Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Paljastus: RKP valmistautuu oppositioon

  • Eri puolueiden kannattajien pakkoruotsikanta
    Eri puolueiden kannattajien pakkoruotsikanta

Ulospäin RKP esiintyy voitonvarmana: "Pakkoruotsi pysyy", "Emme anna yhtään periksi", ”Ei ole varasuunnitelmaa” jne. Kuitenkin varasuunnitelma on olemassa, ja sitä toteutetaan parhaillaankin.

 Mistä sen näkee? Siitä, että RKP-johtoisissa kunnissa pyritään nyt sementoimaan pakkoruotsi kuntatasolle, ja vieläpä ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi englannin tilalle (ks. kirjoitukseni Raaseporin x2, Sipoon x2 ja Porvoon tilanteista). Tämä tehdään siltä varalta, ettei RKP pääsisikään hallitukseen, eli hallitusohjelmaan ei kirjattaisikaan pakkoruotsin säilyttämistä niin kuin tähän asti on tehty. Jos nimittäin valtakunnallisia opetuslakeja muutettaisiin niin että ruotsin pakollisuus poistettaisiin, kuntatasolla sementoitu pakkoruotsi olisi turvassa.

 RKP siis valmistautuu tällä kuntatason vyörytyksellä ensi kevään vaalien jälkeen mahdollisesti odottavaan oppositiopuolueen asemaansa. Riski on olemassa, koska keskusta on tällä hetkellä selvästi suurin puolue ja siksi lähes varma pääministeripuolue. Jos keskusta sattuisi saamaan hallitukseen kanssaan perussuomalaiset (joka ainoana eduskuntapuolueena kannattaa pakkoruotsin poistamista) ja kokoomuksen (jonka puoluekokous jo 2010 äänesti pakkoruotsia vastaan), olisi hyvinkin mahdollista, että hallitusohjelmaan päätyisi pakkoruotsin purkaminen. Tai ainakaan sen säilyttämistä ei kirjattaisi hallitusohjelmaan, eli hallituspuolueiden kannat saattaisivat muuttua pakkoruotsikriittisemmiksi.

 

Kielivapaudesta vaalikysymys?

 Kevään eduskuntavaaleissa pakkoruotsi saattaa vielä nousta avainasemaan. Äskettäinen kysely osoitti, että nyt jo 74 % suomenkielisistä haluaa ruotsista vapaaehtoisen. Osuus on noussut kymmenisen prosenttia siitä, mitä se on jo pitkään ollut. Lisäksi toissavuotisen kyselyn mukaan kaikkien eduskuntapuolueiden paitsi RKP:n ja vihreiden kannattajista enemmistö haluaa poistaa ruotsin pakollisuuden (ks. kuva). Tämä aiheuttaa suurta muutospainetta puolueiden suuntaan.

 Luultavasti muutamissa puolueissa pohditaankin parhaillaan kielivapauden kannalle siirtymistä: perussuomalaisten apajille soutamalla olisi mahdollista nostaa merkittävästi omia kannatuslukuja. Syy siihen, mikseivät muut puolueet ole toistaiseksi toimineet, lienee se, ettei haluta vielä puukottaa selkään hallituskumppaneita. Vasta aivan vaalikauden lopussa uskalletaan suorittaa takinkääntö ja sanoa, että ”vaikka sitouduimmekin hallitusohjelmaan ja pakkoruotsin säilyttämiseen, olemme nyt kääntyneet kielivapauden kannattajiksi.”

 Mitä suurempi tappio puoluetta uhkaa, sitä todennäköisempi tällainen mielenmuutos on, koska siirtyminen kielivapauden kannalle voi pelkästään nostaa puolueen kannatusta. Laitankin rahani likoon kokoomuksen puolesta – onhan sen puoluekokous jo kertaalleen hyväksynyt pakkoruotsin alasajon vuonna 2010, vaikka jäikin silloisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen virheellisin perustein jyräämäksi.

 Ja kun yksi puolue siirtyy kalaisalle apajalle, muiden on pakko mennä perässä, elleivät halua vuorostaan menettää äänestäjiä. Pakkoruotsin kausi lähestyy vääjäämättä loppuaan, koska kansaa ei voi enää aivopestä sen kannalle. Fiksu puoluejohto hyödyntää tilanteen muuttamalla linjaansa ja nostamalla omaa kannatustaan, vähemmän fiksu katsoo vain vierestä asioiden tapahtumista tajuamatta nostaa omaa kannatustaan.

