Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Siirtomaaherran elkeet

 

Johannesburg, Etelä-Afrikka, 1976

Herra deBoer katseli ikkunastaan kesäisen Johannesburgin takana polveilevia viljavia vainioita, kun alkuasukas astui sisään avaraan vastaanottotilaan. Tulija tepasteli epätietoisena kohti suurta kirjoituspöytää, jonka nurkissa makasi epäilyttävän matalia paperipinoja, pysähtyen sen eteen asetellun suuren maton kuluneelle keskikohdalle, kuten niin monet ennen häntä. Alkuasukas kumarsi kevyesti ja jäi odottamaan siirtomaaherran aloitusta. Herra deBoer siirsi lukulaseja alemmas nenänvarrelleen ja otti ilmeen, jonka oletti henkivän samaan aikaan ylemmyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Solmiotaan hän ei sentään ryhtyisi löysäämään alkuasukkaan edessä.

– Voit kertoa asiasi, herra deBoer tokaisi.

– Herra, kansa ihmettelee, miksi meidän pitää opiskella afrikaansia.

– Koska me olemme päättäneet niin, herra deBoer sanoi hyväntahtoisesti hymyillen ja lisäsi:

– Se on katsos teidän omaksi parhaaksenne.

– Herra... Onko se? Meistä englanninkielinen koulutus oli ihan riittävä.

– Tämä on hallituksemme ja sen asiantuntijoiden hyväksi havaitsema ratkaisu. Et kai sinä kyseenalaista maamme terävimpien aivojen tarkoin harkitsemia päätöksiä?

– En, herra... Mutta kun... Mihin me oikein tarvitsemme afrikaansin taitoa?

– Tietysti sivistykseen! Kai te alkuasukkaat haluatte sivistyä? Ette kai te halua lastenne elävän tietämättöminä ja lukutaidottomina haisevissa savimajoissanne?

– Herra, useimpien lapset kyllä osaavat jo lukea, ja me asumme kerrostaloissa. Ja mehän osaamme jo englantia, se on suuri kieli maailmalla. Afrikaansiahan ei ymmärrä maailmalla kukaan – eikö muu maailma sitten ole sivistynyt?

– Äh, sehän on ihan eri asia... Mehän asumme tässä maassa emmekä muualla maailmassa, vai mitä? Meidän on tärkeää muistaa historiamme ja juuremme kaukana Hollannissa.

– Herra, eihän meillä alkuasukkailla ole juuria Hollannissa.

– Ei niin, mutta kansakuntamme hallitsevalla valkoisella eliitillä on.

– Herra...?

– Äh, miten sinä et nyt tajua tätä? Kai sinä tiedät, että me kaikki tässä maassa olemme samaa kansakuntaa?

– Herra, sen minä ymmärrän kyllä. Mutta sitä minä en tajua, että kun afrikaansinkieliset muodostavat vain pienen osan kansakunnasta, niin miksi meidän kaikkien muiden pitää opiskella sitä? Miksei pakko sitten koske suurempia kieliä kuten zulua tai xhosaa?

– Jaa, sinäkö et tajua... Katsos nyt: zulu ja xhosa ovat alkuasukkaiden kieliä. Afrikaans taas on hallitsevan valkoisen eliitin kieli. Tajuatko?

– Kyllä herra. Mutta sitä en tajua, miksi pienen valkoisen eliitin kielen pitää olla suurelle alkuasukasenemmistölle pakollinen.

– Pakollinen ja pakollinen! Onhan meillä kouluissa pakollinen matematiikkakin! Haluatteko te laiskat tyhmyrit lopettaa seuraavaksi matematiikan opiskelunkin, häh?!

– Anteeksi, herra. Emme tietenkään halua. Kaikki kouluaineet ovat tietysti pakollisia. Sitä me vain ihmettelemme, miksei jokin suurempi kieli ole pakollinen afrikaansin tilalla.

– Miksei, miksei? No tietysti siksei, että meidän täytyy turvata afrikaansinkielisten palvelut. Vai haluatko sinä tuhota maamme hallitsevan valkoisen eliitin ja suistaa maan epävakauden tilaan?

– Anteeksi, herra, en tietenkään halua. Tuntuu vain jotenkin ylimitoitetulta kouluttaa koko kansakunta yhden pienen vähemmistön palvelijoiksi. Miksemme kielikouluttaisi vain niitä viranomaisia, jotka oikeasti palvelutehtävissään tarvitsevat afrikaansia?

– Nyt riittää, häivy silmistäni! Enpä olisi uskonut, että alkuasukkaiden keskuudessa vallitsee näin suuri henkinen taantuma! Tähän auttaa vain entistäkin suurempi kuri ja koulutus: meidän täytyy aikaistaa afrikaansin opetusta nykyistä alemmille luokka-asteille ja lisätä aivopesun määrää kielikylpypäiväkodeissa. Ja muistakin poistua alkuasukkaiden uloskäynnin kautta, herra deBoer huikkasi lähtijän perään.

 

Millaisia ajatuksia heräsi? Kumman osapuolen mielipiteet ovat perusteltuja? Syyllistyykö herra deBoer rasismiin vaiko vain johonkin muunlaiseen syrjintään tai alistamiseen? Tässä koodiavain kotoiseen keskusteluumme:

 Etelä-Afrikka = Suomi

 Afrikaansin kieli = ruotsin kieli

 Herra deBoer (buuri) = herra Svensson (ruotsinkielinen)

 Alkuasukas = suomenkielinen

 

Kaikki kirjoituksessa esiintyneet muka-perustelut ja ylitulkinnat on kuultu pakkoruotsittajien suusta; olen käsitellyt niitä aiemmissa kirjoituksissani. Vain kielenkäyttö on havainnollistusmielessä kärjistetympää. Toivottavasti toiseen ympäristöön sijoitetun esimerkin avulla sellainenkin lukija, joka on tottumuksen voimasta aina kannattanut pakkoruotsia, saa asiaan uuden perspektiivin ja pystyy nyt arvioimaan perusteluja puolueettomasti.

 

P.S. Kesällä 1976 afrikaansinkielinen koulutuspakko johti Soweton mellakoihin, joissa kuoli satoja ihmisiä. Meillä ei onneksi mellakoida, koska voimme vaihtaa päättäjät vuoden 2015 eduskuntavaaleissa sellaisiksi, että kansan tahtoa kuunnellaan: tällä hetkellä jo kaksi kolmasosaa kansasta haluaa poistaa ruotsin kielen pakollisuuden. Muista äänestää sellaista puoluetta, joka sallii kansanedustajiensa äänestää pakkoruotsia vastaan!

P.P.S. Jälkitarkennus: kirjoituksen tarkoitus on saada pakkoruotsin kannattajat katsomaan perustelujaan vähän kauempaa, jonkun toisen ja vähemmän positiivisen (kuin oma itse jokaiselle olisi) käyttämänä. Näin saatetaan hyvällä onnella saavuttaa tilanne, jossa omia perusteluja pystyy katsomaan ilman itsekeskeisyyden sokeaa oikeutusta, eli objektiivisesti.

 Tarkoituksena ei ole verrata ruotsinkielisiä rasisti-buureihin vaan ainoastaan rinnastaa kaksi tilannetta, joissa molemmissa vähemmistö katsoo oikeudekseen rasittaa enemmistöä oman etunsa suojelemiseksi. Mutta kuten odottaa saattoi, joukkoon mahtui myös muutama lukija, joiden luetun ymmärtämistä vääristää asenteellisuus: he yrittävät mitätöidä rinnastuksen keskittymällä kaikkeen muuhun paitsi olennaiseen eli perustelujen sisältöön

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (102 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Aina yhtä mauttomaan apartheid-tematiikkaan kompastuminen tässä osoittaa sen, ettei Häkkinen aiokaan olla vakuuttava ja asiallinen kielikirjoittaja. Ymmärrät varmaan, ettei Suomi ole Etelä-Afrikka eikä tilanteiden rinnastaminen edes läpällä toimi. Vertauskuvana ei toimi, ei vitsinä, ei minään. Huvittavinta on se, että täälläkin on nähty hyvinvoivia, keski-ikäisiä tai sitä vanhempia hyväosaisia ihmisiä krakat kaulassa, jotka saavat mielihyvää fantasioimassa itseään etelä-afrikkalaisen roolihahmossa.Tällainen larppaaminen ei kuitenkaan tunnu häiritsevän Häkkistä vaan ottaa tematiikan jopa itselleen käyttöön.

