Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Rasistista leimaamista huumorin varjolla

Ovatko rasistiset yleistykset hyväksyttäviä silloin, kun ne esitetään hauskan testin muodossa? Otavan oppimateriaalissa yläkoululaisille on ruotsalaisuuden päivän kunniaksi hauska testi, jolla oppilaat voivat selvittää kuinka suomenruotsalaisia he ovat.

 Linkitetyssä testissä etnistä suomalaisuutta edustavat alakuloisuus ja pessimismi, negatiivisuus ja aggressiivisuus, vahingonilo ja murjottaminen. Yhdessä kohdassa osatekijänä on sentään sisukkuus - ainoa positiivinen piirre suomalaisuudessa.

 Kokonaisen etnisen ryhmän leimaaminen negatiivisten piirteiden kautta täyttää ainakin puolittain rasismin kriteerit. Wikipedian mukaan tosin sellainen olisi oikeaa rasismia vasta, jos se johtaisi käytännön syrjintään. Joka tapauksessa negatiivisten piirteiden perusteella leimaaminen täyttänee kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriteerit. Ruotsinkielisessä testissä supisuomalainen-luokitus on jopa korvattu halventavalla skogsfinne-nimityksellä ("metsäsuomalainen").

 Voisin kuivana huumorimiehenä helposti laatia yhtä hauskan testin, jossa suomenruotsalaisiin yhdistetään koko joukko negatiivisia piirteitä aina ylemmyydentuntoisesta herrakansa-asenteesta suomenkielisiä suurempaan päihteidenkäyttöön (katso sivu 20). En kuitenkaan vaivaudu tekemään sitä - kahdesta syystä:

 1. Se ei olisi rakentavaa. En halua, että yhtäkään ruotsinkielistä koululaista kiusattaisiin minun vitsini vuoksi. Sillä olisi korkeintaan pedagoginen merkitys sen todistamisessa, että enemmistöä vastaan saa kyllä kiihottaa, mutta vähemmistöstä ei saa sanoa samanlaisia juttuja. Mutta tämän yhteiskuntamme epäoikeudenmukaisen kaksoisstandardinhan meille osoitti jo tapaus Jussi Halla-aho.

 2. En halua tasavertaisuuden marttyyriksi. Vaikka jokainen voi edellisen kappaleen viimeisestä linkistä itse lukea, miksi Halla-aho kirjoitti mitä kirjoitti, niin valitettavasti harva kansalainen jaksaa perehtyä asiaan. Heille riittää se, että Halla-aho on tuomittu, ja sitten sitä taivastellaan. Halla-ahon maine on tuon episodin vuoksi mustunut suuren kansanosan silmissä ikiajoiksi.

 Jos minä laatisin rasistisen huumoritestin suomenruotsalaisista, se olisi minulle vain haitaksi: voisin saada tuomion, ja kansan syvien rivien keskuudessa olisin siitä lähtien rasisti. Kuitenkaan mikään ei muuttuisi: suomalaisesta etnoksesta saisi senkin jälkeen ilman rangaistusta laukoa rasistisia yleistyksiä, mutta vähemmistöistä ei saisi. Minulla ei siis ole mitään voitettavaa, ainoastaan hävittävää.

 Näin maa makaa - ainakin kunnes eduskuntaan valitaan riittävästi ihmisiä, jotka kannattavat tasa-arvoista kohtelua eivätkä hyväksy rasismia tai kiihottamista mitään kansanryhmää vastaan.

 Toivottavasti suomenruotsalaiset yhtyvät rasismin uhrien järkytykseen ja tuomitsevat Otavan rasistisen huumoritestin. Joku voisi viedä asian myös korkeampien instanssien tietoisuuteen, vaikka eihän siitä mitään toimenpiteitä kuitenkaan seuraisi.

 

P.S. JV Lehtonen jatkoi mainittua testiä hauskasti kielivapausteemaisilla kysymyksillä.

P.P.S. Muutama kommentoija on sitä mieltä, ettei huumori voi olla rasismia. Ovatko he vakavasti sitä mieltä, ettei ole rasismia, jos vitsaillaan, että tummaihoiset olisivat keskimäärin vähemmän älykkäitä ja alttiimpia esim. raiskaamaan? Olisivatko uusnatsien kommentit erirotuisista vähemmän rasistisia, jos he aina laittaisivat hymiön perään?

 Tiivistäen rasismia on negatiivisten ominaisuuksien yleistäminen etniseen tai rodulliseen ryhmään. Eivät nämä kommentoijat hyväksyisi rasismia edes huumorin varjolla, ellei kohteena olisi juuri etninen suomalaisväestö. Ei liene sattumaa, että suomalaisiin kohdistuvan negatiivisesti yleistävän vertaamisen eli rasismin hyväksyvät vain sellaiset kommentoijat, jotka vastustavat kielivapauttajia (vaikka he eivät kaikki itse kannata pakkoruotsia).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (141 kommenttia)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Poistin oman blogini aiheesta,
koska sinun blogisi pureutuu asiaan ärhäkkäämmin.
Pahoittelut kaikille kommentoineille.

Tuo Otavan materiaali on vapaasti saatavissa netissä, joten kai sitä saa levittääkin vapaasti. En tunne näitä tekijänoikeuskuvioita.

Otavalta voisi kysyä, kuka on noin asenteellisen testin takana ja mitä sillä ajetaan takaa- varsinkin kun kohderyhmä on 7-9-luokkalaiset.

Tässä ne minun kysymykseni:

6. Kieliopinnoissa

a) haluat pakottaa kaikki opiskelemaan paikallista pientä murrettasi, koska maailmasi pyörii oman napasi ympärillä
b) kunnioitat toisten oikeutta tehdä omia valintoja oman elämänsä suhteen

7. Vähemmistöasemassa
a) vaadit erityiskohtelua ja paapomista, privilegioita, enemmistön taipumista sinun tarpeisiisi
b) tyydyt mukisematta kohtaloosi

8. Enemmistöasemassa
a) kyykytät vähemmistön taipumaan tahtoosi kaikin mahdollisin keinoin
b) annat vähemmistölle privilegion, etuoikeuden, uhraat elämäsi sen puolesta,
koska se on niin iloinen vähemmistö...

Flest a-svar:
Du är en finlandssvensk i själ och hjärta!

Eniten b-vastauksia:
Olet oikea supisuomalainen

PS. Ensimmäisenä OTAVAN OPPIMATERIAALISTA kerrottiin Vapaa kielivalinnan kielikeskustelua seuraavalla keskustelupalstalla.

http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewtopic.php?f=...

Jaakko Häkkinen

Harmi että poistit, se oli erittäin havainnollinen. Mutta hyvä että toit lisäkysymykset näkyviin täällä! :-) Olen siinä käsityksessä, että pätkiä saa lainata, kunhan mainitsee alkuperäisen lähteen, mutta kokonaisen jutun kopiointiin olisi hyvä pyytää lupa. Ehkä tämä on kuitenkin enemmän käytäntö kuin varsinainen laki...

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Blogisi on herättävä siinäkin mielessä, että eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja oli taannoin huolissaan siitä, millaisen kuvan ruotsalainen koululaitos antaa suomenkielisistä.

Nyt ruotsin kielen opetuksen yhteydessä myös suomalainen koululaitos antaa aivan vastaavan erikoisen kuvan suomalaisuudesta!

Toivon, että edustaja Vahasalo sivistysvaliokunnan puheenjohtajana selvittää, miten tällainen materiaali voi olla
SUOMEN peruskoulussa käytössä!

Ruotsissa käytettävistä kirjoista hän on ollut huolissaan jo 2007!

"Vahasalon mukaan kirjoissa on suorastaan rasistisia kommentteja.
Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan ruotsalaiset oppikirjat antavat Suomesta vääristyneen ja synkän kuvan."

http://blogit.iltalehti.fi/raija-vahasalo/2014/04/...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167006-ruo...

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #6

Kiitos JV, tärkeää tietoa!
Voi olla, että Vahasalon huolestuneisuus loppuu siinä vaiheessa kun suomenkielisiä lytätään vertailemalla suomenruotsalaisiin. Veikkaanpa, ettei häntä tule lainkaan kiinnostamaan tämä "yhden kaksikielisen suomalaisen kansan" sisäinen asia...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #6

"Toivon, että edustaja Vahasalo sivistysvaliokunnan puheenjohtajana selvittää, miten tällainen materiaali voi olla
SUOMEN peruskoulussa käytössä!"

Kansanedustaja Vahasalo on näitä kiihkeitä pakkoruotsin puolustajia, että luulenpa hänen asiasta vähät välittävän...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Juha, ongelmanahan on sinun osaltasi se, että valehtelet tässä yhteydessä. Sinun vastausvaihtoehtosihan olisivat:

6. c) ruotsinkielisten pitäisi opiskella suomea, sillä he ovat vähemmistöasemassa. Sitä paitsi ei ruotsinkielisiä päiväkoteja, kouluja ynnä muita tarvita, sillä Suomihan on suomenkielinen maa.

7. c) ei pitäisi olla minkäänlaisia oikeuksia, sillä he ovat juuri vähemmistöasemassa. Jumalauta, että he vielä jaksavat ruikuttaa "oikeuksistaan".

8. c) heidän pitäisi ymmärtää, että he ovat Suomessa kuitenkin vähemmistöasemassa eli heidän pitäisi vain alkaa opiskella enemmän suomen kieltä, jotta he olisivat enemmän suomalaisia. Suomi suomenkieliseksi! Oikea suomalainen on suomenkielinen!

Myönnä nyt pois?-)

Jos valitset c)-vaihtoehdon olet selkeästi fennomaani, joka ei "tietenkään" halua tyrkyttää jotakin identiteettiä kenellekään. Eikö se kuvaa aika selkeästi juuri sinua Juha?

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Johan, kunpa tajuaisit, miten paljon aivan muut kuin minä valehtelevat tässä asiassa. Esim. kaikki ns. vanhat puolueet, jotka kehittävät "pakkoruotsi on pakko, koska se on pakko" ideologiansa tueksi koko ajan räikeämpiä epäloogisuuksia ja naurettavampia valheita.

Minulle riittää, että pakkoruotsi poistuu.

Jos se ei poistu, pitää olla suunnitelma B, jolla itse järjestelmän perusfundamentteihin puututaan, jotta pakkoruotsi poistuu, kun
kehäpäätelmä "kaksikielisyys vaatii pakkoruotsia ja pakkoruotsi turvaa kaksikielisyyden" lopulta murtuu!

Pallo on nyt pakkoruotsittajilla:

Poistakaa yhteiskunnan resursseja syövä, itsekäs pakkoruotsi,niin aletaan rakentaa tätä maata ja kielipolitiikkaa järkevämmältä pohjalta.

Pakkoon perustuvat järjestelmät ovat aina lopulta kaatuneet,
ja niin kaatuu pakkoon perustuva kaksikielisyyskin,
halusinpa minä sitä tai en.

Haluammeko, Johan, kehittää kaksikielisyyttä vapaaehtoisuuden vai pakon kautta, siinä kysymys! Minä haluan kehittää kaksikielisyyttä vapaaehtoisuuden kautta. Jos kaksikielisyysjärjestelmä ei pysy pystyssä vapaaehtoisesti, ei sen ole tarkoitus pysyäkään pystyssä.

Oman linjaukseni kerron sinulle, kunhan eduskunta on käsitellyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan ruotsi vapaaehtoiseksi, mutta jossa maan kaksikielisyyteen ei otettu lainkaan kantaa!

