Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Yhteishyvän propagandaturahdus: "Pakkoruotsi on rikkaus"

S-ketjun Yhteishyvä-lehti esittää lähestyvän ruotsalaisuuden päivän kunniaksi propagandapläjäyksen "Pakkoruotsi on rikkaus." Perustelut ovat yhtä surkeita kuin kaikissa muissakin pakon puolustuksissa, mutta kertaus on opintojen äiti.

 

1. "Suomalaista ruotsin kielen kouluopetusta voidaan pitää pakkoruotsin sijaan kulttuurin rikkautena. Kaksikielisyys yhdistää Suomen muihin Pohjoismaihin ja tarjoaa suomalaisille lisää työmahdollisuuksia."

 Suomen kaksikielisyys on yksi asia, suomalaisten kaksikielisyys ihan toinen asia. Valtio saa toki pitää pohjoismaisen identiteettinsä ja olla kaksikielinen, mutta sillä ei ole oikeutta pakottaa kansalaisiaan kaksikielisiksi.

 Elinkeinoelämän keskusliiton selvityksen mukaan englantia pitää tärkeänä 88 % työnantajista ja ruotsia 50 %. Ruotsilla pärjää Ruotsissa, englannilla pärjää sadoissa maissa - kumpikohan kieli siis tarjoaa enemmän työmahdollisuuksia? Pitäisikö siis englannin olla pakollinen ruotsin tilalla?

 Ruotsin kielen kouluopetus on rikkaus siinä missä kaikkien muidenkin kielten kouluopetus. Millä perusteella vain tämä yksi rikkaus on pakollinen mutta sitä hyödyllisemmät rikkaudet eivät ole pakollisia?

 

2. "'Ruotsin kieli on helpottanut sopeutumistani ruotsinkieliseen työyhteisöön', sanoo Åbo Akademissa ja Yrkeshögskolan Noviassa erikoistutkijana työskentelevä Ramula."

 Niin juuri kielet toimivat: ruotsin kieli helpottaa sopeutumista ruotsinkieliseen työyhteisöön, venäjän kieli helpottaa sopeutumista venäjänkieliseen työyhteisöön ja englannin kieli helpottaa sopeutumista englanninkieliseen työyhteisöön. Miten tämä perustelee sen, että juuri ruotsi kaikista vieraista kielistä on valtakunnallisesti pakollinen?

 

3. "'Kielet eivät ole toistensa vihollisia vaan sukulaisia. Yhden kielen osaaminen auttaa oppimaan toista kieltä. Siksi kaikkia kieliä pitäisi opiskella enemmän kuin nyt', Saarikoski sanoo."

 Eivät kaikki kielet ole sukulaisia - vain sukukielet ovat sukulaisia. Vain lähisukukielen osaaminen auttaa oppimaan toista kieltä. Miksi ruotsi pitäisi opetella ennen englantia tai saksaa eikä päinvastoin? Englanti ja saksa ovat suurempia kieliä, ja niiden osaaminen auttaa oppimaan ruotsia. Miksi juuri ruotsin pitäisi olla pakollinen vieras kieli?

 Varmasti kaikkia maailman kieliä pitäisi opiskella enemmän kuin nyt. Koulun opetussuunnitelmassa on kuitenkin vain rajallinen määrä tunteja. Siksi kielet kilpailevat keskenään. Toinen syy kielten kilpailulle on, että oppilaat jaksavat päntätä vain paria-kolmea vierasta kieltä. Siksi pakkoruotsi vie paikan joltain sellaiselta kieleltä, jota oppilas itse pitäisi tärkeämpänä ja jonka opiskeluun hänellä siksi olisi parempi motivaatio.

 

4. "Jotta ruotsin kielen pänttäämisestä olisi todella hyötyä, täytyisi suomalaisten uskaltautua puhumaan ruotsia rohkeammin. 'Vieraan kielen käyttäminen on aina kädenojennus toista kansallisuutta kohtaan', Saarikoski sanoo."

 Jostain kumman syystä suomenkielisen pitää aina olla se kädenojentaja. Miksei ruotsalaisten sitten tarvitse osata suomea, vaikka meillä on pitkä yhteinen historia, Ruotsissa on suuri suomalaisperäinen väestö ja Suomi on Ruotsin tärkeä kauppakumppani? Tämähän on silkkaa kielirasismia: suomenkielisen pitää osata ruotsia, jos se on vähemmän puhuttu kieli (Suomessa), ja suomenkielisen pitää osata ruotsia, jos se on puhutumpi kieli (Pohjoismaissa). Millä perusteella suomen kieli ei ole yhtä arvokas kuin ruotsin kieli? Miksei ruotsalaisten tarvitse ojentaa meille kättään ja puhua suomea?

 Miksi jokainen suomenkielinen suomalainen pakotetaan ojentamaan käsi juuri ruotsinkielisille, samalla rajoittaen heidän mahdollisuuttaan ojentaa käsi monien muiden kielten puhujille? Miksei ihminen saa itse valita, minkä kielen puhujille kätensä ojentaa?

 

Yhteishyvän propagandaturahdus pitää lukijoiden älykkyyttä pilkkanaan: yhtäkään pätevää perustelua pakkoruotsille ei vieläkään esitetty.

 

P.S. Toimitus vastasi keskustelusivulla:

 "Yhteishyvän Hyvä tietää -palsta nostaa esiin kuukauden ajankohtaisia asioita. Tämän vain HOK-Elannon Yhteishyvässä julkaistun jutun kimmokkeena on marraskuussa vietettävä Ruotsalaisuuden päivä, jota tässä on käsitelty yhden henkilön lyhyen haastattelun muodossa. Lehti käsittelee vuodessa satoja aiheita ja yhden lyhyen artikkelin perusteella on mielestäni vedetty aika pitkälle vieviä johtopäätöksiä siitä, että se olisi lehden tai S-ryhmän kielipoliittinen kannanotto.

