin Leoksi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Tiesikö hän tuon perimänsä? Ei kai kukaan koitakaan väittää, että se geeneihin olisi kirjoitettu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #39

Kyllä varmasti tiesi ja hän kertoikin siitä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luin myös tuon kirjoituksen IS:sta ja ihmettelin samaa kuin Sinä kirjoituksessasi. Ilmeisesti on olemassa joku tietty "kööri" joka aina soittaa suutaan kun sellaiseen vähänkin tulee tilaisuus.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Vaihteeksi oikein mukava blogi Jaskalta. En tosin usko, että sukututkimus auttaa kovinkaan monia tässä asiassa. Ei Kent Ekerothiakaan estä "rikollisten maahanmuuttajien" karsastaminen vaikka hänen oma äitinsä on maahanmuuttaja ja rikollinen.

Kyseessä on mielentila.

Jaakko Häkkinen

Kiitos, Petra. :)
On varmasti myös "toivottomia tapauksia", mutta luulisin että monien kohdalla kyseessä on lauman paine yhdistettynä tietämättömyyteen. Sellaiset voinevat kasvaa ulos rasismista tai ainakin oppia olemaan kohdistamatta sitä keneenkään.

Mietin tuota Szegediäkin, että jonkinlainen synnynnäinen fanaattisuus taitaa olla hänen määräävin luonteenpiirteensä. Ei minulla ainakaan tulisi mieleen vaihtaa uskontoa vain siksi, että isovanhempani paljastuisivat joksikin muuksi kuin olen kuvitellut. :D Heilahtelua äärilaidasta toiseen pysähtymättä välillä keskellä...

Jari Leino

Eikös tämä Szegedin tapaus ole pikemminkin todiste geenien (tässä tapauksessa juutalaisgeenien) ylivertaisesta ja vastustamattomasta vaikutuksesta ihmisen identiteettiin ja elämään?

Eli minun mielestäni Szegedin tapaus todistaa, että rotujen olemassa oloon ja niiden geenipohjaiseen erilaisuuteen uskovat ovat oikeassa.

Suomeen on kiistämättä tullut vuosisatojen varrella geenejä naapurikansoista ja Euroopasta avioliittojen ja sotiin liittyvien raiskausten kautta. En kuitenkaan ymmärrä, miksi tämä historiallinen totuus olisi peruste sille, että meidän pitäisi nyt hyväksyä hallitsemattomat kansainvaellukset Lähi-Idästä ja Afrikasta ja maksaa niiden kustannukset.

Jaakko Häkkinen

"Eikös tämä Szegedin tapaus ole pikemminkin todiste geenien (tässä tapauksessa juutalaisgeenien) ylivertaisesta ja vastustamattomasta vaikutuksesta ihmisen identiteettiin ja elämään?"
-- Ei, ennen kuin löydetään geeni, joka oikeasti vaikuttaa identiteettiin. :) Tuskinpa löydetään, kuten ei löydetä myöskään geeniä, joka määräisi äidinkielen.

"Eli minun mielestäni Szegedin tapaus todistaa, että rotujen olemassa oloon ja niiden geenipohjaiseen erilaisuuteen uskovat ovat oikeassa."
-- Roduista voidaan toki puhua, ja tietysti erilaiset geenitaustat johtavat erilaiseen lopputulokseen ominaisuuksien suhteen. Esimerkiksi pygmit ovat lyhyitä, ei sitä voi kiistää. Tieteellisten tosiasioiden tunnustaminen ei vielä ole rasismia - rasismiin liittyy se, että jotain rotua tai etnistä ryhmää pidetään muita parempana ja/tai arvokkaampana.

"Suomeen on kiistämättä tullut vuosisatojen varrella geenejä naapurikansoista ja Euroopasta avioliittojen ja sotiin liittyvien raiskausten kautta. En kuitenkaan ymmärrä, miksi tämä historiallinen totuus olisi peruste sille, että meidän pitäisi nyt hyväksyä hallitsemattomat kansainvaellukset Lähi-Idästä ja Afrikasta ja maksaa niiden kustannukset."
-- Ei se olekaan peruste tuolle. Kuten lopussa tarkensin, tämä kirjoitus ei lainkaan käsittele maahanmuuttopolitiikkaa - pelkästään rasismia.

