Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Vantaalle pakollinen A1-englanti

Vuodenvaihteessa käsittelin muutamien kaksikielisten kuntien (Sipoo, Raasepori ja Porvoo) hankkeita tehdä ruotsista pakollinen A1-kieli eli ensimmäinen vieras kieli. Olin tuolloin sitä mieltä, että hallitus tukkisi tämän kunnallisen kielirajoittamisen mahdollistavan porsaanreiän, kunhan jokin suomenkielinen kunta estäisi ruotsin valitsemisen ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi tekemällä esim. englannista pakollisen A1-kielen.

 Äskettäin Vantaa – nimellisesti kaksikielinen kunta – tekikin tällaisen päätöksen.  Englannista tulee Vantaalla pakollinen A1-kieli jo ensimmäiseltä luokalta alkaen, eli ruotsia ei voi siellä enää valita A1-kieleksi. Ruotsia ei mahdollisesti voi valita myöskään A2-kieleksi (joka Vantaalla alkaa jatkossa neljänneltä luokalta), koska ruotsi siirrettiin jo valtakunnallisesti alkamaan kuudennelta luokalta. Asiaa ei kuitenkaan ole tietääkseni vielä lyöty lukkoon.

 Näin Vantaa näpäytti ja näytti, että porsaanreikää voi soveltaa myös toiseen suuntaan: alueellisella kielirajoittamisella voidaan myös heikentää ruotsin kielen asemaa suhteessa kilpailijakieliin. Hallitus ehti tällä välin vaihtua, joten en ryhdy tässä ennustelemaan enempää. Uskon kuitenkin, että Vantaan tapaus rohkaisee muita suomenkielisiä kuntia; RKP:ssä taas ehkä tajutaan, että pakkoruotsin varhaistaminen kuntatasolla avasi Pandoran lippaan, joka ei enää ole hallittavissa. Suomen kuntien ylivoimainen enemmistö tulee kuitenkin sementoimaan A1-kieleksi englannin eikä ruotsia, jos tällainen sääteleminen yleistyy. Mutta koska RKP ei ole enää hallituksessa, sen vaikutusmahdollisuudet ensin itse hyödyntämänsä porsaanreiän tukkimiseen ovat nyt erittäin vähäiset.

 

Vantaan päätös herätti luonnollisesti myös reaktioita; seuraavassa lainaan luottopakottajaamme, SDP:n Anette Karlssonia

 "Mielestäni on surullista, että Vantaalla suunnitellaan muutoksia, jotka estävät lasten mahdollisuuden opiskella toista kotimaista kieltä A2-kielenä. Erityisesti Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla ruotsin kielen taidoista on erityistä hyötyä. Kansainvälistyvässä maailmassa meidän tulee vahvistaa lasten kielitaitoja." (17.6.2015)

 On kyllä erikoista, miten kielitaidon vahvistaminen ja kansainvälistyminen liittyvät kielipakottajien liturgiassa aina pelkästään ruotsin kieleen! Ikään kuin muut kielet eivät olisi kielitaitoa ihan yhtä lailla; ikään kuin mikään muu kieli ei vastaisi kansainvälistymisen kysyntään yhtä hyvin kuin ruotsi!

 Vantaa perustelee YLEn mukaan päätöstään mm. sillä, että "lapsille halutaan taata paremmat kansainvälistymismahdollisuudet." Voidaankin kysyä, kummankohan kielen pakollisuus A1-kielenä takaa koululaisille paremmat kansainvälistymismahdollisuudet?

 1. Ruotsin, jolla pärjää Ruotsissa ja nimellisesti tai alueellisesti Suomessa?

 2. Englannin, jolla pärjää sadoissa maissa ympäri maailman?

 

Anette Karlssonin kaltaisten kielipakottajien näennäisperustelut ovat jo niin räikeää bluffia, että on mahdotonta edes ymmärtää, kuinka vahva ja pitkäkestoinen aivopesu on vaadittu siihen, että henkilö pystyy vakavalla naamalla laatimaan tuollaisia lausuntoja. Onkohan kielipakottajilla salainen tukikohta Pohjois-Koreassa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Hyvää vihdoinkin alkanutta kesää kaikille kielivapauttajille! Pidin kevätkauden taukoa bloggaamisesta - yksinkertaisesti siksi, ettei ollut mitään uutta sanottavaa. Kaikki aiemmin sanottu pätee edelleen, eikä uusi hallituksemmekaan siirrä pakkoruotsia historiaan.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Tulevaisuudessa jokaisen suomalaisen tulisi osata englantia vähintään hyvin, mutta mieluiten erinomaisesti. Sen verran kielistä tiedetään nyt, ihan tällä hetkellä. Vantaalla toimitaan viisaasti, kun reagoidaan maailmanmenoon.

Jaakko Häkkinen

Englanti on tärkeimpänä pidetty vieras kieli muutenkin, ja lähes kaikki opiskelevat sitä, joten näen tässä tapauksessa A1-pakkoenglannilla lähinnä pedagogisen arvon: se näyttää peilistä pakkoruotsittajien ahneen itsekkyyden. :)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Englanti a1 kieli eli myös opetuskieli koulussa? Onko suomenkielen eli äikän opetus sitten a2, b1 vai valinnainen? Pitäisikö kaikissa suomen palveluissa ja medioissa olla myös kielenä englanti (ja esim yle tv 1 tarjoaisi suomenkieliset uutiset kerran päivässä)?