Syö uskottavuutta kyllä, ja myöskin se, että siitä on kai jo kuukausia kun lupasit muille kirjoittajille laittaa itsestäsi tunnistettavan kuvan. Kuvan ottamiseen menee muutama sekunti, mutta tämä ei ole sinulta onnistunut vaan jatkat hattu naamalla ihan pokkana. Siinä vaiheessa kun alkaa antaa äänestysohjeita, pitää kielitieteilijänkin ottaa hattu pois naamalta, jookosta?

Jaakko Häkkinen

Petra, miksi pelkäät rinnastamista? Minähän rinnastin tilanteet vain siltä osin kuin ne ovat rinnasteiset: vähemmistö pakottaa enemmistön opiskelemaan kieltään.

Mitä mautonta on rinnastamisessa silloin, kun se vastaa todellisuutta? Kuten lopussa selvensin, kirjalliset tehokeinot ("haisevat savimajat" yms.) ovat eri asia eivätkä liity Suomen tilanteeseen, mutta itse PERUSTELUJEN pätevyyttä ne eivät muuta.

Sinä tunnut nyt hakevan mitä tahansa tekosyytä, ettei sinun tarvitsisi katsoa peiliin eli ymmärtää, että tilanteiden perustelut ovat aivan yhtä heikot siellä ja täällä. Sen sijaan, että kehität olkinukkea tyylilajista, vertailukohdasta, larppaamisesta ja kirjoittajan henkilöstä, voisit tunnustaa, että perustelut ovat juuri noin rupisia tosielämässäkin.

Jos olet eri mieltä, sopii esittää parempia perusteluja! :-)

Kuten perustelin aikoinaan US-politiikkaa koskevan blogin kommenteissa, minun kuvani on paljon tunnistettavampi kuin eräiden "koko naama näkyy mutta kaukaa, ihme kulmasta ja huonossa valossa" -naamakuvat. Sinulta jäävät näkemättä silmäni, mutta mitä sitten? Kohdatessamme ne olisivat kuitenkin aurinkolasien peittämät, joten et voisi niistä minua tunnistaa.

Niin muuten, todellisuudessa lupasin vaihtaa kuvan JOS ylläpito sitä vaatii. Ei ole vielä vaatinut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Minähän rinnastin tilanteet vain siltä osin kuin ne ovat rinnasteiset: vähemmistö pakottaa enemmistön opiskelemaan kieltään. "

Ja sitten kuitenkin pohdit, että kuinka Soweton mellakoiden sijaan saa meillä äänestää uudet päättäjät. Koko rinnastus teknisestikin kaatuu siihen, ettei Sowetossa ollut kyse sinänsä oppiaineesta vaan opetuskielestä, joten ei rinnastus toimi edes yrittämälläsi tasolla, olen pahoillani.

Eikä se puleeraamalla parane.

Ja jos minun pitää selittää sinulle, miksi apartheidilla maalailu ja fantasiointi ei kuulu suomalaiseen kielikeskusteluun, niin olen varmaan erehtynyt henkilöstä.

Ja vaikka tiedän että sinulle enenevässä määrin on ajatukset pyörineet vain sen yhden asian ympärillä, onko joku asia perustelua jollekin vai ei, ei silläkään voi kuitata vertauskuvien mauttomuutta.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #4

Petra hyvä, olen täysin tietoinen siitä, etteivät tilanne ja yhteiskunta ole Etelä-Afrikassa samat kuin Suomessa. Juuri siksi keskityinkin vain pakon perusteluihin ja pidin kontekstin minimaalisena. Painopiste on siis PERUSTELUISSA, ei tilanteissa.

En siis väitä TILANTEITA samanlaisiksi, ainoastaan PERUSTELUJA. Rinnastan siis perustelut, en tilanteita. Ymmärrätkö?

Apartheidiahan on määritelmällisesti jo se, että ruotsinkieliset eivät halua samoihin koulurakennuksiin suomenkielisten kanssa - eivät, vaikka heillä säilyisi omat ruotsinkieliset opetusryhmänsä. Apartheidia siis esiintyy Suomessakin, mutta se ei kuitenkaan ole tämän kirjoituksen pointti, vaan ne PAKON PERUSTELUT.

Taidat olla sokaissut itsesi pahemmin kuin pelkäsinkään... Pidin sinua aiemmin hyvin objektiivisena kommentaattorina - älä tuota minulle pettymystä! :-)

Edelleen pyörit kaukana itse asian ympäristössä ja etsit rinnastuksesta jotain mistä loukkaantua, että saisit tekosyyn ohittaa sisällön. Pystyt kyllä parempaan!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #8

Minä tiedän että olet jumittunut käsittelemään lähinnä perusteluja, mutta tällaisen hassunhauskan tarinan kirjoittajan pitäisi olla selvillä myös mitä Etelä-Afrikassa "perusteltiin" ja miksi ihmiset eivät halunneet opiskella afrikaansiksi.

Jotkut RKP:läiset tosiaan pelkäävät, että sekakoulut syövät ruotsinkielisten kielitaitoa. Se ei kuitenkaan ole kaikkien "ruotsinkielisten" ajatus. Tässä on kaksi ilmiötä, harvinaisempana hieman lapsellinen halu käpertyä omaan kieliryhmään ja toinen on ihan ymmärrettävä seikka, että pitkä kokemus on osoittanut miten sekaryhmissä suomi korostuu jos paikkakunnalla on muutenkin suomenkielinen enemmistö. Ongelmaa ei ole niillä paikkakunnilla, joissa ruotsinkieli on vahva. Tuota ongelmaa minä ymmärrän, ja ihmettelen että sitä on tulkittu väärin. Tältä pohjalta voin juuri ja juuri ymmärtää, että pitäisi olla edes omat luokat.

Jos on mahdollista saada koulutusta omalla äidinkielellä, niin sitä ei voi kutsua apartheidiksi hyvänä päivänäkään.

Jos olet sitä mieltä, että suomessa on apartheid, ota välittömästi yhteyttä Amnestyyn ja ihmisoikeusistuimeen tai lopeta vakavilla asioilla vitsailu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyllähän se nostaa uskottavuutta kummasti jos käyttää normaalia kasvokuvaa, tästä tuskin on kukaan eri mieltä. Kun kerran aiemmin itse kerroit jo yrittäneesi hankkia uutta kuvaa (mutta se katosi tms.) niin kai sitä sopii tiedustella, mihin hanke jäi.

Minulla on hyvä vinkki herkkäsilmäiselle: jos et pysty olemaan paljain silmin huoneenvalossa, käytä järjestelmäkameraa ja säädä ISO-luvut niin korkeiksi että kuvaus onnistuu hämärässä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #6

Järjestelmäkamerat ovat kalliita, mutta voin yrittää lavastaa valoilla otolliset olosuhteet normikameralle ja räpsiä muutaman tunnin, jos kerran asia on sinulle (ja Sini Lappalaiselle) noin tärkeä. Enkä minä mitä tahansa rykäisyä hyväksy, koska esteettinen silmäni on niin kehittynyt. Kyllä sen pitää olla jokseenkin edustava kuva - ei mikään passikuva, jossa näytän puolalaiselta vankikarkurilta, vaikka kuvan otti muka ammattikuvaaja...

Hei, tuolla on epätarkka kuva silmästäni, sinähän voit ympätä sen mielessäsi naamaani, niin kaikki ovat tyytyväisiä:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/viewtopic.ph...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Onkos leporuotsittajien verkkovalvonta ulotettu ympärivuorokautiseksi.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Jaan Nyqvistin huolen siitä, että nyt viimeinenkin järkiargumenteilla pakkoruotsin kaatoa yrittänyt blogisti on siirtynyt tunnepuolen ilmaisuun.

Häkkinen ei sitten ollutkaan niin kuiva kuin lupasi.

Olen käynyt saman kehityskulun läpi jo 2007.

En löytänyt rationaalisia järkiperusteluja pakkoruotsille,
joten oli pakko siirtyä kansakunnan psykoanalyysin pariin.

Jörn Donner taisi jo 1960-luvulla todeta,
että suomenruotsalaiset ovat Suomen buureja,
joten ei tämä Häkkisen oivallus nyt mikään uusi keksintö ole.

Valitettavasti Suomessa ei ole Nelson Mandelan
kaltaista kansan vapauttajaa..

Mutta kuten Mandela on todennut:
"It always seems impossible until it's done"

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Minäkin totesin Häkkiselle jo taannoin, että hän on tutulla tiellä: alkuun yritetään argumentoida sivistyneesti, mutta kun mitään vaikutusta ei ole, lopulta siirrytään huutelulinjalle.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #46

JV ja Heikki,
eihän tässä ole tunnepuolen huutelua mukana - tarkoitushan ei ole leimata pakkoruotsittajia vaan saada heidät arvioimaan perustelujaan etäältä, ikään kuin jonkun toisen sanomina. Toiveenani on, että sillä tavoin peilaten he näkisivät perustelunsa uudessa valossa.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #53

Tyylilaji oli yllätys.
Mutta tämä tyyli näemmä tuo lukijoita,
olet nyt listan kärjessä!