Jouni Nordman

Yleisesti geenit ovat siirtyneet joko kaupan tai sotien kautta, jolloin mitä vihreämpää nämä ovat olleet, sitä monimuotoisen on geeni muodostus. Tästä aiheesta voisi jokaisen olla hyvä lukea Jorghe Amadon kirjoja, joka kirjoittaa monikultuurisesta Brasiliasta, jossa on monikulttuurinen kehitys on ollut huomattavan rajua.

Kun katson itseäni keski-Suomessa, niin pidän itseäni täysin vieraasta kultuuria edustavana, eli vieläkin meillä vaikuttaa maailma jota Paasilinna monessa kirjassaan tuo esille. Eli kulttuuri on hyvin pienellä alueella oleva asia, joka sekoittuu vain metropoli kokoisessa alueista.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Fiksusti kirjoitettu.

Edesmennyt isoisäni taisteli jatkosodassa, selvisi hengissä ja hänen ja kaltaistensa ansiosta Suomi on itsenäinen. Isäni vanhin veli oli Lapin sodassa ja haavoittui siellä.

Mieleeni ei tullut tuosta kuvasta se että minua tai isoisääni pilkattaisiin, vaikka provomielessä kuva on ehkä otettu. Ihan hauska läppä mielestäni. Suomalaisia arvoja ovat kaikki tervetulleita puolustamaan.

PS. Omasta sukutaustasta löytyy savolaisia, ruotsalaisia, suomenruotsalaisia ja valloneja Belgiasta. Isäni puoleisen suvun yksi haara ulottuu Belgiaan. Sieltä tuli seppiä ja muita ammattimiehiä Ruotsiin ja Suomeen silloin kun Suomessa oli ruukkeja. Isäni ja hänen veljensä ovat vahvoja, isoja ja tummia ja kestävät kuumuutta. Ehkä raudan sulattaminen, takominen ja hiilen poltto ovat kehittäneet perimää tähän suuntaan.

Asiansa osaavat ammattimiehet olivat aikoinaan tarpeen Suomessa. Monikulttuurisuus on usein rikkaus.

Mika Selin

En ymmärrä lainkaan sitä että kun joku saa yhtääkkiä selville että suku on vaikka juutalaisperäinen tai isosisä on ollut muslimi niin hän alkaa harjoittaa kiihkeästi sitä uskontoa. Se on erittäin pelottava ajatus. Itse uskon henkilökohtaiseen uskoon johon ei vaikuta suku tai perimä vaan suhde siihen mihin uskoo. Itse uskon raamatun Jumalaan. En kirkkokuntiin, en siihen mitä isä tai anoppi uskoo vaan henkilökohtaiseen uskoon Jumalaan.

Jaakko Häkkinen

Uskonnon pitäisikin lähteä sisimmästä. Itse menen vielä askeleen pidemmälle kuin sinä, enkä hyväksy edes pyhiä kirjoja, elleivät ne ole itse kirjoittamiani. ;)

Ei minunkaan oma identiteettini siitä muuttuisi, vaikka mitä ihmeellisyyksiä selviäisi isovanhemmistani. Ilmeisesti Szegedi on tuollainen mustavalkoinen äärimmäisyysajattelija jo perusominaisuuksiltaan.

Viljo Häggman

Itse asiassa esimerkkitapaus on oiva esimerkki siitä että monet kiihkoilijat ovat varsin tasapainottomia luonteeltaan. Yhdestä maniasta siirrytään toiseen, kun yritetään etsiä jonkinlaista tarkoitusta olemassaololle. Uudestisyntyneitä riittää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eiköhän se Remeskin ole alkujaan juutalainen sukunimi, mutta en tunne silti tarvetta ympärileikkaukseen, en myöskään karta sianlihansyömistä, vaan pidän siitä.

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Hyvä olisi kanssa muistaa että me suomalaiset miehet kuulumme N haploryhmään(tai no ainakin 61%), tarkemmin haploryhmään N1c1.