Tuomas Järvilaki

Scientologeista, mormoneista, vanhoillislessuista tai katolisista papeista on vaikea suoltaa mitään, joka saisi puolestaloukkaantujan kävyn kärtsäämään.
Ei hyvä seuraa, jos sanoo positiivista jostain toisesta maailman kolkasta kotoisin olevilla olevan mahtava rytmitaju ja ponnistusvoima. Se tulkitaan M. Illmanmuuta " eikä sitten muuta".

Jaakko Häkkinen

Niin, ilmeisesti jotkin ryhmät ovat "ansainneet" negatiivisen kohtelunsa eivätkä siksi ole yhtä tasa-arvoisia kuin muut...

Minna Eerolainen

No voi että, kaikesta voi näköjään mielensä pahoittaa, tuohan oli hauska tuo testi. Siinähän pelataan näillä kliseillä ihan samaan tapaan kuin eri heimojamme kuvatessa, "hitaat hämäläiset" yms. Vai pitäisikö minun nyt Päijät-Hämeessä asuvana loukkaantua siitä että moisella luonnehdinnalla haukutaan varmaan minua tyhmäksi..ei tämä ole niin vakavaa!

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Tässä pitää huomioida kohderyhmä eli herkässä iässä olevat suomalaiset nuoret, jotka usein jo muutenkin kipuilevat murrosikäänsä ja kokevat esim. sosiaaliset suhteet vaikeiksi.
Meille aikuisille pilkalla ei ole merkitystä, ja voimme nauraa tälle
ja itsellemme!

Mutta kohderyhmä on tässä pakkoruotsitettavat 7-9-luokkalaiset!

Tällekin nauravat aikuiset! Saa nauraa!
http://www.youtube.com/watch?v=Q2oIjZaDFRQ

Tuomas Järvilaki

Ei sinun tarvitse suivaantua Minna.
Joku puolestaloukkantuja tekee sen puolestasi, jos aavistelee sen nyppivän pilkkaajiasi.
Kyllä hämäläisyyden voi tunnustaa valitussa seurassa.

Jaakko Häkkinen

Juuri niin se toimii: ryhmään kuuluva itse voi tunnustaa olevansa hidas hämäläinen, muut eivät voi sitä luokittelua tehdä. Ryhmään kuuluva itse voi käyttää itsestään "nigger"-sanaa, muut eivät voi sitä tehdä.

Jaakko Häkkinen

Niinpä, Minna, ajatteles millaisia tosikkoja ne ovat, jotka eivät ymmärrä kun vitsaillaan toisten ihmisten tummalla ihonvärillä ja puhutaan siitä, että tummaihoiset olisivat keskimäärin vähemmän älykkäitä ja alttiimpia esim. raiskaamaan! Haha?

Minna Eerolainen

Kipeänoloinen, suorastaan ontuva vertaus rasismin käsitteeseen liittyen, mutta jatka toki vahvana "uskossasi". Rasismi on rasismia eikä se sinun kieroutuneilla määritelmilläsi siitä miksikään muutu.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #11

Minna, tuo on täsmälleen minun pointtini!
- Rasismi on aina rasismia.
- Se ei lakkaa olemasta rasismia edes huumorin avulla.

Olet siis sittenkin samaa mieltä siitä, että Otavan testi on rasistinen? Ellet, niin miten oikeutat yhden rasismin mutta tuomitset toisen rasismin? Millä oikeutat tekopyhän kaksoisstandardisi?

Joko hyväksyt rasismin tai et hyväksy! Minä en hyväksy, entä sinä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #12

Se ei ole rasismia koska siinä leikitellään ikikliseillä, tyyliin juuri savolaiset ovat umpikieroja, hämälaiset hitaita, supisuomalainen on melankolinen ja laulaa tangoja ja rakastaa yli kaiken saunaa, suomenruotsalainen on ärsyttävän yltiöpositiivinen, kukkahattuilee ja intoilee ihan mistä tahansa. Se ei ole rasismia koska tässä on kyse samasta kansasta.

Ainoa mihin minä kiinnitin huomiota, että mites yläasteikäisille höpötellään snapsilauluista, hmm.

Nämä jutut alkavat kyllä nyt jo lipsua pahasti. Suuttuiko nyt joku aikuisten oikeasti jostain tuollaisesta? Olisiko parempi että supisuomalainen on kukkahattuileva yltiöintoilija?

Yläastelaisetkin tietävät, että nämä ovat stereotypioita. Tällaisella juuri opetetaan nuoria olemaan välittämättä niistä.

Musta tuntuu, ettei Jaska tunnista oikeaa rasismia vaikka se tulisi ja puraisisi häntä takalistosta.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #16

Hyvä yritys, Petra. Mutta:
- On vain sinun näkemyksesi, että kyseessä olisi yksi kansa. Perustellusti voidaan puhua yhdestä kansakunnasta, Suomen kansalaisista, mutta kahdesta eri etnisestä ryhmästä.
- Miksi ikikliseet eivät ole rasismia suomalaisia koskiessaan, mutta ne ovat rasismia tummaihoisia koskiessaan? Tekopyhä kaksoisstandardi.
- Minä nimenomaan tunnistan rasismin, koska sovellan kaikkiin tapauksiin samoja kriteerejä. Sinä ja Minna ette tunnista, koska päätätte mielivaltaisesti mikä on rasismia sen mukaan, mitä ryhmää halveerataan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #17

Jaakko kulta, sinulta meni nyt ilmeisesti täysin ohitse, että tämä sama testileikki oli tehty sekä suomenkielisille että ruotsinkielisille. Ruotsinkielinen vastaa noihin samoihin vastauksiin ja todennäköisesti vastaa juuri että ihanaa kun Ruotsi häviää jääkiekossa ja kuinka on melankolinen, koska niinhän se on. Tarkoitus onkin nauraa näille stereotypioille jotka eivät oikeasti pidä kovinkaan hyvin paikkansa.

Ne on vaan JV Lehtoset yms. jotka elävät siinä oudossa todellisuudessa jossa suomenruotsalaiset esim. eivät kuulemma ole duunaritöissä ja istuvat kyökeissään toivomassa että heillä olisi suomenkielisiä palvelijoita.

Me muut ollaan todellisuudessa vahvasti kiinni.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #20

Petra kärling, tässä sinulle helppo lukuohje:
1. Jos siinä vertaillaan kahta eri kansaa
2. niin että toinen kuvataan yleistävästi ja luonnostaan paljon negatiivisempana kuin toinen,
3. kyseessä on rasistinen teksti.

Muistutan, että sinä olet se, joka loukkaantui siitä, että pakkoruotsittajia verrattiin Etelä-Afrikan apartheid-hallintoon! :-D Ja nyt kehtaat ihmetellä, kun täällä ei suvaita rasistista testiä. Huhhuh sinun kanssasi...

Miten et oikeasti näe tekopyhää kaksoisstandardiasi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #21

Ja ketkäs nämä stereotyypit ovat luoneet? Suomalaiset itse, jotka kehuvat kehumastaan kuinka ovat niin melankolisia ja tuppisuisia ja sisukkaita, mutta nyt se ei Jaakolle kelpaa. MIkä on kateuden huippu? Olla kateellinen itse keksimilleen vitseille.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #22

Hyvä yritys viedä taas keskustelu sivuraiteelle. Lue uudestaan edellinen viestini ja kerro, miksi tuomitset vain osan rasismista muttet kaikkea?

P.S. Enpä ole itse milloinkaan kuullut yhdenkään suomalaisen kehuvan melankoolisuudellaan tai muilla negatiivisilla piirteillään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #24

Se on nyt vain sinun omassa päässäsi, että koit että suomalaiset esitettiin huonompina. Intoileva kukkahattu - jurottava sisupussi. Antakaa mun kaikki kestää.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #26

Linkitetyssä testissä etnistä suomalaisuutta edustavat alakuloisuus ja pessimismi, negatiivisuus ja aggressiivisuus, vahingonilo ja murjottaminen. Sanopa Petra rehellisesti, mitä näistä pidät positiivisina ominaisuuksina! Rehellisesti.

Sitten vertaa sitä siihen, mitä ominaisuuksia suomenruotsalaisiin yhdistettiin.

Joko rasismi avautuu sinulle, vai tarvitsetko tukiopetusta? :-)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #32

Haluatko mielummin identifioitua kukkahattuilevaksi hörhöksi, joka luulee että liikenteessä tööttääminen tarkoittaa jotain kivaa? Ollos hyvä sitten. OIkeastihan tässä haettiin sitä, että kaikki nämä ominaisuudet ovat osa meitä tai ovat olematta, ja suomenruotsalainen ei ole välttämättä pätkääkään se höpsöilevä hiluhintta vaan kunnon jurnuttava skogsfinne.

Mutta ole hyvä, näe se rasismina. Odotan ihan innolla, mitä seuravaksi sinä ja VKV-possesi keksitte sinulle blogin aiheeksi. Teillehän riittää että joku kirjoittaa netissä "ruotsi" niin teillä on kriisikokous koolla.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #33

Hienosti osaat olla vastaamatta suoriin kysymyksiin! Tajuat ilmeisesti itsekin, että olet täällä vain trollaamassa. Vihje: lue viimeinen virkkeesi objektiivisesti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #33

"Iva on usein älyn puutetta" sanoi jo muinoin La Bruyère.

PS. Tunneälynpuutetta, sanoisin itse..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Nuoren ja vielä lapsettoman naisen on helppo kestää tuokin "hauska juttu".

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #37

Haluatko keskustella lapsettomuudestani?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #38

Miksi haluaisin? Te nuoret naiset ette vain ehkä osaa asettua lasten maailmaan sillä empatialla mitä tämäkin huumori pläjäys mahdollisesti vaikuttaa nuoriin, joille itsetunto, eikä myöskään huumorintaju ole vielä kehittynyt aikuisen tasolle. Lapsistahan tässä oli ymmärtääkseni kysymys?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #21

Tilanne vaatii selvästi Muffe Hellbergiä kevennykseksi :)

https://www.youtube.com/watch?v=InSEr3fREoM

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #23

Thäh? Kevenykseksi k e n e l l e?

VAROITUS Petran Muffe-videosta:

-K- EI suositella suomenruotsalaisille.

--> https://www.youtube.com/watch?v=ZqsccdVU6pA

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #23

Suomenruotsalaiset mielensäpahoittajat vaativat Neloselta julkista anteeksipyyntöä

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194900011769/arti...

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #65

Oikeilla ruotsalaisillla tuntuu olevan laajempi käsitys huumorista, kuin suomenruotsalaisilla. Sekä ruotsinsuomalaisilla pienemmät vaatimukset, kuin suomenruotsalaisilla.
http://www.youtube.com/watch?v=zCvltRwj53U

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #21

"Petra kärling, tässä sinulle helppo lukuohje:
1. Jos siinä vertaillaan kahta eri kansaa
2. niin että toinen kuvataan yleistävästi ja luonnostaan paljon negatiivisempana kuin toinen,
3. kyseessä on rasistinen teksti."

Ei oikeastaan. Se on rasistinen, jos siinä syrjitään tai kehotetaan syrjimään jotain kansaa.