Viljo Häggman

A1 kieli on ensimmäinen opiskeltava vieras kieli, kuten blogisti jo yllä blogissaan kirjoitti. Ei äidinkieli tai opetuskieli.
Jos tuon vertaa ei tiedä tai ei ymmärrä ei kannattaisi yrittää naurettavaa provosointia, siinä ainoastaan nolaa itsensä täydellisesti.
Minä ainakin häpeäisin jos tuollaisia päästelisisn.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itsellä tokari muodostui näin:
A1 äidinkieli (l.1-9)
A2 englanti (l.3-9)
B1 Ruotsi (l.7-8)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vantaa on tehnyr viisaan päätöksen. tietenkään ruotsia ei pitäisi syrjiä A2 kielenä.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Kieltenopetuksen ongelmat johtuvat väärästä kielipolitiikasta.

Suomen kielipolitiikka pitää päivittää perusteellisesti vastaamaan maan todellisia kielioloja ja kansan enemmistön kantaa.Viimeisimmän tutkimuksen mukaan 74% suomenkielisistä haluaa ruotsin opiskelun olevan vapaaehtoista.

Cenita Sajaniemi

Ei ruotsia enää kannata pakottaa suomalaisille, edes säälistä suruja kohtaan... vai sanoisinko, että syystä, että surut eivät ole ihan kartalla, kuten Häkkisen lainaama henkilö.

Ensin kyrilliset kirjaimet ja sitten venäjää lukemaan, niin ehkä ymmärrämme paremmin lähinaapuriamme. Sieltä sitten Dostojevskia lukemaan.

Kaveri pyysi kirjoittamaan, että katselkaa nyt hyvät ihmiset ympärillenne ja valitkaa se venäjä englannin jälkeen, ja vot, sitten löytyy puhekumppaneita.

Oma huomautukseni. Sitä paitsi Moskovasta voi löytyä opiskelupaikkoja kun noi somalit ovat jättäneet paikkansa muuttaessaan pakolaisena Suomeen.

Jaakko Häkkinen

Janne Salonen, kykysi olla ymmärtämättä kirjoitettua suomea on suorastaan yliluonnollisella tasolla. Bannit saa esim. siitä, jos tietoisesti valehtelee, eli väittää minun olevan sellaista mieltä mitä en ole (ja minkä tietäisi lukemalla kirjoituksiani ymmärryksen kanssa). Koska sinun tapauksessasi en voi olla varma valehteletko tahallasi vai etkö vain typeryytesi vuoksi todellakaan kykene ymmärtämään oikein, sallin sinun toistaiseksi jatkaa kommentoimista.

Mutta älä floodaa äläkä jankuta, eli riittää että esität kuvitelmasi ja virhetulkintasi kerran yhdessä kommentissa. :)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Turhaan tässä blogisti kimpaantuu Saloselle kun nuo Salosen osoittamat melko räikeät epäjohdomukaisuudet blogissa esiintyvät. Samaten kimpaantuminen on täysin turhaa kun blogisti itse mielikuvittelee, että Vantaalla harjoitettaisiin jotain RKP:n näpäyttämistä tai vastaavaa, tai että kyseessä olisi jokin taistelutilanne. Kyseessä on yksilöllisiä alueellisia päätöksiä, eikä niiden vaikutus ole kovinkaan kummoinen.

Jos on kielivapauden asialla ja haukkuu mielellään Anette Karlssonia "kielipakottajaksi" niin tämä Vantaan ratkaisun hehkuttaminen on täysin epäloogista ja vähän ilkeämielistäkin.

Jaakko Häkkinen

Petralla on samat ongelmat kuin Jannella:
1. Täydellinen, epäobjektiivinen puolueellisuus (mihin liittyy se, että leimataan sen perusteella kuka sanoo eikä keskitytä siihen mitä sanotaan)
2. Erittäin mustavalkoinen tapa suodattaa lukemansa (esimerkki: blogisti ei missään kuvittele Vantaan näpäyttävän RKP:tä)

Erotuksena mainittakoon, että Petra on kuitenkin fiksu. :)
Luepa Petra kommenttini nro 22; siinä selvennän juuri niitä asioita, joita käsittelet. Lue se muutamaan kertaan ajatuksella, niin löydät vastaukset ihan itse.

Matti Pietilä

Jannelta ja Petralta tuntuu menneen koko kirjoituksen ydin täysin ohi.
Koko jutun pointtihan on se että nyt on vihdoinkin yksi kuntatason päätös joka on erilainen kuin aiemmat vastaavaan asiaan liittyneet päätökset.

Aikaisemmin kun kielten opiskelusta on tehty tämän tason päätöksiä niin ne ovat olleet pakkoruotsia vahvistavia ja tukevia. Tämä nyt sattuu olemaan ensimmäinen joka ei ole.

