Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Ruotsi vapaaehtoiseksi -aloite eduskunnan käsittelyssä

Kansalaisaloite ruotsin kielen opiskelun tekemisestä vapaaehtoiseksi on nyt eduskunnan käsittelyssä. Yhtään uusia argumentteja ei ole löytynyt ruotsin kielen valtakunnallisen pakollisuuden tueksi, joten ei ole tarpeen vääntää uutta kirjoitusta aiheesta. 

Sen sijaan nostan esiin viimevuotisen katsaukseni "Mitä kansanedustajan tulee tietää pakkoruotsista": 

http://www.elisanet.fi/alkupera/Pakkoruotsi.pdf

 

Siinä kumotaan kaikki yleisimmät "perustelut", joiden joku on katsonut tukevan pakkoruotsia. Kehotan levittämään tietoa etenkin sellaisille kansanedustajille, jotka vielä kuvittelevat, että valtakunnalliselle pakkoruotsille on perusteita.

Lisää aiheesta löytyy kielipoliittisista blogikirjoituksistani:

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153501-kirjoitukset-kielipolitiikka

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

No, kyllä nuo järkiargumentit näyttävät paatoksen alle jäävän!

http://areena.yle.fi/tv/2273556

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Aivan pelkkää paatosta! Aivan naurettavaa kun koulutuspolitiikan kehittämisessä jopa eduskunnan tasolla on niin naiiveja perusteluja kun sukulaiskäynnit Ruotsissa!

Peruskouluun siirryttäessä 40 vuotta sitten tehtiin radikaali muutos rinnakkaiskoulujärjestelmästä yhtenäiskoulujärjestelmään ja se tuotti vuosien totuttelun!

Kyllä nyt 2000-luvulla pitää olla uskallusta tehdä yhtä radikaali muutos opetussuunnitelmiin, joihin mm. pakkoruotsi ei enää kuulu!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitään uutta ei esitetty ja pakkoruotsin puoltajat olivat saaneet hyvin äänensä kuuluviin ja siitä jäikin tunne, että enemmistö kansanedustajista on nykyisen kielipolitiikan kannalla? Huonolta näyttää koko tilanne ja monikielisyyden tavoite jää tällä eduskunnalla toteuttamatta.

Liikuttavia puheenvuoroja, joissa taas mm. kerrattiin kuinka vaasalainen tyttö rakastuu ruotsinkieliseen ym. yhtä lapsellista puppua.. Historia ja sivistys ovat tietysti aina mukana ja myös uralla eteneminen ilman ruotsia on mahdoton?? Niinkö? Heh, mitenkäs ja miten Nokian johto tai monet ministerit ovat ruotsillaan edenneet? Ei ole tarvittu:)

Näitä onnettomia selityksiä aina vain riittää, mutta miksi jätetään kokonaan syrjään eurooppalainen sivistys ja kulttuuri ja EU:n suosittelemat vieraat kielet? Mitä nämä edustajat oikein ajattelevat suomalaisten lasten tulevaisuuden kielitaidon tarpeista? Eivät nähtävästi mitään.

Joku edustaja otti esille myös Sveitsin kielipolitiikan ja suvaitsevaisuuden, mutta sekin puhe kumpusi täysin tietämättömyydestä, mikään toinen maa ei noudata näin tiukkaa pienen pakkokielen opiskelua kuin Suomi.

Nyt rakennetaan kuitenkin tulevaisuuden Suomea, eikä meillä olisi varaa katsella vain taaksepäin menneeseen maailmaan, jota meillä edustavat nämä vanhat poliitikot Sasit, Lipposet ja muut paikoillaan polkevat edustajat.