On selvää, että teksti ei voi syrjiä, koska syrjintä on aktiivinen teko ja siihen kykenee vain ajatteleva olento - ei siis mustemolekyylit paperissa eikä sähkömagneettiset impulssit tietokoneen näytöllä. Kehottaa se toki voi, mutta nyt puheenalainen teksti ei tee edes sitä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #129

Tiukka määritelmä edellyttää syrjiviä toimenpiteitä jotta jokin olisi rasismia, mutta yleisesti ns. suvaitsevaiston käytössä oleva määritelmä hyväksyy myös puheet ja tekstit, joiden pohjalta voitaisiin syrjiä.

Jos eräiden perussuomalaisten mielipiteet riittävät rasismiksi, silloin tuo testikin riittää. Kriteerejä on noudatettava johdonmukaisesti ja objektiivisesti, mitä määritelmää sitten valitseekaan käyttää.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #133

"Jos eräiden perussuomalaisten mielipiteet riittävät rasismiksi, silloin tuo testikin riittää. Kriteerejä on noudatettava johdonmukaisesti ja objektiivisesti, mitä määritelmää sitten valitseekaan käyttää."

Niin no, luonnollisesti olen sitä mieltä, että (oletettavasti viittaamiesi) perussuomalaisten mielipiteet eivät ole rasismia. Enkä halua jättää käsitteiden määrittelyä vastustajieni yksinoikeudeksi ja siksi puutun siihen itse jo määrittelyvaiheessa.

Jaakko Häkkinen

Tässä taas nähdään, että kielipakottaminen liittyy rasismiin: Minnan kommenttia suosittelevat tunnetut kielipakottamisen ymmärtäjät Tomi Ketola ja Janne Salonen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bantuopetuksen_laki

Suomalaisessa järjestelmässä tuntuuu olevan kiusallisen paljon samoja piirteitä. Täälläkin ihmiset erotellaan eri rakennuksiin päiväkodista alkaen. Oppikirjat sisältävät lauseita "tämä kafferi on tyhmä, tämä kafferi ei haluaisi opiskella ruotsia ja alkoholisoituu, tämä kafferi ei osaa syödä veitsellä ja haarukalla tai tämä kafferi on laiska". Lisäksi niitä varten jotka eivät jaksa koulukirjaa lukea, samaa hoetaan tiedotusvälineissä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Jaakko, tämä oli kyllä rimanalitus sinulta... Olen oikeastaan hämmästynyt, että alennut tällaiseen kommenttiin.

PS. Nyt minäkin kuulun Minnan kommentin suosittelijoihin - mitä haluat sanoa minusta?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #41

Eli sinäkin hyväksyt rasismin silloin kun se kohdistuu suomenkielisiin? Selvä; se ei yllätä minua, koska te "pakkoruotsin vastustajien vastustajat" kuljette aina laumassa ettekä kyseenalaista toistenne näkemyksiä.

Vastaapa sinä Johan fiksumpana suoraan kysymykseen, vaikka Petra ei vastannutkaan:
Hyväksytkö samalla tavoin myös esimerkiksi ruotsinkielisten tai tummaihoisten rasistisen pilkkaamisen huumorin varjolla?

- Jos hyväksyt, niin sinä se rimanalittaja olet.
- Jos et hyväksy, niin sinulla on tekopyhä kaksoisstandardi kuten Minnalla ja hänen suosittelijoillaan: sinulle rasismi ei määrity kriteerien mukaan vaan sen mukaan, keneen se kohdistuu. Jostain syystä etnisten suomalaisten kuvaaminen negatiivisesti ei ole rasismia, mutta kaikkien muiden kohdalla se on rasismia...

Kerro siis kantasi!

P.S. Hauska tuo teikäläisten yritys aina vähätellä toisten mielipiteitä "rimanalituksina" silloin kun ette löydä oikeita perusteluja. Ikään kuin se, joka ehtii sen ensimmäisenä huutaa, ei itse voisi enää syyllistyä rimanalitukseen. Aika usein kuitenkin juuri se syyllistyy siihen, joka siitä ensimmäisenä alkaa muita syyttää...

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #56

Niin, oma teesini on, että suomenruotsalaisuudella on syntynyt vuosisatojen aikana korkeamman statuksen kielen kautta tietynlainen kulttuurinen DNA, johon nykyään olennaisena osana kuuluu itseä hyödyttävä kaksoisstandardi.

Suomenkielisillä ei ole tällaista kaksoisstandardia.

Rasismi on vaikea käsite, mutta kaksoisstandardin tajuavat kaikki.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #56

Jaakko, olen vielä hämmästyneempi kuin ennen. Sanot itseäsi kielitieteilijäksi eli varmuuden vuoksi vielä kerran: tieteilijäksi. Sen takia kommenttisi oli rimanalitus. Ethän argumentoi siinä mitenkään muuten kuin viittaamalla edeltävän kommentin suosittelijoihin. Menisikö läpi tieteellisessä julkaisussa?

Itse kysymykseesi: eri kansanryhmiä pilkataan koko ajan huumorin varjolla eikä sitä tietenkään pidä hyväksyä, mutta älä tekopyhästi yritä tehdä tästä tapauksesta jotenkin erikoista.

Siinähän se ongelma onkin: yrität jotenkin nostaa esille tämän "huumoripläjäyksen" erityisen pahana loukkauksena (samalla kun ihmeellistä kylläkin esiinnyt Halla-ahon ritarina), kun taas monet pitävät sitä vain arkipäiväisenä leikittelynä. Ei sinun tulkintasi ole muiden tulkintaa parempi tai oikeudenmukaisempi, vain sen takia, että sinä sen teet.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #79

Johan, minäkin olen aiempaa hämmästyneempi. Pidän lukijoita ns. normaaliälyisinä ja täysvaltaisina, eli oletan heidän suosittelevan vain kommentteja, joista he ovat samaa mieltä. Etkö sinä?

Minulla on siis täysin tieteellinen syy tulkita, että kommentin suosittelijat jakavat kommentin arvomaailman.

Hauska stereotyyppinen hahmo on täysin eri asia kuin koko kansanryhmän leimaaminen negatiivisten ominaisuuksien kautta. Avaan tämän sinulle tieteellisesti, kun et näy muuten ymmärtävän:
- stereotyyppinen (= tyypillinen) vs. kattava yleistys
- hassunkurinen/hauska vs. kokonaisuutena negatiivinen

Odotinkin, että joku kompastuu Halla-ahoon. Osaisitko Johan perustella, mitä pahaa Halla-aho teki? Hän siis otti lehdessä julkaistun tekstinpätkän suomalaisten negatiiviset geneettisistä erityispiirteistä ja "hauskasti" muutti tilalle toisen kansanryhmän ja sen negatiiviset geneettiset erityispiirteet.

Halla-aho todisti tuomiollaan, että suomalaisista saa kirjoittaa rasistisesti mutta somaleista ei saa. Ymmärrät kyllä, jos tutustut tapaukseen antamieni linkkien kautta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"..ei tämä ole niin vakavaa!"

...kertoo toinen kiihkeä pakkoruotsin puolustaja:)

Jonas Hellgren

"Siinähän pelataan näillä kliseillä ihan samaan tapaan kuin eri heimojamme kuvatessa, "hitaat hämäläiset" yms."

Mutta miksei uusista heimoistamme puhuttaessa saa leikkiä kliseillä, "loisivat XXXXXXX", "varastelevat YYYYYYY", "raiskaavat ZZZZZZ", "työtävieroksuvat ÅÅÅÅÅÅ"
yms.

siitä joutuu käräjille

Jaakko Häkkinen

Jonas, nämä kielipakottajat ja pakkoruotsin vastustajien vastustajat ovat niin sokeita tuolle tekopyhälle kaksoisstandardilleen, etteivät he osaa vastata kysymykseen. Ehkä heillä on jokin sisäinen pakko rasistisesti pitää etnisiä suomalaisia huonompina, jotta he ylipäätään voivat kannattaa kielipakotusta?

Eli motiivi kielipakottamiselle on ihan sama kuin Etelä-Afrikassa taannoin: on herrakansa, ja sitten on palvelijakansa - enemmistö, joka saadaan alistaa, koska se ei ole yhtä arvokas kuin vähemmistö.

Valitettavasti juuri tällaisen kuvan saa, kun näkee näiden pakkoruotsia ymmärtävien suhtautumisen rasismiin.

Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #58

Lähtökohtaisestihan täytyy tuntea jonkunlaista ylemmyyttä jos kehtaa vaatia omaa 5% äidinkieltä 95% enemmistön pakko-opiskeltavaksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Entäs ne savolaisvitsit? Niin monta kertaa olen mieleni niistä pahoittanut!

Jaska valittelee turhia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

..ehkä et ole edes oikein ymmärtänyt mistä tässä on kyse? Muuten et yksinkertaistaisi koko juttua vain savolaisten ja jonkun muun suomenkielisen ryhmän välillä.. (vaikka porilaisten tai raumalaisten väliseksi leikiksi)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä olen savolainen ja sillä sipuli. Ensin koululaitos on tuhonnut äidinkieleni ja sitten vielä pitää kuunnella ns. suomalaisen rahvaan veetuilut päälle savolaisuudestani.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #30

"Minä olen savolainen ja sillä sipuli."

Otan osaa.

Jaakko Häkkinen

Pertti, heimoidentiteettisi ei muuta sitä, että olet etnisesti suomalainen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Asun Ruotsissa vieraassa maassa, jolloin mielestäni heimoidentiteettini on tärkeämpi kuin etnisyyteni, vaikka en olekaan Ruotsin kansalainen. Olen löytänyt täällä savolaisuuteni uudestaan.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #34

Pertti ja Jaakko, minun on tässä kompattava Perttiä. Jokainen meistähän määrittelee oman identiteettinsä, eikö? Kukaan ulkopuolinen ei sitä voi tehdä; henkilön identiteetti sekä identiteetin laajuus ja ulottuvuus on hänen oma asiansa.

Yleisemmin kyse on kai siitä, että identifioituuko maahan, "kansaan" vai esimerkiksi alueeseen? Sen lisäksi vielä, mikä identifikaatio on se vahvin eli mikä tulee ensimmäisenä, toisena jne.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #40
Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #40

Johan, kyse on ryhmäidentiteetistä. Pertti voi toki kokea, että on enemmän savolainen kuin suomalainen, mutta me muut etniset suomalaiset emme näe asiaa noin - eihän hän edes kirjoita savoksi! On täysin selvää, että suomalaisuus on etninen pääkäsite ja savolaisuus on vain sen alaluokka, heimo. Ei ole olemassa savolaisuutta ilman suomalaisuutta!

Pertti on päättänyt esittää oman identiteettinsä noin, mutta objektiivisesti määritellen hän on automaattisesti etninen suomalainen, jos hän on heimoidentiteetiltään savolainen. Savolaista identiteettiä ei esiinny irrallaan, vaan se on suomalaisuuden alaluokka, heimo. Savolaisuus ei siis ole suomalaisen identiteetin rinnalla vaan alapuolella.

Joku voi haluta kiukutella asiasta, jos hän on pettynyt muutamiin suomalaisiin, mutta ei kukaan oikeasti noin vain lakkaa kuulumasta omaan etniseen ryhmäänsä - ei se ole julistautumiskysymys!

Meneekö jakeluun vai tarvitsetteko lisää rautalankaa? :-)

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #59

Jaakko, meneekö sinulle jakeluun, että Pertti voi hyvin kokea savolaisvitsit loukkaavina juuri henkilökohtaisen identiteettinsä takia. Siinä mielessä ne ovat yhtä tärkeitä tässä keskustelussa kuin etnisesti suomalaisia mahdollisesti loukkaavat vitsit.