Haploryhmät ovat geenimerkkejä joitten avulla pystyy seuraamaan ihmispopulaatioden sukulaissuhteita ja hahmottamaan varhaisten populaatioden muuttoliikkeitä.

Haploryhmä N:nän ja sen myöhemmin eriytyneiden alajaosten(kuten meidän N1c1) alkuperä uskotaan olevan Kaakkois-Aasiassa.

Eli, me suomalaiset ollaan sittenkin mongoleja.

Jännästi suomalaiset naiset ovat taasen huomattavasti "eurooppalaisempia" kuin me miehet. Kai joku geneetikko osaisi selittää mistä on kyse.

Jaakko Häkkinen

Isä- ja äitilinjat edustavat kuitenkin vain häviävän pientä osaa perimästämme. Mongoleja emme siis olisi vain sillä perusteella, että yleisin (myös minun: http://www.elisanet.fi/alkupera/Hakkiset.pdf) isälinjamme olisi syntynyt mongolidisen väestön keskuudessa.

Genominlaajuiset tutkimukset osoittavat, että suomalaisissa on muutama prosentti "Itä-Aasiaa". Jos taas otetaan vertailuun europidien ja mongolidien sekoitusalue Länsi-Siperia, niin yhteistä löytyykin jo 10 % suuruusluokassa.

Isä- ja äitilinjojen erilaisuus johtuu siitä, että pohjoisen Euraasian kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden kulttuuri näyttää olleen patrilokaalinen, eli nainen asettui miehensä suvun keskuuteen. Näin hiljalleen länteen päin siirtyneet N1c1-miehet ovat aina napsineet puolisojaan paikallisen väestön keskuudesta, ja seuraavan sukupolven länttä kohti muuttajat ovat taas olleet kokonaisperimältään pykälän verran läntisempiä.

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

" Mongoleja emme siis olisi vain sillä perusteella, [...] että suomalaisissa on muutama prosentti 'Itä-Aasiaa'"

Ehkei, mutta se romuttaa kätevästi - mielestäni - rotuopit mille agressiivisin rasismi pohjautuu. Ja se on jo hyvä alku mielekkäämmälle dialogille ihmisyydestä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #17

No jaa, rasistit näköjään pystyvät hyödyntämään vaikka millaisen geenitaustan herrarotu-teorioissaan: esimerkiksi Unkarissa eräät Jobbik-puolueen edustajat uskovat unkarilaisten olevan muinainen puhdas rotu, vaikka genetiikan tulokset osoittavat unkarilaisten olevan osa keskieurooppalaista väestöjatkumoa höystettynä ripauksella itäistä (ugrilais-turkkilaista) vaikutusta.

Jobbikin piirissä on myös hylätty suomalais-ugrilainen "teoria" ja uskotaan mieluummin sukulaisuuteen turkkilaisten tai sumerien tai etruskien kanssa.
http://www.elisanet.fi/alkupera/Hungarian.pdf

Lähes yhtä pelottavaa kuin rasismi on tiedon hylkääminen uskomusten ja tietämättömyyden vuoksi. Lääkekin lienee sama: valistaminen...

Viljo Häggman

"Haploryhmä N:nän ja sen myöhemmin eriytyneiden alajaosten(kuten meidän N1c1) alkuperä uskotaan olevan Kaakkois-Aasiassa.
Eli, me suomalaiset ollaan sittenkin mongoleja."

Mongolisukuiset kansat ovat varsin tuoreita tulijoita Kaakkois-Aasiassa.
Jos suomalaisten alkuperä viittaisi siihen suuntaan, niin se asettuisi ajalle ennen mongolien vaellusta alueelle.

Niko Sillanpää

Ilmeisesti tuon paaden ääressä saa joidenkin mielestä pönöttää vain pukeutunut valkoinen mies lumisateessa soihtukulkueen jälkeen.

Aika vaikea alkaa olla jama, jos tuollainen, lähinnä hauska kuva ahdistaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hyvä kirjoitus Jaskalta.

Lisäksi kannattaa muistaa että rasismia voi löytyä myös yhden väestöryhmän sisältä, jos osa ryhmästä eroaa esim puhetyylinsä tai erilaisten tapojensa puolesta riittävän 'erilaiseksi' muihin verrattuna.

