Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Pakkoruotsin tilalle Kotimaa-kurssi

Silloin tällöin viime vuosina on esitetty, että pakkoruotsi voitaisiin supistaa lyhyeksi tutustumiskurssiksi. Mielenkiintoisinta on, että tällaista ovat esittäneet pakkoruotsia kannattavat tai ymmärtävät henkilöt.

 Äskettäisen laajan mielipidekyselyn, jossa jo 3/4 suomalaisista vastusti ruotsin pakollisuutta, teettänyt professori Kimmo Grönlund sanoo:

 "Ruotsinkielisten poliitikkojen ja erityisesti Rkp:n ainoa mahdollisuus on vedota nimenomaan siihen, että käytännössä Suomen kaksikielisyys on kaikkien suomalaisten ruotsin kielen perusosaamisesta kiinni."

 Grönlundin väite itsessään on virheellinen, koska valtion kaksikielisyys nimenomaan ei edellytä kansalaisten kaksikielisyyttä tai edes kaksikielitaitoisuutta. Kansalliskielistrategian mukaan kaksikielisessä maassa voi elää ummikkona kahdella eri kielellä. Olennainen kohta on kuitenkin perusosaaminen, joka tuntuu sisältävän ajatuksen, että todellista kielitaitoa on turha vaatia.

 Vielä selvemmin tämän sanoo vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson:

 "Ei kaksikielisyys tarkoita sitä, että kaikki Suomessa osaisivat sujuvasti kommunikoida molemmilla kotimaisilla. Se tarkoittaa sitä, että tiedät kielestä jotain, että osaat muutamia fraaseja ja olet tutustunut siihen."

 Edelleenkään valtion kaksikielisyys ei velvoita edes tähän; kyseessä on Anderssonin oma tulkinta asiasta. Itse ajatus on kuitenkin mielenkiintoinen: vuosikausien pakkoruotsin sijasta meillä voisikin olla vain lyhyt tutustumiskurssi ruotsin kieleen. Kelpaisi minulle! Tarkastellaanpa tätä rakentavaa kädenojennusta hieman syvällisemmin.

 

Kouluihin Kotimaa-kurssi?

 Vuosikausien pakkoruotsittaminen on osoittautunut turhaksi:

1) alle prosentti suomenkielisistä oppii ruotsin edes tyydyttävälle tasolle, eli sellaiselle tasolle, että he oikeasti pystyisivät palvelemaan ruotsiksi; Kokkola-tapaus osoitti RKP:n hyvin tietävän tämän seikan

2) yli 40 vuotta jatkunut pakkoruotsittaminen ei ole merkittävästi parantanut ruotsinkielisiä palveluja

 Päättäjämme voisivat tunnustaa tosiasiat: pakkoruotsi ei tuota sitä hyötyä, mitä aikoinaan kuviteltiin, vaan pelkästään haittaa viemällä paikan sellaiselta vieraalta kieleltä, jota oppilas itse haluaisi opiskella. Siksi lyhyt tutustumiskurssi ajaisi ihan saman asian: sama hyöty, paljon pienempi haitta!

 Käytännössä tällainen lyhyt ruotsin tutustumiskurssi ei täyttäisi vieraan kielen paikkaa, joten sille pitäisi löytää sopivampi oppiainekehys. Samalla voitaisiin tietysti tutustua pintaraapaisun ja muutaman kohteliaan fraasin verran suomen saamelaiskieliin (inarinsaame eli anarâškielâ, kolttasaame eli sää´mǩiõll ja pohjoissaame eli davvisámi) ja miksei muihinkin vanhoihin kansallisiin vähemmistökieliin (romani, tataari, karjala, venäjä), viittomakieleen ja jopa nuoriin maahanmuuttajakieliin (suurimpia: viro, somali, englanti, arabia, kurdi, kiina).