Erikoista tässä yhteydessä on se, että näytät haluavan jotenkin sulkea esimerkiksi savolaisvitsit keskustelun ulkopuolelle seuraavin perustein: eivät ne ole relevantteja, sillä suomalainen ei voi loukata savolaista sen takia, että molemmat ovat etnisesti suomalaisia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #80

Tuosta vähettelystä löytyy tietty ketju. Ruotsinkieliset ovat pitäneet suomenkielisiä yksinkertaisina mutta huvittavan hyväuskoisina hölmöinä ja vastaavasti kun suomalaiset ovat tarvinneet tuollaista kliseistä kuvaa niin on käytetty savolaista. Tämä näkyy jo kansallisrunoilijaksemme mainitun Runebergin tuotannossa. Vänrikki Ståhlin tarinoissahan suomalaiset kuavttiin yleensä Sven Tuuvan kaltaisina tyhminä mutta loppuun asti luotettavana rahvaana. Paremmat roolit oli varattu muille. Sama roolitus on jatkunut sitten suomalaisissa "taideteoksissa" niin, että kun on tarvittu hyväntahtoista hölmöä, on roolihenkilö puettu maalaiseksi ja pistetty puhumaan savon murretta.

Tuollaiset kuvat voi tietysti yrittää ohittaa huumorina mutta kyllä ne oikeasti ovat vallankäytön välineitä. Niillä luodaan mielikuvia ja mielikuvat yhdistetään todfellisuuteen jossa ne vahvistavat valtarakenteita.

Myös huumori ja naurunalaiseksi tekeminen ovat sinällään vallan välineitä. Naurunalaiseksi tekeminen on yleensä tehokas keino mitätöidä milloin mikäkin asia.

Samasta syystä meiltä aikoinaan 1960-luvulla poistettiin keskikoulun ruotsinkielen oppikirjoista neekerit keittämässä valkoihoisia padoissa ja viimemmäksi suklaapatukoista mustat naamat. Pitäisikö meidän olla tässä johdonmukaisia loppuun asti?

Oikeasti voisimme laskea tuollaisen kliseistämisen vain ja ainoastaan pelkäksi huumoriksi jos samanlainen huumori sallitaan kaikkiin ilmansuuntiin. Toisaalta naurun kohteet tarvitsevat myös mahdollisuutensa nauraa ja naurattaa takaisin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Luojan luomia ne ovat savolaisetkin.
- ja tästä voi kirjoittaja siirtyä ärtymyksestä naristen kreationismiin ja siihen "piiloistutettuun rasismiin"?

Jaakko Häkkinen

Antti, voisitko muotoilla pointtisi niin, että se ymmärtyisi suhteessa kirjoitukseen, jota kommentoit?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Blogistille. Tuskinpa voin muotoilla pointtiani tylsistämättä sanomaa.
Virikkeen sain tästä:
"Ideologinen yksisilmäisyys tai peräti täydellinen sokeus on mielestäni rasittava piirre ja tekee mielekkään keskustelemisen henkilön kanssa yhtä vaikeaksi kuin keskustelemisen kreationistin kanssa." (Ote kirjoittajan profiilista.)
Selattuani läpi kommenttiketjun ja kirjoittajan argumentit tulin vakuuttuneeksi hakotiestä. Sitäkin sattuu.
Tunnustan että olen toisinaan ylimielinen ja härski.
Toisaalta haluaisin tunnustaa kirjoittajan ansiot ja mielenkiintoiset näkökulmat. Tämä nyt vain ei ole.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #115

Antti, syynä lienee juuri sinun ideologinen yksisilmäisyytesi. :-)
Puolueettomasti katsoen näkee enemmän!

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #118

Höö! Kuka meistä on puolueeton?
Olen yksisilmäisesti kohtalaisen tasapuolisen kärty kukkahattusetä.
Kun puhutaan rasismista, taidan tietää asiasta jotain. Olenhan ollut siellä itsekin ;)
Isästäni en osaa ajatella moisena. Kekkonen ei ollut rotu eikä kansanryhmä. Muita hän sieti. Myös ryhmiä joita hän sotien aikana tuli mahdollisesti osoitelleeksi tai ampuneeksi pyssyllä.

Rasismin tulin tuntemaan kun tapasin kaverin Etelä-Afrikasta. Vajaa puoli vuotta. Kumpikin tanssimme kapakassa ryyppyjemme eteen mutta kaveri myös soitti. Ei siinä kapakassa ollut rasismia. Mutta Etelä-Afrikassa oli. Ihonvärin mukaan, ei kielien.

Jonas Hellgren

"Luojan luomia ne ovat savolaisetkin."

Suattaapi olla, vuan suattaapi olla olemattaki.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kiintoisaa... Eli kaikki mainokset, joissa leikitään Suomen ruotsinkielisten kustannuksella ovat myös rasismia? Ja eikö ole ollut myös esimerkiksi elokuvia ja ohjelmia, joissa on stereotyyppisesti esitetty suomenruotsalaisia?

Eli Jaakko olet uskomattoman tekopyhä, jos yhtäkkiä nostat tästä hirvittävän äläkän. Toinen vaihtoehto on, ettet ole tietoinen toisesta puolesta. Näinhän se voikin olla - olethan kuitenkin enemmistökielen edustaja ja täten sokea monelle asialle.

PS. Voisit jopa enemmän keskittyä romaneihin keskittyvään "huumoriin" - muistan hyvin sketsin "romaanikääntäjien kokouksesta"...

Jaakko Häkkinen

Johan, minä en ole tässä se tekopyhä vaan sinä.(Ks. aiemmat kommenttini sinulle edeltä.)

Sketsisarjassa voidaan esittää yksittäinen henkilö jonkinlaisena, mutta sekin herättää paheksuntaa, mikäli hahmossa korostuvat negatiiviset ominaisuudet. Muistetaan vaikka Pulttiboisin alkoholisoituneet, likaiset ja mesoavat saamelaiset...

Sinullekin vähän apua rasismin ymmärtämiseen:
Silloin kun verrataan kahta etnistä ryhmää kattavasti yleistäen niin että toinen niistä esitetään kokonaisvaltaisen negatiivisena, kyseessä on rasistinen vertaus.

Jos et hyväksy tällaista halventamista kaikkien etnisten ryhmien kohdalla, et voi hyväksyä sitä minkään ryhmän kohdalla - muuten olet tekopyhä. Juuri sinulla on tekopyhä kaksoisstandardi.

Kerropa, milloin suomenruotsalainen on esitetty yhtä negatiivisten ominaisuuksien summana? Ei taida löytyä? Ehkä kuvittelet jotenkin halventavaksi sen, että hyvin pukeutuneella ja sivistyneesti puhuvalla suomenruotsalaisella hahmolla on päässään kapteeninlakki?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Jaakko, voi kiitoksia, kun valistat minua pientä tyhmää poloista...

"Kerropa, milloin suomenruotsalainen on esitetty yhtä negatiivisten ominaisuuksien summana?"

Sokeus taitaa olla sinulle ominainen piirre? Eihän minun tarvitse mennä pidemmälle kuin JV Lehtosen sinun mielestäsi "hauskoihin" lisäkysymyksiin:

"6. Kieliopinnoissa
a) haluat pakottaa kaikki opiskelemaan paikallista pientä murrettasi, koska maailmasi pyörii oman napasi ympärillä
b) kunnioitat toisten oikeutta tehdä omia valintoja oman elämänsä suhteen

7. Vähemmistöasemassa
a) vaadit erityiskohtelua ja paapomista, privilegioita, enemmistön taipumista sinun tarpeisiisi
b) tyydyt mukisematta kohtaloosi

8. Enemmistöasemassa
a) kyykytät vähemmistön taipumaan tahtoosi kaikin mahdollisin keinoin
b) annat vähemmistölle privilegion, etuoikeuden, uhraat elämäsi sen puolesta, koska se on niin iloinen vähemmistö...

Flest a-svar:
Du är en finlandssvensk i själ och hjärta!"

Tutkipa a)-vastausvaihtoehtoja ja mitä sen valitseminen tarkoittaa. Määritelmäsi mukaan JV Lehtonen on syyllistynyt rasismiin ja kaipa sinäkin, kun pidit näitä niin hauskoina. Vai oliko nyt yhtäkkiä kyse "huumorista" ja "ironiasta"? Vastausvaihtoehdot ovat yhtä leimaavia kuin lisäämäni fennomaanin c)-vaihtoehdot paitsi, että minä en ainakaan yleistänyt niitä koskemaan kokonaista kansanryhmää.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #81

Johan, mustavalkoisuutesi jaksaa jatkuvasti yllättää.
Aloitetaan vaikka siitä, että synnynnäiset luonteenpiirteet ovat täysin eri tason asia kuin poliittiset mielipiteet! Etkö todella ymmärrä?

Taidat kuitenkin sisimmässäsi tajuta eron, koska oma fennomaaniesimerkkisi oli niin ikään poliittista mielipidettä koskeva. Huomasit kai, etten syyttänyt sinua rasistiksi sen vuoksi? Aivan kuten JV:kään ei ole rasisti kielipoliittisen mielipiteen esimerkkien vuoksi.

Rasismi kohdistuu synnynnäisinä/geneettisinä pidettyihin ominaisuuksiin. Lukisit edes Wikipedian määritelmiä, niin ehkä ymmärtäisit mistä me keskustelemme.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #90

Jaakko, eli mielestäsi JV Lehtonen kritisoi poliittisia mielipiteitä? Kiintoisaa, miten saat muutettua mustan valkoiseksi. Katsotaanpa lähemmin hänen vastausvaihtoehtojaan:

"a) haluat pakottaa kaikki opiskelemaan paikallista pientä murrettasi, koska maailmasi pyörii oman napasi ympärillä
a) vaadit erityiskohtelua ja paapomista, privilegioita, enemmistön taipumista sinun tarpeisiisi
a) kyykytät vähemmistön taipumaan tahtoosi kaikin mahdollisin keinoin"

Eli poliittisia mielipiteitä ovat itseään maailman keskipisteenä pitäminen, paapomisen vaatiminen ja muiden kyykyttäminen? Olisin vielä voinut hyväksyä argumenttisi, ellei loppukaneettina olisi ollut:

"Flest a-svar:
Du är en finlandssvensk i själ och hjärta!"

Ei esimerkiksi "olet RKP:läinen" tai "olet kielipakottaja", jolloin viesti olisi kohdistettu määrätylle poliittiselle ryhmittymälle, kuten omat fennomaanivaihtoehtoni, vaan "olet suomenruotsalainen". Eli Lehtosen kirjoituksen mukaan hänen kuvailemansa luonteenpiirteet ovat tyypillisiä suomenruotsalaisille yleensä, ei jollekin erityiselle poliittiselle suuntaukselle tai mielipiteelle. Miten ihmeessä tämä ei ole rasistista yleistystä?

Näin ollen pysyn kyllä alkuperäisessä päätelmässäni ja ihmettelen todellakin tekopyhyyttäsi tässä yhteydessä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #128

"Eli poliittisia mielipiteitä ovat itseään maailman keskipisteenä pitäminen, paapomisen vaatiminen ja muiden kyykyttäminen?"
-- Tietenkin ne ovat poliittisia mielipiteitä, eivät luonteenpiirteitä tai muita pysyviä ominaisuuksia niin kuin melankolisuus tai aggressiivisuus.

