Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Tautiperimä ei kerro sisäsiittoisuudesta

Ilta-Sanomat uutisoi eilen 17.1.2015: Sisäsiittoisuus toi Suomeen harvinaisen sairauden. Kirjoituksesta saattaa jäädä lukijalle sellainen kuva, että suomalaiset olisivat sisäsiittoisia ja että perinnölliset tautimme todistaisivat tämän. Kumpikin oletus on kuitenkin väärä.

 Perinnölliset taudit johtuvat DNA:ssa tapahtuvista mutaatioista. Mutaatioita tapahtuu kaikkina aikoina kaikkialla maailmassa, joten niiden seurauksena eri-ikäisiä perinnöllisiä tauteja on kaikkialla ja kaikissa väestöissä.

 Jos tautigeenit lähtevät leviämään laajemmalle, niiden pitoisuus syntyalueellaan voi jäädä pienemmäksi, eikä selvää alueellista keskittymää välttämättä synny. Perinnöllisiä tauteja esiintyy kaikkialla jossain määrin. Jos taas tautigeenit eivät leviä, eli ihmisten liikkuvuus on vähäisempää, saattaa syntyä alueellinen keskittymä, koska tällöin on todennäköisempää, että saman tautigeenin kantajia pariutuu useammin keskenään.

 Perinnöllisten tautien keskittymät johtuvat siis ihmisten vähäisestä liikkuvuudesta, eivät sisäsiittoisuudesta. On erittäin tärkeää ymmärtää näiden asioiden välinen ero. Lapsi voi saada perinnöllisen taudin, vaikka hänen vanhempansa olisivat aivan eri alueilta kotoisin eivätkä mitään sukua keskenään. Yksi yhteinen esivanhempi kymmenien sukupolvien takaisessa menneisyydessä riittää siihen, että tautigeeni on periytynyt molemmille vanhemmille.

 Sisäsiittoisuus puolestaan on sukulaisten pariutumista keskenään, ja sitä Suomessa on aina vältelty, toisin kuin eräillä muilla Maapallon alueilla. Sisäsiittoisuuden ilmenemistä geenien tasolla olen käsitellyt aikaisemmin kirjoituksessani Myytti suomalaisten sisäsiittoisuudesta. Geenien perusteella suomalaiset (joita on useita eri väestöjä) eivät ole sisäsiittoisia.

 Suomalaisten tautiperimää on tutkittu paljon, samoin kuin juutalaisten. Eräs merkittävä syy tähän on näiden väestöjen tietynasteinen sulkeisuus, jopa isolaatio (eristyneisyys) ainakin toiseen suuntaan: niillä on sellaisia omia sairauksia, joita ei muilla väestöillä ole. Tämä johtuu siitä, etteivät he ole merkittävästi levittäneet geenejään muihin väestöihin.

 Kolikon kääntöpuolena on, että näiltä väestöiltä myös puuttuu tai niissä esiintyy vain harvinaisina useita sellaisia sairauksia, jotka ovat yleisiä muualla Euroopassa. Nimittäin väestön pienuudesta ja/tai eristyneisyydestä johtuva geneettinen ajautuminen voi yhtä hyvin aiheuttaa haitallisten alleelien katoamista kuin niiden yleistymistä; sattuma ratkaisee.

 On tärkeää ymmärtää, että tautiperimän rajoittuminen tiettyyn väestöön ei voi todistaa tulevaa geenivirtaa vastaan – se voi todistaa ainoastaan lähtevää geenivirtaa vastaan. Suomalainen tautiperimä ei leviäisi Suomen ulkopuolelle, vaikka tänne muuttaisi miljoona uutta ihmistä. Tautiperimä ei siksi voikaan kertoa mitään siitä, ettei väestöön olisi tullut uutta verta.

 

Yhteenveto

 - Perinnölliset taudit johtuvat DNA:n mutaatioista, ja niitä esiintyy kaikissa väestöissä.

 - Väestön liikkuvuus määrää sen, leviääkö tautigeeni moniin väestöihin (kuten keskisessä Euroopassa) vai jääkö se levinneisyydeltään suppeaksi (kuten Suomessa)

 - Suomalainen tautiperintö johtuu siitä, etteivät suomalaiset ole varhaisempina aikoina levittäneet geenejään muualle Eurooppaan – se ei siis johdu sisäsiittoisuudesta.

 - Sisäsiittoisuus ei tuo perinnöllisiä tauteja, mutta se voi lisätä niiden esiintyvyyttä.

 - Perinnöllisten tautien esiintyvyyttä lisää kuitenkin myös väestön vähäinen liikkuvuus, ei pelkästään sisäsiittoisuus. Vähäinen liikkuvuus ei merkitse sisäsiittoisuutta, vaikka voikin ajan mittaan johtaa geenipohjan yksipuolistumiseen.

 - Genetiikan tulosten perusteella suomalaiset eivät ole sisäsiittoisia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Jotenkin tälläista IS:n uutisoinnista tulee mieleen, että suomalaisia halutaan entisestään lyödä ja masentaa.:(

Jaakko Häkkinen

En tiedä, onko motiivi tietoinen, vai onko toimittajan/otsikoijan tietämättömyys todella niin suurta, että sisäsiittoisuus nousee hänen mielessään uskottavaksi selitykseksi.

Tällaiset myytit pitäisi murtaa, ennen kuin ne juurtuvat taas uuteen sukupolveen.

Vesa Karpansalo

On pelottaavaa tämä, että uutisointi on tuollaista. Jaakko on oikeassa siinä että näillä vaikutetaan tuleviin sukupolviin. Genetiikka on selvästi osoittanut moniakin historian epäkohtia vähintäänkin arveluttaviksi, nämä pitää saada selvemmin esille. Toivoisin selvemmin tieteen esiintuloa murtamaan vanhoja myyttejä.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Onkohan Jaska kaatunut johonkin tautiin, joka liittyy väestön vähäiseen liikkuvuuteen kun blogi makaa kylmänä?

Kimmo Ponkala

Minua kyllä vähän huolestuttaa, kun onhan nyt kaikenlaista ajankohtaistakin ollut, mutta ei ole näkynyt aiheesta juttua. Nyt on kyllä tosi liukastakin ollut, että kauppaankin on pitänyt kävellä hyvin varovasti. Eikä ole hiekotettu kunnolla monessakaan paikkaa.

Toimituksen poiminnat