Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Helsingissä englanti pakolliseksi A1-kieleksi

Helsingissä on vieraskielisiä jo 12 % asukkaista, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin ruotsinkielisiä. Jotta kymmeniä tai satoja eri kieliä puhuvat helsinkiläislapset kasvaisivat ymmärtämään toisiaan, kaupunginvaltuusto on päättänyt tehdä englannista kaikille yhteisen A1-kielen eli ensimmäisen vieraan kielen. Samalla englanti aikaistetaan alkamaan jo ensimmäiseltä luokalta. Tarjolla on myös englannin kielikylpypäiväkoteja niille perheille, jotka haluavat lastensa oppivan englantia jo ennen kouluikää.

 Aloitetta perustellaan sillä, että lähes kaikki suomenkieliset koululaiset ovat tähänkin saakka valinneet englannin A1-kieleksi; on vain tasapuolista, että ruotsinkielisetkin saavat englannin A1-kielekseen, jotta he eivät jäisi muiden koululaisten muodostamien monikielisten kaveriporukoiden ulkopuolelle. Helsinki on ylpeästi monikielinen ja -kulttuurinen kaupunki. Aika on ajanut ohi nurkkakuntaisesta suomi-ruotsi-kaksikielisyydestä sekä rajoittavasta ja kansainvälistymistä jarruttavasta pohjoismaalaisuus-ideologiasta.

 RKP:n valtuutetut ovat jättäneet eriävän mielipiteensä, koska päätös tarkoittaisi sitä, että Helsingin ruotsinkieliset (kaikkiaan 36 000) eivät saisi enää valita suomea A1-kielekseen. Enemmistön hyöty kuitenkin ratkaisee, ja vähemmistön on vain tyydyttävä osaansa. Ruotsinkieliset voivat opetella suomea esimerkiksi hengailemalla koulupäivän jälkeen kartsalla tai suomenkielisten kavereidensa luona.

 Helsingin kaupungin opetuspäällikkö Jukka Viitahauta toteaa, ettei RKP:llä ole todellisia perusteluja valitukselleen, koska ruotsinkieliset voivat jatkossa valita suomen A2-kielenä toiselta tai kolmannelta luokalta. Käytännössä he siis saavuttavat yhtä hyvän tason suomen kielessä kuin tähänkin asti. Ainoa muutos on, että englantia opitaan nykyistä paremmalle tasolle.

 "Ruotsinkieliset eivät lue englantia A1-kielenä vapaaehtoisesti, mutta säilyttääksemme kielitaidon sekä kaupungin monikielisyyden ja kansainvälisen ulottuvuuden teimme tämän päätöksen", sanoo Viitahauta.

 

Tämä olikin peilausta

 Edellä oleva tarina ei oikeasti kerro Helsingistä vaan Raaseporista, Sipoosta, Kemiönsaaresta, Närpiöstä ja kaikista muista RKP:n vahvoista alueista. Ainakin kaikissa mainituissa kunnissa ollaan puuhaamassa toista kotimaista pakolliseksi A1-kieleksi. Perustelut ovat täsmälleen samat, jotka edellä esitin:

- Raaseporin opetuspäällikkö Jukka Hautaviita sanoo juuri noin, mutta puhuu suomenkielisistä.

- Sipoon kunnanvaltuutettu Christel Liljeström (RKP) perustelee aloitetta sillä, että haluaa Sipoon olevan aidosti kaksikielinen kunta.

 Pitikö joku epäoikeudenmukaisena sitä, ettei ruotsinkielisten annettaisi enää valita suomea A1-kieleksi, vaan heidät pakotettaisiin suomenkielisten muottiin (nämä kun lähes kaikki valitsevat englannin A1-kieleksi)? Eikö silloin ole täsmälleen yhtä epäoikeudenmukaista, ettei suomenkielisten annettaisi enää valita englantia A1-kieleksi, vaan heidät pakotettaisiin ruotsinkielisten muottiin (nämä kun lähes kaikki valitsevat toisen kotimaisen A1-kieleksi)?

 Jos jokin on epäoikeudenmukaista, se on epäoikeudenmukaista symmetrisesti. Jos joku on valmis polkemaan suomenkielisten oikeuksia, hänen on hyväksyttävä samoin perustein tapahtuva ruotsinkielisten oikeuksien polkeminen. 