Sokea piste on kyllä hyvä kuvaus.

Yhteisnäöllä sokeat pisteet voidaan ohittaa!
Mutta meillä kielipolitiikka on -- yksisilmäistä ;-))

"Sokea piste on laajuudeltaan 5 astetta (kohdistuspisteestä n. 13-18 astetta ohimoon päin). Molempien silmien sokea piste on kohdistuspisteen ohimonpuolella, joten yhteisnäössä toisen silmän näkökenttä kattaa toisen silmän sokean pisteen."

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Perta hyvä

Kirjoitit kahdesta asiasta, mutta et itse blogin esiinottamasta. Vai etkö ymmärtänyt sitä? Anna tulla vaikka ns pakkoruotsista. Miksi kaikkien Suomen kansalaisten on opittava edes hieman ruotsia? Palvellaaksensa suomenruotsalaisia? Palvellaaksensa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ja tässä toinen kaveri joka ei enää pysty keskustelemaan kuin ruotsin opettamisen perusteluista. Sinun täytyy kysyä sitä päättäjiltä. Minä en ole siitä päättänyt. Minä kommentoin juuri sitä mikä tässä blogissa mätti, ja se on apartheid-kuvastolla leikkiminen.

Jonas Hellgren

Kalikka taisi osua, kun metsäpeura älähti. :D

Jaakko Häkkinen

Rinnastuksen ilmikerrottuna tarkoituksena oli nimenomaan saada pakkoruotsittajat irti sokeasta pisteestään: itsestään. Tarkoitus oli antaa heille etäisyyttä omaan tilanteeseensa esittämällä tilanne jossain aivan toisessa yhteydessä, mutta niin, että PERUSTELUT ovat samat.

Tämän pitäisi kyllä toimia, ellei torjuntareaktio olisi niin vahva. :-)

Olavi Mansikka

Voitkos kultainen Petra nyt edes hiukan ajatella miten me suomenkieliset koemme tilanteen. Koulut säästävät eli vaihtoehtoja useammaksi kieleksi ei saa. Esim Lapissa. opetaan suomea ruotsia englantia. Käsittääkseni ruotsinkielisillä ei ole pakko suomea opetalla. Korjaa toki jos olen väärässä. Siis lain perusteella ei ole pakko opetella.

Itsekkin olisin tosiaan mielummin Saksan valinnut kuin ruotsin. toki se ruotsin opiskelu saksaa helpotti en kiellä mutta tie on myös toisin päin. Koulun jälkeen opetullut venäjän ja hiukan puhun japania. Ihan töiden vuoksi. ainoa kieli jota en ole tarvinnut on tuo ruotsi. toki nyt kun kuiskuttelen sitä välillä kullan korvaan... peruskielinä olisin itse kuitenkin opetellut englannin ja saksan.

Vertaus etelä-afrikkaan on loistava. se on hyvä ja perusteet ihan olemassa. se että ehkä et pidä kun ruotsinkielisiä verrataan rasisteihin on yksin ja ainoastaan sinun ongelma. Osa meistä suomenkielisistä kokee asian juuri noin. Ollaan toisenluokan kansalaisia. Miten ajattelet tilanteen juuri tuntuneen alkuperäiskansasta eteläafrikassa? Uskoisin vertauksen olevan hyvä mittari sinnekkin päin.

Ja jos sulta sais perusteita miksi tuo vertaus on huono. Perusteita ei siis omaa tunnetta. Niin voidaan keskustelua käydä. Ja ammmutaan se vakiovalitus alas. mulla on kuva. ei vain jostain syystä näy nykyään. kameraa kun ei ole ja älypuhelin on kaupassa en ala tän vuoksi hankkimaan moisia vekottimia. Kuva kyllä näkyy profiilissa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #15

Voisiko Olavi yrittää ymmärtää sen, etten ole edelleenkään puolustamassa ns. pakkoruotsia tai antamassa sille perusteluja. Se ei ole minun tehtäväni. Minä ilmoitan selvällä suomen kielellä, että Häkkisen tematiikka ontuu ja perustelen myös miksi. Uskosin, että suomen kielen taitosi riittää ymmärtämään, mitä olen tähän viestiin kirjoittanut, eikä aiheeseen tarvitse enää palata, okei?

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #18

mitä sitten kommentoit koko asiaa? aina näihin et toisne kysymyksiin vastaa. vaikka et puolustaisi olisi kiva kuulla sun mielipide. Ja annat kyllä kuvan että puolustat.

Olavi Mansikka

edelleen kannatan Häkkisen ajatuksia. Harva pystyy noin fiksusti kirjoittamaan ja suomenkielellä elähdyttämään kuumana käyvää keskustelua.

Kumpa vain vastapuoli ymmärtäisi että PAKKOruotsi on alistamista ja 95% osan kanssasta alistamista. ehkä ongelmasta päästäisiin jos ruotsia kotikielenään puhuville olisi PAKKO suomi Tai PAKKOsaame. suomessa kun pitäisi olla tasa-arvoisia. nyt suurin osa joutuu opettelemaan kielen jolla ei mitään tee... Ite toki tarvin kun menin nyt sitten ihastumaan ruotsalaiseen naiseen. tehokkaampi kommunikointi väline on kuitenkin elekielihänen kanssaan...

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Blogi on hyvä, Petralta taas peruspetramaisuutta.

Jonas Hellgren

Petra se vaan jaksaa puhua peilin raameista ja sijoituksesta kun kuva on niin karmea. Totuus on etää RKP ajaa apartheidpolitiikkaa kuten buurit aikanaan. Nimenomaan apartheidia, erottelua, erillään pysymistä ja alistamista. Ei edes samaa ovea saa lapset käyttää koulussa, tai samalla pihalla leikkiä.

Voi jumalauta kun ette edes häpeä tuollaista käytöstä, vaan selittelette sitä sun tätä asian ympärilta. En yhtään ihmettele jos nakkikioskilla tulee täysin syyttömillekin turpaan.
Ja yhdet ruskeakieliset savolaiset aitinsä myyjät - lips lips lippostelijat - yrittävät niin olla parempaa väkeä, että kutsuttaisiin möbleerattuihin huoneisiin, koskaan ymmärtämättä että siellä saleissa heille ja heidän typerälle selkärangattomuudelleen todellisuudessa naureskellaan kuin miehen saapasta naivalle ja nuolevalle koiralle.

Anna Huusko ees varoitus veetuttaa niin saamaristi.

Jaakko Häkkinen

Jonas, yritä kuitenkin vältellä solvausten tasolle menemistä, jooko? :-)

Jonas Hellgren

Sain kahvia ja se rauhoitti. Poista kommentti jos se häiritsee.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #23

Älkää missään tapauksessa poistako.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #24

En poista. Mutta muista, ettet sitten Petra leimaa kaikkia pakkoruotsin vastustajia yksittäistapaus Jonaksen varjolla. :-)

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #24

Juu älä poista, jotta tarvittaessa voivat väittää että olen uhannut hakata nakkarilla kaikki ruotsia puhuvat. Täällä meillä kun ei ole sen enempään suruja kuin nakkejakaan 70km lähempänä. Lähin nakkikioskikin taitaa olla 11 000 kilometrein päässä. Petra voi siis tuntea olevansa turvassa.

Elo Kemppainen

Väite siitä, että ruotsinkielinen olisi sivistyneempi kuin suomenkielinen on täyttä 'tuubaa' - kohtaamani ruotsinkieliset ovat kaikkityynni olleet täysiä moukkia, kaksi- tai ruotsinkielisyys ei tee ihmisestä sivistynyttä...

(P.Lipponen väittää, että kyseessä on laajemman henkisen taantuman ilmiö Suomessa.)

Miten henkinen taantuma voisi ilmiönä näkyä pakkoruotsin poistuessa kouluista, luulisi asian olevan ihan päin vastoin, koulumaailmassa jäisi henkiseen kehitykseen enemmän aikaa ja henkisyys vaan kasvaisi.
---
Muuten, minun 'hattupäinen' kuva on saanut 'kammostuttavaa' kyytiä, ensin pyydettiin vaihtamaan, nyt se on tylysti poistettu...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nyt kun Elo Kemppainen kertoisi vielä, kuka on väittänyt että ruotsinkielinen on sivistyneempi kuin suomenkielinen, voisi tämänkin hienon mielipidekirjoituksen ymmärtää. Mikä "väite"?