 Kielivapauden kannattajat voivat vain voittaa tässä, koska meitä on puoluekentän joka laidalta – kaikki eivät halua äänestää perussuomalaisia edes päästäkseen eroon pakkoruotsista.

 

Ilmassa on toivoa 

 Olen siis maltillisen toiveikas sen suhteen, että kevään eduskuntavaalit luovat puolueille painetta kuunnella kansan tahtoa. En kuitenkaan usko, että pakkoruotsista päästään kertarysäyksellä, koska suurissa puolueissa on vanhojen jäärien joukossa paatuneita pakkoruotsittajia, jotka eivät kykene enää eläessään muuttamaan mielipidettään. Näiden tuella RKP saanee torjuntavoiton, eikä täydellistä kielivapautta heti saavuteta.

 Joka tapauksessa on pieni mahdollisuus siihen, että pakkoruotsia (tai toisen kotimaisen pakollisuutta) aletaan ajaa alas jo seuraavalla hallituskaudella. Se voi tapahtua useammalla eri tasolla, mutta alkaisipa pakkoruotsin alasajo sitten alueellisella tasolla, kouluasteiden tasolla tai kielivalikoiman tasolla, olisi kyseessä kuitenkin historiallinen voitto vapauden puolesta rajoittamista ja pakottamista vastaan. Ennemmin tai myöhemminhän se tapahtuu joka tapauksessa, joten vaaditaan vain kärsivällisyyttä. Jokainen voi tietysti yrittää nopeuttaa kehitystä levittämällä tietoa ja argumentteja tietämättömämpien suuntaan.

 

RKP-johtoiset kunnat

 Lopuksi listaan vielä StatFin-tilastotietokannasta etsimäni kunnat, joissa RKP on suurin tai jaetusti suurin puolue. Luku kertoo RKP:n valtuustopaikkojen määrän suhteessa valtuuston kokoon:

Vöyri 26/27 (96,3 %)

Korsnäs 20/21 (95,2 %)

Närpiö 32/35 (91,4 %)

Mustasaari 33/43 (76,7 %)

Kruunupyy 20/27 (74,1 %)

Uusikaarlepyy 20/27 (74,1 %)

Maalahti 19/27 (70,4 %)

Pedersöre 23/35 (65,7 %)

Kristiinankaupunki 15/27 (55,6 %)

Inkoo 14/27 (51,9 %)

Kauniainen 18/35 (51,4 %)

Raasepori 21/43 (48,8 %)

Kemiönsaari 13/27 (48,1 %)

Lapinjärvi 9/21 (42,9 %)

Parainen 20/43 (42,6 %)

Loviisa 25/59 (42,4 %)

Pietarsaari 18/43 (41,9 %)

Luoto/Larsmo 11/27 (40,7 %)

Sipoo 17/43 (39,5 %)

Siuntio 9/27 (33,3 %)

Porvoo 16/51 (31,4 %)

Kaskinen 5/17 (29,4 %)

Vaasa 15/67 (22,4 %)

 Mielenkiintoista kyllä, pakkoruotsin aikaistamisvyörytystä selvittämään on lähtenyt toistaiseksi lähinnä listan loppupään kuntia: Raasepori, Sipoo, Porvoo, ilmeisesti Siuntio. Ehkä tämä kertoo siitä, että RKP:n paikallisjaostoista Uusimaa on lähtenyt nopeimmin toteuttamaan tätä suunnitelmaa oppositioon jäämisen varalta.

 Ei tarvitse olla ennustaja arvatakseen, että muutkin RKP-johtoiset kunnat lähtevät alkuvuoden aikana kiireesti selvittämään pakkoruotsin sementoimista kuntatasolla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisi surkuhupaisaa, jos tällaisessa tilanteessa jostain pakkoruotsin poistamisen kaltaisesta asiasta tehtäisiin periaattelista hallituskysymystä. Pitäisin sitä häpeällisenä perussuomalaisille. Jos persut aidosti ovat himokkaita hallitukseen, niin en usko tuon pakkoruotsin muodostavan heille samanlaista kynnystä kuin viime kerralla tukipaketit, joita he käyttivät keppihevosena pyrkiessään jäämään oppositioon.

Persujen yhteistyöhalukkuuteen suhtaudutaan myös sen verran epäilevästi, että moisessa tilanteessa luotettavaksi osoittautunut RKP saattaisi olla joka tapauksessa miellyttävämpi valinta kenelle tahansa hallituksen muodostajalle, jos "joko tai" -tilanne näyttäisi tulevan.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jukka,

muistuttaisin vain, että kun pakkoruotsi tuli, niin se oli nimen omaan hallituskysymys: RKP uhkasi muuten hajottaa hallituksen. "Pelastaaksen" hallituksen, opetusministeri Johannes Virolainen (kesk) määräsi pakkoruotsin, muilta sen enempää kyselemättä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ansioistaan ruotsin kielen vaalijana Suomessa Johannes Virolainen on palkittu himotulla Axel Olof Freudenthal- mitalilla. Virolaisen saama mitali oli hopeinen.