 Osuustoiminta on syntynyt ihmisten yhteistyöstä ja avoimena yhteisönä se on avoin erilaisille ihmisille ja mielipiteille. Tämänkin aiheen käsittelyssä päällimmäinen ja kielipoliittinen – jos niin halutaan lukea – viesti oli, että kielet eivät ole toistensa vihollisia.

 Tästä virinneen keskustelun pohjalta voisi päätellä, että näin ei ilmeisesti ole laita, kun on kyse ruotsinkielestä.
Mutta tällä keskustelufoorumilla Yhteishyvä Live tarjoaa mahdollisuuden esittää näitä erilaisia mielipiteitä.

Ralf Nyberg
HOK-Elannon Yhteishyvän päätoimittaja"

 

 1. Kun näkemys ei ole haastateltavan yksityishenkilön mielipide vaan lehden Hyvä tietää -palstalla, silloin se on toimituksen näkemys.

 2. Toimittaja Jenni Uusilehto valitsi jutulle otsikoksi "Pakkoruotsi on rikkaus", mikä on tietoinen poliittinen valinta aivan kuten sisällön rajaaminenkin. Jutussa olisi voitu keskittyä ruotsalaisuuden päivään ilman että olisi lainkaan hehkutettu pakkoruotsin ihanuutta.

 3. Jos jutun otsikko olisi ollut "Kielet eivät ole toistensa vihollisia", se ei olisi ollut poliittista propagandaa eikä suututtanut lukijoita. Toimitus voi syyttää vain itseään: otsikointi ja jutun rajaaminen ovat kielipoliittista propagandaa, ja sen valinnan toimitus teki tietoisesti.

 4. Ralf syyllistyy nyt mustavalkoiseen ylitulkintaan kuvitellessaan kommentoijien vastustavan ruotsin kieltä. Sitähän he eivät ole tehneet - harva vastustaa edes ruotsin kielen opetusta! Ihmiset vastustavat vain ruotsin kielen pakollisuutta.

 5. Tilanteen voi korjata tekemällä seuraavaan lehteen Hyvä tietää -palstalle jutun vapaan kielivalinnan perusteluista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Huomenna aukeaa Kauklahteen Lidlin myymälä, jää hyvästi Espoonlahden S-market.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Vieraan kielen käyttäminen on aina kädenojennus toista kansallisuutta kohtaan"

Pitäisi olla pitkät kädet, koska lähin ruotsinkielentaitoinen asuu 225 km päässä. Yritetään venyttää edelleen.

Onko tuollainen teksti muuten oikeasti jossain lehdessä vai oliko se ostettu mainos? Lehtijuttuna tuo herättäisi hämmästystä jopa Varubodenin asiakaslehdessä, koska kaupan tarkoituksena ei ole asiakkaan identiteteetin uudelleenmäärittely vaan tuotteiden myyminen. Pitänee jatkossa turvautua Lidlin ja paikallisen M-kaupan tarjontaan.

Jaakko Häkkinen

Onhan se uskomatonta, että kaikki muu epätasavertaisuus on aina ja absoluuttisesti pahaa, mutta suomenkielisiä kyllä saa pitää palvelijoina ja pakottaa ojentelemaan käsiään ruotsiksi. Rasistinen herrakansa-ajattelu istuu syvässä - jopa Pohjoismaiden ministerineuvostossa:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152539-pohjo...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jaska,

kielipolitiikka saattaa muuttua 2015 vaalien tuloksesta johtuen. Se on kumminkin pitkälti kiinni perussuomalaisten hallituskipeydestä, nielaiseeko se oppi-isänsä perusvihollisen kielirasismeineen vai ei. Ja tietysti myös siitä, että onko ps:n 12-13 %:n vaalituloksella muilla tarvetta ottaa sitä hallitukseen :

http://www.suupohjansanomat.fi/mielipide/yleis%C3%...

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #25

Itse olen hieman skeptinen... Jopa Soini voisi hyväksyä RKP:n hallitukseen, vaikka perussuomalaiset ei näyttäisi näillä näkymin kyllä pääsevän muodostamaan hallitusta. Keskusta luultavasti sanelee ehdot, ja Soini joko suostuu niihin tai jää oppositioon.

En usko että pakkoruotsi kaatuu vielä - riittävän suuri osa kansasta ei yksinkertaisesti pidä pakkoruotsia tärkeimpänä kysymyksenä. Tai sitten he eivät ymmärrä, ettei mikään muu puolue kuin perussuomalaiset salli pakkoruotsia vastaan äänestämistä, jolloin ääni menee hukkaan.

Yhteiskunnallisen kitkan vuoksi uskon, että pakkoruotsi kaatuu 20 vuoden sisällä, JOS päästään keskustelemaan rakentavasti vaihtoehdoista. Jos ei päästä, niin se pysyy vielä 50 vuotta. Päättäjistä iso osa on häikäilemättömiä ja pieni osa suorastaan psykopaatteja - heille ei tuota mitään tunnontuskia kyykyttää jatkossakin kansan enemmistöä. Sitä kutsutaan edustukselliseksi "demokratiaksi", todellisuudessa se on harvainvaltaa eli oligarkiaa.

Tämän mahdollistaa ihmisten tietämättömyys tai tyhmyys tai lyhyt muisti: samat häiriköt äänestetään eduskuntaan kerta toisensa jälkeen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #27

Jaakko,

eipä tuohon ole kovin vastahankaan asettumista, vaikka kuinka uskoisi järjen voittavan. Ei se kumminkaan päällimmäisenä politiikan teossa ole. Kansa on tyhmää, jos sen oikealla nimellä sanoo.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Taannoin Saksassa työmatkalla koitin briljeerata puhumalla saksaa saksalaisten työtovereideni kanssa. Eipä montaa sanaa kohteliaisuuksissaan kanssani vaihtaneet, kun taas siirsivät keskustelun englanniksi.

"Kädenojennukseni toista kansalaisuutta kohtaan" torjuttiin kohteliaasti.
En ollenkaan ihmettele myöskään pakkoruotsin perusteella opitun puhetaitoni antaman kädenojennukseni torjumista, hyvä etteivät ruotsinkieliset herrasmiehet kohteliaisuuksissani sanomani ursäktan kuultuaan ryhtymään sitä korjaamaan pyytäessäni tietä.