Miten on mahdollista, ettet pysty näkemään näiden eroa? Oletko tietoisesti lukinnut itsesi mustavalkoiseen maailmaan?

Suomenruotsalaisista n. 70-80 % äänestää RKP:tä. Ilmeisesti he siis haluavat kyykyttää enemmistöä; tämä halu on kyllä tullut ilmi myös yksittäisten suomenruotsalaisten blogiteksteistä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #134

Uskomatonta, ettet huomaa rämpiväsi yhä enemmän suossa, kun yrität selittää itseäsi. Yleistys on yleistystä, vaikka voissa paistaisi.

Näin ollen täytät toiminnallasi loistavasti tekopyhyyden määritelmän: kritisoit asiaa toisessa yhteydessä, toisessa yhteydessä hyväksyt sen, kun tarkoitusperä on päämääriesi mukainen. Tarkoitusko pyhittää keinot?

Viimeinen kappaleesi sopii kyllä enemmän Lehtosen ja Talan tapaisille henkilöille. Viimeinen lause on todellista yleistämistä yksittäisen perusteella. Sokeutesi omille argumentointivirheillesi alkaa saada yhä räikeämpiä todisteita.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #142

Olen Johanin kanssa samaa mieltä tuosta talamaisuudesta. On riistiriitaista käydä keskustelua siitä miten harkitsematon Otavan kustannustoimittaja nolaa suomalaisia, jos sitten samalla surkutellaan sitä kuinka 3/4-osaa pienestä suomenruotsalaisesta vähemmistöstä ilmaisemalla poliittista mielipidettään muka "kyykyttää" Suomen kansaa.

Jos kansa oikeasti olisi noin heikkoa, niin kannattaa varmaan ihan vain sitten masentua ja iskeä puukko omaan polveen.

Tänä marraskuuna 81 vuotta sitten muuan saksalainen valtakunnanjohtaja tuli lopulliseen valtaansa järjestämällä eduskuntavaalit harkiten juuri Saksan antautumispäivänä 12. marraskuuta edellisessä maailmansodassa. Kuinka usein tämä vuoden 1933 mielialojen lietsominen ja hyödyntäminen onkaan tullut mieleen kun lukee näitä juttuja Suomen kärsimyksistä epäoikeudenmukaisen kieli-ikeen alla.

Näillä kyykytyspuheillasi olet, Jaska, tuhoaamassa omaa brändiäsi (vrt. Lehtonen #137) osaavana ja analyyttisenä kielipolitiikan keskustelijana, jonka kanssa voi aika ajoin keskustella vaikka olisikin eri mieltä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #144

Jan-Erik, miksi ymmärrät toistuvasti väärin sanomisiani? Luepa tarkemmin, kenen minä olen sanonut kyykyttävän ketä. Älä tee pikaisia virhetulkintoja.

Kyykyttäminen on kyykyttämistä - ei asian kutsuminen sen oikealla nimellä vie kenenkään uskottavuutta, vaan päinvastoin lisää sitä. Toivottavasti myös teillä päin...

Vai oletko rehellisesti sitä mieltä, ettei pakkoruotsittaminen ole kyykytystä?

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #146

Päätit sitten jatkaa tuolla linjalla kuitenkin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #144

"Näillä kyykytyspuheillasi olet, Jaska, tuhoaamassa omaa brändiäsi (vrt. Lehtonen #137) osaavana ja analyyttisenä kielipolitiikan keskustelijana, jonka kanssa voi aika ajoin keskustella vaikka olisikin eri mieltä"

En voisi olla enempää samaa mieltä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #147

Jan-Erik ja Petra, te pikku paheksujat, vastatkaapa rehellisesti seuraavaan kysymykseen:
VOITTEKO REHELLISESTI SANOA, ETTEI PAKKORUOTSI OLE KYYKYTYSTÄ?

Jos, niin perustelut? Kiitos.

En tiedä, missä überkorrektiuden kuplassa te elätte, mutta meidän kulttuurissamme on vain positiivista, jos asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Japanissa ja ilmeisesti Svenskfinlandissa taas toiselle pitää jättää mahdollisuus peräytyä kasvojaan menettämättä, eikä ikinä saa sanoa suoraan virheistä ja mokista...

Tajuatteko yhtään, miten tekopyhän kuvan annatte itsestänne?
"En tietenkään kannata pakkoruotsia. Mutta et saa sanoa kyykytys, se on ruma sana ja vie uskottavuutesi."
= "En tietenkään kannata keskitysleirejä. Mutta et saa sanoa kansanmurha, se on ruma sana ja vie uskottavuutesi."
= "En tietenkään kannata ihmiskauppaa. Mutta et saa sanoa orjuus, se on ruma sana ja vie uskottavuutesi."

Siis hei, ihan aikuisten oikeasti...? Vaikka te olette ruotsinkielisiä, niin ei teitä huononna se, että te tunnustatte pakkoruotsin kyykyttämiseksi. Mitä te oikein pelkäätte? Miksi te haluatte esittää mukana absurdissa näytelmässä, että pakkoruotsi olisi suomenkielisten oma etu? Eihän se ole!

Ja kun se ei ole meidän oma etumme, se on mielivaltaista kyykytystä.

Kertokaa lisää peloistanne - miksi te pelkäätte puhua asioista niiden oikeilla nimillä?

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #150

Juu, ei pakollinen ruotsi ole kyykytystä. Se on eräs maamme vanhentuneita käytäntöjä, jota on tähän asti demokraattisin päätöksin kuitenkin päätetty jatkaa. En käyttäisi sanaa kyykytystä kaikista valtiovallan asettamista velvoitteista, koska koko sana menettää silloin merkityksensä.

Tietysti sinun, Jaska, on hankala esiintyä välillä viileän akateemisena dosenttina ja sitten taas välillä mesota oman yleisösi edessä oluthuoneiden pöydillä, mutta siihen käpälälautaan olet nyt vain itsesi löperrellyt.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #152

Jan-Erik, olen jo selittänyt sinulle tyylini:
1. Rakentavia ehdotuksia rakentavasti
2. Järjettömyyden kritiikkiä kärkevästi "mesoten"

Miten sinun on niin vaikea ymmärtää, että eri asiat vaativat eri ilmaisut?

Eivät tietenkään kaikki valtiovallan velvoitteet ole kyykytystä. Pakkoruotsi silti on, esimerkiksi seuraavien kriteerien perusteella:
1. Kansasta 2/3 vastustaa sitä, mutta päättäjät silti jatkavat sitä.
2. Sille ei ole esitetty päteviä perusteluja, toisin kuin esim. verotukselle tai oppivelvollisuudelle.
3. Se on olemassa vain suomenkielisten kiusaksi, jarruttamaan vieraiden kielten oppimista.

Jaksan jatkuvasti yllättyä siitä, miten mustavalkoisesti haluatte (Petra komppaa sinua) niputtaa aivan erilaisia asioita muka "samanlaisiksi"... Pakkoruotsille ei löydy vastaavuutta mistään toisesta valtion asettamasta velvoitteesta. Vai löydätkö sellaisen?

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #153

Enhän minä ole niputtanut mitään. Toinen meistä niputti juuri kansanmurhan tähän keskusteluun. Hätäpäissäsi menit vielä lohkaisemaan kolmoskohdan tuohon edelläoleviin "kriteereihin"; kohdalla ei ole kriteerin muotoa, se ei ole mikään todistettu tosiasia, saati mikään uskottava motiivi kenenkään osapuolen toimiin, vaan ihan puhtaasti retoorinen lausahdus. Miksi valtiovallalla olisi päämääränä rajoittaa vieraiden kielten opiskelua? Nyt olisi länsimaisen logiikan nimissä hyvä vähän rauhoittua.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #154

Sinä niputit pakkoruotsin yhteen kaikkien muiden valtiovallan asettamien velvoitteiden kanssa, vaikkei sillä ole niiden kanssa mitään yhteistä.

Pakkoruotsin syntyessä sitä perusteltiin sillä, että muuten suomenkieliset pääsisivät valitsemaan yhden vapaan tai hyödyllisen kielen enemmän kuin ruotsinkieliset, joiden "täytyisi" joka tapauksessa oppia suomea. Olavi Salokangas on tätä tuonut useasti esiin. http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179509-chris...

Perusteluna on siis kieroutunut tasa-arvo: terveiltä jalka poikki, etteivät he pääse rampaa nopeammin liikkumaan!

Koska mitään oikeita perusteita ei ole senkään jälkeen esitetty, lienee tämä edelleenkin RKP:n agenda. Vai oletko eri mieltä?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #155

Jaakko, Olavi (ja monet muut) levittävät juttua siitä, mitä Asseri Joutsimäki lienee kirjoittanut (en ole nähnyt kirjoitusta eikä Opettaja-lehdellä ole näin vanhoja numeroja netissä) mielipidekirjoituksessaan Opettaja-lehdessä 10/2004. Tämä kuuluu vakitoistoihin näissä keskusteluissa, mutta eihän asian toistaminen tee siitä totta, eikö?

Näin ollen kyse on yhden henkilön mielipiteestä, ei objektiivisesta totuudesta. Jos se olisi, uskoisi lisätodistajien/-todisteiden löytyvän helposti. Ennen kuin hyökkäät kimppuuni haluan huomauttaa, että voihan Asseri Joutsimäki olla oikeassa, mutta en minä sitä hyväksy vain hänen kertomuksensa perusteella. Itse Asserista en tiedä oikeastaan yhtään mitään, tuskinpa sinäkään.

Halusi uskoa tähän 100-prosenttisesti ja näin heppoisin perustein, kertoo enemmän sokeudestasi tässä yhteydessä kuin mistään muusta. Valitettavasti. Älä vain sano, että kohta alat uskoa kaikkeen, mitä esimerkiksi Tala kirjoittaa?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #156

Heppoisin perustein? Asiassa mukana olleen henkilön kertomus on kyllä aika hyvä todiste.

Muina todisteina sille, että tuo lienee se perimmäinen motiivi, voidaan pitää sitä, ettei mitään oikeita perusteluja pakkoruotsille ole milloinkaan historian aikana esitetty.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #157

Kyllä, heppoisin. Koska olet selkeästi paremmin selvillä hänen kertomuksestaan, niin voisitko ystävällisesti vastata seuraaviin kysymyksiin: mikä oli hänen roolinsa neuvotteluissa? Hänen piti olla aika korkealla, jotta hän tuntisi poliittisten "pelaajien" päämäärät tai edes keskusteli luottamuksellisesti heidän kanssaan. Miksi hän avautui vasta kolmisen kymmentä vuotta tapahtuman jälkeen? Ja suurin kysymys: missä ovat kaikki muut osallistuneet, jotka voisivat todistaa samasta? Tällaisten henkilöiden löytämisen ei pitäisi olla vaikeaa.

Koska olet kai lukenut Asserin jutun, niin tietänet, mistä sen voisi löytää?

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #155

Pakollista ruotsia kannattavat puolustakoot asiansa itse.

Minusta esim. suomalainen asuntopolitiikka, jonka seurauksena liian moni joutuu ostaamaan asuntonsa kun on liian vähän vuokra-asuntoja, velkaannutta ja sitoo ihmisiä huomattavasti pahemmin kuin epäonnistunut kielipolitiikka. En nyt kuitenkaan silloinkaan sanoisi valtion "kyykyttävän" tai "katkovan terveitä jalkoja", mutta kullakin tietysti oma tyylimittapuunsa.