Jonas Hellgren

Siksipä olenkin epäileväinen pakkoruotsista vapautumisen suhteen. Moneen kertaan maansa myynyt Virolainen on loistava esimerkki peruskepulaisuudesta joka pettää aina. Nämä nykyiset kepulaiset ovat samanlaisia, Säätiöiden ei tarvitse kuin ostaa muutama johtaja, kuten kokoomuksen tapaus oivasti osoitti. Pitää vielä omat kädet puhtaana, kun antaa ugrien omien kapojen hoitaa likaisen työn.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #7

Mielikuvatasolla kepun ostettavuudesta ruotsin taakse tuntuu liiankin helpolta tehtävältä. Toisaalta itä-Suomen kepulaispäättäjiä kiinnostaa lähteä kielikysymyksessä !!kuntien!! omaa vapautta ja vastuuta korostavalle linjalle.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Viime eduskuntavaalien alla 3 % suomenruotsalaisista ilmoitti kannattavansa perussuomalaisia, mikä oli silloin enemmän kuin Keskustan ja Vasemmistoliiton kannatus. Jos PS nyt haluaisi kielipoliittista profiiliaan nostaa, niin aika kieli keskellä suuta sen olisi sitten tapahduttava, kun ei ole tähänkään mennessä hirveästi teroitettu profiilia. Sen verran Timo Soinillakin on hinkua kansainvälisesti näkyviin tehtäviin, ettei varmaan nyt ihan noin vaan hänkään halua monokansallistajana esiintyä.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

"..monokansallistajana esiintyä..."

Miten tuo liittyy länsieuroooppalaiseen kielivapausmalliin?
Meniköhän nyt Jan Erikiltä monot ristiin?

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"Sen verran Timo Soinillakin on hinkua kansainvälisesti näkyviin tehtäviin, ettei varmaan nyt ihan noin vaan hänkään halua monokansallistajana esiintyä.".

Ovatko naapurimaan ruotsalaiset myös mielestäsi "monokansallistajia", kun eivät lue maan minkään vähemmistön kieltä pakollisena koulussa?

Jonas Hellgren

Noin sitä pitää. Heti uhkailemaan että ovet suljetaan pannaan julistetaan, jos Soini puuttuu pyhään pakkoruotsiin.

Maailmalla ihmetellään suomalaisten nöyristelevää asennetta suomenruotsalaisten edessä, joten positiivista näkyvyyttä saisi apartheidin vastaisena taistelijana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jukka:"Olisi surkuhupaisaa, jos tällaisessa tilanteessa jostain pakkoruotsin poistamisen kaltaisesta asiasta tehtäisiin periaattelista hallituskysymystä. Pitäisin sitä häpeällisenä perussuomalaisille"

Eikö siis sinun mielestäsi lähes 75 prosentin suomalaisen toivomus, että pakkoruotsin tilalle tulisi vapaa kielivalinta, niin sillä ei ole yhtään mitään merkitystä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Monia muitakin asioita voi olla olemassa, joita yli 75% suomalaisista kannattaa, mutta jotka eivät kuitenkaan ole luonteeltaan sellaisia, että niistä pitäisi tehdä reunaehto hallitukseen menosta. Tämän ruotsin kielen opiskelemisen kohdalla se olisi vielä läpinäkyvämpi tekosyy persuille kuin edellinen tukipakettivastustus.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #31

Sama aihe, arvot vaan toisinpäin taas sopii hyvin reunaehdoksi RKP'lle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #31

poisto - tyhmä kommentti minulta:)

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Eivätköhän perussuomalaiset tee kynnyskysymyksen kurkkudirektiivistä jos sillä vältetään hallitusvastuu .

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Surkuhupaisaa olisi olla ottamatta voimakkaasti kantaa kielivapauksien puolesta ja jättää pakkoruotsiasia pois hallitusneuvotteluista. Perussuomalaisten kannattajissa ja puolueen jäsenistössä on todella paljon ihmisiä, joille tämä asia on yksi oleellisimmista syistä kannattaa puoluetta.

Nykyistä täysin epäkelpoa ja järjetöntä kielipolitiikkaa ei muut puolueet lähde muuttamaan, vaan siihen tarvitaan nimenomaisesti Perussuomalaiset aloitteentekijäksi ja muutoksen alkuun panevaksi voimaksi.