 Useimpien kielten osalta riittäisi hyvin pintapuolinen tutustuminen; oppilaista olisi varmasti palkitsevaa oppia erikielisiä tervehdyksiä ja sitten tunnistaa kadulla erikielisiä ihmisiä. Osalla oppilaista saattaisi herätä kiinnostus tutustua johonkin kotimaisista kielistä syvemminkin. Tärkeintä olisi kuitenkin tuoda konkreettisella tasolla oppilaiden tietoisuuteen se, että Suomessa asuu monia eri kieliä äidinkielenään puhuvia ihmisiä - Suomi ei ole vain suomenkielisten maa, vaikka me täällä enemmistö olemmekin.

 Tällaisella kurssilla olisi tärkeä merkitys koululaisten asenteiden kannalta: Suomessa asuvien yhteenkuuluvuuden tunnetta parantaisi huomattavasti se, jos koululainen vieraannäköisiä ja -kuuloisia ihmisiä kohdatessaan miettisi, kuulostaako kieli kurdilta vai turkilta, sen sijaan että hän ajattelisi: "Taas jotain muukalaisia." Paras lääke ksenofobiaan eli vierauden pelkoon on tehdä vieraasta tuttua.

 Kielten lisäksi voitaisiin sivuta kulttuuriakin. Esimerkiksi eri yhteisöjen tapakulttuureissa voi olla sellaisia kohtia, joissa ulkopuolisten tietämättömyys voi aiheuttaa tahattomasti mielipahaa. Tällainen Kotimaa-kurssi voisi sopia esimerkiksi maantiedon, kansalaistaidon tai yhteiskuntaopin kehykseen. Äidinkielikään ei ehkä olisi mahdoton kieliä ajatellen. Ehkä kurssin oppimäärän voisi jopa sirotella eri oppiaineisiin?

 Selkeintä ja vaivattominta olisi tietysti lisätä Kotimaa-kurssi  omana kokonaisuutenaan opetussuunnitelmaan ylimääräiseksi kurssiksi, mutten tiedä, kuinka hidas ja vaivalloinen prosessi sellainen olisi saattaa voimaan valtakunnallisella tasolla. Ehkäpä jokin suuri kaupunki voisi aloittaa omaehtoisen pilottihankkeen jäämättä odottelemaan valtiokoneiston hidasta pyörähtämistä?

 Hyväksyisittekö tällaisen kompromissiratkaisun pakkoruotsin tilalle?

 

P.S. Tämä ratkaisu antaisi RKP:lle mahdollisuuden perääntyä kunniallisesti, joten tätä ei ehkä vastustettaisi niin järkkymättömästi kuin totaalista pakkoruotsin lopettamista. Toisin sanoen "reaalipoliittisesti" tässä esittämäni kompromissiratkaisu lienee onnistumistodennäköisyydeltään ja -nopeudeltaan korkeimmasta päästä.  Silti suomenkielisten pakkoruotsin vuoksi kokema vaiva putoaisi murto-osaan nykyisestä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Jostain syystä kirjoitus näkyy toissapäivän päivämäärällä, jolloin tallensin sen "ei julkaistu" -moodissa. Julkaisin sen vasta tänään 26.12. klo 7:35, mutta päivämääräksi tuli se toissapäiväinen - tästä syystä kirjoitus näkyy Puheenvuoron etusivulla "vanhoissa" eli jouluaaton kohdalla. (Nyt ensimmäisen sivun viimeisenä.)

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

Liian hyvin perusteltu ja aivan liian kohtuullinen malli koko kansakunnan kannalta, että RKP ja pakon ymmärtäjät suostuvat edes keskustelemaan aiheesta. Miten sanotaan 'vaietaan kuoliaaksi' ruotsiksi?

Jaakko Häkkinen

Hehheh... Luulisi kaksikielisyysuskovaisten tarrautuvan tällaiseen oljenkorteen riemusta kiljuen. :-)

Toimituksen poiminnat