Muistanpa pentuna kuulleeni tapauksista joissa esim Karjalan evakoita syrjittiin ja pidettiin hieman huonompina ja nehän erotti helposti juuri puheensa ja osittain erilaisten tapojensa vuoksi.
En usko sellaisen syrjinnän olleen alkuihmettelyn jälkeen kovin yleistä mutta enpä usko tämän nykyisen etnisyyteen, uskontoon tai äidinkieleenkään perustuvan syrjinnän kovin yleistä olevan.

Jaakko Häkkinen

Joo, lastenvälinen kiusaaminen jo osoittaa, että hyvin pienet eroavaisuudet saattavat riittää syrjimiseen. Ihminen on kuitenkin älyllinen ja usein jopa järkevä olento, joka pystyy hallitsemaan viettejään ja tunnereaktioitaan. Vaikka siis rasismia ajatteluna ei voisikaan kitkeä, jokaisen (ainakin aikuisen) pitäisi pystyä hillitsemään sen ilmaisemista julkisesti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Karjalan evakoita jopa ryssiteltiin ja naurettiin kun karjalaiset astuivat.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#30

Niinhän monet suomalaiset ryssittelevät virolaisiakin.

Oscari Wirola

Ongelma ei ollut vain lasten keskinäinen rasismi, vaan jotain paljon pahempaa. Aloitin kansakouluni noin 50-luvun puolivälissä. Koulupiiriimme on sijoitettu paljon Antrean siirtolaisia, mutta myös venäjäkielisen Kyyrölän kylän asukkaita.
Eräällä tunnilla, nuo karjalaiset lapset innostuivat kertomaan, en tosin mistä mistä, ja käyttivät mie, myö ja muita karjalaisen murteen sanontoja. Kyröläläiset lapset puhuivat maa ja sää -kieltä. Äkkiä opettaja Aune hyppäsi alas kateederilta ja paukautti karttakeppiä erään antrealaisen pojan pulpettiin ja huuri punaisena: "täällä ei ryssän kieltä puhuta". Kyse oli muutamasta karjalan murteen sanasta, mutta se oli ryssän kieltä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#32
>"täällä ei ryssän kieltä puhuta"

ooo

Eiköhän tuollaisia opettjia ole ollut aika vähän.
---

Me Kulmakoulussa kundien kanssa pamlattiin Stadin slangia, maikka kuuli ja puhisi: - täällä eivät katupojat huutele.
Hän oli hyvä opettaja, sielultaan taiteilija ja sattui nyt puuttumaan sillä kertaa tähän asiaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Olen kartoittanut sukujuureni sikäli kun se on mahdollista, joiltakin osin 1500-luvulle asti. Lähes kaikki haarat ovat aika lailla täysin suomalaisia, vielä nimenomaan ja etenkin länsisuomalaisia, pääasiassa Satakunnan ja Hämeen alueelta.

Pari haaraa menee maan rajojen ulkopuolelle. Yksi kulkee Boije af Gennäs -aatelissukuun ja sitä myöten Ruotsiin. Toinen kulkee Djäkn-sukuun ja sieltä Alankomaihin; heidän taustallaan oli van Kempen kauppiassuku. Kolmas ulottuu Helsingin pormestarina toimineeseen Henrik Carstensiin, joka puolestaan oli lähtöisin Saksasta; hänen vanhemman isoisoisänsä etunimi oli Bogusław, joten lyypekkiläisellä suvulla oli ilmeisesti alun alkaen länsislaavilaiset juuret.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Oliko ruotsalaisen ja slaavilaisen veren löytäminen pettymys, vai innostiko aatelistausta ?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei se pettymys ollut tietenkään, oikeastaan aika yllätyksetöntä. Aatelistausta ei sen ihmeempiä vaikuttanut, mutta sen sijaan monet kytkökset pappissukuihin tuntuivat jännittäviltä. Eräskin esi-isä oli Upsalan kirkolliskokouksessa tuomassa luterilaista oppia Ruotsin valtakuntaan.

Slaavilaiset sukujuuret tuntuivat hauskalta sattumalta, kun kerran itse olen opiskellut aikuisiällä Puolaa ja oleskellut siellä paljon. Lyypekkiläiset kauppiasesi-isät toki lienevät puhuneet sorbia tai polabia.