Pelkään pahoin, että jos pakkoruotsista ei tule puolueelle hallituskysymystä, ja jos varsinkin puolue menisi samaan hallitukseen RKP:n kanssa, se tietäisi merkittävää jäsenkatoa ja kannatuksen laskua. Mutta tietysti tämä on vain minun näkemykseni asiasta.

Jaakko Häkkinen

Olen Vesa-Pekan linjoilla: persujen kasvupotentiaali oli ja on edelleen niissä asioissa, joita kukaan muu ei aja. Eli maahanmuuttokriittisyydessä ja kielivapaudessa. Nyt kun he harppasivat kristillisten suuntaan homoliittokysymyksessä, kannatus laski. Kristillis-konservatiivisuus ei siis näyttäisi olevan perussuomalaisten äänestäjille niin tärkeää kuin nuo asiat, joita mikään muu puolue ei aja.

Käyttäjän JariHelispuro kuva
Jari Helispuro

Jälleen kerran erinomainen kirjoitus, mutta

"Jos nimittäin valtakunnallisia opetuslakeja muutettaisiin niin että ruotsin pakollisuus poistettaisiin, kuntatasolla sementoitu pakkoruotsi olisi turvassa."

Eihän sekään ole varmaa, kuntatason päätökset voivat muuttua siinä missä valtakunnankin tasolla.

Jaakko Häkkinen

Tarkoitin sitä, että jos kunnassa on säädetty toinen kotimainen pakolliseksi ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi, niin ruotsin vapauttaminen valtion opetuslaeista ei automaattisesti kumoaisi noita kunnallisia päätöksiä. Ainakaan niin pitkään, kuin kunnilla säilyy oikeus tiukentaa kielipakotusta yli sen mitä valtio määrää.

Tietysti jos kuntien kieltenopetus-autonomiaa heikennetään, silloin RKP:n hätäsuunnitelma voitaisiin romuttaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

En snuskgubbe med munddiare.

Ns. pakkoruotsi on säilytettävä, ellei esitetä täsmällistä suunnitelmaa korvaavista kieliopinnoista, joissa opiskellaan nimenomaan kieliä eikä mitä tahansa muuta asiaa, sekä tarvittavasta rahoituksesta lisäkustannusten kattamiseksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Meillä on valmis malli Ahvenanmaalla, ollut jo vuodesta 2007. Kokeillaan sitä mannersuomeen.

Jaakko Häkkinen

Ilari hyvä, mikset usko kun sinulle on monesti sanottu, että
1. ruotsin tilalla pitää opiskella muuta kieltä, ja
2. kustannukset eivät kallistu, jos ruotsin tunti korvataan toisen yleisesti opetetun kielen tunnilla.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Ensinnäkin Kokoomuksessa on puheenjohtajana tyyppi joka viime vaaleissa ehdotti pakkoruotsia alkavaksi luokalta yksi toisekseen en usko tuohon herätykseen muidenkaan puolueiden osalta kun perussuomalaisetkaan ei ole aihetta puoluetasolla kovin näkyväksi nostanut.

Pakkoruotsista pääsee eroon kansalaistottelemattomuudella ei äänestämällä vaaleissa jossa ohjelmat ruksitaan vasta vaalien jälkeen.

Jonas Hellgren

Jotu puhuu totta. Kansalaistottelemattomuus pitäisi vaan organisoida niin että sen kerralla aloittaisi tarpeeksi suuri määrä oppilaita, muuten pioneerit vanhempineen joutuvat kärsimään järjestelmän hirmuisen koston.

Jaakko Häkkinen

Itse en kannata oppilaiden sotkemista tähän. Asian ratkaiskoot äänestysikäiset, ja oppilaat opiskelkoot kaikkea mitä on säädetty opiskeltavaksi.

Käyttäjän JariHelispuro kuva
Jari Helispuro

Ruotsissa on toimiva malli: englanti kaikille pakollinen, ei muita kieliä ole pakko valita vaan vaikkapa syventävää englantia lisää...

Ruotsissa on toinenkin esimerkki josta voisi ottaa oppia, nimittäin kielilaki.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Kielilain muutoksella ei ole kiirettä,
kunhan poistetaan tai päivitetään KIELITAITOLAKI!

Se on täysin turha byrokraattinen säätelyhimmeli!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kielitaitolaki

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen
Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Pakkoruotsin ylpeänä kannattajana esitän suunnitelman vaihtoehtoisista kieliopinnoista peruskoulussa, toisin kuin aikuiset pakkoruotsin vastustajat, jotka ajattelevat vaan itseään eikä oppilaiden etua.

