Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Pakotonta ruotsalaisuuden päivää!

6.11. vietettävä ruotsalaisuuden päivä "juhlistaa suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa, mutta tarkoituksena on Folktingetin mukaan myös kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata." Päivällä on siis erittäin ihanteelliset tarkoitusperät. Minä ainakin kannatan suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa, ja kunnioitan Suomen kieliryhmien kaksikielistä isänmaata.

 On tärkeä ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa ja mitä tämä ei tarkoita:

- Oikeus käyttää ruotsia ei ole velvollisuus käyttää ruotsia. Jonkin kieroutuneen väärinkäsityksen vuoksi ruotsinkielisten oikeudesta käyttää ruotsia onkin päättäjillemme tullut suomenkielisten velvollisuus käyttää ruotsia.

- Kaksikielinen isänmaa ei edellytä kaksikielisiä asukkaita. Jonkin kieroutuneen väärinkäsityksen vuoksi päättäjämme kuvittelevat, että heillä on oikeus pakottaa kansalaisista kaksikielisiä. Se on paitsi väärin, myös turhaa: kaksikielisessä maassa kun pärjää ummikkona kahdella eri kielellä.

 Jos suomenkieliset vastustavat jotain ruotsalaisuuden päivässä, niin pakkoruotsia ja pakkokaksikielistämistä. Ilman näitä kieroutuneita liitännäisiä päivä tuskin ärsyttäisi ketään. Ilman näitä kieroutuneita liitännäisiä suomenkieliset voisivat juhlia ruotsinkielisten mukana. Valitettavasti näiden kieroutuneiden liitännäisten vuoksi oikeus on muuttunut velvollisuudeksi ja mahdollisuus pakoksi.

 Toki ymmärrän senkin, jos suomenkieliset kaikesta huolimatta vierastavat ruotsalaisuuden päivän viettoa. Nimimerkki TMK kiteytti asian: "Odotetaankohan myös Amerikan alkuperäisväestön juhlivan Yhdysvalloissa Kolumbuksen päivää?" Vertaus on osuva, onhan kyse valloittajakansan jälkeläisten juhlistamisesta. Minusta kieliryhmiä kuitenkin voi juhlistaa nykyhetkessä, koska jos tarkkoja ollaan, niin jokainen alueellinen kielemme (saame, suomi ja ruotsi) on levinnyt tänne aikaisempien kielten kustannuksella.

 Esitänkin ruotsinkielisille ja -mielisille haasteen:

 Juhlistakaa oikeutta, älkää velvollisuutta käyttää ruotsia.

 Juhlistakaa kaksikielistä Suomea, jossa kummallakin kansalliskieliryhmällä on oikeus elää yksikielisesti omalla kielellään.

 Juhlistakaa tulevaisuuden Suomea, jossa kumpaankin kansalliskieliryhmään kuuluvilla on oikeus valita itse, mitä vieraita kieliä opiskelevat.

 

P.S. Puolen vuoden kuluttua eli 12.5. on sitten suomalaisuuden päivä eli J. V. Snellmanin päivä. Silloin voimme juhlistaa suomen kieltä ja suomenkielistä etnisyyttä, eikä se ole yhtään sen negatiivisempaa tai rasistisempaa kuin ruotsalaisuuden juhlistaminenkaan. Helsingin sanomia silti tuskin saamme mukaan järjestämään tapahtumia suomalaisuuden päivälle, koska eräille vain yhden tahon kansallismielisyys on negatiivista, kun taas toisen tahon kansallismielisyys on positiivista.

 Lisäksi suomalaisen kulttuurin päivä (Kalevalan päivä) on 28.2. ja suomen kielen päivä (Agricolan ja Lönnrotin päivä) on 9.4.

 

P.P.S. Tällä hetkellä eduskuntapuolueista vain yksi takuuvarmasti sallii kansanedustajiensa äänestää pakkoruotsia vastaan: perussuomalaiset. Meillä kielivapauttajilla, joilla oikeudenmukainen kielipolitiikka on prioriteettilistan kärjessä, ei ole tällä hetkellä muita vaihtoehtoja, vaikka kenties sellaisia kaipaisimmekin.