Jaakko Häkkinen

Vakuuttavaa työtä. Minulla on vielä jonkin verran esipolvihaaroja selvittämättä, mutta Pohjois-Karjalassa ja Lapissa on vähän epätodennäköisempää löytää kovinkaan "vierasta" verta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#20

Sukututkijat sanovat, että kenen tahansa suvusta löytyy rikollisia ja kuninkaallisia kun vaan tarpeeksi kauas mennään.

Viljo Häggman

Sukupolvia porilaisuutta, otan osaa. ;)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei siellä porilaisia ole, vaan satakuntalaiset juureni ovat keskittyneet nimenomaan Huittisten ja Tyrvään ympäristöön. Eihän tämä mikään yllätys ollut, isäni oli syntynyt siellä.

Jalosen suvun selviytymisstrategia näyttäisi olleen se, että muutetaan Huittisten nurkille, aletaan tehdä maataloustöitä ja odotellaan muutama sata vuotta, että joku keksii rautatien, minkä jälkeen ruvetaan veturikuskeiksi ja muutetaan Nokialle. Aina välillä on naitu tyttäriä hienommista taloista, eräskin renki avioitui valtiopäivämiehen tyttären kanssa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jalonen, sinähän oletkin moneltapuolen kantakirjarotua,geeneillä ei ole vaikutusta kulttuuriin sen enempää kuin auringonpinennyksilläkään.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tiedän yhden esi-isäni kuuluneen merkittävään seppäsukuun, jonka esi-isä on tullut ihan Ruotsista asti tuoden taitonsa mukanaan.

Aika pahasti tässä romahti identiteetti, kun tuo aitoruotsalainen on ollut vain yksi tuhansista geeniperimässäni.

Toivottavasti nykyisin kirkonkirjat ovat tallennettuna johonkin järkevään tietokantaan, johon voidaan kohdistaa julkisia hakuja.

Joku julkisohjelma saattaisi jopa piirtää omista tiedoista kivan puun!
No takuulla tietosuojalainsäädäntö moiset haaveet romuttaa, mutta olisipa helppoa jos olisi julkiskanta, johon sukututkijat voisivat tallentaa havaintonsa. Jotka näin olisivat kaikkien käytössä, yhdistäen sukujen verkot tehokkaasti.

No ei ikinä toteudu, mutta kivaahan se ois.

Jaakko Häkkinen

"Aika pahasti tässä romahti identiteetti, kun tuo aitoruotsalainen on ollut vain yksi tuhansista geeniperimässäni."
-- No, identiteetin rakennusaineeksi toki kelpaa vaikka yksi miljoonasosa, se ei onneksi seuraa fysiikan eikä biologian lakeja. :)

Kirkonkirjoja löytyy skannattuna ainakin Kansallisarkistosta ja SSHY:n sivuilta:
http://digi.narc.fi/digi/search.ka
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm

SSHY:n jäsenille on tarjolla parempilaatuisia skannauksia.

Sukupuita ja niiden verkostoja löytyy netistä myös, mutta mitään varsinaista standardia ei ole... Esim. MyHeritage. Kuitenkin niitä on jo niin paljon, että kun googlaa jonkun esivanhemman nimeä ja syntymäaikaa, todennäköisesti tyyppi löytyy jo jonkun kaukaisen sukulaisen sukupuusta. Ja hyvällä tuurilla hänen vanhempansa jne.