Jos hyödyllinen pakkoruotsi välttämättä halutaan korvata, sitten toimitaan seuraavalla tavalla:

Tarjotaan peruskoulun yläasteella B-ruotsin tilalla vapaavalintaisesti ruotsia, saksaa ja venäjää sekä joko ranskaa tai espanjaa. (Kiina jääköön ylimääräiseksi valinnaisaineeksi.)

Kieliopetusryhmän koko olkoon 8-12 oppilasta. Luokassa on pätevä kyseisen kielen aineenopettaja sekä tämän lisäksi koulunkäyntiavustaja, joka puhuu kyseistä kieltä äidinkielenään tai muutoin hyvin.

Oppilaiden motivoimiseksi sekä kulttuurin tutustumiseksi tarjotaan kunkin kieliryhmän oppilaille mahdollisuutta vierailla kyseisessä maassa kaksi kertaa peruskoulun aikana: kerran kasiluokan talvella ja kerran peruskoulun päätteeksi ysiluokan keväällä. (Pienen ryhmän kanssa voi liikkua ilman, että tarvitsee raahata niitä v*** vanhempia mukana sotkemassa.)

Tämä kuitenkin maksaa jonkinverran - ei kovin paljon verrattuna kaikenlaisiin projekteihin ja tietojärjestelmiin, mutta kuitenkin jotakin. Ei ole todennäköistä, että mitään lisärahoitusta olisi lähivuosina tulossa. Esimerkiksi koodauksen (!) opetus peruskoulussa aiotaan järjestää vuodesta 2016 ilman mitään lisärahoitusta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Voisiko Ahvenanmaan malli toimia mannersuomessa? Se on kustannustehokas ja ollut voimassa jo 7 vuotta.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Ahvenanmaan viennistä suurin osa suuntautuu Suomeen..
Silti he poistivat pakkosuomen..kun pitää viedä muuallekin maailmaan!

vuosi 2006:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ilari:"... toisin kuin aikuiset pakkoruotsin vastustajat, jotka ajattelevat vaan itseään eikä oppilaiden etua."

Tuo on nyt täysin laittomasti sanottu minun mielestäni. Lapsia tässä kaikkein eniten juuri ajatellaan ja heidän mahdollisuuksiaan aina vain globalisoituvassa maailmassa, jossa tarvitaan yhä enemmän monipuolista vieraiden kielten taitoa. Se on arvokas lahja mitä heille voimme jättää.

Mitä me vanhat, jo kohta väistyvä sukupolvi, voimme parempaa heille tarjota kuin vaihtoehtoja, nyt liikaa sementoituun kahden marginaalikielen loukkoa? Vapaus valita, oman ja koko kansamme puolesta rikkaammat kielivarannot pitäisi olla jokaisen oikeus, kun kuitenkin aikamme ja resurssimme ovat niin rajalliset.

Itsekkyys on sillä puolella aitaa, joka katsoo vain omaa etuaan ja on juuttunut jonnekin historian hämärään, joka ei enää ole tätä päivää. Nyt on Manner-Suomenkin aika katsoa maailmaan eteenpäin, eikä juuttua paikoilleen ja juurihan tulevat sukupolvet saavat kantaa sitäkin taakkaa, mitä me vanhat nyt päätämme.

Juuri siksi päätöksen pitäisi olla nyt tulevaisuuteen katsova, joka helpottaa kanssakäymistä koko maailman kanssa, eikä olisi vain pelkästään vajaan 5 prosentin etujen ja halujen mukaista.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Minähän juuri esitän jotakin lisää oppilaille, mutta se myös maksaa jonkin verran. Pakkoruotsi on hyvä asiantila verrattuna realistisiin vaihtoehtoihin.

Pakkoruotsi Pride vaatii lisää pakkoruotsia!

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Me vanhat olemme jo lusineet pakkoruotsimme, joten ruotsivelvollisuutemme on täytetty. Kun verrataan ruotsia velvollisuutena ja velvoitteena esim. asevelvollisuuteen, miksi ihmeessä ruotsivelvollisuuden kattavuuden pitää olla 100 %, kun asevelvollisuuskaan ei yllä kuin 40 %:iin ikäluokasta.

Ruotsin kielen pakollisuus on järjettömän ylimitoitettu velvollisuus, josta eroon pääseminen on itseisarvo!

Miksi ihmeessä suomalaisella ylipäätään pitää olla tällainen rasite kilpailukykyhaittana globaalissa maailmassa ?