Hienoa tietysti jos valtio ei yksijalkaista kyykyttäisi. Sehän olisi julmaa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #159

Jälleen vertauskuvasi ontuu: ei asuntopolitiikka vastaa lainkaan pakkoruotsia. Ihminen voi muuttaa syrjemmälle, missä vuokrataloja on enemmän tarjolla - ja lainanotto on viime kädessä kuitenkin aina oma valinta. Pakkoruotsia ei pääse pakoon, eikä se ole oma valinta.

Enemmistöä kyykytetään heille turhan vähemmistökielen pakko-opiskelulla. Toista samanlaista kyykytystä on Suomen politiikasta vaikea löytää - asuntopolitiikasta ei ainakaan löytynyt.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #142

Johan, olet edelleen väärässä. Sinun pitäisi osoittaa, että todella jossain yhteydessä hyväksyn samanlaisen toiminnan, jota tässä kritisoin. Niin ei kuitenkaan ole asia - sinä vain et kykene erottamaan harmaasävyjä. Sinun mustavalkoisessa hahmotuksessasi 49 = 0 ja 51 = 100.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #145

Parafraasi: JV Lehtosen etniseen taustaan ja kollektiiviseen syyllistämiseen perustuvat yleistykset ovat niin hauskoja ja iskeviä, että kyllä se varmaan tuntuu siellä kyykyttävän egosentrisen herrakansan piirissä!

Mielestäni Antti Alfthan luonnehti sinun tapaasi suhtautua juuri tähän aiheeseen erittäin hyvin kommentissaan # 115. Lisäisin vain, että sinulle taitaa olla täysin mahdotonta koskaan myöntää olevasi väärässä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #149

"Lisäisin vain, että sinulle taitaa olla täysin mahdotonta koskaan myöntää olevasi väärässä."
-- Katso peiliin! :-D
SINÄ OLET SE TYYPPI, JOKA EI YMMÄRRÄ MITÄ EROA ON POLIITTISELLA MIELIPITEELLÄ JA PERIYTYVÄLLÄ OMINAISUUDELLA! Vain jälkimmäinen liittyy rasismiin.
SINÄ OLET SE TYYPPI, JOKA EI YMMÄRRÄ MITÄ EROA ON LIPUTUSPÄIVÄSTÄ PITÄMISELLÄ JA PERIYTYVÄLLÄ OMINAISUUDELLA! Vain jälkimmäinen liittyy rasismiin.

Hei oikeasti, kaikki erimielisyytemme johtuvat vain sinun kyvyttömyydestäsi ymmärtää ettei eri tason asioita voi verrata. Mitään oikeita perusteluja et ole väitteillesi kyennyt esittämään.

Onhan päivänselvää, että jos minulla olisi tekopyhä kaksoisstandardi, sinä tai (hengen)heimolaisesi Petra tai Jan-Erik olisitte sen jo tuoneet esiin. Sellaista ei siis ole olemassa - kun huomioimme edellä lihavoidun kohdan.

Lopeta perusteeton jankkaus, Johan. Olet fiksu tyyppi, mutta täysin kyvytön tunnustamaan, että tietosi ja ymmärryksesi tästä aiheesta ovat pahasti puutteelliset. Jostain asenteellisesta syystä sinulla on hirveä tarve yrittää keksiä minulle tekopyhä kaksoisstandardi, mutta yrityksesi sekoittaa aidanseipäät ja melonit toisiinsa on surkuhupaisa.

Lue ajatuksella nuo lihavoidut kohdat ja tunnusta nöyrästi mustavalkoiset virhetulkintasi, jooko? Palaa sitten väittämään minua vastaan jossain sellaisessa kysymyksessä, jossa perustelusi ovat linjassa todellisuuden kanssa. :-)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #81

Johan, minulle on suomenruotsalaisen edunvalvonnan harjoittaman politiikan kautta syntynyt tuollainen kuva suomenruotsalaisten asenteista kielipolitiikkaan.
Eikö suomenruotsalainen edunvalvonta muka aja
juuri kuvaamani kaltaista kielipolitiikkaa ?

Eihän tässä ole mitään hauskaa! Surullistahan tuo a-vaihtoehto on,
mutta sellainen kuva teistä välittyy edunvalvojienne harjoittaman politiikan kautta. RKP rakentaa teistä tällaista kuvaa,
brändää teitä.

Sinulla on tilaisuus osoittaa, että RKP;n luoma kuva on väärä.
Pystytkö siihen ?

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Tosiasiassa nimenomaan ankkalammikko nostaa joka ainoa kerta metelin, kun jossakin mainoksessa on hurri-parodia, enkä minäkään saisi käyttää hurri-sanaa, koska "se on loukkaava".

Huvittavin esimerkki oli, kun Aku Hirviniemi kertoi MM-kiekkojuhlissa jääkiekon olevan sellanen peli, että
"laitetaan 10 ukkoa askiin ja vedetään hurria turpaan"
Ankkamedia vaati Hirviniemeltä katumusta sopimattomasta käytöksestä,
miltei kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

Tässä oppimateriaalitapauksessa kyse on oppimateriaalista,
jota käytetään suomalaisten kouluttamiseen.

Suomalainen on siis lähtökohtaisesti synkkä oppimateriaalin mukaan.

Niin, miksi suomalainen sitten on synkkä ?
Koska ruotsalainen alistaa häntä, pakkoruotsilla.

Sen minä kerroin täydennyskysymyksillä,
ne olivat unohtuneet oppimateriaalista!

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Jaa, nyt kun luin tuon pdf:n, niin sehän oli "vitsiksi tehty", siis "kieli poskessa", joten ei tässä nyt mitään rasismia ollut. Ihan hauska vitsi.

Eri asia olisi ollut jos se olisi ollut joku vakavamielinen testi. Alunperin kuvittelinkin että näin oli. Mutta pitäisi joskus lukea se blogi, eikä vain kommentteja.

Jaakko Häkkinen

Ilkka, sinusta siis ei ole rasismia, jos vitsaillaan toisten ihmisten tummalla ihonvärillä ja puhutaan siitä, että tummaihoiset olisivat keskimäärin vähemmän älykkäitä ja alttiimpia esim. raiskaamaan! Haha?

Olisivatko uusnatsien kommentit erirotuisista vähemmän rasistisia, jos he aina laittaisivat hymiön perään?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Mihin nyt viittaat? Haet vertailukohtaa aika kaukaa.

Tähän parempi vertaus olisi tämä:
"Fazerin mainokselle puhtaat paperit - Gigolo ei loukkaa maahanmuuttajia"
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128876279434...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Voin kyllä jotenkin ymmärtää kyllä tuon näkökannan että tuossa olisi rasismia, koska ne negatiiviset asiat on vähän tulella leikkimistä. Silti, se oli konteksti oli käsittääkseni höpsöttelyä, mitä ei voi ottaa kovin vakavasti.

Vitsi mustalaisen triathlonista on näillä sinun kriteereillä ilmeisestikin rasistinen? Pidätkö tällaista vitsiä täysin sopimattomana?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #75

Onhan se sopimaton. Edelleen korostan sitä, että rasismia on, jos synnynnäisten/periytyvien negatiivisten ominaisuuksien perusteella yleistetään koko kansanryhmä. Siinä mielessä yksittäinen sketsihahmo ei ole sama asia kuin koko kansanryhmän leimaava testi, eikä poliittinen mielipide ole sama kuin luonteenpiirre.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #91

Jaa-a, olisi ikävä jos tuollaista vitsiä ei saisi kertoa ollenkaan, vaikka kieltämättä se onkin niillä rajoilla että joutuu ainakin vähän miettimään tilannetta ja kuulijoita.

Mitä tähän tulee, se höpsöttelypointti tarkoittaa minusta sitä, että siinä ei tosiasiassa haluta yleistää niitä ominaisuuksia koko kansanryhmään, vaan oletetaan että kaikki tajuavat, että se on vain yleistys (tarkoituksellinen yleistys, siis vähän överiksi vetämistä, mitä ei pidä ottaa vakavasti).

Kalevi koskinen

Leikitäänpä ajatuksella että Ruotsissa olisi kouluissa ja oppilaitoksissa pakollinen suomenkielen opinnot ja valtion viroissa velvoitettaisiin hallitsemaan suomenkieli.
En usko että ruotsalaiset kokisivat pakkosuomen myönteiseksi asiaksi ,koska siitä seuraisi
se että,etniset ruotsalaiset jäisivät alakynteen virkapaikkoja miehittäessä
koska suomi kielenä olisi heille, vaikea oppia sekä, siksi että mitä todennäköisemmin ruotsalaiset eivät
kokisisi suomenkieltä kovin tärkeäksi, kansaivälisessä kanssakäymisessä.
Voi ehkä kuvitella, sitä kiihkeyttä jolla jotkut tahot puolustavat Suomen nykyistä kielipolitiikkaa,siten että, pääasiallisena motiivina siinä on, Valtapolitiikka ei niinkään
kansan kielipääoma.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Tuo linkitetty testi on hirveätä rasismia suomenruotsalaisia kohtaan ja blogistin pitäisi poistaa linkki välittömästi. On selvää että tällaisten tosiasioiden esiintuominen altistaa suomenruotsalaiset suomalaisten sisäsyntyiselle väkivaltaisuudelle. Mitä muuta voisi odottaa kun melankolisia ja potentiaalisesti väkivaltaisuuteen taipuvia suomalaisia muistutetaan suomenruotsalaisten iloisuudesta ja pirteydestä?

Niin ja sitten vielä, että aika omituisten lasien läpi katselet maailmaa. Enemmistöä kohtaan kun tosiaan lienee vähän paha soveltaa lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ja jos voisi, niin ei ainakaan näillä perusteilla. Se on jännä minkälaisia purkauksia ruotsalaisuuden päivä aiheuttaa.

Jaakko Häkkinen

Karo, sinun kannattaisi tutustua rasismin määritelmiin. Positiivisten ominaisuuksien esiintuominen ei ole rasismia.

Jos enemmistöä vastaan ei voi kiihottaa, niin enemmistöä saa silloin leimata rasistisesti, niinkö?

Nyt olet todella pihalla... On se jännä, millaisia purkauksia kirjoitus herättää niissä, jotka sisimmässään ajattelevat rasistisesti. Karo Kankus kirjoitti:
"Mitä muuta voisi odottaa kun melankolisia ja potentiaalisesti väkivaltaisuuteen taipuvia suomalaisia muistutetaan suomenruotsalaisten iloisuudesta ja pirteydestä?"

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Mitä muuta voisi odottaa kun melankolisia ja potentiaalisesti väkivaltaisuuteen taipuvia suomalaisia muistutetaan suomenruotsalaisten iloisuudesta ja pirteydestä?"

Minähän siis en ollut täysin vakavissani kun tuon kirjoitin. Tätä kirjoitusta vaan on niin vaikea ottaa vakavasti. Koetahan tsempata, pystyt parempaankin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #86

"Enemmistöä kohtaan kun tosiaan lienee vähän paha soveltaa lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan."

Tässä olit kuitenkin väärässä. Se on ihan poliittinen päätös, että sitä ei haluta soveltaa enemmistöä vastaan. Ei enemmistöllä ole mitään erityisiä supervoimia, etteikö sille voisi tehdä haittaa - vaikkapa terrorismilla. "Yksinäiset sudetkin" pystyvät siihen.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #86

"Minähän siis en ollut täysin vakavissani kun tuon kirjoitin."