Ei tällaisilla Pakkoruotseilla eikä lyhyen saksan kursseilla saada aikaan kuin välttävää kielitaitoa, jossa aktiivisen puhumisen osuus on tuhannesosien luokkaa, kieliopin ollessa yli 50% opitusta.

On iloista, kun voi lukea esimerkiksi elforsk.se:n sisältöä alkukielellä ruotsiksi, mutta paljon enemmän ymmärrän heidän tarjoamistaan englanninkielisestä versiosta, koska haluavat olla kansainvälisiä. Tietysti, ruotsihan on pikkukieli, kuten suomikin.
Kuka semmoisia maailmalla osaa, ei kukaan.

Osa opiskelijoista suuntautuu opiskelemaan enemmän vieraita kieliä, ja useiden kielien osaajille varmastikin on hyvät työmarkkinat. Loput pärjäävät vahvalla englannilla ja toisen valinnaisen kielen puhetaidolla mainiosti, jos eivät itse halua oppia enempää muitakin kieliä.

Olen ihan oikeassa elämässäni seurannut monen toisaalla lahjakkaan henkistä lyttäämistä, koska eivät olleet kielimiehiä, ja varsinkin pakkoruotsi aiheutti jopa kesätöitä, ts. "ehdot", jotka sitten vasta inhottavia tuntuivat olevankin.

Sekä Eero että Matti kavereistani ovat osin pakkoruotsitrauman tähden riistäneet hengen itseltään. Toki ruotsinopettajan persoonallakin oli osuutensa, hän ehkä ei ymmärtänyt ettei kiusaaminen ja alistaminen välttämättä ole paras konsti opettaa kielitaitoa.

Jaakko Häkkinen

Äärimmäisen karuja tarinoita, Jouni.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Sekä Eero että Matti kavereistani ovat osin pakkoruotsitrauman tähden riistäneet hengen itseltään."

Ihan itsekö teit diagnoosin vai pitäisikö meidän nyt laittaa kielten kirjoihin varoituksia, että opiskelu, tai pikemminkin opiskelematta jättäminen syöksee sinut kuolemaan? Suomi on siinä tapauksessa maailman ainoa valtio, jossa koulunkäynti on hengenvaarallista.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala Vastaus kommenttiin #9

Kyllä kielten opiskelu on itsellenikin ollut melko ahdistavaa, lähes traumaattista.
Olin niissä vaan niin huono, vaikka muut aineet sujui ihan kohtalaisesti.
Vielä insinööri opinnotkin keskeytin lähinnä siksi, kun koin kielten opiskelun liian ahdistava.

Sinällään huvittavaa, että olen asunut Ruotsissa vuoden ja ollut siitä osan ajasta töissä siellä.
Ja mulla on joskus ollut ruotsalainen tyttöystäväkin. Mutta kaikesta tästä olen selvinnyt puhumatta lausettakaan Ruotsia.
Sitä en kiistä, että Ruotsin osaamisesta ei oli ollut mulle paljon hyötyä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #9

Muistutettakoon lukijoita jo ennakkoon, että vastakarvaisesta asenteestaan huolimatta Petra ei tässäkään kannata pakkoruotsia. ;-)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #13

Luulin että näimme jo hyperbolan huipun kun Atro Åman perusnuorista (hän joka tuli ehkä tunnetuksi kertomuksestaan tappamastaan turkisketusta perusnuorten opintomatkalla turkistarhalle) kirjoitti Uudessa Suomessa, että ruotsi on nuorten syrjäytymisen syy ja ilman pakkoruotsia hän olisi päässyt pidemmälle kouluun kuin vain peruskoulun verran.

Se on kuitenkin vielä kesyä verrattuna siihen että ihmiset tappavat itsensä ruotsin opiskelun vuoksi.

Tuossahan olisi ideaa esimerkiksi VKV:n bussikampanjaan! Suosittelen lämpimästi. Tästä ei saa vaieta!

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #18

Ymmärrän sarkasmisi, Petra. Mutta jos aihe olisi mikä tahansa muu, niin täällä moni (sinäkin?) olisi pahoittamassa mieltään ja sanomassa "Hyi hyi,
ei ihmisten kurjuudesta ja mielenterveysongelmista saa tehdä pilaa."

Ilmeisesti sinusta pakkoruotsi on niin vähäpätöinen aihe, ettei kellään ole oikeutta suistua henkisestä tasapainostaan sen vuoksi. Sinäkö määrität, mikä aihe vasta on Oikeasti Niin Tärkeä, että se oikeuttaa itsetuhoiset ajatukset?

Eikö empatiaa riitäkään enää pakkoruotsin uhreille?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

Te teette täällä ihmisten kurjuudesta ja mielenterveysongelmista pilaa keksimällä että kaikesta voi syyttää koulun ruotsintunteja, vaikka ihan oikeasti menehtyneiden toisten ihmisten nimissä. Kyllä nyt tällaisesta yhteiskuntaterrorista pitäisi irrota vähintään turvapaikka valtiossa, jossa ei tarvitse pakolla mitään opiskella.

Mitään empatiaa ei heru minkäänsortin pakkoruotsin uhreille, ei sen enempää kuin minkään muunkaan oppiaineen uhreille. Systeemejä voi päivittää ja parantaa, opettajia vaihtaa/ kehittää, mutta mikään oppiaine ei ole terveysuhka.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #21

Pakolla pitää opiskella yleisesti tarpeellisia ja sivistäviä aineita, kuten vieraita kieliä, koska on oppivelvollisuus. Juuri ruotsin pakollisuudelle ei kuitenkaan ole perusteita.

Systeemejä voisi päivittää, jos edustuksellinen demokratia toimisi - meillä ei toimi, minkä todistaa se, että kansan enemmistö on vastustanut pakkoruotsia jo vuosikymmeniä, ja yhä vain valitut päättäjämme jatkavat sitä! Miten kansa voisi muuttaa mitään, jos systeemi aina pettää?

