Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Puheenvuoron asiasanat yhdistyvät väärin

  • Uuden Suomen asiasanavirhe
    Uuden Suomen asiasanavirhe
  • Uuden Suomen asiasanavirhe 2
    Uuden Suomen asiasanavirhe 2

Huomasin omituisen seikan googlatessani äsken nimelläni: ensimmäiset sivut täyttyvät tuloksista, joissa tämä Uuden Suomen blogini yhdistyy asiasanoihin, joita en ole koskaan käsitellyt: maahanmuutto, sinimustat, eurovaalit 2014, ortodoksit, peruskoulu jne.

 Kun klikkaan linkkejä, päädyn sivulle, jossa on jonkun ihan toisen henkilön kirjoitus aiheesta ja oikealla minun profiilini! (Ks. kuva.) Tämä on vähintäänkin harhaanjohtavaa. Olisiko Uuden Suomen verkkoylläpidon mahdollista korjata asia sellaiseksi, ettei jokaikisen hakusanan blogitekstejä "löydy" virheellisesti minun nimelläni?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Herra Korhonen

Ongelma ei niinkään ole välttämättä Uuden Suomen päässä kuin hakukoneen päässä ja sen algoritmeissä jne.

Hakukoneilla on nykyään pahana tapana lokalisoida näkyviä tuloksia ja lisäksi painottaa tuloksia sen mukaan missä sinä olet netissä käynyt/selaillut (jos heillä on tieto moisesta), joten on hyvinkin mahdollista että näet haussasi juurikin moisia sivuja sen vuoksi.

Suoritin haun nimelläsi ja tuloksena ei ainakaan heti ollut etusivulla em. kaltaisia tuloksia. Oli linkkiä alkuperäsivustoon, profiiliisi Uudessa Suomessa, Uuden Suomen blogiisi, Family tree DNAhan, Jugagiirisiin kieliin wikissä, Acrigola uutis- jne foorumiin, academia.edu sivuun, facebook sivuun sekä tuhat-tutkimustietojärjestelmään. En tosin sen tarkemmin perehtynyt em. sivuihin oliko ne kenties tarkoittamiasia, eivät ainakaan noin pikaisesti kuvaustekstien mukaan.

Em. syystä ongelma ei mitä todennäköisimmin ole Uudessa Suomessa vaan hakukoneessa.

Mitä Uusi Suomi teoriassa voisi tehdä "korjatakseen" tilannetta on poistaa joko kokonaan sivun oikealta profiilit, tai piilottaa ne mahdollisesti iframeen tms. Siltikään tulos ei välttämättä olisi haluttu.

Mutta tosiaan, ongelma on mitä ilmeisimmin hakukoneen päässä sekä siinä millaisia sivuja/kommentteja sinä olet selaillut esim. kirjattuna G+ tai gmail jne. palveluihin sillä google on aika ahkera pitämään kirjaa noista kaikista käyttäjien ollessa aika tietämättömiä em. toiminnasta.

Jaakko Häkkinen

Kiitos vastauksesta.

- Googlasin viimeisen viikon tuloksia, ne tulvivat näitä "löytöjä", eli ilmiö on ihan uusi. Aiemmin ei tuollaisia löytynyt - ei edes viikko sitten. Se siis liittyy jotenkin Uuden Suomen uudistuksiin.
- En ole lainkaan selannut tuollaisia sivuja enkä googlettanut noilla hakusanoilla.
- Uusi Suomi voisi palata takaisin aiempaan käytäntöön, jolloin minun nimelläni ei löytynyt sivuja ja hakusanoja, joihin en mitenkään liity.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä huomio. Kyse on blogipalvelumme arkkitehtuurista.

Puheenaiheiden uudistuksen yhteydessä loimme asiasanoille rakenteen, jonka voi saavuttaa jokaisesta Puheenvuoron ja Vapaavuoron aladomainista.

Puheenaiheeseen Eurovaalit 2014 liittyvien juttujen listaus löytyy esimerkiksi osoitteista:
http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/puheenaihe/eurovaa...
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/puheenaihe/e...
http://teemukammonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/puhe...

Puheenaiheiden listaus löytyy itse asiassa mistä tahansa Puheenvuoron ja Vapaavuoron aladomainista.
http://xxxyyyzzz123456789.puheenvuoro.uusisuomi.fi...
http://jokinsanatahan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/puh...

Jos aladomainiin on liitetty käyttäjätili, tilin profiilitiedot näkyvät sivun oikeassa laidassa.

Väärinymmärrysten välttämiseksi olemme lisänneet listaukseen kirjoittajien kuvat ja tällä viikolla selvennämme asiaa vielä enemmän vaihtamalla otsikkotekstiksi "Kaikki kirjoitukset puheenaiheesta *puheenaihe*".

Jaakko Häkkinen

Kiitos selvennyksestä. Asiasanojen kannalta uudistus on varmasti perusteltu. Ongelmia tulee vain siitä, että hakukoneet "tukkeutuvat" siitä, että kirjoitan Uuden Suomen blogia, koska nyt mikä tahansa Uuden Suomen hakusana pomppaa "osumana" nimelläni googlettaessa. Oheistin juttuun nyt toisen kuvan, jossa näkyy hakutuloksia ensimmäiseltä sivulta, kun haen "Jaakko Häkkinen" rajattuna viimeisen viikon ajalle.

En ole koskaan käsitellyt enkä tietääkseni edes googlettanut aiheita "Daniel Ortega", "kielet", "sinimustat", "koulutuspolitiikka" ja "Helsingin Sanomat". Tällaiset "osumat" minun nimelläni ovat harhauttavia ja vesittävät hakukoneiden idean.

Jos nykyinen käytäntönne jää voimaan, se johtaa siihen, että kymmenet ensimmäiset Google-sivut tulevat koostumaan harhaanjohtavista virheosumista, joilla ei ole mitään tekemistä hakusanan eli minun nimeni kanssa. Ja sama ongelma koskee varmaan kaikkia muitakin omalla nimellään bloggaavia.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos palautteesta.

Käyttäjiemme hakukonenäkyvyys tasoittuu pikku hiljaa koskemaan oikeasti relevanttia sisältöä ja puheenaiheet painuvat tuloksissa alemmas.

Google ja muut koneet painottavat uusia sivuja vanhojen kustannuksella. Nyt puheenaiheiden myötä koneet indeksoivat sivut uusina, mutta muutaman viikon sisällä sivut muuttuvat vanhoiksi.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #5

Se on varmaan totta, toivottavasti ainakin. Kiitos! :-)

Toimituksen poiminnat