Janne Kilposuo

Suvustani tutkittiin vain äitini puoli niin pitkälle kuin kirkonkirjoja riitti. Löytyi kaikkea paitsi sitä mitä haettiin, saamelaisia, koska isoisän nimi oli saamelaisperäinen. Yks riikinruåttalainenkin.
Isän suku on idästä, niin että enköhän minä ryssäkin ole.
Olen kuitenkin rasisti jos uskontoihin liittyvät ennakkoluulot lasketaan. Oikeastaa mikä vaan uskonto.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Ohessa linkki uutiseen, jossa amerikkalainen rotuopin kannattaja saa kuulla tulokset omasta geenitestistään:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2493491/Wh...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kiitos Jaska. Isän puolen sukuani on selvitetty paljonkin ja olen itse siinä touhussa mukana suoran isälinjan näytteenantajana DNA-tutkimuksessa. Äidin puolen sukua (Kemijärveltä) on selvitetty sitäkin. Jäljet johtavat lännen suuntaan. Suora äitilinja osoittaa Tervolan kautta Kemiin, 1600-luvulla. Isän linja menee 1500-luvun lopun puolella Ruotsiin, siellä länteen pikemmin kuin itään. Suomen puolella (ja Viipurissa) mukaan tulee sitten mm. kauppiassukuja, papintyttärien ja sotilaiden lisäksi. Geeniperimältäni olen siis tavallista "ruotsalaisempi" suomalainen.
Isä R-Z284 jne. Äiti H (H3?).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kirkonkirjat ovat vain osa totuutta, muualta tulee myös geenejä. Ei tietenkään meidän suvussa, mutta teillä muilla : D

https://en.wikipedia.org/wiki/Misattributed_paternity

Jaakko Häkkinen

Tämä on totta, ja geenitutkimus onkin osoittanut "hauskoja" yllätyksiä, kun sukuseurat ovat testanneet monia haaroja, ja joku näytteenantaja sitten löytyykin tuloslistassa väärästä ryhmästä tai peräti eri haploryhmästä. :D

No, "syyllinenkin" tällaiseen "kirkonkirjojen ulkopuoliseen lisääntymiseen" on mahdollista selvittää takautuvasti, jos testataan jokaisen haaraumakohdan jälkeläiset...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kirkonkirjoissa ei kerrota isäntärenkien eikä naaparinmiesten osallistumisesta suvunjatkamiseen.

Käyttäjän PetriVilla kuva
Petri Villa

Tuo sukututkimus lääkkeenä toimii niille, jotka osaavat lukea ja ymmärtävät lukemansa. Edes Eugen Schauman ei kelpaa leijonakoruilla somistautuneen rodun esikuvaksi,kun oli syntynyt Harkovassa ja puhui äidinkielenään ruotsia.

Jos sukututkimusta päästään 200 sukupolvea taaksepäin, ovat esivanhemmat olleet tummaihoisia,hiuksisia ja tummasilmäisiä. Eurooppalaiset ihmiset ovat maapallolla vaaleaihoisimpia.

"Mutaationopeuden arvioinnin perusteella eurooppalaisten SLC24A5-geeniversio on syntynyt todennäköisimmin 5 300–6 000 vuotta sitten ja aikaisintaan 12 000 vuotta sitten. Vaaleaihoisuudesta tuli etu maanviljelyn levitessä Lähi-idästä Eurooppaan." -wiki-

Jaakko Häkkinen

Hyvä pointti, Petri. :) Jääkauden eurooppalaiset olivat vielä tummempia. Espanjan muinais-DNA paljasti, että sinisilmäisyys kehittyi aiemmin kuin vaalea iho.
http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288646528050....

Käyttäjän PetriVilla kuva
Petri Villa

Koivulehdon teoria Häme-nimestä merkityksessä "tumma" saa aivan uusia ulottuvuuksia, jos aletaan miettiä Suomessakin asuneiden metsästäjä-keräilijöiden olleen ihonväriltään tummia. Myös aboriginaalit ja Selk'nam heimo Tulimaassa ovat tummia. Jos vaalea ihonväri korreloi karjankasvatuksen ja laktoosi-toleranssin kanssa, ovat esivanhempamme olleet mustia. Resessiiviset geenit voivat levitä vain pienissä populaatioissa, joten Suomen alueella yksikin mutaatiota kantava yksilö on voinut saada ihon vaalenemisen aikaan. Täällä kehitys on tapahtunut myöhemmin, kuin Euroopassa,ehkä vasta pronssikaudella.

Jaakko Häkkinen

Voi olla noinkin. Mutta toisaalta Suomi ja muu Pohjola saattavat olla alueita, joilla vaaleus yleistyi jo varhain - näilä alueillahan elävät kaikkein vaaleimmat eurooppalaiset.