Mikään oppiaine ei ole terveysuhka, mutta joku voi silti kärsiä. Empatiasi ei varmaan riitä myöskään matemaattisesti lahjattomille? Vai ovatko pakkoruotsista kärsijät ainoa ryhmä, joiden katsot kärsivän ihan ansaitusti?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #28

Hyvä että satuit mainitsemaan matematiikan, nimittäin vaikka olen kuuden laudaturin ylioppilas, olen matemaattinen imbesilli ja oli hirveän tuskan takana päästä matikasta läpi ja vihaan edelleenkin laskemista. Vaan eipä tulisi mieleenkään syyttää tästä ketään muita. Koko ajatus on yhtä naurettava kuin että haukkuisin yhteiskuntaa siitä etten ole missin mitoissa.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #32

Hienoa Petra, että olet menestynyt opinnoissasi, ja olet saavuttanut hienoja arvosanoja.
Ikävää että matematiikan opiskelu on jättänyt sinuun vihaa, jota ilmeisesti purat täällä puheenvuorossa ruotsin pakollisuutta vastustaviin.

Toivon kuitenkin, ettei matematiikanopettajasi istuttanut sinua aasinhattu päässä luokan eteen, ja kuulustellut sinua siinä läksyistä.
Näin kuitenkin meidän ruotsinopettajamme teki, ilman hattua tosin, ja vieläkin voin mielessäni nähdä Eeron lyyhistyneenä tuon ruotsinopettajan kiusaamisen alla.

Kuten sanoit, koulun tai opettajan vaihtaminen olisi ollut mitä tarpeellisinta Eerolle, mutta siihenaikaan ei tuollainen ollut niissä olosuhteissa mahdollista. Jos ruotsinopiskelu olisi ollut vapaaehtoista, ei Eero olisi jäänyt luokalleen. Luokalleen jääminen masensi tietysti kaveria lisää.

Enemmillä ällilläsi tietysti voit tehdä paremman diagnoosin, koska sitä kerran arvostelet. Minä en ole psykiatri, mutta tuo ruotsinopettaja kyllä vaurioitti Eeron psyykettä vakavasti.

Uskon ja toivon että jopa opettajakunta on kehittynyt tuosta ajasta, vaikkakin lainsäädäntö pakkoruotsin osalta laahaa edelleen kivikaudessa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #32

En osaa sanoa mitoistasi mitään nykykuvasi perusteella. ;-)
On kuitenkin eri asia syyttää yhteiskuntaa kuin valittaa epäkohdista ja inhimillisestä kärsimyksestä. On lisäksi eri asia valittaa muutettavista piirteistä (vartalo) kuin muuttumattomista piirteistä (aivot).

Pakkoruotsi on muutettava asia, kun taas matematiikka ei ole - se on olennainen ja perusteltu osa koulunkäyntiä. Siksi pakkoruotsi voi turhauttaa enemmän.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #9

Tulihan sekin sieltä, että "pakkoruotsi tappaa". Juuri kun piti ironiana heittää yhteen toiseen keskusteluun, niin täällähän se tulikin livenä.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #9

Suomi on ainakin mmailman ainoa valtio jossa valtiovalta ja yksi pieni puolue suurine apupuolueineen ovat maan suurimpia koulukiusaajia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pirkka-lehden pitäisi alkaa ilmestyä pelkästään ruotsiksi niin rikkaus jakaantuisi tasaisesti läpi Suomen.

Jaakko Häkkinen

Hehheh... Tuolla Yhteishyvän sivulla moni kommentoija jo aikoo boikotoida S-ketjua. Ei tiedä vaikka lehti joutuu aikanaan julkaisemaan pakkokriittisenkin näkemyksen, jos kansanliike oikeasti vaikuttaa myyntiin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pahus. Tässäkin olen liian ajoissa. Olen boikotoinut S-ketjua jo monta vuotta.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Kaupankäyntiähän tämä vaan on. S-liikkeen Yhteishyvä pakkoruotsittaa ja tulee onnelliseksi, asiakkaat kutittavat S-liikkeen lompakkoa ja siirtyvät vaikkapa halpojen hintojen Lidliin tullen myös onnellisiksi.

Molemmat voittavat.

Lehmäkaupallahan Johannes Virolainen (kepu) ja Jan-Magnus Jansson (RKP) pakkoruotsin perusopetuslakiinkin 1968 uittivat ja suhmuroivat, vaikka alkuperäisessä Rafael Paasion (sd) hallituksen 1966-1968 opetusministeri Reino Oittisen (sd) laatimassa eduskunnan sivistysvaliokunnankin läpäisseessä lakiehdotuksessa Oittinen oli kaikkien kuulemiensa asiantuntijain mielipiteen mukaan jo suunnitellut perusopetuslakiin vain yhden vieraan kielen: englannin.

Mauno Koiviston hallituksessa oli vielä 1968 yksi kova kanto kaskessa, vahva vasemmisto, jonka ei olisi tarvinnut tehdä kompromisseja. Karjalainen kauppamies Virolainen teki vasemmiston kanssa taas kaupat keksien myytävää ja ostettavaa. Virolainen lupasi vasemmistolle tuen silloin esillä ollutta tulopoliittista sopimusta (taisi olla ns. Liinamaa-sopimus, jossa mm. sovittiin ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta) solmittaessa ja katso, vasemmisto suostui, uhraten Reino Oittisen (sd) ja Oittisen hyvän lainvalmistelutyön.

Toverit (vrt. hallituksen vasemmisto) puukottivat toveria (vrt. Oittinen) selkään, asia, jota työväenliikkeessä on ainakin joskus pidetty häpeällisenä. Mahtoi Oittisesta tuntua kipeältä.

Taitava kaupankäynti tuotti silloinkin tulosta, poliitikot ja Suomen kansa ja sen lapset ja nuoriso tulivat onnellisiksi, vai tulivatko?