 Muistakaa olla uskomatta puoluejohtajien lepertelyä, kun he taas ennen vaaleja ”harkitsevat” pakkoruotsin poistamista – niin kauan, kunnes kielivapauden vaatimus konkreettisesti ilmestyy puolueohjelmaan, kyseessä on pelkkä ääntenkalastelu eli äänestäjien narraaminen. Ja joka vaaleissa valitettavan monta vonkaletta menee siihen koukkuun...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Pekkatoivosille ja muille kielinipottajille jo etukäteen tiedoksi, että tiedän kyllä Hesarin kirjoittavan virallisen nimensä molemmat osat isolla. Minä pidän sitä heidän logonaan, eikä heidän logonsa velvoita minua kirjoittamaan nimeä sillä tavalla oikeakielisyyden johdonmukaista linjaa rikkoen.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178953-suoma...

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kannatan kaikkien kieliryhmien ystävällistä ja rauhanomaista rinnkkaiseloa
ilman pakkoruotsia, -venäjää,-englantia jne, kunhan kannustetaan nuoria oppimaan edes yksi kieli kunnolla. Olkoon vaikka hindustani.

Pakolla mitään ei opi kunnolla. Ja kieliä ei saa käyttää kyykyttämiseen.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

No, Jaska, vähän yliampuvaa olettaa, että suomenruotsalaiset huomenna tai yleensäkään viettäisivät Svenska Dagen'ia kovin riemuvoitollisissa merkeissä. Se on nyt juuri tapahtuma, jolloin "juhlistetaan suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa", mutta samalla isänmaallisesti. Julkiset juhlat yleensä aloitetaan orimattilalaisen alunperin suomenkielisen orimattilalaisen svekomaanin Hagforsin Modersmålets sång'illa ja lopetetaan Maamme-lauluun.

En yleensä itse vietä Svenska Dagenia, vaikka olenkin joskus jopa 2004 juontanut valtakunnallista juhlaa kun se pidettiin kotikaupungissa. Minusta se on monesti liikaa "reservaatin sisäpiirien juhlaa".

Itä-Saksassa, Puolassa ja Ukrainassa matkustaneena pidän itse päivämäärää, Ruotsin vallan valloittajakuninkaan kuolinpäivää 1632, huonona päivänä. Siksi ehdotin Tove Janssonin 100-muistopäivän alla, että hänen syntymäpäivästään, 9. elokuuta, tehtäisiin uusi Svenska Dagen Suomeen. Mutta ei ottanut tulta.

Mutta kaiken kaikkiaan kaikki nuo kaikki mainitsemasi Suomen kulttuurin päivät ovat mielestäni kaikki hienoja muistutuksia maamme kulttuur(e)ista ja suhtaudun niihin kaikkiin vähän samalla tavalla.

Jaakko Häkkinen

Jan-Erik, minusta tällaiset juhlapäivät toimivat ihan hyvinä indikaattoreina: niin kauan kuin niitä juhlistetaan, ruotsinkielinen vähemmistö on ylpeä kielestään, ja niin kauan kieli siirtyy lapsille. Siinä vaiheessa on hälytyskellojen soitava, jos ruotsin kieli ei enää herätä ylpeyttä ruotsinkielisissä (tai suomen kieli suomenkielisissä).

"Reservaatin sisäpiiri" voi olla tärkeä kielen säilymisen kannalta. Mutta varmaan siihen voi liittyä myös vähemmän kannatettavia asioita.

Itse päivämäärä on kyllä erikoisesti valittu, ja minusta Tove Janssonin syntymäpäivä olisi nimenomaan suomenruotsalaisuuden päiväksi erittäin sopiva.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Niin vähän semmoiset sesonginpäättäjäiset ja suomenruotsalaisten saaristoromantiikkaa ennen koulujen alkua. No tosiaan Pohjanmaan ruotsinkielisillä seuduilla vietetään "venetsialaista", jolloin ammutaan raketteja ja sytytetään kokkoja elokuun viimeisenä viikonloppuna. Ja suljetaan mökki talveksi.

Taisto Merilä

Ai, huomenna on sellainen päivä? Kaikin mokomin, mutta olisin hyvin yllättynyt, jos edes ohimennen kuulisin ruotsia puhuttavan huomenna – ja vielä yllättyneempi, jos sellaista tapahtuisi täkäläisen väestön toimesta. Hyvin todennäköisesti en myöskään huomenna enää muista tätä ”päivän teemaa”, mutta teen parhaani, jos joudun ruotsiksi kommunikoimaan.