Voisiko olla edes mahdollista, että täällä pohjoisessa kauimmin asuneet "heimot" olisivat säilyttäneet ihonsa tummuuden, vaikka muualla ja etelämpänäkin vaaleus levisi? Jotain geenijälkiä pitäisi löytyä jostakin sisä-Suomen tai Lapin porukasta...

Jaakko Häkkinen

"They found about 8,000 year old hunter-gatherers in Spain, Luxembourg, and Hungary were dark skinned while similarly aged hunter gatherers in Sweden were light skinned (having predominately derived alleles of SLC24A5, SLC45A2 and also HERC2/OCA2)."
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_skin_color#Europe

Eli jo 8000 vuotta sitten Ruotsissa oli vaaleampaa porukkaa kuin etelämpänä. Siksi on vaikea uskoa, että Suomessakaan olisi säilynyt tummaihoisempaa väkeä myöhäisiin aikoihin.

Kuitenkin tuon linkin kartta on mielenkiintoinen: siinä Suomessa ja Tanskassa on säilynyt vähän SLC24A5-geenin ansestraalista muotoa, ja Orkney-saarilla jopa aika paljon, kun taas siitä juontuva vaalean ihon alleeli on yksinomainen mm. Ranskassa ja Englannissa ja jopa baskeilla. Tämä voisi viitata siihen, että vaalean ihon geenimuoto onkin syntynyt etelämpänä, ja täällä pohjoisessa olisi sitten kuitenkin säilynyt jonkin verran tummemman alleelin kantajia.

Käyttäjän PetriVilla kuva
Petri Villa

Ihonväri on käsittääkseni eri mutaatio, kuin hiusten ja silmien väri. Salomon saarilla elää heimo, jolla on tumma iho, mutta vaaleat hiukset. Aboriginaaleilla esiintyy punatukkaisuutta. Kanadalaisen antropologi Peter Frostin tutkimusten mukaan vaaleat hiukset on vanhempi mutaatio, 10-11000v. Suomen alueella saattoi 11000 v.sitten elää inuiittien tapainen kansa, maa oli vielä paksussa jäässä. Oletan, että nämä pohjoista karjankasvatusta edesauttavat mutaatiot ovat tulleet tänne karjaa kasvattavan ja lehmän maitoa ravinnokseen kestävän populaation mukana. Ajankohtaa voi veikata, mutta ennen näitä mutaatioita kaikki ihmiset olivat mustia.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #50

Joo, kaikkiin noihin vaikuttavat näköjään eri geenit. SNPedian mukaan:

IHONVÄRI
SNPs in two genes are known to be involved:
in the SLC24A5 gene: rs1426654
in the SLC45A2 gene: rs16891982

SILMIENVÄRI
http://snpedia.com/index.php/Eye_color

Käyttäjän PetriVilla kuva
Petri Villa

Rasismi on vanha ilmiö, joka saa voimaa kuvitellusta kansallisen "heimon" katoamisen tai sekoittumisen uhasta. Suomalainen rasismi kulminoituu SUOMALAISUUDEN käsitteeseen. Kuka oikeastaan on suomalainen? Kulttuurillinen, geneettinen, historiallinen vai henkinen/hengellinen vai juridisen poliittinen? Kaikki nämä menevät toistensa kanssa ristiin: ei ole mahdollista määrittää etnistä suomalaista.

Kuitenkin monella suomalaistaustaisella nuorella MIEHELLÄ, on aito hätä etnisen suomalaisuuden häviämisestä. Etniseksi suomalaiseksi lasketaan ne, jotka ovat taustoiltaan suomalaisia. Näiden ihmisten kannettavaksi on annettu (otettu) vastuu vaalia suomalaisuuden uljasta muinaisuutta sillä perusteella, että suomalaiset olivat euroopaan ensimmäinen alkuperäinen kansa. Puhuivat suomea jo 40 000 vuotta sitten. Indo-eurooppalaiset ovat sysänneet heidät tänne nykyisille asuinsijoilleen. Ja pettureita, suvakkeja löytyy myös omasta leiristä, kehenkään punavihervassarimokuttajaan ei voi luottaa. Myös Suomen perustuslaki tasa-arvovaatimuksineen on heitä vastaan.