Elo Kemppainen

Eikö henkinen taantuma ilmennä sivistymättömyyttä, eikö...?...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #21

Ei nyt puhuta Lipposen puheista henkisestä taantumasta, vaan väitteestä, jonka halusit kumota. Väite kuuluu: ruotsinkielinen on sivistyneempi kuin suomalainen. Nyt tarvitaan vain sanoja ja lähde?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #22

Tuohan on yleistietoa, tuotahan meille on syötetty keskiajalta lähtien.

Elo Kemppainen Vastaus kommenttiin #22

Taisi olla joku tunnettu ruotsinkielinen, vähän moukanoloinen persoona kun väitti etteivät 'persut' osaa käyttää veistä ja haarukkaa, 'persuthan' ovat tunnetusti vain suomenkielisiä - veitsen- ja haarukankäytön osaamattomuus on hyvinkin laajoissa piireissä ollut sivistymättömyyden merkki, ja jos osaa vähänkin rivienvälistälukutaitoa, voisi ihan itse tehdä samat johtopäätelmät...

...ei suomenkielisten sivistymättömyyttä olisi tarvinnut, sen tunnetun ruotsinkielisen, ääneen sanoa, se näkyy jo hänen kaikissa elkeissä...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #30

Et nyt kuitenkaan pysty osoittamaan, kuka niin on sanonut, joten ymmärrän ettei kannata jankuttaa esille sellaista mitä ei ole.

Kiertotien tarinasi on värittynyt sekin kieliasiaksi. Sitähän se ei ollut. Lisäksi muistutan että kansanedustaja Packalén on myös ruotsinkielinen. Kun asuin Tammisaaressa, asui siellä paljon ruotsinkielisiä, jotka äänestivät perussuomalaisia. Tästä on tosin muutama vuosi aikaa, voi olla että mieli on muuttunut.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #32

"Et nyt kuitenkaan pysty osoittamaan, kuka niin on sanonut"

No Donner, niin kuin itsekin tiedät.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #40

Donner ei ole sanonut missään, että ruotsinkielinen on sivistyneempi kuin suomenkielinen. Donnereilla on aina arvostettu suomalaista kulttuuria ja hänen isoisänsä perusti suomalais-ugrilaisen seuran sekä isä oli suomalais-ugrilaisten kielten tutkija niin ikään. Donnerien suku on tehnyt valtavasti työtä suomalaisen kulttuurin tukemiseksi ja suomensukuisten kansojen tutkimiseksi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #41

Tosiaan, Donner tarkoitti apinoilla kai vain perussuomalaisia.

No entäs sitten Wallin, joka otti esille ne möbleeratut huoneet?

Elo Kemppainen Vastaus kommenttiin #32

Ei yksi Packalén, 'persuja' tee ruotsinkielisiksi ja samalla 'sivistyneiksi' jotta sillä voitaisiin kumota tunnetun ruotsinkielisen moukkamainen käytös suomenkielisiä 'persuja' kohtaan...

http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/13752-ruot...

Tässähän, Söderman vertaa ruotsin kieltä, sivistykseen, kun vastustaa ruotsin kieltä, vastustaa sivistystä - eikös ne ruotsinkieliset juuri puhu sitä, ruotsin sivistyskieltä...

"– Koen, että tässä kansalaisaloitteessa on sivistyksen vastustamisen henkeä, Söderman tähdentää."
"Tämä (ruotsin kielen aseman heikentäminen) on primitiivistä"

http://www.pakkoruotsi.net/kaksikielinen.php

"Jos katsotaan, että kaksikielinen valtio on sivistyneempi kuin yksikielinen valtio, ja tämän takia koko valtiota kannattaa pitää keinotekoisesti kaksikieisenä, on kolmekielinen valtio vielä sivistyneempi, nelikielinen vieläkin sivistyneempi jne."

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #22

Minä henkilökohtaaisesti kuulin erään frouvan sanovan niin Turun Kauppahallissa joskus 80-luvulla. Valitettavasti en kantanut äänitys päällä olevaa nauhuria mukanani eikä armon frouva jättänyt käyntikorttiaan, mutta tarvittaessa olen valmis valaehtoisesti asian todistamaan.
Makkaraa tuokin oli ostamassa.

Arja-Leena Hilska Vastaus kommenttiin #22

http://ft.huset.fi/Site/Data/137/Files/FiSve2012-r...

Petra, voit tuosta raportista nähdä, että ruotsinkielisillä on useammin korkeakoulututkinto verrattuna suomenkielisiin. (Vaikka pisa-tutkimus osoittaa että ruotsinkielisillä on heikommat tulokset peruskoulussa!)
Sivistyneisyys ei tietysti ole sama asia kuin koulutustaso.

Tuon raportin julkistamisen yhteydessä Folktinget ilakoi, että ruotsinkieliset ovat elinvoimaisempi ja kaikin puolin paremmin voiva kansanosa suomenkielisiin verrattuna. Se on puistattava asenne, koska suomenkieliset on itse asiassa pieni, jopa uhanalainen kieliryhmä, kun maahanmuutto lisääntyy hurjaa vauhtia ja kohta useampi kuin joka viides suomalainen on vieraskielinen.

Jaakko Häkkinen

Petra:
"Jos on mahdollista saada koulutusta omalla äidinkielellä, niin sitä ei voi kutsua apartheidiksi hyvänä päivänäkään."

Sanoin, että on määritelmällisesti apartheidia, ettei suostuta laittamaan ruotsinkielisiä ja suomenkielisiä edes samaan koulurakennukseen. Määritelmällisesti: apartheid 'erillään olo'. En toki väitä, että koko eteläafrikkalainen rasistinen apartheid-järjestelmä löytyisi Suomesta.

Olavi Mansikka:
"Käsittääkseni ruotsinkielisillä ei ole pakko suomea opetalla."

Ruotsinkielisillä on kyllä vastaavasti pakkosuomi. Siitäkin voidaan luopua; opetelkoot suomea ne, jotka kokevat sen tarpeelliseksi valtaosaltaan suomenkielisessä maassa.

Petra:
"Minä ilmoitan selvällä suomen kielellä, että Häkkisen tematiikka ontuu ja perustelen myös miksi."

Perustelit ohi: takerruit kontekstiin, vaikka olennaista oli perustelujen sisältö.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Perustelit ohi: takerruit kontekstiin, vaikka olennaista oli perustelujen sisältö."

Kontekstin osoittelu on perusteltua ja siitä oli myös hyötyä, sillä paljastit jo kommentoinnin alkumetreillä, että konstekstin tarkoitus oli sittenkin laajempi kuin mitä blogissa selitit: apartheidin alleviivaaminen.

Et kommentoinut millään lailla sitä seikkaa mitä kerroin kaksiosaisesta dilemmasta koskien sekaryhmiä, ja sitä seikkaa, etteivät kaikki ruotsinkieliset kannata erillisiä kouluja, vaan haluavat esimeriksi yhteisen koulun ja erilliset luokat, jotta opiskelu on johdonmukaista.

Jaakko Häkkinen

Petra:
"Kontekstin osoittelu on perusteltua ja siitä oli myös hyötyä, sillä paljastit jo kommentoinnin alkumetreillä, että konstekstin tarkoitus oli sittenkin laajempi kuin mitä blogissa selitit: apartheidin alleviivaaminen."

Luitpa oudosti, koska sanoin nimenomaan päinvastaista: "Apartheidia siis esiintyy Suomessakin, mutta se ei kuitenkaan ole tämän kirjoituksen pointti, vaan ne PAKON PERUSTELUT."

Petra:
"Et kommentoinut millään lailla sitä seikkaa mitä kerroin kaksiosaisesta dilemmasta koskien sekaryhmiä, ja sitä seikkaa, etteivät kaikki ruotsinkieliset kannata erillisiä kouluja, vaan haluavat esimeriksi yhteisen koulun ja erilliset luokat, jotta opiskelu on johdonmukaista."

Minä ymmärrän kyllä Taxellin paradoksin ja segregaation/määritelmä-apartheidin. Kannatan sitä, että vähemmistökielen halutaan ulottuvan kaikille elämän alueille, myös välitunneille, ja siksi uhanalaisten kielten kohdalla tietty eriyttäminen ja kattava kielikylvetys on tarpeen. Johdonmukaisuuden nimissä pitäisi kuitenkin aloittaa saamenkielisten kohdalta, jotka ovat paljon uhanalaisempi kieliryhmä kuin ruotsinkieliset.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #39

"Johdonmukaisuuden nimissä pitäisi kuitenkin aloittaa saamenkielisten kohdalta, jotka ovat paljon uhanalaisempi kieliryhmä kuin ruotsinkieliset."