Pakkoruotsituksen onnea on riittänyt aina näihin päiviin peruskoulun alkuvuosista 1972-1977 lähtien yli 40 vuotta jopa niin, että pakkoruotsi on vyörytetty laein ja asetuksin hallitusten rkpläisten ministerien esityksin ja vaatimuksin koko koululaitoksen: peruskoulut, lukiot, ammattikoulut, ammattikorkeakoulut ja yliopistot läpäiseviksi. Ja muut hallitusten isot puolueet ovat aina ummistaneet silmänsä ja hurranneet.

"Pikku pulmilta" ummistetaan hyväntahtoisesti hymähdellen jatkuvasti silmät. Ammattikoululaiset tuskailevat, kun pakkoruotsi syö heiltä ammattiaineissa-ja työssä tarvittavien hyödyllisten aineiden tunteja. Päästötodistusta ei kuitenkaan ilman pakkoruotsia saa. Kirvesmies ja muurari eivät siis osaa käyttää kirvestä tai muurata ilman pakkoruotsia. Näin se menee.

Yliopistojen proffat ja opiskelijat pyörittelevät päitään, koska kyllähän he kansakunnan sivistyneenä eliittinä ja etujoukkona aivan hyvin tietävät, että kansainvälinen yliopistojen välinen arvokkaitten tietojen vaihto ja siirto ei tapahdu Närpiön ruotsiksi, vaan pääosin englanniksi.

On suoranainen harmi, että poliitikkojen mielipiteisiin ja toimintaan ei voi vaikuttaa kuin neljän vuoden välein.

Heidän toimintaansa pitäisi olla samat nopeat ja tehokkaat keinot kuin S-liikkeen ja Yhteishyvä- lehden pakkoruotsitustörttöilyyn. Pitäisi jotenkin päästä kuritukseksi törttöilystä kutittelemaan asiakkaan oikeudella vaikka poliitikkojen rahapussia samaan tyyliin kuin S-liikettä Lidliin siirtymällä rankaistessa.

Koska poliitikkojen toimiin voi vaikuttaa niin harvoin ja heikosti, on pakkoruotsi meillä edelleen kuin entinen virtahepo olohuoneessa. Jos sitä potkaisee kylkeen, se kyllä örähtää, mutta minnekään se ei lähde.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #36

Kiitos perusteellisesta katsauksesta, Olavi.
Toivotaan lisää tällaisia pakkoruotsimyönteisiä turahduksia monelta taholta, niin ehkä kansa vihdoinkin ärtyy äänestämään kielivapautta arvostavan eduskunnan. :-)

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #37

Kiitos kiittämästä ja J. Häkkiselle hyvästä ja selkeästä pohjatyöstä. Pakkoruotsi, puoluepoliittinen diktaatti, on historialtaan ja vaiheiltaan monen messun arvoinen ja minun yritykseni oli tällä kertaa tämä.

Ihmisten ajatukset pyörivät tästä riesasta puhuttaessa yleensä vain suppeasti peruskoulun ongelmissa ja siinä näperrellessä koululaitoksen ääripäät, yliopistot ja ammattikoulut pulmineen unohtuvat, vaikka nekin pitäisi muistaa.

Suren tässä yhteydessä erityisesti pakkoruotsin ammattikoululaisille aiheuttamaa riesaa, ja jatko-opiskelun estymistä, koska on todistettavasti sattunut, että ammattikoulun päästötodistus on jäänyt ruotsin lehtorin määräyksestä ammattikoululaisilta saamatta, vaikka heidät olisi muuten kiitoksin hyväksytty.

Tätä kirjoittaessa virtahepo on edelleen olohuoneessa ja voi hyvin.

Tapio Vehmaskoski

Huumoripuolelle menee. Ei oo tullut luettua koko S-lehteä. Tästäkään ei tietäisi mitään ilman Jaakon informaatiota. Sääli lehteä, jota ei voi käyttää edes WC-paperina.

Mualima se vain menee eteen päin lehistä riippumatta.

Mitenkähän suomen kielen käy? On tämä niin pieni kansa. Englantia on osattava, vaikka ei olisi koskaan koulussa kärvistellyt.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Mikähän siinä on, että media on yhteen ääneen pakkoruotsin puolella? Onko jollain tietoa? Kai toimittajissakin pitäisi olla ihmisiä, jotka osaavat ajatella itse?

Jaakko Häkkinen

Poliittisen konsensuksen ja sitä kiltisti seuraavien medioiden aivopesu on onnistunut nurinkurisesti liittämään kielivapauden samaan joukkoon rasismin ja sovinismin kanssa. Tästä seuraa, että tasavertaisuuden kannattajat on saatu kannattamaan kielipakotusta tajuamatta lainkaan, kuinka absurdia se on.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177285-avoin...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Silti, en ymmärrä miten tämä on oikeasti mahdollista. Hyvin outoa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #15

Suomesta ei taida löytyä montaa radio- tai tv-kanavaa tai sanomalehteä, joka ei ole suoraan ruotsalaisten tai suomenruotsalaisten omistuksessa?
Valtiollisten kanavien toimittajilla taas pääsyvaatimuksena on täydellinen Ruotsin kielen taito, mikä tietysti aiheuttaa, että suomenruotsalainen näkökulma on yliedustettu.
Vaikka siis joku toimittaja ajattelisi kuten kansalaisten enemmistö, hänellä ei ole taloudellisten sidonnaisuuksiensa vuoksi varaa sitä sanoa. Muutaman virkistävän poikkeuksen ovat tehneet eläkkeelle siirtyneet tai työuralleen näyttävän päätöksen halunneet toimittajat.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #24

Niin, ehkä, mutta esim. Sanoma Oyj:ssä ei taida olla suomenruotsalaista enemmistöä...

Jotenkin tuokaan selitys ei oikein tyydytä...

Jonas Hellgren

Poistettu ei poliittisesti korrektina.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ja vielä "hyvä tietää"-otsakkeen alla. Ihan käsittämätöntä propagandaa.