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

"...Tarjotaan peruskoulun yläasteella B-ruotsin tilalla vapaavalintaisesti ruotsia, saksaa ja venäjää sekä joko ranskaa tai espanjaa. (Kiina jääköön ylimääräiseksi valinnaisaineeksi..."

Ihan hyvä esitys. Näitähän riittää, useimmat selvästi parempia kuin nykyinen pakkopaitamalli.

Lienet "pakkoruotsin ylpeä kannattaja" kieli poskessa?
Eihän muitakaan lakeja lähdetä muuttamaan niin, että valmis lakiesitys ensin ja sitten todetaan muutoksen tarve?
Sitä sanotaan pylly-eelä-puuhun-menetelmäksi.

Pilkun viilaus on lainsäädäntöneuvosten työtä, tosin nykyinen Muumilaakson todellisuudessa muotoiltu malli toimii niin huonosti, että kuka tahansa osaisi muotoilla paremman opetuslain / kielitaitolain.

Jaakko Häkkinen

Hienoa, Ilari! Tuollaisia ehdotuksiahan kielivapauttajien piiristäkin tulee - sinä vain et ole seurannut keskustelua. Mutta hyvä, että olet valmis joustamaan perustelemattomasta pakkoruotsista. :-)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pakkoruotsin kannattajat mielellään vaikenevat Ahvenanmaan mallista.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Suomessahan ei käytännössä ole kuin suomenkielisiä ja kaksikielisiä kuntia. Siksi Suomeen riittää yksi yhteinen kieli, suomi.
Ruotsin kieleen tulee kannustaa ruotsinkielisillä alueilla, mutta jostain syystä RKP ei luota suomenkielisten omaan valintaan, vaan PAKKO on ainoa keino! Se itsessään kertoo jotakin ruotsin kielen todellisesta asemasta tässä maassa. Se säilyy vain pakolla!!!

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Tähän "paljastukseen" on pakko ottaa kantaa!

Helsingissä varttuneena suomenruotsalaisena ja nykyään sipoolaisena kunnanvaltuutettuna näen tietenkin tämän kielikysymykseen hyvin erilaisessa valossa. Minulle kaksikielisyys tuli ikäänkuin äidinmaidossa.

Jos joku nyt sanoisi, että Venäjän välittömyyden ja yhteisen historiamme johdosta kaikkien on opiskeltava venäjää, olisin "pakkovenäjän" vankkumaton vastustaja. Opiskelkoon ne ken haluavat. Minulla ei ole sen enempää halua kuin aikaa ja haluan itse valita mitä kieliä opiskelen.

Puolustan henkeen ja vereen Suomen kaksikielisyyttä ja saamelaisten oikeuksia omaan kieleen. Vaikka tunteet miten kuohuvavat. Tosiasia on että monet rannikkoseutujen asukkaat eivät puhu suomea. Jopa Sipoossa on sellaisia. Se on sitten eri asiakysymys pitääkö kaikkien opiskella molemmat kielet. Ei siitä ainkaan haittaa ole, mutta hyödyistä voi aina vääntää kättä. Minulle hyöty on ollut ilmeinen, monille siitä ei ole ollut.

Kun sanon puolustavani, tarkoitan puolustavani suomalaisten oikeuksia saada palvelua omalla äidinkielellään. Ei sen tarvitse olla kieliopillisesti täydellistä. Asiayhteydessään riittävän laadukas on hyvä taso. Jos toisen kotimaisen kielen opiskelusta luovutaan, meidän on heti mietittävä miten oikeudet oman äidinkielen palveluihin turvataan niin yksi- kuin kaksikielisillä alueilla.

Tuosta paljastuksesta ja RKP:n valmistatutumisesta oppositioon. Ensinnäkin Sipoon kunnavaltuustossa käsitelty aloite kieliopiskelun varhaistamisesta juontaa Raaseporin esiemerkistä. Ei siinä mistään sen kummallisemmasta asiasta ollut kyse. Toiseksi aloite sai suuren enemmistön allekirjoittamaan JA myös muista puolueista. Siis myös muista kuin RKP:stä. Tuo "valmistautuminen oppositioon"-ajatus on outo. Ei oppositioon tarvitse valmistautua. Sen sijaan jokainen vakavamielinen puolue valmistautuu hallitusvastuuseen tuomalla jo kampanjan aikana esille teemansa. Lyhyesti sanottuna, tämä Sipoon kunnassa tehty aloite kuuluu päivänpolitiikkaan, eikä siitä sen suurempia johtopäätöksiä kannata tehdä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niin minäkin puolustan henkeen ja vereen ruotsinkielisten ja saamelaisten oikeuksia omaan kieleen, mutta se ei tarkoita pakollista ruotsin kielen opiskelua koko kansalle.
Siitähän tässä vain on kysymys, ei muusta sen isommasta ongelmasta, joka haittaisi ruotsinkielisten elämää millään tavoin tavallisessa arjessa.