Samoin joitakin paikallisia kielenomaisia ruotsinmurtetita tulisi alkaa suojella.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #48

Hiukan maalahtelaista murretta, Maalaxsprååtje

aalisa/ alisa annorlunda
aanack almanacka; aanack, aanacko, aanackona
aftust, i aftust i aftust = i går kväll
alldär aldrig, ex. alldär i vääde = aldrig i världen
allstans överallt
annett efter hand, vartefter, (annett utt. med betoning på a)
anschus moturs, motsols, ex. ett hjul kan gå anschus, spinna anschus
anskreäämbli ful
anval av gammalt, från fordom, sedan urminnestid, anval
arghaanda klåfingrig
asint litet, mycket litet
asit litet, ex. asit ti tack fö = inget att tacka för
avischåon auktion
baaket efter, efteråt
baarhendäsch barhandad, utan på händerna

Veikko Penttinen

Petran lailla sanailevia kutsutaan möbleraatuissa huoneissa sofistikoiksi. mutta me pyynti- ja pirttiviljelyn jälkeläiset kutsumme tyyliä yksinkertaisesti pilkunnussimiseksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #68

Me pyynti- ja pirttiviljelyn jälkeläiset kutsumme tuota Penttisen lailla sanailua tyhjän jauhamiseksi, mutta pitäähän sitä tyhjänjauhannallekin maailmassa tilaa olla.

Jonas Hellgren

Odottelen vaan että joku suuri ulkomaalainen media saa suodattamatonta tietoa asiasta ja julkaisee siitä jutun.
Rimmaavan otsikonkin saisi: "Arctic Apartheid"

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Häkkinen kertoo tarinassaan:

"Kai sinä tiedät, että me kaikki tässä maassa olemme samaa kansakuntaa?"

Ilmeisesti tämä kielitieteilijä-älykkö kuvittelee vakavissaan, että joku afrikaaneri olisi sanonut näin.

Häkkinen, olet idiootti. Mutta ei se mitään, meillä on tässä maassa sananvapaus. Voit jatkaa itsesi munaamista rauhassa, ja tämä blogipalvelu on totta vie oikea paikka siihen tarkoitukseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Häkkinen, olet idiootti. Mutta ei se mitään, meillä on tässä maassa sananvapaus. Voit jatkaa itsesi munaamista rauhassa, ja tämä blogipalvelu on totta vie oikea paikka siihen tarkoitukseen"

Kyllähän tämmöisen näytelmän kirjoittaminen haittaa kovasti varmaankin apurahojen saantia.
Ei taida Häkkiselle herua stipendejä muualta kuin Suomalaisuuden Liitosta tämän jälkeen?

Jonas Hellgren

"Kyllähän tämmöisen näytelmän kirjoittaminen haittaa kovasti varmaankin apurahojen saantia."

Jos näin on, niin se kyllä kertoo enemmän apurahoja jakavista tahoista. Poliittinen oikeamielisyys on tärkeämpää kuin tieteellinen sisältö.
Kuulostaa ihan kuin ennen....KORTTI.

Jaakko Häkkinen

Jussi Jalonen:
"Ilmeisesti tämä kielitieteilijä-älykkö kuvittelee vakavissaan, että joku afrikaaneri olisi sanonut näin."

Kuten olen moneen kertaan sanonut, konteksti on jätetty minimiin, ja olennaista kirjoituksessa ovat PERUSTELUT. Menisikö tämä Jalosellekin jakeluun?

Mitä tulee kansakunta-sanaan, miksei joku afrikaaneri olisi voinut sitä tai samanmerkityksistä sanaa käyttää? Kansakuntahan rajaa yhteisen valtion kansalaiset, ei siis etnistä ryhmää. Vai käsititkö termin jotenkin väärin?

Jussi Jalonen:
"Häkkinen, olet idiootti. Mutta ei se mitään, meillä on tässä maassa sananvapaus. Voit jatkaa itsesi munaamista rauhassa, ja tämä blogipalvelu on totta vie oikea paikka siihen tarkoitukseen."

Mielensäpahoittaja Jalonen osoitti nyt melkoista epäkypsyyttä nimittelyllään. :-) Taisi osua arkaan paikkaan. Jätettäköön hänen kommenttinsa jälkipolvien ihasteltavaksi! On aina hauska nähdä, kun ylemmyydentuntoisen muka-sivistyneen ja muka-suvaitsevaisen henkilön tekopyhät kulissit sortuvat. Silloin esitetty maailma on taas askeleen lähempänä todellista.

Perusteluja ei Jussi Jaloselta näköjään tule, pelkkää leimaamista ja solvaamista. :-D Elämä saattaa potkia Jussia nenuun, mutta katkeruuden purkaminen syyttömiin ei siinäkään tilanteessa ole kovin rakentavaa eikä ainakaan oikeutettua. Pitäisikö tuollaisten vihapuhujien sananvapautta kenties ryhtyä rajoittamaan "liberaalisuvaitsevaisessa" hengessä? ;-)

Veikko Penttinen

Jussi, Jussi.., nimittelet fiksun oloista kaveria idiootiksi. Noinko helposti sinä avaat todellisen minäsi.
Me ihmisyyden tuntijat tunnistamme sinunlaistesi myöntyväisyystyypit vähemmälläkin, mutta hyvä että tunnustat tasosi kaikelle kansalle.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Jussi Jalonen on varmasti palstan parhaita päin naamaa vit..joita/ piilovit..joita,
siksi tuollainen pelkkä kevyehkö, etten sanoisi hapoton "idiootti" ilmaisu hänen kynästään vaikuttaa kovin alamittaiselta. Liekö tason laskun syynä kaamosmasennus?

Jaakko Häkkinen

"Jussi Jalonen on varmasti palstan parhaita päin naamaa vit..joita/ piilovit..joita, siksi tuollainen pelkkä kevyehkö, etten sanoisi hapoton "idiootti" ilmaisu hänen kynästään vaikuttaa kovin alamittaiselta. Liekö tason laskun syynä kaamosmasennus?"

Joo, dieettiversiohan tuo selvästi oli - liekö syynä sitten verensokerin lasku? Hauskintahan siinä on se, että nimittelyn syynä näyttäisi olevan pelkästään se, että "kuvittelin" afrikaanerin suuhun lausuman, joka Jalosen mielestä on epäuskottava - ikään kuin rinnastusnäytelmäni tarkoituksena olisikin ollut rekonstruoida historiallisesti aito tilanne 70-luvun Johannesburgissa eikä antaa perspektiiviä pakkoruotsin perusteluille...

Näköjään Jalonenkin osaa lukea tekstiä kuin piru raamattua (molemmat pienillä alkukirjaimilla; keskikokoisen miehen hiljainen protesti). No, fiksuna miehenä hän saattaa vielä palata pyytämään anteeksi; minulla on kuitenkin melko korkea käsitys hänestä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #72

"Hauskintahan siinä on se, että nimittelyn syynä näyttäisi olevan pelkästään se, että "kuvittelin" afrikaanerin suuhun lausuman, joka Jalosen mielestä on epäuskottava "

Hauskaahan se ei ollut, mutta oletan että syy oli jokin ihan muu.

Ei siinä, ei sinulla mitään hätää ole kun olet vakaasti ja harkistevasti todennut, että kuvaelmasi oli hyvällä maulla toteutettu, asenteeton ja fiksu. Sen tehtävä on sanojesi mukaan antaa uusia näkökulmia pakkoruotsittajille. No, yhtään pakkoruotsittajaa ei ole ilmaantunut paikalle keskustelemaan oivalluksestaan, ainoastaan ryhmä samoja ihmisiä, jotka toistelevat kaikenlaisia erikoisia ajatuksia, joita ajattelevat ruotsinkielisten heistä ajattelevan, näkevät ympärillään mystisiä salaliittoja jotka liittyvät kieleen ja rahaan, ovat näkevinään jokapuolella pakkoruotsittajia ja haluavat heiltä perusteluja pakkoruotsille, uskovat että Nelson Mandela pelastaa heidät apartheidilta ja että hallitus on yhden pikkupuolueen ostoslistalla.

Onneksi olkoon! Miten hyvin omasta mielestäsi onnistuit?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #74

"Hauskaahan se ei ollut, mutta oletan että syy oli jokin ihan muu."

Sinuako ei huvita Jalosen riehuminen? Mikä kumma sitten huvittaisi? :-)

"Ei siinä, ei sinulla mitään hätää ole kun olet vakaasti ja harkistevasti todennut, että kuvaelmasi oli hyvällä maulla toteutettu, asenteeton ja fiksu. Sen tehtävä on sanojesi mukaan antaa uusia näkökulmia pakkoruotsittajille."