Muutaman perussuomalaisen asialliset puheenvuorot jäivät hyvin mieleen, mutta heidänkin puheenvuoroissaan oli jotenkin "anteeksipyytävä" ote - vai kuvittelinko vain? Suomalaisten alistuva asenne ja nöyryys ovat niin kovin syvällä meissä, ettei edes näinkään pieni asia kuin kielivapaus ja vapaaehtoisuus saa lyömään nyrkkiä oikeutetusti pöytään.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Väkisinkin tuli fiilis, että meihin kansalaisaloitteen allekirjoittajiin suhtaudutaan suorastaan halveksivasti, koska mitään asiallisia perusteluja ei esim. substanssiministeri ? (kyllä mun silmissä täysin ilman subtanssia!)pystynyt lausumaan.

"Historia velvoittaa ja olemme Ruotsille ikuisesti
velallisia menneisyyden vankeja"!

Ja tuollainen porukka muka rakentaa tälle maalle tulevaisuutta!

Tämä oli järkytys kaikenkaikkiaan.

Siis tämä establishmentin onttous ja osaamattomuus,
neuvottomuus ja suoranainen tylsämielisyys!

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Aivan tuore Iltasanomien kysely toi aika odotuksenmukaisen tuloksen pakkoruotsin kannatuksesta. Ei pakkoruotsia 72 %, kannatan pakkoruotsia 28 %. Mutta tunnetusti tässä asiassa ei poliitikkoja kiinnosta kansan mielipide eikä edes olla eduskunnan istunnossa, jossa asiasta keskustellaan. Paikalla on parhaillaan melkeinpä vain RKP:n ja Perussuomalaisten edustajia.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ja pahintahan on se, että vaikka kansanedustaja olisikin vapaaehtoisen ruotsin kannalla, niin puoluepomot käskevät hänen äänestää pakkoruotsin puolesta tai hänen poliittinen uransa tyssää siihen. Että tällaista demokratiaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aika karua kieltä kansanedustajien asiantuntemuksesta kertoo vasemmistoliiton edustajan puheenvuoro, jossa hän kertoo pakollisen ruotsinopiskelun olevan välttämätöntä kaikilla oppiasteilla, koska voi rakastua vaasalaiseen.

Vaasan asukkaista 22.6% on ruotsinkielisiä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasa

Samaan aikaan media uutisoi: "Pakkoruotsista luopuminen saa vain vähän tukea", vaikka koskaan Suomen historiassa pakolla ei ole ollut enemmistön tukea:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014051518305631_u...

Tämä alkaa muistuttaa jo huonoa näytelmää, josta kukaan ei uskalla ensimmäisenä kävellä pihalle.

Tapio Vehmaskoski

Mihin tarvitsemme eduskuntaa?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Välillä kyllä miettii sitä, kun kuitenkin kansanedustajat joutuvat äänestämään niin kuin puoluepomot sanovat. Ja tämä on vieläpä perustuslain hengen vastaista.

Jaakko Häkkinen

Tunnen valtavaa myötähäpeää lukiessani mediasta pakkoruotsia puolustavien kansanedustajien kommentteja - eihän niillä ole mitään tekemistä pakkoruotsin perustelujen kanssa! En tiennytkään, että Suomen kansa on noin pihalla - olettaen siis, että eduskunta on kansa pienoiskoossa.

Olen täysin varma, että kansanedustajien avustajat ovat asiasta paljon paremmin kärryillä kuin edustajat itse.

Stefan Wallin:
"Miten kansalaisaloitteen taustavoimat, joita on täälläkin läsnä, reagoisivat, jos joku aloittaisi määrätietoisen kampanjan, että teidän äidinkielenne, suomi, ei ole yhtä tärkeä? Että se on muun oppimisen tiellä ja aivan turha?"
-- HERÄTYS, STEFU! Jokainen kieli on tärkeä sen puhujille, mutta vähemmän tärkeä kaikille muille. Miksi ruotsin pitäisi olla sen tärkeämpi suomenkielisille kuin venäjän? Miksi 5 % vähemmistön vuoksi kaikki muut suomalaiset edelleen pakotetaan opiskelemaan ruotsia, vaikka se ei ole 40 vuodessa parantanut ruotsinkielisiä palveluja?