Tulkkaus ja kielipalvelut on aina helppo järjestää, jos vain riittää hyvää tahtoa joustaa molemmin puolin aitaa. Näinhän se näyttää toimivan ihan hyvin Ahvenanmaallakin, jossa on jopa hieman suurempi suomenkielinen vähemmistö, kuin mitä meillä on täällä Manner-Suomessa ruotsinkielisiä. Kokemuksia ja malleja voidaan kysyä suoraan sieltä. Yksinkertaista.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

Puhukaa te vaan "pakkovenäjästä" ihan omissa pikku piireissänne, missä olette tuon olkiukon keksineetkin. Eikö yhtään hävetä tuollainen valheellisten käsitteiden levittely?

"...ja haluan itse valita mitä kieliä opiskelen.."

Kannatat siis valinnaista ruotsin opetusta? Hienoa!
Mutta mitä tarkoitat sanomalla "Jos toisen kotimaisen kielen opiskelusta luovutaan" ??
Onko pakko-opetus sinulle sama asia kuin opetus?

RKP on itsekin myöntänyt, ettei pakkoruotilla ole mitään tekemistä ruotsinkielisten palvelujen kanssa. Muistamme kaikki Kokkolan aluehallintokiistan, jossa edes lisäkurssitetut oululaiset eivät kelvanneet palvelemaan "kaksikielisesti".

Ja jos monet rannikkoseudun ihmiset eivät puhu suomea, pitäisiköhän heille opettaa suomea? Antaa "mahdollisuus maan pääkieleen?"

Saamelaiset ovat RKP:lle pelkkä halpa keppihevonen, vai miksi ette vaadi saamen kielen pakollisuutta kaikille suomalaisille? Perustelut olsivat ihan yhtä päteviä kuin ruotsin kohdalla.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"RKP on itsekin myöntänyt, ettei pakkoruotsilla ole mitään tekemistä ruotsinkielisten palvelujen kanssa."

Jos asia on noin, niin miksi ihmeessä sitten ruotsinkieliset vaativat niin raivokkaasti kaikille muille suomalaisille pakkoruotsia?

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #35

Toivon, että RKP:n edustaja vastaa tähän kysymykseen rehellisesti!

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #35

"miksi ihmeessä sitten ruotsinkieliset vaativat niin raivokkaasti kaikille muille suomalaisille pakkoruotsia?"

Ihan silkkaa ilkeyttään ja v...umaisuuttaan, koska heidän itsensä on käytännön syistä opiskeltava suomea.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

"Se on sitten eri asiakysymys pitääkö kaikkien opiskella molemmat kielet."

Väite, että "pakkoruotsista ei ole mitään haittaa" on kestämätön.
Systeeminen haitta on huomattavan suuri. Kansakunnan resurssit eivät makrotasolla ole optimaalisessa käytössä ja yksilötasolla haittoja on jopa henkilökohtaiseksi tragediaksi asti.

Välitän tässä vielä toiselta foorumilta aktiivisen keskustelijan viestin.

Lainaus: "Ei muka haittoja. EI HAITTOJA.

Vaikka pakkoruotsi vie yhden pitkän vieraan kielen paikan,
vaikka pakkoruotsi syrjäyttää erityisesti poikia, erityisesti niitä joille kieltenopiskelu on hankalaa,
vaikka pakkovirkaruotsin kaltaista järjestelyä ei ole missään ja sen annetaan tärvätä monen opiskelijan keskittyminen omaan alaan valmistumisesta puhumattakaan,
vaikkei suomalaiseen kouluun saada pakkoruotsin ylivallan vuoksi koulutettua muiden kielten opettajia,
vaikka suomalaisen kieltenopetuksen tutkimus on jymähtänyt "ruotsi on kivaa ja sitä on saatava lisää" -pläjäyksiin aidon, yksilölle itselleen mielekkään kielitaidon tukemisen sijaan,
vaikka käsittämättömällä tavalla puututaan ihmisten kansalliseen identiteettiin väittämällä, että ruotsin osaaminen kuuluu suomalaisuuteen,
vaikkei saamen kielillä ole mitään edustusta suomenkielisissä kouluissa, suomenkielisten kansojen historiasta puhumattakaan"
...

http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewtopic.php?f=...

