Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Karhun kansa – ensimmäinen Suomessa hyväksytty uuspakanayhdyskunta

  • Karhun kansa – ensimmäinen Suomessa hyväksytty uuspakanayhdyskunta

Olemme ottaneet merkittävän askeleen kohti todellista uskonnonvapautta: eilen (17.12.2013) uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin hyväksyttiin Karhun kansa Suomen ensimmäisenä uuspakanallisena yhteisönä.

 Pakanuutta on laajasti määriteltynä kaikki sellainen uskonnollisuus, joka jää samanpohjaisten ns. aavikkomonoteismien (juutalaisuus, kristinusko, islam) ulkopuolelle, ja suppeammin määriteltynä muidenkin suurten maailmanuskontojen ulkopuolinen ns. etnisperustainen uskonnollisuus. Skandinaaveilla, balteilla ja itämerensuomalaisilla oli ennen kristillistymistään omat uskontonsa omine jumalineen. Uusia jumalia saatettiin omaksua naapureilta tarvittaessa, koska polyteistinen eli monijumalainen uskonto oli avoin. Siksi jyrkin raja asettuukin monoteismin eli yksijumalaisten uskontojen ja muiden väliin, koska monoteistit kiistävät muiden kuin oman jumalansa olemassaolon, vaikkei esimerkiksi kristittyjen jumalan olemassaolon tieteellinen todistaminen ole yhtään lähempänä kuin minkään polyteismin jumaltenkaan olemassaolon todistaminen.

 Uuspakanuus on uskonnollis-hengellistä liikehdintää, jossa (Suomessa yleensä kristillisiin kirkkoihin lapsikastetut) henkilöt hylkäävät ulkoa annetut uskonnot epäuskottavina ja ryhtyvät etsimään omaan uskonnollisuuteensa paremmin sopivia vaihtoehtoja muinaisista pakanauskonnoista. Suomessa tässä on kaksi päälinjaa:

 1. kotoperäinen kehys (muinaissuomalaisen uskonnon rekonstruointi)

 2. valmis tuontikehys (yleisimmin anglosaksis-okkulttiselle pohjalle syntynyt wiccalaisuus)

 

On korostettava, että pakanallisen uskonnon jatkuvuus ei ole säilynyt Suomessa nykypäivään, vaikka runsaasti pakanallisia perinteitä (tapoja, uskomuksia, kansanrunoja, loitsuja ja vastaavia) onkin säilynyt. Siksi kaikki suomalaiset pakanat ovat määritelmällisesti uuspakanoita. Joillakuilla on kuitenkin tarve sortua ns. "mummoilmiöön", jossa esitetään omat isovanhemmat salaisen ja aidon pakanallisen uskontotradition jatkajina. Tälle toiminnalle löytyy esikuvia jo varhaisesta 1900-luvun uuspakanuudesta.

 Siinä missä wiccalaisuus on ns. valmis uskonto ja sellaisena helppo omaksua kirjoista (vaikka kilpailevia suuntauksia onkin lukuisia), vaatii muinaissuomalaisen uskonnon rekonstruointi pienistä sirpaleista (tavat, kansanrunot, säilyneet historialliset kuvaukset) paljon enemmän työtä. Voitaneen sanoa, että siinä missä wiccalaisuus on valmis ja kivettynyt "kirjauskonto" (oikeammin lähisukuisten uskontojen joukko), jota voi opetella ja harjoittaa vaikka aivan yksin, on muinaissuomalaispohjainen uskonnollisuus yhteisöllistä, neuvottelevaa ja alati muuttuvaa ja kehittyvää.

 Siksi ei olekaan ihme, että ensimmäisenä yritti uskonnolliseksi yhdyskunnaksi rekisteröityä Suomen vapaa wicca-yhdyskunta jo vuosituhannen alussa, tullen kuitenkin hylätyksi. Myös Karhun kansan ensimmäinen hakemus hylättiin.

 Hylkäämisissä ei ole kyse mistään kristittyjen salaliitosta, vaikka tällaista mielialaa uuspakanapiireissä eräät mielellään lietsovatkin. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että uuspakanakenttä on erittäin hajanainen, ja jokaisella on yksilöllinen näkemyksensä omasta uskonnostaan – vaikka siitä käytettäisiinkin samaa yhteistä nimeä monien muiden kanssa. Laki puolestaan vaatii hyvin tarkan ja yksilöidyn sisällön uskonnonharjoituksesta, pyhistä kirjoituksista ja muista kristinuskosta tutuista aiheista.