On rehellistä tunnustaa olevansa trolli (vaikka se oli ilmeistä muutenkin)

"Tätä kirjoitusta vaan on niin vaikea ottaa vakavasti. Koetahan tsempata, pystyt parempaankin."

On rehellistä tunnustaa tappionsa kun omat taidot ei riitä, eikä asiakeskustelu onnistu.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

#57
"On selvää että tällaisten tosiasioiden esiintuominen altistaa suomenruotsalaiset suomalaisten sisäsyntyiselle väkivaltaisuudelle."

Olisitko Karo ystävällinen ja kertoisit perustelusi tuolle väittämällesi, kun leimaat minulla(kin) olevan sisäsyntyistä väkivaltaisuutta?

Ja miksi ihmisiä ei voi mielestäsi kiihottaa enemmistöä vastaan?

Esim. Jos Israelissa vähemmistöön kuuluva kehottaa muita vähemmistöön kuuluvia tappamaan juutalaiset, niin mitä se silloin lienee?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Vastaus Teppo Mesimäelle ja Jaakko Häkkiselle.

Israelin esimerkki on ihan mahdollinen. Mutta ei Suomessa samalla tavalla oleelinen. On teoriassa mahdollista että joku Suomessa asuva vaatisi kaikkien kantasuomalaisten kolemaa mutta en ole ainakaan itse kuullut. Joka tapauksessa vaikkapa rikospykälän kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ääasiallinen tarkoitus on suojella vähemmistöjä, mikä on mielestäni aiva oikein.

Sinä Häkkinen olet tässä nimenomaan hakoteillä, myös positiiviset tai harmittomat stereotypiat ovat rasismia. Minua ainakin sapettaisi jos minun oletettaisiin olevan aina positiivinen. Jan-Erik Andelin sanoi jo tämän oikein hyvin.

Kaikkien suomalaisten sisäsyntyinen väkivaltaisuus ja melankolia on yhtä todellista kuin kaikkien ruotsinkielisten iloisuus ja sosiaalisuus. Tai vaikkapa kiinalaisten ahkeruus, japanilaisten kohteliaisuus ja mustien suurempi viriiliys.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #83

Siis sanot ensiksi, että myös positiiviset ja harmittomat stereotypiat ovat rasismia ja sitten kerrot perään, että sinua sapettaisi jos sinun oletettaisiin olevan aina positiivinen.
Sitten tulee suomalaisista negatiivistä stereotypiaa jossa määrittelet minulla olevan sisäsyntyistä väkivaltaisuutta ja melankoliaa? Japanilaiset saavat sitten sitä positiivista stereotypiaa kohteliaisuudesta.

Oletko sinä Karo rasisti omien määritelmiesi mukaan?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #83

Karo hyvä, lue sinäkin edes Wikipediasta rasismista.
Positiiviset piirteet eivät loukkaa eivätkä voi viedä heikompaan asemaan.

Uskomatonta, että tulet tänne inttämään asian ohi täysin olemattomilla pohjatiedoilla rasismista... Ehkä tarkoituksesi olikin viihdyttää esittämällä oma kansanryhmäsi (mikä lieneekin) stereotyyppisen huvittavana? :-D

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #93

Kaipa se on muutos parempaan jos suomalaiset nähdään huvittavina. :)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Näkyvää piilorasismia.

Siinä määritelmäni Otavan "hauskasta" testistä.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Suomenkieliset pahoittakoon mielensä mistä katsovat aiheelliseksi. En nyt puolin enkä toisin oikein näe tuota Otavan tempausta kovin onnistuneena, joskaan en nyt olisi vatsa kuralla siitä monta päivää.

Suomenruotsalaisena kyllä itse usein pidän meihin liittyvää huumoria jotenkin onttona. Silloinkin kun meidän suhteen hyväntahtoiset suomenkieliset vitsailevat niin se on tyyliin "okei, heillä on salonkitanssiaisensa ja he kaikki purjehtivat ja syövät rapuja, mutta hei, se hän on kivaa!!!"

Joskus väsyttää olla tässä suvaitsevaisten aterinlokerikoissa musikaalisten juutalaisten, taiteellisten homojen, elämän paloa tulkitsevien romaanien tai alati rytmitajuisten afrikkalaisten seurassa. Koska moni meistä kuiten kuljetamme vetureita, avustamme synnytyksissä tai luennoimme unettavasti kauppaopistoilla.

Jaakko Häkkinen

Jan-Erik, jos olisit ollut siellä lokerossa masentuneiden juoppojen ja puukottajien seassa kuten etniset suomalaiset, osaisit olla onnellinen positiivisista stereotypioista. Niiden perusteella on vaikea ketään syrjiä!

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

No, kuka näitä kaamosstereotypioita ylläpitää? Suomenruotsalaisetko? Älymystö ja suvaitsevaisto? Kaurismäen veljekset? Suomenkieliset kirjailijat? Vai populan suosima kotimainen populaarikulttuuri?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #98

Juuri nyt Otava. Ei kai sillä ole merkitystä, kuka ylläpitää? Olennaista on, että koko kansanryhmän negatiivinen leimaaminen on rasismia eli paha. Myös silloin, kun se kohdistuu etnisiin suomalaisiin!

Onneksi sinä et kuulu rasismin puolustelijoihin.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #103

Kuten jo sanoin: latteita stereotypioita Otavalta levitettäväksi kouluihin. Mutta eikö Otava tässä lähinnä "leimaa" omaa lähintä viiteryhmäänsä, eli suomalaisia, joiden joukkoon Otava itse perin suomalaisena kustannusliikkeenä kuuluu? Minusta tuo nyt lähinnä vaikuttaa suomalaiselta itsetutkiskelulta tai itsekritiikiltä.

Kyllähän sinä itsekin VKV-kavereinesi kritisoitte omia maanmiehiänne ja kieliryhmäänne kuuluvia eliitinkipeydestä, mielistelystä ja ties minkä nuoleskelusta, attribuoiden heidän mieltymyksensä ruotsin kieleen ihmisen alhaisimpiin vietteihin. Mutta tämä ei siis ole "rasismia" vaan... mitä?

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #120

"Minusta tuo nyt lähinnä vaikuttaa suomalaiselta itsetutkiskelulta tai itsekritiikiltä."

Sellainen kuuluu äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaaleihin,
ei ruotsin tunnille!

"VKV-kavereinesi kritisoitte omia maanmiehiänne"
Palsta ei ole oppimateriaalia, ainakaan vielä!

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #120

Lisää rautalankaa näköjään tarvitaan:
On yksi asia moittia yksilön negatiivisia käytösmalleja.
On toinen asia leimata koko kansanryhmä periytyvien negatiivisten ominaisuuksien perusteella.

Jälkimmäinen on rasismia.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #123

Ethän sinä rajaa moitteesi "yksilöiden negatiivisiin käytösmalleihin".

Vastauksessa #58 kirjoitat, että "nämä kielipakottajat ja pakkoruotsin vastustajien vastustajat ovat sokeita... ehkä heillä on jokin sisäinen pakko ... olla herrakansa jolla on palvelijakansa, joka saadaan alistaa, koska se ei ole yhtä arvokas." jne.

Jos nyt oman määritelmäsi mukaan alennetaan "rasismin" rimaa myös suomalaisten ja suomenkielisten keskinäiseen väittelyyn niin tämähän on silloin räikeätä, yleistävää ja kollektiivista rasismia.

Ns. pakottajahan on henkilö, jolla on mielipide eräästä oman aikamme geopoliittisen lähipiirimme eräästä ilmiöstä, eli siellä laajasti puhutusta ruotsin kielestä. Ja jolla on mielipide, että olisi hyvä jos tämä kieli opetettaisiin kattavasti maamme kouluissa, kun valtiolla kerran on valta sellaisista asioista päättää.

En itse jaa tätä mielipidettä siinä muodossa, vaan kannatan ruotsin suosimista vapaaehtoisesti valittavana tai valitsematta jätettävänä koulukielenä. Mutta en tietenkään sen takia hyväksy tällaista argumentointia, joka on luokkaa "neekerillä on luonnostaan tarve ottaa naapuriheimonsa orjiksi".

Minusta on yllättävää, että samat fenno- ja VKV-tyypit, jotka argumentoivat/kerskailevat sillä, että he eivät edes tunne yhtään ruotsinkielistä ovat kuitenkin niin hyvin perillä näiden, heille tuntemattomien ihmisten mielenliikkeistä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #132

Jan-Erik, Johan ja muut: olen todella hämmentynyt siitä, ettei teille ole selvää edes käytösmallin ja periytyvän ominaisuuden ero, yksittäisen ja yleisen ero saati yleensäkään rasismin määritelmät. Onko varma ettette vain trollaa?

Minähän en tuossa lainauksessasi yleistä, vaan päinvastoin puhun tarkkaan nimetystä joukosta kommentoijia. Miten se meni sinulta ohi?

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #136

Vaikea minun on hahmottaa sinun suureitasi, jos kutsut yhden käden sormilla laskettavia Usari-kommentoijia kansaksi ja vieläpä herrakansaksi.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #138

Niin en ole tehnyt - kielimuuri ilmeisesti häiritsi ymmärtämistäsi. Kirjoitin:
"Eli motiivi kielipakottamiselle on ihan sama kuin Etelä-Afrikassa taannoin: on herrakansa, ja sitten on palvelijakansa - enemmistö, joka saadaan alistaa, koska se ei ole yhtä arvokas kuin vähemmistö."

Herrakansa ei siis kuvaa kommentoijien ja kielipakottajien joukkoa vaan heidän asennettaan kielivähemmistöön(sä) eli pakottamisen motiivia.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #132

"Minusta on yllättävää, että samat fenno- ja VKV-tyypit, jotka argumentoivat/kerskailevat sillä, että he eivät edes tunne yhtään ruotsinkielistä ovat kuitenkin niin hyvin perillä näiden, heille tuntemattomien ihmisten mielenliikkeistä."

Ruotsinkielisillä on oma brändinrakennusorganisaationsa,
"TEAM SVENSKFINLAND", jonka harjoittaman markkinoinnin perusteella muodostamme kuvan suomenruotsalaisuudesta!
Eikö tuo brändi sitten pidä paikkaansa ?

"Brändi on tuotteen tai palvelun sisällön tai identiteetin eräänlainen yhteenveto, joka VOI luoda tuotteelle lisäarvoa ja vahvistaa käyttäjänsä identiteettiä."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A4ndi

VKV:n sivut löytyvät täältä:

http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewforum.php?f=13
En nyt viitsisi taas mennä henkilökohtaiselle tasolle, mutta kun olet jo "tuhat turausta vkv:n areenalle töräyttänyt", kyllä sinustakin jonkinlainen kuva on muodostunut.. eli hyvin usein varjelet brändimokia!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Brand_failure

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #137

Mikä on "Team Svenskfinland"? Taisi Petra Nyqvist (#17) olla vähän jyvällä kun kirjoitti, että sinulla alkaa todellisuus vähän hämärtyä. Nyt sinun aikaulottuvuutesi suomenruotsalaiset eivät pelkästään istu kyökeissään toivomassa että heillä olisi suomenkielisiä palvelijoita vaan nyt myös pyörittävät omaa bränditoimistoa.