Meni muuten HOK-Elanto ainakin marraskuun ajaksi boikottiin. Vallilan ja Vaasankadun S-market varmasti arvostavat yhtä paljon kuin Sörnäisten Lidl ja K-market. ‪

Tekona tuon julkaisu on samaa luokkaa kuin julkaista homoja rienaava, helvettiin ja pois S-ryhmästä vaativa "hyvä tietää"-juttu. Sekä sukupuolineutraalia avioliittolaki että pakkoruotsin poistava kansalaisaloite on eduskunnan käsittelyssä ja niillä molemmilla on ainakin kansan enemmistön tuki, todennäköisesti myös asiakasomistajien.

Jaakko Häkkinen

Joo, tuosta voisi ihan havainnollistuksen vuoksi tehdä irviversiot:
- "Homofobia on rikkaus"
- "Muukalaisviha on rikkaus"
- "Työntekijän riistäminen on rikkaus"
...ja niin edelleen. Ehkä pointti menisi perille ja edes osa vapautuisi aivopesusta?

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1414556026086?jako=e0dd...

Hyvä juttu Hesarissa liittyen nyt edelliseen ja tämänkertaiseenkin blogiisi.

Jaakko Häkkinen

Harvinaista herkkua että Hesarissa joku kritisoi kielipakotusta!

Jaakko Häkkinen

Lisätty ja kommentoitu kirjoituksen lopussa toimituksen vastausta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tuliko yhtään sellainen olo, että elämä menee ylireagoidessa? En oikein tajua, miten voi joillakin ihmisillä mennä elintoiminnot vuorokausiksi sekaisin että joku Yhteishyvä kirjoittaa ruotsin kielestä muutaman rivin jutun myönteisessä hengessä.

Jaakko Häkkinen

Petra, kyse oli jutusta otsikolla "Pakkoruotsi on rikkaus." Oikeasti hei, herätys... Sinusta olisi varmaan ylireagointia puuttua myös juttuihin, jotka otsikoitaisiin "Orjuus on rikkaus", "Työläisten kyykytys on rikkaus", "Naisten alistaminen on rikkaus" jne.

Ruotsin kielestä ja ruotsalaisuuden päivästä saa ilman muuta kirjoittaa myönteisesti, eiväthän kommentoijat niitä ole vastustaneet! Sinä olet nyt kyhännyt ihan itse sen olkinuken, jota vastaan hyökkäät.

Jotain rajaa provokaatioillakin - lukisit edes, mistä blogitekstissä on kyse. :-)

Käyttäjän ArkoSalminen1 kuva
Arko Salminen

"En oikein tajua, miten voi joillakin ihmisillä mennä elintoiminnot vuorokausiksi sekaisin että joku Yhteishyvä kirjoittaa ruotsin kielestä muutaman rivin jutun myönteisessä hengessä."

Tämä valehtelu on juuri yksi niistä asioista, miksi suomenruotsalaiset herättävät vihaa. Heidän vakiovalheensa on väittää pakkoruotsia ja ruotsin kieltä samaksi asiaksi. Yhteishyvä ei kirjoittanut ruotsin kielestä muutamaa riviä myönteisessä hengessä, vaan kirjoitti pakkoruotsista muutaman rivin myönteisessä hengessä. On kaksi täysin eri asiaa suhtautua myönteisesti ruotsin kieleen ja suhtautua myönteisesti ruotsin kielen pakottamiseen. Kyllä suomenkieliset osaavat erottaa toisistaan suomen kielen puolustamisen sekä pakkosuomen puolustamisen. Suomenkieliset haluavat vaalia suomen kieltä, mutta eivät ole pakottamassa sitä ruotsinkielisille. RKP on se, joka on tuonut kouluihin "toisen kotimaisen" eli haluaa pakottaa sekä suomea että ruotsia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #41

Arko Salminen, esiinnyt täällä vasten alustan sääntöjä paperinuken näköisessä hahmossa ja olet kirjoitellut ihmetteleväsi miksei suomenruotsalaisia ei ole vielä kansanmurhattu.

Voit puolestani vihata ihan mitä lystää ja mistä erikoislaatuisista syistä tahansa, mutta minä en osallistu keskusteluun kanssasi.

Käyttäjän ArkoSalminen1 kuva
Arko Salminen Vastaus kommenttiin #42

Et sinä keskustele, vaan levität propagandaa. Kommenttisi ovat samaa tasoa kuin Suomi24:n kommentit. Kommenttisi ovat ad hominem -argumentteja. Yrität leimata minut vihaajaksi, jotta voit antaa tekosyyn sille, että et keskustele kanssani. Yrität tällä tavoin väistää vastaamisen kommentteihini. Todellisuudessa et vastaa sen takia, ettet pysty vastaamaan niihin. Suomenruotsalaisten yksi vakiostrategia on puhua ruotsin kielestä, kun puhutaan ruotsin pakollisuudesta, ikään kuin mitään pakkoa ei olisikaan, ja näin sinäkin teit.

Toisaalta minulla ei ole mitään tarvetta keskustella kenenkään suomenruotsalaisen kanssa kieltenopetuksesta, koska kuulun enemmistöön eikä enemmistön tarvitse keskustella vähemmistön kanssa siitä, mitä enemmistö saa tehdä. Suomenkielisten ei tarvitse keskustella suomenruotsalaisen kanssa pakkoruotsista myöskään sen takia, että suomenruotsalaiset ovat esteellisiä asiassa. Suomenruotsalaiset eivät voi ottaa kantaa siihen, pitääkö suomenkielisten opiskella ruotsia vai ei, koska suomenruotsalaiset ovat jäävejä asiassa, kun oma äidinkieli on ruotsi.

Internetin koko idea on anonyymiteetti, eli vaikka keskustelupalstojen tuleekin olla moderoituja, niin kaikki internetin keskutelupalstat tulisi olla sellaisia, että niissä voi esiintyä pelkällä nimimerkillä. Sinä, ja oikeastan koko Uusi Suomi, on hyvä esimerkki siitä, että keskustelun taso ei nouse sillä, että tekstin yhteydessä on oma nimi ja naama. Otat tämänkin asian aiheeksi vain sen takia, että yrität etsiä vikaa minusta, kun et löydä sellaista vikaa kommenteistani, että pystyisit esittämään niihin vasta-argumentteja.