Esimerkillistä, että olet ymmärtänyt mitä olen toistellut. Se todella on hyvällä maulla toteutettu (ei mitään ala-arvoisia tölväisyjä mihinkään suuntaan) ja fiksu. Asenteelliseksi sen voisi tulkita vain henkilö, joka kuvittelee minun rinnastavan ruotsinkieliset buureihin eikä ole ymmärtänyt että rinnastan vain tilanteet (katso "P.P.S.").

"No, yhtään pakkoruotsittajaa ei ole ilmaantunut paikalle keskustelemaan oivalluksestaan, ainoastaan ryhmä samoja ihmisiä, jotka toistelevat kaikenlaisia erikoisia ajatuksia, joita ajattelevat ruotsinkielisten heistä ajattelevan, näkevät ympärillään mystisiä salaliittoja jotka liittyvät kieleen ja rahaan, ovat näkevinään jokapuolella pakkoruotsittajia ja haluavat heiltä perusteluja pakkoruotsille, uskovat että Nelson Mandela pelastaa heidät apartheidilta ja että hallitus on yhden pikkupuolueen ostoslistalla."

Minähän esitin toiveen, ettet lähtisi yleistämään kaikkia pakon vastustajia ääripurkausten perusteella. Se on tasan yhtä perusteltua kuin yleistäisi kaikki ruotsinkieliset Freudenthalin kaltaisiksi rasisteiksi.

"Onneksi olkoon! Miten hyvin omasta mielestäsi onnistuit?"

Erittäin hyvin, kiitos kysymästä. Ei ole minun vikani, etteivät pakkoruotsin kannattajat uskaltaudu kommentoimaan - olennaista on, että tieto leviää. Aina joukosta löytyy joku, joka luettuaan oivaltaa jotain, ja maailma on taas yhden yksilön verran parempi paikka.

On tietysti valitettavaa, että pakkoruotsin kannattajat välttelevät tiedon hankkimista ja kielivapauden kannattajien argumenttien lukemista. Ehkä sinä voisit levittää valaisevia kirjoituksia tuttavapiirisi pakkoruotsittajille? (Kai sinulla on niin laaja tuttavapiiri että sellaisia löytyy, kun niitä on kuitenkin kolmasosa kaikista suomalaisista?)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #75

"Minähän esitin toiveen, ettet lähtisi yleistämään kaikkia pakon vastustajia ääripurkausten perusteella. Se on tasan yhtä perusteltua kuin yleistäisi kaikki ruotsinkieliset Freudenthalin kaltaisiksi rasisteiksi. "

Ei vaan sinä toivoit että antaisin yksittäistapauksen, eli Jonas Hellgrenin turpaanvetofantasiat jota kymmenen henkilöä suosittaa, rauhaan. Se sopii koska ei minulla ole siitä mitään sanottavaa.

En tehnyt yleistystä pakkoruotsin vastustajista, vaan kuvailin ruotsiaiheisia blogeja kommentoivien ihmisten juttuja jotka toistuvat uudestaan ja uudestaan täällä. Et ole voinut välttyä koska näitä juttuja on jauhettu sinunkin blogissasi. Tässähän niitä on taas esillä.

Siihen voit taas vaikuttaa itse, millaiset keskustelut blogissasi käydään. Kohderyhmä tuntuu käytännössä olevan eri mihin olet sen asettanut. Ehkä sinun kannattaa muuttaa tyyliä tai strategiaa siinä tapauksessa ellei tarkoituksesi ole vahvistaa mielleyhtymiä suomalaisen kielipolitiikan ja Soweton välillä.

Kiitos, mutta ystäväni osaavat kerätä itse informaationsa ja ovat siinä taitavia. Kunnioitan heidän omia mielipiteitää ja valintojaan, myös olla kiinnostumasta koko aiheesta.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #76

Petra:
"Ei vaan sinä toivoit että antaisin yksittäistapauksen, eli Jonas Hellgrenin turpaanvetofantasiat jota kymmenen henkilöä suosittaa, rauhaan."

Ei, vaan minä kirjoitin:
"Mutta muista, ettet sitten Petra leimaa kaikkia pakkoruotsin vastustajia yksittäistapaus Jonaksen varjolla."

Leimata = prägla.

Petra:
"En tehnyt yleistystä pakkoruotsin vastustajista, vaan kuvailin ruotsiaiheisia blogeja kommentoivien ihmisten juttuja jotka toistuvat uudestaan ja uudestaan täällä. Et ole voinut välttyä koska näitä juttuja on jauhettu sinunkin blogissasi."

Kirjoitit yleistävässä monikossa, vaikka me kaikki emme ole vainoharhaisia yms.

"Siihen voit taas vaikuttaa itse, millaiset keskustelut blogissasi käydään. Kohderyhmä tuntuu käytännössä olevan eri mihin olet sen asettanut. Ehkä sinun kannattaa muuttaa tyyliä tai strategiaa siinä tapauksessa ellei tarkoituksesi ole vahvistaa mielleyhtymiä suomalaisen kielipolitiikan ja Soweton välillä."

Tyylin tai strategian muutos ei auttaisi, koska sisältö säilyisi samana: pakkoruotsille ei ole esitetty kestäviä perusteluja. Lisäksi Uuden Suomen blogeja kommentoi vain se rajallinen joukko, jolla on täällä kommentointioikeus.

Tunnetustihan mielipiteen ilmaiseminen houkuttelee kahdenlaisia kommentaattoreita: samaa mieltä olevia ja eri mieltä olevia. Eri mieltä olevat eli pakkoruotsittajat valitettavasti eivät osallistu juurikaan keskusteluun eivätkä edes seuraa sitä - se näkyy siinä, että he toistelevat vuosikymmenestä toiseen samoja kumottuja muka-perusteluja.

"Kiitos, mutta ystäväni osaavat kerätä itse informaationsa ja ovat siinä taitavia. Kunnioitan heidän omia mielipiteitää ja valintojaan, myös olla kiinnostumasta koko aiheesta."

Minä ainakin olisin huolissani, jos joku tuttavani erehtyisi pitämään uskonnollissävyistä propagandaa perusteltuna mielipiteenä. Kokisin velvollisuudekseni valistaa häntä. :-)

Mikä sinua tuossa Sowetossa häiritsee?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #77

"Minä ainakin olisin huolissani, jos joku tuttavani erehtyisi pitämään uskonnollissävyistä propagandaa perusteltuna mielipiteenä. Kokisin velvollisuudekseni valistaa häntä. :-)"

Kiinnittäisin huomiota jatkuvaan ajatusmalliisi, jossa kaikki nähdään perustelun kautta. On niin sanotusti jäänyt levy päälle. Jos jonkun mielestä tämä on maailman turhanpäiväisin asia, en minä siitä ala hänelle väkisin vänkäämään. Muutenkin sellaiset ihmiset jotka paasaavat jatkuvalla syötöllä itselleen tärkeistä asioista, ovat leikkimielisesti sanottuna vähän hörhöjä.

Täytyy muistaa, että ihmisten omia mielipiteitä ja päätöksiä pitää kunnioittaa.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen Vastaus kommenttiin #82

"Täytyy muistaa, että ihmisten omia mielipiteitä ja päätöksiä pitää kunnioittaa."

Tämä on lähtökohtaisesti ihan oikein asioissa, jotka koskevat vain omaa itseä. Sitten kun keskustellaan vallankäytöstä yleensä, niin se on eri juttu. Eihän ilmeisesti Jaskallakaan saa olla vaan ihan "omaa mielipidettä" tästä asiasta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #83

Miksei saisi olla? Kuka häntä on estänyt olemasta yhtään mitään mieltä? Hänhän tuo sitä julki uudestaan ja uudestaan. Ainoastaan perussuomalaisilta politiikantekijöiltä on kielletty aiheen parissa puuhastelu, tai ainakaan siitä paasaaminen. Soinin ohjeistus on mennyt hyvin perille, nimittäin siinä leirissä on ollut vain hiiren pissiä pumpuliin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #82

"Kiinnittäisin huomiota jatkuvaan ajatusmalliisi, jossa kaikki nähdään perustelun kautta. On niin sanotusti jäänyt levy päälle."

Sori nyt Petra, mutta perustelut ovat kaiken perusta. Mielipide on arvoton ilman perusteluja. Tätä asiaa ei voi toistella liikaa. Vaihda ihan vapaasti kanavaa jos häiritsee. :-)

"Jos jonkun mielestä tämä on maailman turhanpäiväisin asia, en minä siitä ala hänelle väkisin vänkäämään. Muutenkin sellaiset ihmiset jotka paasaavat jatkuvalla syötöllä itselleen tärkeistä asioista, ovat leikkimielisesti sanottuna vähän hörhöjä."