Minusta Vapaalla kielivalinnalla on sissiliikkeenä brändiongelma. Sillä on yhtä paljon tekemistä vapauden ja uusien kielten opiskelun aloittamisen kanssa kuin linkkisi Harley Davidsonilla on tekemistä meikkituotteiden kanssa.

Jonas Hellgren

Jaska on oikein tunnistanut sairauden, mutta lääkkeet ovat väärät.

Sen sijaan että kiellettäisiin "rasististen" vitsien tai muuten "rasistisen" mielipiteiden esittäminen myös suomalaisia kohtaan, olisi eanavapauden nimissä sallittava kaikki "rasistisetkin" mielipiteet, puheet ja kirjoitukset.

Se, että niitä aletaan kieltämään "vihapuheina", tai kiihottamisena kansanryhmää kohtaan, johtaa ainoastaan mielivaltaisiin tuomioihin, riippuen siitä kuka kullonkin on päättämässä mikä on sillä hetkellä poliittisesti sallittua.

Ensimmäinen askel kohti totalitarismia on vapaan puheen rajoittaminen, olkoonkin syy sitten ihan mikä tahansa. Jos yhteiskunta on terveellä ja vahvalla pohjalla, se kestää kaikenlaisten mielipiteiden julkituomisen, ja ne hölmöt mielipiteet kaatuvat omaan hölmöyteensä.

Paljon vaarallisempaa on että oikeinajattelevat saavat päätää mitä muut saavat ajatella ja sanoa. Koskaan ei tiedä milloin nykyiset oikeinajattelevat katsotaankin toisinajatteleviksi.

Toisaalta se että koululaisille syötetään koulun taholta tuollaista sontaa on aika vakavaa ja selkeä merkki siitä että virallinen suomalaisten ruotsitus on menossa koko ajan. Iskee suoraan kehittyviin ja kritiikkiin pystymättömiin lapsiin kuten entiset neuvosto-pioneerit, pyhäkoulut tai Hitler-jugend.

Jaakko Häkkinen

On selvää, että äänekkäimmät "ei se ole rasismia" -huutelijat (Petra, Johan) olisivat loukkaantuneet, jos negatiivisesti olisikin yleistetty suomenruotsalaiset. Jätin käänteisen peilauksen tekemättä kertomistani syistä, mutta ilmeisesti se olisi tosiaan ainoa keino pedagogisesti osoittaa näille henkilöille heidän kaksoisstandardinsa.

On vähän surkuhupaisaa puolustautua sillä, ettei ole muka kiva olla positiivistenkaan stereotypioiden kohteena... Kannattaisi miettiä, kumpikohan vahingoittaa kasvavan lapsen identiteettiä enemmän, positiivinen vai negatiivinen stereotypia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ai onko selvää? Jaakko, et ole kyllä mikään kristallipallomies. Olet ainoastaan mies, jonka mielestä on yhteiskunnallisesti uhkaava epäkohta, että nuorille on tarjottu höpsöä testiä, että minkätyyppinen suomalainen mukamas on.

Ei ihme että tässä maassa on kaikki päin hemmettiä.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Tässä nämä "höpsöt" tekstit

Eniten a-vastauksia:
Olet suomenruotsalainen sielultasi ja sydämeltäsi!

A-vastaukset tässä:

1a. Iloa! Luonto saa haluamansa, ja pian kukat taas kukkivat!

2a. Kivaa! Se on varmasti joku, jonka tunnen!

3a. Kun intialaiset tytöt saavat Nobelin rauhanpalkinnon – tasa-arvoisuus on niin hienoa!

4a. Keskustella, tuntea, tulla toimeen keskenään

5a. Treenaat lauluääntä snapsilauluja varten, nyt lauletaan!

. .

Eniten b-vastauksia:
Olet oikea supisuomalainen, mutta myös sinulla on pilkettä silmäkulmassasi!
(kun suomenruotsalaisella sitä on sielu ja sydänkin pullollaan! - puuttui ainoastaan tästä)

B-vastaukset tässä:

1b. Alakuloisuutta. Tulen kastumaan, ja kaikki on rumaa ja tylsää sateessa.

2b. Mikä idiootti! Minä en ole tehnyt mitään väärää!

3b. Kun Ruotsi häviää jääkiekossa – se vaan tuntuu niin hyvältä!

4b. Vaieta, toimia, saunoa

5b. Murjotat hetken, mutta harjoittelet sitten snapsilaulujen tekstit. Sisulla mennään!

Näkyvää piilorasimia tämä on kuten aiemmin sanoin. Ei ihan suoraan päin näköä ammuttua rasismia vaan sivusta, ovelasti laukaistua rasismia. Onko se sitten yhteiskunnallisesti uhkaava epäkohta? On. Ehdottomasti!

Jaakko Häkkinen

Petra, on selvää että loukkaantuisit, jos negatiivisesti leimaisin kaikki suomenruotsalaiset. Peruste: loukkaannuit jo siitä, että kielipakottamista verrattiin apartheidiin. Tietenkään sinun ei tarvitse katsoa peiliin eikä myöntää mitään - ethän olisi sama Petra, jos joskus tunnustaisit omat virheesi. :-)

Petra, hälyttävää tässä on se, ettet sanoudu irti rasismista, joka kohdistuu etnisiin suomalaisiin. Jos olisin Carl Haglundin tapaan vainoharhainen, väittäisin sinun jo valmistelevan suomenkielisten joukkotuhontaa.
http://hbl.fi/nyheter/2014-11-06/678656/haglund-an...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #102

Minä en voi olla vihainen meidän suomalaisten itse kehittämillemme ikuisuustereotypioille meistä itsestämme, mutta minä voin paheksua, että Jaakko Häkkinen yksityishenkilönä keksii irvokkaita ja historiantajuttomia viittauksia apartheidin Afrikkaan kun kyse on Suomesta, eikä sadistisesta yhteiskuntajärjestelmästä jossa ihmisiä tapetaan, raiskataan, orjuutetaan töihin ja pidetään toisena lajina.

Onko sinulla vielä jotain maristavaa?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #104

Mikset hahmota, että yksi kansakuntamme koostuu kahdesta eri etnoksesta? Selitin tämän jo aiemmissa kommenteissani. Nimenomaan nämä etnokset asetetaan eriarvoiseen asemaan, ja juuri suomenkieliset kuvataan aina negatiivisessa valossa näitä vertailtaessa.

Hui kauhea, muutama tuhat kilometriäkö estää vertausta olevasta toimiva? Ei, Petra hyvä, vertailukohta voi löytyä vaikka kuinka kaukaa - olennaista on vertailun pätevyys. Missä muualla kuin Etelä-Afrikassa vähemmistö pakotti enemmistön opettelemaan kieltään? No Suomessa! Erittäin toimiva vertaus - totuus voi sattua, muttei siltä pidä silti sulkea silmiään.

Jos kaikkien osatekijöiden pitäisi aina olla identtiset, vertaileminen loppuisi maailmassa siihen. Vertailemisessa siis ei tarvitse kaikkien osatekijöiden olla identtiset - riittää että se vertailtava asia on samanlainen.

Ymmärrätkö vai selitänkö uudestaan?

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #107

Suomessa kielipolitiikkkaa tehdään 5 %:n vähemmistön intresseistä ja ehdoilla, enemmistö on politiikan objekti.
E-Afrikassa kaikki politiikka tehtiin 5 %:n vähemmistön intresseistä ja ehdoilla, enemmistö oli politiikan objekti.

Vertaus ei siis ole mitenkään irrelevantti kielipoliittisessa keskustelussa.

Tuomas Järvilaki Vastaus kommenttiin #107

Tuo apartheid vertaus menee yksyhteen ja saa noiden verenkiehumaan.
Pakkoruotsin perustelutkin ovat buureilta tuttuja; hehän loivat sivistyksemme.
Jonka tosin ulosnauroi jo V. Linnan kaltaiset.
Vanha sanonta: "harvoin tulee hyräiltyä Valse Tristeä suihkussa".

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #104

"..yhteiskuntajärjestelmästä jossa ihmisiä tapetaan, raiskataan, orjuutetaan töihin ja pidetään toisena lajina."

Kaikkea tätä ovat ruotsinkieliset Suomessa tehneet suomenkielisiä kohtaan historian saatossa.

Erillään pitäminen (apartheid) on edelleenkin suomenruotsalaisten pääpuolueen RKP'n agendalla. Ei kelpaa samat ovet tai edes samat koulurakennukset saastaisten ugripenskojen kanssa. Jos et osaa Ruotsia Raaseporissa, tai suostu lapsesi pakkoruotsitukseen niin käsketään häipyvän kaupungista ja painuvan Kuopioon.
Esimerkkejä RKP'n ja ruotsinkielisten rasistisesta toiminnasta ja rasistisista mielipiteistä on satoja. Riittää kun vaan plaraa ruotsinkielisiä lehtiä viimeisen parinkymmenen vuoden ajalta.

Taisto Merilä

"Ei ihme että tässä maassa on kaikki päin hemmettiä."

Ei kai siitä nyt Jaakkoa voi pelkästään syyttää.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #109

Kiitos Taisto! Ei pelkästään minua. :-D Ainakaan ennen kuin minusta tulee valistunut itsevaltias.

Jotu Karjalainen

Otava on suomenruotsalaisessa omistuksessa, Reenpää, Ehrnrooth.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Selvää rasismia piiloitettuna epämääräiseen " huumoriin ". Yritys aivopestä, manipuloida, leimata, nöyryyttää herkässä iässä olevia nuoria.

YRITYS PAKOTTAA alitajuiseen itsehalveksuntaan ja epämääräiseen " meissä on jotain vikaa"-asenteeseen.
Erittäin halveksittavaa totean entisenä ruotsin opettajana.

Kannattaa katsoa Areenasta @studion toissailtainen Moskova-ilta. Erityisesti sen loppuosa, jossa haastateltiin a)riippumattoman median toimittajaa b) oppositioaktivistia.

Tuli elävästi mieleen pakkoruotsin / virkamiesruotsin aikaansanut tilanne Suomessa.

Haastateltavat totesivat että Putin yrittää pakottaa Venäjän näennäistodellisuuteen.
Protestikanavat on lähes suljettu, mutta kyseinen tilanne johtaa mitä todennäköisemmin ennemmin tai myöhemmin räjähdykseen. Todellisuutta ei voi loputtomiin vääristää.

Sama pätee Suomeen. Ruotsin kielen "näennäistodellinen " asema Suomessa ja suomenruotsalaisten vaatimat etuisuudet ovat niin järjettömiä, että jonkinlainen räjähdys on odotettavissa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kyllä tämä suomenruotsalainen oman asemansa ylikikorostus menee välillä yli kaiken tolkun, esimerkkinä äärinationalistista suomenruotsalaisesta on tässä kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos, joka selittää tuohtuneene miten "Ei riitä että meitä pidetään kivoina. Ihmisten tulisi kannattaa Suomen kaksikielisyyttä. Se olisi oikein"

http://www.youtube.com/watch?v=IJlJZOQICME

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Tasa-arvovaltuutettu ja siellä syrjintälautakunta on tämän Otavan oppimateriaalin oikea, ja samalla seuraava, osoite .

Jonas Hellgren

Turha yritys, tasa-arvovaltuutetun viraston oikein ajattelevien femakkojen mielestä RKP'n rasistinen apartheidpolitiikka ja suomalaisten pakkoruotsittaminen kuuluu hyviin, oikeisiin, feministisiin tasa-arvoa lisääviin toimiin.

Toimituksen poiminnat