 Vapaan ja yksilöllisen uuspakanuuden tunkeminen tiukan muotouskonnollisuuden muottiin onkin tuottanut tuskaa ja aiheuttanut kiistoja uuspakanapiireissä. Jos rajoista tehdään liian tiukkoja, menetetään jäseniä, ja jos niistä tehdään liian väljiä, ei päästä uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin.

 

Karhun kansa edustaa pientä osajoukkoa muinaissuomalaisia rekonstruoituja uskontoja harjoittavista – sellaista osajoukkoa, joka on päässyt yksimielisyyteen riittävän tarkoista rajauksista saavuttaakseen riittävän yhtenäisyyden byrokraatteja varten. Muinaissuomalaisia rekonstruoituja uskontoja harjoittavat (joista monet ovat alkaneet käyttää itsestään kattonimitystä suomenuskoinen) puolestaan muodostavat pienen tai kohtalaisen osajoukon kaikista suomalaisista uuspakanoista.

 Aivan kuten Suomessa on lukuisia kristillisiä ja islamilaisia yhdyskuntia, tulee epäilemättä uuspakanallistenkin yhdyskuntien määrä kasvamaan nyt, kun olemme saaneet positiivisen ennakkotapauksen. Suurella todennäköisyydellä myös uuspakanoiden määrä tulee positiivisen mediajulkisuuden vuoksi kasvamaan – osa siitä tulee luonnollisesti olemaan "ilmaa", jos siitä kehittyy peräti muoti-ilmiö, eli osa ei sisimmässään olekaan "oikeasti" uuspakanallisia vaan vain kokeilee sitä. Kärjistäen voi sanoa, että uuspakanuuden liepeille luultavasti syntyy samannäköinen ja samanniminen nuorison alakulttuuri/pukeutumissuunta vailla aitoa uskonnollisuutta. Sen perusteella sitten kristityt pääsevät yleistämään, ettei uuspakanuus oikeasti ole edes uskonnollisuutta.

 On tärkeää muistaa, että Karhun kansa – kuten jokainen uskonnollinen yhdyskunta – edustaa vain jäseniään, ei muita suomenuskoisia saati uuspakanoita. Muut uuspakanalliset yhteisöt ja yksilöt eivät ole yhtään sen vähäarvoisempia, vaikkeivät olekaan rekisteröineet uskontojaan yhdyskunniksi. Kaikki eivät sitä edes halua tehdä, koska se vaatisi kompromissiratkaisua oman uskonnollisuuden ja byrokraattien vaatiman muotorakenteen välillä.

 Meidän on sivistyneenä ja suvaitsevaisena yhteiskuntana pidettävä huoli siitä, että uuspakanoilla on uskonnonvapauden puitteissa yhtäläinen oikeus toteuttaa uskonnollisuuttaan kuin kristityilläkin, ja yksilöllisillä uuspakanoilla yhtäläinen oikeus kuin rekisteröidyillä uskonnollisilla yhdyskunnilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nyt varmaan esim. suomensisulaiset liittynet sankoin joukoin tähän uusvanhaan uskontoon?

Jaakko Häkkinen

En usko, yleensä konservatiivisimmat henkilöt ovat kristittyjä.
Siinä on tietty ristiriita, että konservatiivit kannattavat tuontiuskontoa ja leimaavat uudistuksellisiksi hörhöiksi vanhaa omaperäistä uskontoa tavoittelevat. ;-)

"Suomenuskoisuuteen" ei automaattisesti liity ahdas kansallismielisyys vaan pikemminkin kansallinen kulttuuri- ja perinnemielisyys.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllähän natsitkin halusivat palauttaa vanhan pakanauskonnon ja Himler etsi kuulemma tekosyytä aloittaa kristinuskon hävittäminen Saksasta.
Salama- ja hakaristisymbolithan ovat pakanallisia symboleja.

En ole huomannut SS:läisten olevan mitenkään erityisen konservatiivisia.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #6

Ei minullakaan ole varsinaisia todisteita heidän konservatiivisuudestaan, olen kuulopuheiden varassa. :-)

Natsithan eivät olleet oikeistolaisia, jollaiseksi Suomen sisu käsittääkseni leimataan (odottelen heidän sivupäivitystään, että osaisin muodostaa kannan järjestöstä). En usko, että uuspakanuus on leimallisesti minkään "siiven" juttu: hippihörhöt ja kansallismieliset mahtuvat samaan porukkaan.