Olen täysin samaa mieltä. Tarkoitinkin yhtä kertaluonteista keskustelua, jossa saattaisi tuttavansa kohtaamaan todellisuuden: löytyykö niitä perusteluja vai mennäänkö vain lauman mukana, koska pelätään kyseenalaistaa perustelemattomia näkemyksiä?

"Täytyy muistaa, että ihmisten omia mielipiteitä ja päätöksiä pitää kunnioittaa."

Ilman muuta. Meistä useimmat vain kunnioittavat paljon enemmän perusteltuja kuin perustelemattomia mielipiteitä - luultavasti sinäkin...

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #82

Lainaan erästä kommentoijaa toisaalta:
"Kun vaatimattomasti haluaisimme päättää lastemme kanssa näiden kieliopinnoista kuten maailmalla on tapana, niin meidät vaiennetaan väittämällä, että jankkaamme turhaan ja MEIDÄN pitäisi muistaa, että 'ihmisten omia mielipiteitä ja päätöksiä pitää kunnioittaa'!"

Tajuatko Petra tässä erinomaisesti osoitetun tekopyhyyden paradoksin? Avaan sen silti:
1. Ihmisten omia mielipiteitä ja päätöksiä pitää kunnioittaa
2. ...paitsi vieraiden kielten valinnassa.

Sama kaksoisstandardihan on havaittu aiemminkin pakkoruotsittajilta. Jari Helispuro: http://jarihelispuro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1358...
1. Ihmisellä on oikeus muodostaa itse identiteettinsä
2. ...paitsi ruotsin kielen kohdalla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #93

Osasin odottaa tätä. Miksi itseään lietsova kommentaattorikaverisi ei tule keskustelemaan tänne? Miksi hän puhuu vaientamisesta jos yksi ihminen sanoo ettei aio tuputtaa mitään muille ihmisille? Miten hänet on nyt vaiennettu? Miksei muiden kuin hänen mielipiteensä kelpaa? Miksi ihmeessä minun pitäisi pakottaa jotain ystävääni muuttamaan mieltään, jos hän haluaa säilyttää kaikille yhteiset kieliopinnot molemmissa kieliryhmissä. Häkkinen, alat pyöriä aika syvällä tuossa soosissa.

Tällä toisaalla kiihkoisasti seuraavalla kommentti-ihmisellä on selvästi melkoinen suhteellisuusharha, jos minun kommenttini on "vaientamista".

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #94

"Osasin odottaa tätä. Miksi itseään lietsova kommentaattorikaverisi ei tule keskustelemaan tänne?"
- Ehkä hänellä ei ole tunnuksia tai hän ei halua esiintyä omalla naamallaan. Eräät pakkoruotsin vastustajat ovat nimittäin kertoneet saaneensa uhkauksia näkemystensä vuoksi.

"Miksi hän puhuu vaientamisesta jos yksi ihminen sanoo ettei aio tuputtaa mitään muille ihmisille? "
- Ei vaan hän puhuu vaientamisesta, koska sinä kirjoitit: "On niin sanotusti jäänyt levy päälle" ja "Muutenkin sellaiset ihmiset jotka paasaavat jatkuvalla syötöllä itselleen tärkeistä asioista, ovat leikkimielisesti sanottuna vähän hörhöjä" - toisin sanoen sinä suhtaudut negatiivisesti tällaisiin mielipiteen ilmauksiin = toivot että niitä ei esiintyisi = toivot vaikenemista.

"Miksei muiden kuin hänen mielipiteensä kelpaa?"
- Mitä?

"Miksi ihmeessä minun pitäisi pakottaa jotain ystävääni muuttamaan mieltään, jos hän haluaa säilyttää kaikille yhteiset kieliopinnot molemmissa kieliryhmissä."
- Ei sinun pidä ketään pakottaa. Minä ainakin olisin kiitollinen, jos joku osoittaisi minun sokean pisteeni ja valaisisi mitä vikaa näkemyksessäni on. Tosin kaikki eivät ehkä pyri yhtä suureen älylliseen rehellisyyteen...
- Yhteiset kieliopinnot molemmissa kieliryhmissä? Pitänee tehdä tälle oma kirjoitus ja purkaa tämä näkemys pala palalta. :-)

"Häkkinen, alat pyöriä aika syvällä tuossa soosissa."
- Perustele väitteesi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #96

Koska mielestäsi tämä nimetön ja kuvaton metakommentaattorisi on selvästi pöyristynyt siitä, mitä minä sanon ja sinä näet aiheelliseksi vielä tunnustaa, että se on mielestäsi tosi suhteelisuudentajuista. Täällä on sinulle kymmeniä selkääntaputtajia ja sille metatyypille samalla myös, mutta on vaientamista jos joku yksi kritisoi menoa ja meininkiä, jos ei nyt mainita Jalosen tarjoilemaa täystyrmäystä. Suhteet kohdillaan? Ei. Kuka täällä oikein on pakottamassa :D

Kerro viestin kirjoittajan nimi ja kommentointialusta, niin voin keskustella myöhemmin suoraan hänen kanssaan kun ehdin. Ja ei kai muutenkaan ole tarkoitus välittää viestejä alustalle, jos esim. toimitus ei ole hyväksynyt hänen kirjoitusoikeuksiaan.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #97

"Koska mielestäsi tämä nimetön ja kuvaton metakommentaattorisi on selvästi pöyristynyt siitä, mitä minä sanon ja sinä näet aiheelliseksi vielä tunnustaa, että se on mielestäsi tosi suhteelisuudentajuista."
-- Onhan se sikäli kuin perustelin: sinähän aika lailla jatkuvasti ja toistuvasti vähättelet niiden huolta, jotka ajavat vapaan kielivalinnan asiaa. Suhteeton tuo kommentti olisi vain, mikäli sinä et olisi ilmaissut negatiivista kantaasi kyseisen epäkohdan julkituontiin.

"Täällä on sinulle kymmeniä selkääntaputtajia ja sille metatyypille samalla myös, mutta on vaientamista jos joku yksi kritisoi menoa ja meininkiä, jos ei nyt mainita Jalosen tarjoilemaa täystyrmäystä. Suhteet kohdillaan? Ei."
-- Olen pahoillani selkääntaputtajista; olen kyllä yrittänyt olla kohtisuorassa niin monia ulottuvuuksia vastaan kuin vain olen keksinyt. Koeta kestää se, että kuulut pakon ymmärtäjänä (et kannattajana) vähemmistöön.
Sinä et muuten ole ainoa laatuasi, vaan pakkoruotsittajat haluavat yleisesti tukahduttaa kriittisen keskustelun kategorisilla lausunnoillaan tyyliin "Pakkoruotsi pysyy, turha valittaa!"

"Kuka täällä oikein on pakottamassa :D"
-- No kuka?

"Kerro viestin kirjoittajan nimi ja kommentointialusta, niin voin keskustella myöhemmin suoraan hänen kanssaan kun ehdin."
-- Tervetuloa Vapaa kielivalinta -foorumille!
http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewtopic.php?f=...

"Ja ei kai muutenkaan ole tarkoitus välittää viestejä alustalle, jos esim. toimitus ei ole hyväksynyt hänen kirjoitusoikeuksiaan."
-- Mielenkiintoinen näkökulma. Käsittääkseni niin bloggaajat kuin kommentoijatkin aivan yleisesti siteeraavat tahoja ja medioita, jotka eivät itse ole Uuden Suomen rekisteröityneitä käyttäjiä. Käsittääkseni jokainen ulkoisen mielipiteen edentäjä kantaa vastuun omista sanoistaan, joiksi myös lainatut sanat lasketaan silloin kun niitä levitetään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #100

Ok, lainataan sitten. Minun kommenttini on herättänyt keskustelua "Voi Mooses meillä on ihan mieletön tilanne!" ja sitten ollaan sitä mieltä että olen pakkoruotsittaja. Tämä on juuri se kryptinen vaiva, miten en oikein tajua. Ruvetaan jossain toisella palstalla väittelemään minun oletettua pakkoruotsittamistani vastaan, lähdetään kummitusväittelemään ihmistä kohtaan joka keskustelee muualla, tehden kummallisia oletuksia. Mikä on se mieletön tilanne? Että joku on jotain mieltä asioista. No, shit Sherlock.

Ilmeisesti ei ole ensimmäinen kerta sillä hän kutsuu minua tutuksi nimimerkiksi. Tuollahan ei keskustella nimillä ollenkaan. Palaan siellä myöhemmin asiaan ja keskustelu tästä loppuu tähän.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #102

"Minun kommenttini on herättänyt keskustelua "Voi Mooses meillä on ihan mieletön tilanne!" ja sitten ollaan sitä mieltä että olen pakkoruotsittaja."
-- Ei NRR pidä sinua pakkoruotsittajana vaan pakkoruotsin ymmärtäjänä. Sikäli kuulut samaan joukkoon, että vähättelet meitä, joita tämä epäkohta häiritsee.