 

On järjenvastaista, että kunnat saavat kyllä tiukentaa kielipakottamista mutteivät löysentää sitä. Nähdäkseni ainoa keino saada valtio puuttumaan asiaan on se, että jokin kunta päättää tehdä jostain muusta kielestä (englanti, venäjä, tms.) kuin toisesta kotimaisesta pakollisen A1-kielen. Melko varmasti silloin RKP yhdessä sen porvarijaoksen (kokoomus) ja työväenjaoksen (SDP) kanssa tekisi lopun kuntien kieltenopetuksen itsehallinnosta.

 Uskon siis, että tehokkain keino estää pakkoruotsin aikaistaminen A1-kieleksi RKP:n valta-alueella on se, että jokin suomenkielinen kunta alkaa suunnitella englannin tai venäjän tekemistä pakolliseksi A1-kieleksi.

 Esitän haasteen: löytyykö esimerkiksi perussuomalaisten tai keskustan kunnallispoliitikoilta rohkeutta toimia tasa-arvoisen kieltenopetuspolitiikan suunnannäyttäjinä ja tehdä aloite jonkin ei-kotimaisen kielen tekemisestä pakolliseksi A1-kieleksi? Vastaisku RKP:n kielirajoittamiselle olisi hyvä ansio ajatellen ensi kevään eduskuntavaaleja - ja valtakunnallinen medianäkyvyyskin olisi luultavasti taattu.

 

P.S. Rinnastuksen ydin on oikeudenmukaisuus: mikä voi oikeuttaa sen, että vain toisen kieliryhmän valintoja rajoitetaan? Saamani palautteen perusteella on epävarmaa, meneekö pointti perille, koska (a) Helsingin ruotsinkieliset osannevat enimmälti suomea jo ennen kouluikää, ja (b) he eivät näin ollen välttämättä vastustaisi A1-pakkoenglantia, joka on heillekin hyödyllinen (toisin kuin pakkoruotsi monelle).

 Tässä peilataan kuitenkin sitä kysymystä, millä oikeudella RKP-kunnissa rajoitetaan pelkästään suomenkielisten kielivalintoja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Aloitetta perustellaan sillä, että lähes kaikki suomenkieliset koululaiset ovat tähänkin saakka valinneet englannin A1-kieleksi; on vain tasapuolista, että ruotsinkielisetkin saavat englannin A1-kielekseen, jotta he eivät jäisi muiden koululaisten muodostamien monikielisten kaveriporukoiden ulkopuolelle. Helsinki on ylpeästi monikielinen ja -kulttuurinen kaupunki. Aika on ajanut ohi nurkkakuntaisesta suomi-ruotsi-kaksikielisyydestä sekä rajoittavasta ja kansainvälistymistä jarruttavasta pohjoismaalaisuus-ideologiasta"

Juuri näin, tuo on täyttä asiaa ja toivon mukaan meillä Espoossa ollaan samaa mieltä. Järjenääntä olisi jo vihdoinkin kuunneltava tässä globalisoituvassa maailmassa, jos haluaa pysyä kehityksessä mukana muiden mukana.

Jaakko Häkkinen

Sehän tässä on hassua, että kun kirjoitin tuota, niin nuo monikielisyysperustelut tuntuivat järkevämmiltä kuin ne alkuperäiset kaksikielisyysperustelut. :-)

Minulle riittäisi, että jossain tehtäisiin aloite ja että valtio puuttuisi asiaan. En usko, että todellista pakkoenglantia saataisiin mihinkään. Rajoittava kaksikielisyysideologia on vielä niin vahva RKP-hallituksessamme.

Kimmo Penttinen

Minusta se on täysin käsittämätöntä, että RKP kieltäytyy näkemästä kuinka pakkoruotsi ja myytti "Elävästä kaksikielisyydestä" ei ole onnistunut lisäämään ruotsinkielen suosiota edes 40.ssä vuodessa. Vaan sitkeästi pyritään vain vahvistamaan pakkoruotsia. Vaikka RKPn kielipolitiikka tuottaa selvää tappiota ruotsinkielelle.

Nyt on aika kokeilla vapaaehtoisuutta seuraavat 40 vuotta.

Jaakko Häkkinen

Niin, ruotsi näyttää käyvän suomenkielisille koko ajan vain vähemmän tärkeäksi. Uusia kieliä kuten venäjä nousee ohi tärkeydessä.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179021-pakko...

Siksi RKP suomenkielisten kaksikielisyys-identiteettipakottajien tuella onkin vetelät housuissa yrittämässä lisätä kielipakottamista.

Toimituksen poiminnat