Miksi Ahvenanmaa luopui pakkosuomesta ilman että RKP vastusti? Miksei RKP vaadi Ruotsiin pakkosuomea? Käännäpä asetelma toisin päin, Stefan - eikö saman "perustelun" pitäisi koskea myös muiden äidinkieliä kuin sinun?

Herätys, oikeasti...
Minä en ainakaan edes kehtaisi mennä eduskunnan istuntoon, jos en olisi edes tutustunut käsiteltävään aiheeseen ja kummankin osapuolen perusteluihin. Koko maa voi seurata televisiosta, kuinka pihalla kansanedustajat ovat!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Opetusministeri kertoi onnistuneensa nuorena hankkimaan ruotsinkielisen poikaystävän, koska osasi muutaman sanan ruotsia. Hän kertoi myös tämän oikeuttavan sen, ettei kukaan voi valmistua mistään oppilaitoksesta mihinkään ammattiin opiskelematta ruotsia.
Tuo on kuin suoraan Pahkasika-lehden eteläafrikkalaisepisodista, mutta ihan vakavalla naamalla uutisissa sitä esittivät. Eikö Suomessa ole minun lisäkseni ihmisiä jotka haluaisivat opiskella jotain muuta tarkoitusta varten kuin kelvatakseen tyttöystäväksi ruotsalaiselle?

Jaakko Häkkinen

Älä nyt Jussi, jos sanot ettet halua tyttöystäväksi ruotsalaiselle, sinua aletaan kohta syyttää vielä seksuaalivähemmistöjäkin suvaitsemattomaksi! :-D

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #10

Pojat pojat. Eräs pellolainen eläkeläinen kieltäytyi viime kesänä kirjoittamasta alle kansalaisaloitetta vedoten siihen, että "ilman ruotsia en olisi nuorena saanut pillua".

Se oli kyllä paras perustelu, johon en osannut protestoida...
Paitsi että nykyään senkään hyödykkeen hankkimiseen
ei ruotsin kieltä tarvitse kuin korkeintaan Närpiössä.

Ehdotankin opintomatkaa Närpiöön ennen kuin se muuttuu kaksikieliseksi.
Sellaisia suunnitelmia on, kun on vaara menettää miljoonien valtionavut..

http://fi.wikipedia.org/wiki/Poikkinainti

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #12

Luulisin että jos Yläasteen pojille taattaisiin, että ruotsinkieliset tytöt antavat pillua, jos pojat osaavat puhua ruotsia, niin oppimotivaatio olisi huipussaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #10

Syytös on liian aikainen. Suvaitsemattomaksi muutun vasta sitten, jos kyseinen toiminta määrätään pakolla osaksi jokaisen identiteettiä ja sitä harjoitetaan väkisin jokaisessa oppilaitoksessa vaikka se ei liittyisi tulevaan työuraan mitenkään.

Tapio Vehmaskoski

Huvittavaa, mutta pitikö Krista Kiurun, joka sentään on ministeri, kertoa julkisesti eduskunnassa antautumisestaan ja että suomenkielisten täytyy nyt tämän hairahduksen takia alistua pakkoruotsiin?

Voi hyvät hyssykät mille tasolle hallituksen toiminta on vajonnut. Tälläkö perusteella eduskunnan kansanedustajat painavat kansalaisaloitteen hylkäämisnappulaa?