Onko päätös sitten yhtään sen parempi tai huonompi kuin aiemmatkaan on jo kokonaan eri asia ja siitä ei ole täällä Häkkisen taholta kirjoiteltu. Toki Häkkinen on hyvin tuonut ilmi sen että hän kuten moni muukin pitää erilaista päätöstä toivottavana. Jotta keskustelu tämänkaltaisista pakotuksista lähtisi oikeasti käyntiin siellä missä tehdään koko valtakuntaa koskevia kielten opiskelun päätöksiä olisi muutaman muukin kielen saatava tuo ykköseltä alkavan kielen asema jossain kunnassa.

Varmasti alkaisi tapahtua jos kunnallispoliitikot päättäisivät jossain kunnassa että ekalta alkaakin kaikilla venäjä ja toisaalla espanja valtaisi ykkösluokan.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Samat päivänsäteet ja menninkäiset näköjään edelleen nousevat metsän siimeksistä keskustelemaan kun Jaska taas päätti avata blogillisen arkkunsa.

Ns. vapaan kielivalinnan kannalta on tietysti mielenkiintoista seurata riittääkö periaatetta yhtä palavasti vastustamaan ns. pakkoenglannin "sortomekanismejä", "meemejä", "verkostoja", "englannittajia" ja "eliittiin pyrkiviä" kuin on riittänyt pakollisen ruotsin vastustamisessa.

Noh, toisaalta ollaan nyt todistamassa miten ns. vapaa kielivalinta nyt toteutuu. Sehän ei propagandistisesti ja utopistisesti tapahdu jokaisen yksilön kohdalla, joka voisi itse päättää lukeeko arabiaa vai syvennettyä savoa kyläkoulussa, vaan niin, että kunnan enemmistö päättää mitä kieltä edellä mennään, jonka vähemmistö sitten nielee.

Jaakko Häkkinen

Minä ainakin vastustan edelleen pakkoenglantia, ja sehän olisi täysin turhakin.

Raaseporin ratkaisua mollattiin, koska se asetti suomen- ja ruotsinkieliset eri viivalle:
- se ei vaikuttanut ruotsinkielisiin, jotka muutenkin ottivat suomen ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen.
- se vaikutti vain suomenkielisiin, jotka haluavat ottaa englannin mutta joutuvatkin ottamaan ruotsin ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen.

Päättäjiä ei kuitenkaan kiinnostanut silloin, koska ruotsin kieli hyötyi ja suomenkieliset kärsivät. Saa nähdä kiinnostaako nyt, kun Vantaa tekee toisin päin: englanti hyötyy ja ruotsinkieliset kärsivät.

Sitähän minä olen koko ajan toivonut, että tällä tavoin peilaamalla saataisiin päättäjämme tukkimaan tämä porsaanreikä, jonka avulla kielivalintoja hirtetään entistä ahtaammalle. Se on nurinkurista:

KUNNILLA PITÄISI OLLA MAHDOLLISUUS LISÄTÄ VALINNANVAPAUTTA, EI KURISTAA SITÄ OLEMATTOMIIN!

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

"Ns. vapaan kielivalinnan kannalta on tietysti mielenkiintoista seurata riittääkö periaatetta yhtä palavasti vastustamaan ns. pakkoenglannin "sortomekanismejä", "meemejä", "verkostoja", "englannittajia" ja "eliittiin pyrkiviä" kuin on riittänyt pakollisen ruotsin vastustamisessa."

Sortomekanismeja on varmasti eritasoisia, kieltenopetuksen pakkona varmasti vähäpätöisimpänä ruotsin kielen opettaminen kaikille suomenkielisille. Onneksi englannin kieli ei ole pakollinen kaikille suomalaisille.

Käyttäjän AnetteKarlsson kuva
Anette Karlsson

Kiitos huomiosta, mukavaa että aiheesta herää keskustelua. Huomaan, että unohdit kolumnissasi minun kirjoitukseni keskeisimmän osan, joten tässä se vielä sinulle ja muille tiedoksi:

"Mielestäni on surullista, että Vantaalla suunnitellaan muutoksia, jotka estävät lasten mahdollisuuden opiskella toista kotimaista kieltä A2-kielenä. Erityisesti Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla ruotsin kielen taidoista on erityistä hyötyä. Kansainvälistyvässä maailmassa meidän tulee vahvistaa lasten kielitaitoja. Siksi meidän tulisi ottaa mallia Espoosta ja tarjota vantaalaisille lapsille tulevaisuudessa A2-kielinä espanjaa, ranskaa, ruotsia, saksaa ja venäjää."

En siis ole heikentämässä kielivalintaa vaan laajentamassa sitä (viimeinen lause, joka tulee olemaan myös esitykseni tulevassa kokouksessa - tämä oli kohta joka sinulta unohtui). Mielestäni on tärkeää, että lapsilla/perheillä on mahdollisuus valita - myös ruotsin kieli A2-kieleksi.

Koko kolumnini, julkaistu Vantaan Sanomissa, on luettavissa myös täällä: http://anettekarlsson.fi/2015/06/22/hyvastit-vapaa...

Toimituksen poiminnat