Olet aikaisemmin tuonut esille täällä, että kannatat pakkoruotsia, mutta et ole pystynyt antamaan kannallesi mitään perusteluja, kuten ei ole kukaan muukaan pakkoruotsin kannattaja pystynyt. Et sinä mitään keskustelua tänne ole tullut käymään, vaan olet trolli, jonka tehtävä on tunkea rationaalisten perustelujen sekaan omia henkilökohtaisia mielipiteitä ja häiritä näin keskustelua, kuten pakkoruotsin kannattajat aina tekevät.

Elätkö muuten jossain illuusiossa, jossa kuvittelet, ettei suomenruotsalaisia vihata ollenkaan? Kyllä Suomesta löytyy paljon sellaisia, jotka vihaavat suomenruotsalaisia ja syy on pakkoruotsi, jonka takana on RKP, jonka takana ovat suomenruotsalaiset. Tässäkin siis käytät ad hominem -argumenttia eli annat ymmärtää, että viha olisi suomenkielisissä oleva vika, vaikka vika on RKP:ssä eli sinun pitäisi todelllisuudessa arvostella RKP:tä eikä minua siitä, että Suomessa on vihaa suomenruotsalaisia kohtaan. Jos haluat poistaa vihan suomenruotsalaisia kohtaan, niin irtisanoudu julkisesti RKP:n kielipolitiikan kannattamisesta. Todellisuus kun on se (Ylen kyselytutkimus), että 40 % suomenruotsalaisista vaatii pakkoruotsia siitä huolimatta, että he tietävät pakkoruotsin herättävän aggressioita suomenkielisissä. Mitä tähän voi muuta sanoa, kuin että sitä niittää, mitä kylvää? Kun kylvää aggressiota, sitä myös saa.

Miten sinä muuten todistat, että nimesi on oikea nimesi ja että valokuvasi on oikea valokuvasi? Et mitenkään. Et myöskään esiinny täällä yhtään sen enempää omilla kasvoillasi kuin minä. Valokuvastasi ei pysty tunnistamaan sinua yhtään sen enempää, kuin minun kuvastani minua. Päämääräsi on siis senruuri, mikä on se toinen suomenruotsalaisten vakiostrategia pakkoruotsikeskustelussa. Vaikka minulla olisi passikuvani täällä, niin et vastaisi kommentteihini, koska et niihin kykene vastaamaan eli puolustamaan omia kantojasi mitenkään. Ei kenenkään todellinen ongelma ole se, ettei tiedä minkä näköinen olen vaan se, ettei pysty kumoamaan väittämiäni ja näin on etenkin sinun kohdallasi.

Jos RKP saisi päättää, niin internetissä ei saisi kritisoida pakkoruotsia ja suomenruotsalaisia ollenkaan, vaikka RKP ja sen takana olevat suomenruotsalaiset pyrkivät koko ajan vain lisäämään ruotsin pakottamista suomenkielisille, vaikka ruotsin tarve ja ruotsinkielisten määrä Suomessa vähenee koko ajan. Olet trolli, joka levittää propagandaa ja pyrkii sensuuriin. Ruotsin kieli ja pakkoruotsi ovat kaksi eri asiaa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #43

Jostain syystä Arkon kommentti oli jäänyt odottamaan hyväksyntää, vaikkei minulla ole mitään suodattimia päällä - ehkä jokin Uuden Suomen "sensuurisana" löytyy viestistä? Tarkastellaan tilannetta...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #44

Minä en siitä ole ilmoitusta tehnyt vaan mitä ilmeisemmin joku muu, mutta ajattelen, että jos Jaskalta löytyy sosiaalista ihmissilmää ja herkkävaistoisuutta yhtä lailla kun intoa uppoutua tilastoihin, tuo nyt jos kerrankin on sellainen tilanne ja paikka, jossa kannattaisi niitä taitoja käyttää.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #46

Siis oliko Arkon pitkä viesti täällä jo aiemmin näkyvillä ja sitten katosi? Vai näitkö sen nyt vasta ensi kertaa?

Mistähän ihmeen tilanteesta sinä puhut? Minä arvioin Arkon viestejä sen mukaan mitä niissä sanotaan - en minä lähde bannamaan henkilöä omasta blogistani sen perusteella, mitä hän on jossain muualla jollekulle kirjoittanut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #48

Arkon viesti oli tuossa eilen, ja ajattelinkin että joku tai toimitus varmaan haluaa tietää, haluatko oikeasti pitää sitä omalla seinälläsi. Tänä aamuna se oli poistunut näköjään hyväksytykseen. Sinä et ilmeisesti itse näe siinä mitään outoa, joten en odotakaan että itse tekisit asialle mitään.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #49

Itse viestissäni 40 sanoin samansuuntaisesti: sinä tulet tänne väärinymmärtämään ja pieksemään olkinukkeja. Yleensäkin kun tulet pakkoruotsikeskusteluihin, esität asiasi ilmeisen tiedostaen niin, että aiempia kommenttejasi tuntemattomat henkilöt kuvittelevat sinun kannattavan pakkoruotsia, mistä sitten pääset kuittaamaan. :-)

Arkon viestissä ei ollut mitään pahaa - hän näkee sinut tuollaisena, aivan kuten sinä olet kuvitellut näkeväsi ties kuinka monen kielivapauttajan "todelliset taka-ajatukset". Miksi yhden tulkinta olisi paha mutta sinun tulkintasi hyvä ja oikea?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #50

Suomalaisuuden liitto lienee eri mieltä, koska juuri ne asiat joista olen huomauttanut ja kritisoinut ja jotka enitten tuntuvat harmittavan, ovat niitä samoja asioita joita Suomalaisuuden liitto nyt on yrittänyt kovasti korjata. Lähtien linjasta, puolue-edustuspohjasta aina sosiaalisessa mediassa käytävään tiedotukseen ja keskustelunaiheisiin, joita he haluavat pitää yllä. On minulle edelleen yhdentekevää, jos se kritiikki on jonkun vähän hitaamman pohdiskelijan mielestä pakkoruotsin vaatimista. Ei kuulu minulle sellaiset ongelmat.