Veikko Korhonen

Miten rekisteröinti on onnistunut, kun laki vaatii uskontunnustuksen tai pyhiä kirjoituksia:

"Rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan tarkoituksena on järjestää ja tukea uskonnon tunnustamiseen ja harjoittamiseen kuuluvaa yksilöllistä, yhteisöllistä ja julkista toimintaa, joka pohjautuu uskontunnustukseen, pyhinä pidettyihin kirjoituksiin tai muihin yksilöityihin pyhinä pidettyihin vakiintuneisiin toiminnan perusteisiin."

Jaakko Häkkinen

Kasaan on saatu räätälöityä jotakin byrokraatteja tyydyttävää. Karhunkansalaiset ovat joutuneet kehittämään uskontunnustuksen ja nimeämään pyhät kirjoitukset, niin urvolta kuin sellaiset uuspakanallisesta näkökulmasta voivat tuntuakin. :-)

Essi Mäkelä

Uskontunnustusta ei vaadita. Vähimmäisvaatimus 'pyhinä pidetyt vakiintuneet toiminnan perusteet'. Karhun kansa pelasi varman päälle. Pyhät kirjoitukset mainitaan lähinnä retorisista syistä: jotta byrokratia täyttyisi. Hakemuksessa ei kuitenkaan väitetty esim SKVRn olevan pyhä sinänsä vaan sanamuoto muistaakseni 'pyhinä pidettäviä kirjoituksia' tmv. Kyllähän tota lakia pitäisi uudistaa jos haluttaisiin uskonnollisuutta huomioida. Uskonnollinen yhdyskuntailu kun ei perilutskunäkökulmasta ja byrokratian silmissä liity uskonnollisuuteen vaan kyse on lähinnä hhdistyksestä, joka tukee tietynlaisen uskonnon harjottamista.

Kuulemma jotkut new age kaupat yrittäneet virallistaa, kun halutaan verohelpotuksia ja valtiön tukea jne. Että pitää sit selvittää hyvin, että kyse on ihan oikeasta usk.yhd.kunnasta eikä veropetoksesta tai parituspalvelusta tai mitä mulle eräs aiemmissa lautakunnissa istunut virkahenkilö anto esimerkeiksi.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #8

Aikamoista. :-)
Kiitos selvennyksestä.

Jaakko Häkkinen

Miksiköhän tämä kirjoitukseni on kadonnut Puheenvuoron etusivulta? Äsken tämä vielä oli tuossa Heli Hämäläisen ja Veli-Pekka Leivon välissä, ja naureskelin, että on taas synkronisiteetti toiminut, kun samaan aikaan turahtaa kolme uskontoaiheista kirjoitusta.

MUOX: Selitys löytyi: Petran ja Sinin ruikutus tuotti tulosta, ja Markku Huusko vaatii minulta nyt tunnistettavampaa kuvaa. :-)

MUOX2: Satojen laaduttomien räpsyjen joukosta tyydyin nyt valitsemaan tuollaisen, jonka savolaisenkiero puolihymy mielestäni henkii hyvin humoristista mutta v*ttumaista asennettani maailmaan! ;-) Ensimmäinen, joka sanoo minua Kekkoseksi, saa... Kepun jäsenkirjan.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Kiinnostavaa! Onnea ja henkeviä tilaisuuksia uudelle yhteisölle!

Kaikelle hengellisyydelle tekisi hyvää, jos uusia seuraajia, siis uusia, erilaisia yhteisöjä tulisi. Menettely uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin pääsemiseksi pitäisi dokumentoida selvästi ja avoimesti.

Muita uusia kiinnostavia uskonnollisia yhdyskuntia voisivat olla jedi-uskonto (taitaa ollakin jossakin määrin olemassa):
http://www.kolumbus.fi/jedi.akatemia/

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Missä on Karhun Kansan webisivut?

Jaakko Häkkinen

Jonkin uutisoinnin mukaan ne ovat vasta tekeillä. Harmi, mutta parempi tosi pahasti myöhässäkin kuin ei milloinkaan...

Jaakko Häkkinen

Tuli vain mieleeni, että viroksi Karhun kansa olisi "Karu rahvas". :-D

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Hienoa! Jos en olisi periaatteellisesti ateisti, tämä voisi olla minun uskonnollinen yhdyskuntani.

Jaakko Häkkinen

Voisithan sinä olla pelkkä kannatusjäsen kuten valtaosa evankelis-luterilaisen kirkon jäsenistäkin: jäsenmaksu juoksee vaikkei uskota, ja omakohtaisesti palveluja hyödynnetään enää kuollessa! ;-)

Toimituksen poiminnat