On sitä harvinaisempiakin kieliä käyttävien kanssa yleensä päästy jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen. Jos ei muuten niin hymyilemällä, nyökyttelemällä ja (telepaattisesti) hyviä päivänjatkoja toivottelemalla.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Jaakko Häkkinen.

Tiedätkö mikä minusta on ironista? Se, että ihmiset keskittyvät pakkoruotsin tapaisiin nyansseihin samalla kun ekspansiivinen ja valehteleva diktaattori uhkaa Suomen, Ukrainan ja samalla koko Euroopan olemassaoloa ja itsenäisyyttä.

"Putin ad portas - syökö Putin Suomen?"
http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178...

Jaakko Häkkinen

Putinin uhkaavuus Suomea kohtaan ei ole vielä realismia, vasta pelkoa. Pakkokielet ovat täällä ja ovat olleet jo pitkään, ja ne koskettavat koko kansaa.

Sitä paitsi eduskuntavaaleissa emme voi äänestää Putinia olemattomiin - pakkoruotsiin me sen sijaan voimme vaikuttaa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Jaakko Häkkinen.

Kiitos kommentistasi.

Itse olen kotosin itärajalta. Itse antaisin Ruotsin olla. Se on tarpeellinen kieli mm. Uudellamaalla ja länsirannikolla, mutta itärajalla vaihtaisin sen Venäjään.

Lisäksi ottaisin Englannin käyttöön kolmanneksi viralliseksi kieleksi Suomeen: Virallisiin lomakkeisiin, tiekyltteihin, televisioon. Helpottaisi huomattavasti suomea ja ruotsia puhumattomien asioimista Suomessa, ja tekisi Suomesta enemmän kansainvälisemmän - joskin monikulttuurisuutta vierastan.

Venäjään päin en halua kääntää Suomea yhtään sen enempää kuin on tarvis. Venäjä voi olla vieraana kielenä ruotsin sijasta itärajalla, mutta virallista kolmatta kieltä siitä ei tule tehdä.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #9

Englanti on otettu jo. Monissa paikoissa sitä jo näkee (kuulee) enemmän kuin suomen kieltä. Eräässä suomalaisessa ravintolassa oli ruokalistakin vain englanniksi.

Milloinkas sitä englannin kielen päivää aletaan viettämään? Halloweenia vietetään jo lastentarhoissakin.

Huvittavana tapauksena kerron seuraavaa: 1990-luvun lopulla odotin Frankfurtin kentällä lentoa Helsinkiin. Huomiotani kiinnitti suomalainen ryhmä ihmisiä (Nokialaisia), jotka puhuivat keskenään äänekkäästi englantia tosin vaihtaen silloin tällöin jonkun lauseen hiljaisesti suomeksi. Että sillee. Missähän tämäkin ryhmä tänään puhuu keskenään englantia?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #12

Kumma juttu että englannin kielen puhuminen aiheuttaa huvittumisreaktioita, tai aiheutti jo 90-luvulla. Kansainvälisissä yhtiöissä joudutaan käyttämään englantia päivittäin, äänekkäästi tai hiljaisesti riippuen tilanteesta.

Tuskinpa tuokaan ryhmä on enää täysin samoissa tehtävissä tai edes samassa yrityksessä. Työt kehittyvät ja työpaikat vaihtuvat ja lähes kahdessakymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #20

Huvittavaa kyllä. Kummalla (millä) kielellä säilyy lentokentällä puhutut yrityssalaisuudet paremmin?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #12

Englantia ei ole otettu viralliseksi tai kansalliskieleksi, eikä tulla ottamaankaan niin kauan kuin englanninkieliset eivät ole merkittävä kieliryhmä Suomessa.

Epävirallisesti englantia osaa ja käyttää kuitenkin moni suomalainen, ja kansainvälisissä tai monikielisissä yrityksissä se on luontevin yhteinen kieli. Eri aloilla korostuvat kuitenkin eri kielet:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179021-pakko...