En ota enempää kantaa Arko Salmisen viestiin, koska olet sille sokea tai olet umpioisessa keskustelupiireissäsi tottunut sellaisiin ulostuloihin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #51

Toisin sanoen et osaa yksilöidä siitä yhtään kohtaa, jossa Arko käyttäisi jotenkin rumempaa kieltä kuin sinä itse? Asia selvä, tämä ei siis vaadi jatkotoimenpiteitä. Kiitos valituksestanne, vaikka se perusteettomaksi osoittautuikin, ja tervetuloa uudelleen! ;-)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #52

Jaska, edelleen, minä en ole valittanut tai tehnyt ilmoituksia, mutta on varsin hyvä että toimitus on nykinyt sinua vähän hihasta. Ei ole kyse rumasta kielestä vaan hänen todellisuudestaan, jossa on suomenkieliset joihin hän samaistuu ja jotka ovat kaikki ihan samaa mieltä, sekä sitten valehtelevat ja vihattavat ruotsinkieliset (kaikki hekin samalla lailla ajattelevat), joihin hän niputtaa minutkin vaikka äidinkieleni on suomi. Suomenruotsalaiset ajattelevat näin ja suomenkieliset näin ja se "herättää vihaa". Näissä keskusteluissa popsahtelee aina välillä näitä joilla on umpirasistinen maailmankuva (ja joissa esim. suomenruotsalaisten kansanmurhan puuttumattomuus on ihmetyksen aihe), eikä heidän kanssaan voi mistään keskustella heidän outojen harhakuviensa ja ennakkoluulojensa vuoksi. Tällaisten, varsinkaan naamiokuvalla esiintyvien tyyppien kanssa en keskustele lainkaan ja sen olen jo monet kerrat aiemmin ilmoittanut. Sinä et, valitettavasti, ole tämän palstan terävänköisimpiä sellaisen suhteen, ainakaan yhtä terävänäköinen kuin poimimaan Yhteishyvästä jotain dramaattista politiikkaa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #53

Minä en tiedä, mitä Arko on sanonut muiden blogeissa, mutta täällä hän ei ole puhunut mitään kansanmurhasta, eikä myöskään yleistänyt kokonaisia kieliryhmiä.

Rasismia esiintyy kyllä kielipoliittisen rintaman kummassakin ääripäässä, se on valitettavaa. Arkon kommenteista minun blogissani en kuitenkaan ole sellaista löytänyt, etkä sinä osoittanut.

Ilmeisesti sinä et ole sen terävänäköisempi, kun et kerran onnistu näistä Arkon täkäläisistä kommenteista löytämään mitään oikeaa vikaa... Sinä siis leimaat hänet jostain muusta syystä. Jos taas sekoitat terävänäköisyyden ylitulkitsemisesta johtuvaan puolestaloukkaantumiseen, niin sellaista "terävänäköisyyttä" minulla ei todellakaan ole ollenkaan. :-)

Mielelläni näkisin linkin, jos Arko on jossain muualla puhunut rasismia tai joukkotuhontaa. Vaikka en silläkään perusteella bannaa ketään omasta blogistani niin kauan kuin henkilö ei täällä mene asiattomuuksiin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #42

Uusi Suomi hyväksyy jostain syystä joillakuilla kuvia, jotka eivät ole esittäviä eivätkä tunnistettavia. Ehkä niistä pitää valittaa ylläpidolle, ennen kuin ne pyydetään vaihtamaan - Sini Lappalaisen valitus aikoinaan sai minun kuvani vaihtumaan. :-)

Eipä tosiaan Petrankaan nykyinen kuva ole tunnistettava, edellinen oli. Valittakaa toistenne kuvista ylläpidolle! ;-)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #45

Minulla on täällä ollut lukemattomia kasvokuvia vuosien varrella, ei varmaan ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Saatte luvan tyytyä sivuprofiiliin vaihteeksi tämän syksyn kun erinomaisen taitava kuvaaja on käynyt kuvaamassa minua luonnollisessa ympäristössäni. :)

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Jos maan kaikki suomenkieliset nyt boikotoisivatkin S-ryhmää, ja kävisivät mieluummin sitten Lidlissä säästämässä neljä euroa viikossa, joka menisi ns. hyvään kansalliseen tarkoitukseen, niin kahdessa vuodessa olisi kasassa liuta Rikkaita Säätiöitä, jolla voi sitten ostaa näitä nobelisteja, poliitikkoja ja palkita suomenmielisiä mielipidemuokkaajia.

Jaakko Häkkinen

Minä taas luulen, että se neljä euroa menisi ylimääräiseen siideriin tai makeisiin. Liian pientä summaa kun ei ole mielekästä säästää. ;-)

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Olisiko parasta olla sitten nälvimättä suomenruotsalaisia rahastoja, joiden hyväksi ruotsinkieliset eivät pelkästään lahjoittaneet siideri- ja karkkirahansa, vaan monesti kokonaisia arvokiinteistöjään sellaisen asian hyväksi, johon uskoivat? Neljällä eurolla viikossa Suomen suomenkielinen kansa saa parissa vuodessa samat pari miljardia euroa pääomaa kasaan, joten kysyn miksette ryhdy siihen? Jos, meinaan, Suomen kielen ja kulttuurin säilyttäminen on tärkeätä mm. ruotsalaisuuden ja muun maailman hirveän vyörytyksen edessä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #57

Vanha raha kasvaa jo pelkillä koroilla, nykyinen varallisuus on moninkertainen verrattuna alkuperäiseen panostukseen.
Minä en ole tietääkseni nälvinyt ketään rahastoasioissa.

Toimituksen poiminnat