En ihmettele nukkuvien puolueen suurta määrää. Mitä järkeä on äänestää, kun kaikista edustajista tulee lällyjä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ajatelkaahan sitä jos opetusministeri olisi rakastunut vaikka espanjalaiseen, niin tällä perusteella kaikki suomalaiset saisivat opiskella pakkoespanjaa ja sitähän puhuu sentään maailmassa 400 miljoonaa ihmistä jos en nyt ihan väärin muista? Seuraava opetusministeri toivottavasti on valinnut poikaystävänsä vähän tärkeämmältä ja suuremmalta kielialueelta:) :) tai sitten ihan Lappeenrannasta poliisin, joka haluaisi oppia venäjää? Pienestä on kiinni moni tärkeä asia jos järkeä ei haluta ottaa pohdinnoissa mukaan.?

Kuka sanoikaan täällä aikaisemmassa kommentissa, ettei tee mieli näitä tyhmiä perusteluja kuunnellessa äänestää enää yhtään ketään? Olen samaa mieltä, osa on ihan pihalla ja osa tekee mitä puoluejohto määrää ja osa täysin vietäviä lampaita, jotka eivät ota selvää mitä maailmalla tapahtuu ja mitä globalisaatio merkitsee myös suomalaisille ja Suomen talouselämälle.

Ahvenanmaalla tehtiin järkevä ratkaisu joka perustui kahden vähän puhutun kielen loukkoon, josta piti päästä eroon.... Ja kivutta sekin onnistui ja ilman sen suurempaa draamaa.. Oikea ratkaisu minunkin mielestäni, mutta missä ovat rohkeat uudistajat täällä mantereella, jotka ajattelisivat koko Suomen etua ja lastemme tulevaisuutta monikielisessä maailmassa?

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #18

Ehkä tässä tarkemmin ajatellen heittäydyttiin hölmöiksi ihan tahallaan, jotta asiasta ei tarvitsisi käydä vakavaa keskustelua. Hölmöksi heittäytymällä mitätöidään kansalaisaloitteen allekirjoittajien mielipide..
Kyllähän tällainen käyttäytymismalli on varsin tavallinen, kun ei ole halua tai kykyä kohdata todellisuutta...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Keskustelun puheenvuorot ovat nyt luettavissa:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk...

Folktingetin varapuheenjohtaja Sasi tarjosi uuskieltä parhaimmillaan:

"Arvoisa puhemies! Jos Suomi haluaa olla kilpailukykyinen kansakunta, olemme luovia ja olemme monikulttuurisia."

Luovuus tarkoittaa sitä, ettei asiasta saa itse päättää ja monikulttuurisuus tarkoittaa sitä, että jokaisesta pitää tehdä ruotsalainen.

Melko omituiselta vaikutti myös Ahvenanmaan edustajan puheenvuoro. Jos kerran hänen ihannemaansa on sellainen jossa suomi ja ruotsi ovat pakollisina jokaisen koulun lukujärjestyksessä, miksi ihmeessä ahvenanmaalaisten ei tarvitse opiskella suomea? Luulisi edustajan haluavan ihannemaansa ihan kotikonnuilleen mieluummin kuin 500 km päähän?

"Elisabeth Nauclér /r:

"En ehkä kuvitellut, että se herättäisi mitään suurempaa arvostusta, mutta en kuitenkaan osannut odottaa saamaani reaktiota. Yhä uudestaan sain kuulla "Tämä ei ole suomalainen kysymys, tämä on kansainvälinen asia." Suomi, maa, joka on meidän esikuvamme, maa, johon aina viittaamme, maa, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan, sekä kielellisiä oikeuksia että muita - Suomi ei siinä tapauksessa enää ole ihannemaamme, maa, jossa perustuslain mukaan on kaksi kansalliskieltä ja molemmat kielet koulujen lukujärjestyksessä. Tänään Suomi on tämä ihannemaa, mutta ei huomenna."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mielenkiintoinen linkki ja puheenvuoroja lukiessa tuli kyllä toisenkin kerran mieleen, että pitäisikö matematiikan opiskelua huomattavasti enemmän lisätä, jotta looginen ajattelu lisääntyisi, eikä suhteellisuudentajullekaan se olisi yhtään pahitteeksi?

Toimituksen poiminnat