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #9

Ruotsi saa säilyä kansalliskielenä ja virallisena kielenä niissä kunnissa, joissa oikeasti asuu ruotsinkielisiä. Yhtäkään perustelua ei ole kuitenkaan löytynyt pakkoruotsin tueksi. Itä- tai länsirajalla ihmisten pitäisi itse saada valita opiskella niitä kieliä, jotka kokevat tarpeellisimmiksi.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Yleisemminkin ottaen me emme pysty vaikuttamaan esim. globalisaatioon, vaan meidän tulisi sopeutua siihen ja ottaa siitä kaikki hyöty irti.
Pakkoruotsi taas ei ole mikään globalisaation kaltainen yleismaailmallinen ilmiö, vaan se perustuu paikalliseen päätöksentekoon.
Pakkoruotsi on yhteiskunnan resursseja tuhlaava rakenteellinen ongelma, toki vain yksi rakenteellinen ongelma monien muiden rakenteellisten ongelmien joukossa. Meille kieli-ihmisille se on läheinen, esim. kaavoituksen hitauteen tai ydinjätteen loppusijoittamiseen liittyvistä ongelmista minulla ei ole mitään käsitystä, ainakaan niin paljon, että lähtisin niistä kirjoittamaan..

Mutta pakkoruotsin hyvinvointitappiota aiheuttavista haitoista on selkeä käsitys: Pakkoruotsi haaskaa maamme resursseja!

http://www.tylkkari.fi/node/3339
http://yle.fi/uutiset/virkamiesruotsi_on_ongelma_a...

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

Jori,
itsekin asun itärajalla, ja mukava kuulla että sallisit meille saman vapauden kuin muilla pohjoismaalaisilla. Mutta miksi demokratian periaatetta pitäisi soveltaa vain itärajalla?

Valtaosa suomalaisista ja kielivapautta ajavista haluaa vain saman oikeuden vapaaseen kielvalintaan, joka muissa kaksikielisissäkin maissa on itsestäänselvyys. Tästä Suomen joustamattomasta äärilinjasta - ja sen demokratiaa halveksivasta taustasta - johtuu jatkuva kielikeskustelu.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Otavan oppimateriaaleissa olleen testin perusteella minä olen "suomenruotsalainen".
Tee sinäkin testi, oletko metsäsuomalainen vai iloinen suomenruotsalainen:

http://www.otava.fi/oppimateriaalit/luokat7-9/mega...

Tapio Vehmaskoski

Onko oppikirjan materiaali/testi jotenkin suomalaisuutta halventavaa? Mitä tulee "metsäsuomalaisuuteen" niin onko se synonyymi metsäläisyydelle siis sille, josta Jörkka sanoi, että tämä on vasta pudonnut puusta ja opetellut käyttämään haarukka ja veistä

Metsäsuomalaisuus on skogsfinnar, svedjefinnar toisenlainen metsäsuomalainen Ruotsissa https://www.youtube.com/watch?v=_M7NdTxct_U

https://www.youtube.com/watch?v=hAlDQ4C84RQ

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4suomalaiset

Jaakko Häkkinen

No ohhoh... Ellei testi olisi niin hauskalla tavalla kärjistävä, se olisi lähestulkoon rasistinen. Onneksi JV paranteli testiä:
juleslehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179404-testaa-suomenruotsalaisuutesi

Käyttäjän sebastiantynkkynen kuva
Sebastian Tynkkynen

Erinomainen kirjoitus Jaakko Häkkinen. Yritetään saada myös muut puolueet mukaan. Tein yön aikana videon, jolla juhlistan tätä päivää: https://www.youtube.com/watch?v=Ha1MF-U4UNI

Jaakko Häkkinen

Aivan mahtava video, Sebastian! Sinulla on draaman tajua. :-D
Ja onnea kaudellesi perusnuorten puheenjohtajana.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Marraskuun 6. päivänä v. 1631 säädettiin ankara rangaistus niille, jotka uskalsivat luonaan pitää tai kätkeä Kustaa II Aadolfin armeijasta karanneita, sinne pakko-otolla otettuja suomalaisia sotilaita.

Ruotsalainen Samuel Gröll kuvaa 1600-luvun puolivälissä ruotsalaisten hallintoa Käkisalmen läänissä: "Veronkantajan väärämielisyys ja vilpillisyys sekä väkivaltaisuus on niin suuri, että vaikka veronkantajana olisi ollut turkkilaisia, tataareja tai pakanoita, eivät hekään olisi voineet kohdella rahvasta niin epäinhimillisesti kuin täällä on menetelty." (HS 11.9.92.)

Kustaa II Aadolfin ohjeen mukaan ruotsalaisten historioitsijoiden "tuli osoittaa, että esi-isämme eivät olleet barbaareja, joiksi ulkomaalaiset meitä tahtovat nimittää". Sama Kustaa muun muassa sääti kuolemanrangaistuksen katolisen opin levittämisestä. (HS 6.5.88.

Toimituksen poiminnat