Suomalaisuutta on esiintynyt Anjalan liitosta asti, mutta virallisesti ja juridisesti suomalaisia on ollut vasta noin 100 vuotta. Suomen kansa sisältää etnisesti vähintään neljää eri suomalaisuutta, vanhin, eli Saamelaisuus, Itä-Suomen ja Länsi-Suomen kulttuurit sekä Suomenruotsalaiset. Ja myös Tataarit ja Mustalaiset ovat suomalaisia ja monet muut etnisyydet. Jokaisella on oma geneettinen, historiallinen, kielellinen ja kulttuurillinen suomalaisuutensa.

Itse olen sukujuuriltani 100% suomalainen. Olen tietoinen esivanhemmistani ja heidän osuudestaan Suomen historiassa. Olen laktoosi-tolerantti, vaaleaa ihonvärin geeniä kantava, sinisilmäinen ja lapseni ovat vaaleita ja sinisilmäisiä. Kannan siis kaikkia suomalaisten ulkoisia tunnusgeenejä. Minusta ulomaalaisetkin naisetkin ovat kauniita, heterokin olen. Sen vuoksi hyväksyn ja kunnioitan muun värisiä, laktoosi-intolerantteja, muun uskonnon harjottajia (Kristinuskohan ei ole alkuperäinen suomalainen uskonto) ja haluan tuoda suomalaisuuden eniten kulttuurina, kuin minään muuna vaikeasti määriteltävänä asiana itsestäni esille. Kulttuuri on kaunista ja erilaista, se on kantaaottavaa ja hauskaa. Taide haastaa pohtimaan ja keskustelemaan.

Etnisen suomalaisuuden lopullinen ratkaisu johtaa kaikkien muiden tappamiseen tai karkoittamiseen Suomesta. Tätähän jo kokeiltiin Saksassa rotupuhtauden nimissä ja muutamassa muussa maassa kirjoitetun historian aikana. Tuloksena Pohjois-Korean tapainen diktatuuri. Suomalaisuus myös jämähtää siihen aikaan, mitä ollaan ihannoimassa, todennäköisesti SF- filmien Tauno Palo/ Ansa Ikonen- maailmaan, jossa aurinko paistaa ja koivut kasvavat valkoisina. Tummaihoisia ja homoja ei näy ja kaikki käyvät kirkossa sunnuntaisin. Fenno-reservaatti.

Koska huoli oman "rodun" puhtaudesta on näin sitkä ja voimakas, epäilen, että sillä on jokin tiedostamaton paikka valkoisen ihmisen vaistoissa. Vaistot ja taipumuksethan ovat periytyviä, kuten esimerkiksi koiranjalostuksesta voidaan päätellä. Nyt tiedetään, että vaaleaihoisuuden geeni on mutaatio, resessiivinen, väistyvä geeni. Vaaleaihoisuus, laktoosi-toleranssi, siniset silmät ja vaaleat hiukset ovat siis oikeasti vaarassa hävitä maailmasta. Mutta miten se on päässyt yleistymään, elle molemmilla vanhemmilla ole samaa geeniä? Selitys on Sukupuolivalinta, eli siis muinainen rasismi. Olettaisin, että intian kastilaitos ja Euroopan sääty-yhteiskunta aatelisineen ovat isoja rodunjalostusmekanismeja. Usein nämä perustuvat vaalean ihonvärin ihannointiin ja kastien/säätyjen rikkojia rankaistaan yhteisön voimakkaalla paheksunnalla.

Tästä todisteena on se, ettei Euroopassa ole jäljellä kuin Baskit ja Saamelaiset alkuperäisistä Eurooppalaisista kansoista. Kaiken todennäköisyyden vuoksi Euoroopassa pitäisi elää Cro-Magnon alkuperäiskansa, jonka ihonväri on Afrikan musta. Eurooppa toisti oman mantereensa esi-isien teot Pohjois-Amerikassa. Myös 10 000 000 mustan orjan tuominen alistetuksi orjakansaksi on historiallinen tosiasia.

Epätieteellistä pohdintaa tieteellisten tulosten valossa.

Toimituksen poiminnat