Ja toinen lainaus:
http://yle.fi/uutiset/virkamiesruotsi_on_ongelma_a...

Lisää haittoja
http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewforum.php?f=13

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

"Kun sanon puolustavani, tarkoitan puolustavani suomalaisten oikeuksia saada palvelua omalla äidinkielellään."

Puolueenne teki 2010 linjauksen, että Kokkolan ruotsinkielisille ei kelpaa Oulussa suomenkielisten opiskelema ruotsi, vaan ruotsinkielisille pitää tarjota Vaasassa äidinkieleltään ruotsinkielisen tarjoamia palveluja.

Olisi reilumpaa pysyä sillä linjalla, jonka perustuslakivaliokunta vahvisti Kokkolan suuntautumisessa eli ruotsinkieliset palvelkoot ruotsinkielisiä!

RKP:n kannattaisi keskittyä siihen, että ruotsinkieliset hakeutuvat kaikkiin mahdollisiin ammatteihin ja työtehtäviin palvelemaan toisia ruotsinkielisiä-eli ruotsinkieliset turvaavat omin voimin ruotsinkieliset palvelut ja kaksikielisyyden. Me suomenkielisetkin turvaamme suomenkieliset palvelut suomenkielisin voimin.

Ruotsinkielisen ei tarvitse opetella suomea, jotta suomenkielinen saa palvelua. Te opiskelette suomea itsenne takia, me luemme pakkoruotsia teidän takianne. Se jos mikä on perustuslain hengen vastaista!

http://www.soininvaara.fi/2010/09/08/tekivatko-ruo...

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Kannattaa ehdottomasti lukea JV Lehtosen kommentissa 34. antaman linkin takaa löytyvä kielikeskustelu.

Jaakko Häkkinen

Thomas, palvelut eivät heikentyisi kielivapauden myötä; lue aiempia kielipoliittisia kirjoituksiani.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176396-pakko...

Taisto Merilä

”Helsingissä varttuneena suomenruotsalaisena ja nykyään sipoolaisena kunnanvaltuutettuna näen tietenkin tämän kielikysymykseen hyvin erilaisessa valossa. Minulle kaksikielisyys tuli ikäänkuin äidinmaidossa.”

Selkeästi suurin osa suomalaisista on yksikielisiä: kotoisin yksikielisiltä alueilta ja yksikielisistä perheistä – eikä suurin osa heistä tarvitse ruotsin kieltä missään vaiheessa elämästään.

”Kun sanon puolustavani, tarkoitan puolustavani suomalaisten oikeuksia saada palvelua omalla äidinkielellään. Ei sen tarvitse olla kieliopillisesti täydellistä.”

Sinulla joko on liian ruusuinen kuva pakkoruotsin tehokkuudesta, tai sitten olet epärehellinen. Veikkaan jälkimmäistä, koska poliisina sinun luulisi ymmärtävän palvelemisen edellytyksiä ja vaatimuksia. Kouluruotsi ei nimittäin riitä vaativampaan palveluun – sellaiseen, missä ruotsinkielinen saisi vastaukset ja avun kysymyksiinsä äidinkielellään, mielellään riittävän sujuvasti ja nopeasti.

Muutenkin, ajatus suuresta tai merkittävästä osasta suomalaisia kaksikielisinä, suomen- ja ruotsinkielisinä, on utopiaa. Se ei ole totta, eikä se tule toteutumaan ruotsin opiskelun myötä.

Jaakko Häkkinen

Thomas, on siis ilmeisesti mahdollista, että minä tajusin ennen RKP:n johtoa, että Raaseporin malli on oiva suunnitelma sen varalta, että RKP ei pääsekään hallitukseen naulaamaan kiinni pakkoruotsia seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Uskon kuitenkin, että puoluejohto on miettinyt tätä asiaa ja mahdollisesti ollut yhteydessä piirijärjestöjen tai jopa kuntien RKP-puheenjohtajiin. Eihän heillä muutakaan työtä pitäisi olla kuin politikoida...

Cenita Sajaniemi

Vuosia on järjestelty kielikylpyjä lastentarhoihin ja esikouluihin. Tästä vuodesta alkaen tulikin sitten esikoulu pakolliseksi.

Hannu Wegelius

Cenita Sajaniemi, ne kielikylvyt lastentarhoissa ja esikouluissa sentään on ollut vapaaehtoista. Itse en lapsiani sellaiseen halua laittaa. Pakkoruotsi pois ja vapaaehtoisesti esim.
englantia lisää tilalle.

Toimituksen poiminnat