"Ruvetaan jossain toisella palstalla väittelemään minun oletettua pakkoruotsittamistani vastaan, lähdetään kummitusväittelemään ihmistä kohtaan joka keskustelee muualla, tehden kummallisia oletuksia. Mikä on se mieletön tilanne? Että joku on jotain mieltä asioista. No, shit Sherlock."
-- Tuolla foorumilla käsitellään perusteluja, asenteita ja laajoja kuvioita. Olet tervetullut lisä keskusteluun, koska olet fiksu ja yleensä asiakeskeinen.

"Ilmeisesti ei ole ensimmäinen kerta sillä hän kutsuu minua tutuksi nimimerkiksi. Tuollahan ei keskustella nimillä ollenkaan. Palaan siellä myöhemmin asiaan ja keskustelu tästä loppuu tähän."
-- ...tai sitten ei lopu. ;-) Omalla nimellään siellä saa keskustella kuka haluaa, mutta kuten sanottu, ihmisiä on uhkailtukin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #93

Häkkinen, kerro missä tämä ihminen kommentoi. :D

Välitit tänne nimettömän ja kuvattoman kommentattorin, joten lähde lienee perustellusti paikallaan.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #76

Pakkoruotsi ei ole saavutettu etu jos demokratiassa eletään.

Mainittakoon,että pakkoruotsin suomenkielinen pää-äänenkannattaja Helsingin Sanomat on suurissa vaikeuksissa. Olisko kannattunut pohtia asiakasnäkökulmaa enemmän siellä(kin)?

Teemu Tilaeus

Ainakin itsensä munaaminen näyttäisi kuuluvan enemmänkin Jussi Jalosen kuin Jaakko Häkkisen tyyliin. Tyyliä se on tyylittömyyskin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomalaisuuden Liitto voisi olla varmaan kiinnostunut Jaakko Häkkisen näytelmästä.

Jaakko Häkkinen

"Suomalaisuuden Liitto voisi olla varmaan kiinnostunut Jaakko Häkkisen näytelmästä."

Ketä olit ajatellut pääosiin? Näytelmä on kovin lyhyt, mutta TV-spottina se varmaan menettelisi.

"Kyllähän tämmöisen näytelmän kirjoittaminen haittaa kovasti varmaankin apurahojen saantia. Ei taida Häkkiselle herua stipendejä muualta kuin Suomalaisuuden Liitosta tämän jälkeen?"

Mielestäni on hieman vainoharhaista olettaa, että ihmisen mielipiteet yhteiskunnallisista asioista vaikuttaisivat hänen toimeentuloonsa. :-) Rahoitusta haen ja saan jatkossakin kielitieteelliseen tutkimukseen eri tahoilta. Poliittiseen toimintaan en ole hakemassa rahoitusta.

Teemu Tilaeus

Satunäytelmät ja vastaavanlaiset kuvaelmat saattaisivat sopia paremmin Siuntion RKP:n esitettäväksi. Heiltä ei kekseliäisyyttä puutu, siitä osoituksena se, että paikalliset aktiivit raahasivat valtuuston istuntoon ruumisarkun, hautakynttilöitä ja puisen ristin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Ketä olit ajatellut pääosiin? Näytelmä on kovin lyhyt, mutta TV-spottina se varmaan menettelisi."

Herra de Boer - Paavo Lipponen
Alkuasukas - Jussi Halla-aho

"Mielestäni on hieman vainoharhaista olettaa, että ihmisen mielipiteet yhteiskunnallisista asioista vaikuttaisivat hänen toimeentuloonsa."

Ei ole vainiharhaista. Luulisin paremman toimeentulon ja yhteiskunnallisen aseman hakemisen olevan motiivina monille pakkokielten puolustajille.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Kulttuurialalla tietyt säätiöt ovat täysin avainasemassa ...

Jaakko Häkkinen

Hehheh! Hyvä roolitus, mutta jos tyydymme näyttelijöihin, niin Paavoa esittäisi Oiva Lohtander ja suokuokka-alku-Jussia Simo Frangen.

Hyväksyn tarkennuksesi: niin päin voi olla, että "helpon rahan" perässä suostutaan ideologioiden käsikassaroiksi. Mutta niin päin en usko, että tieteellinen ura kärsisi mielipiteistä, niin kauan kuin tutkimustyö ja mielipiteet osataan pitää erillään (toisin kuin dosentti Bäckman).

Käyttäjän MichaelHenneken kuva
Michael Henneken

Poliittinen korrektius palvelee vain ja ainoastaan niitä, joiden tekemisiä ei voi rationaalisesti tai loogisesti puolustella. Herrojen keksintö.

pekka piippo

Minullekin sanoi kerran yksi riikinruotsalainen tuttavani että Suomenkieliset ovat kuin valkoisia neekereitä. Kipeää teki.. Valitettavasti osui hän melko lähelle asian ydintä..

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

Nemin sarjakuvastripissä sillalla Nemi kuplii: "dugging queen".

Lähetyssaarnaaja Henry Hare Dugmore aakkosti ym. kirjakielelle xSahon kielen koillisessa Eteläafrikassa 1800 -luvun lopussa. Kyseinen kieli sisältää erityisiä kurkkuäänteitä, joita muissa kielissä on vähemmän.

Mosambik Etelä-Afrikan koillisrajalla on eliniänennusteiltaan ja lukutaidoltaan maailman kehittymättömin valtio. xSahon kieli on uskoakseni hyvin tärkeä erotteleva tekijä naapurimaiden välillä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Etelä-Afrikan Nuorten päivää vietetään joka vuosi 16.6. sen mielenosoituksen muistoksi, jonka nuoret järjestivät tuolloin Etelä-Afrikan koulutusjärjestelmän pakkoafrikaansia vastaan.

"On June 16, 1976, anywhere from 3,000 to 10,000 black students rallied together to protest the Afrikaans Medium Decree which required all students to learn Afrikaans -- the official language of the Apartheid government – and be taught in that language at school. The uprising resulted in nearly 600 deaths, but also served as a catalyst for the movement that eventually brought down the Apartheid government. June 16, now known as Youth Day, is a national holiday." Lähde mm. http://www.law.missouri.edu/academics/pdf/satravel...

Tosin pakollista afrikaansia vastaan oli protestoitu jo aikaisemminkin: "Soweto students protest mandatory instruction in Afrikaans, the language of the white rulers. Protests spread throughout Soweto. In crushing it, the government kills 575 people over an eight month period, a fourth of them under age 18." (1976) Lähde: http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/mand... (Nelson Mandelan elämänkerta)

Suomessa ollaan rauhallisempia, mutta on täälläkin nuoret osoittaneet voimaansa vanhaa järjestelmää vastaan. 16.3. vuonna 2004 jää historiaan Suomessa ja osoituksena Suomen nuorison tahdonvoimasta.

Kymmenet tuhannet lukiolaiset järjestivät silloin valtakunnallisen mielenosoituksen ylioppilastutkinnon uudistamisesta ns. rakennekokeilun mukaisesti. Käytännössä pakkoruotsia vastaan, tavoitteena ruotsin kielen ylioppilaskokeen muuttamista pakollisesta vapaaehtoiseksi.

Valitettavasti valinnan vapaus ei ole vielä toteutunut täydellisesti, sillä ruotsi on yhä ainoa läpi koko koulujärjestelmän pakollinen aine peruskouluista yliopistoihin. Ei edes äidinkieli ole saanut sellaista asemaa suomenkielisten suomalaisten koulujärjestelmässä!

http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20470-etela-...

Jaakko Häkkinen

Kappas, sama vertailukohta on tullut muidenkin mieleen. :-)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Analogioita lisää:

Kiinan "pakkoruotsi".

http://ylioppilaslehti.fi/2007/12/kiinan-pakkoruotsi/

Huom. "kielletty" sana "pakkoruotsi" käytössä.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Ihan siinä määrin kuin itse olen vastustanut pakkoruotsia siksi että perustelut ovat usein suorastaan humoristisia (itse asiassa ehkä sitä ihan fundamentaalisinta periaate-kaksikielisyys-perustelua lukuunottamatta -- jos "se on niin niin se on niin"), niin toivoisi kyllä että tämä apartheid-perustelu myös unohtuisi täällä kriitikkopuolella, koska ei se minustakaan toimi.

Itse asiassa "erottelu" olisi enemmänkin sitä että ruotsinkielisillä olisi omat systeemit, mikä itse asiassa luultavasti kelpaisi kielivapausihmisille ihan hyvin. Ongelmiahan tässä tulee juuri tästä että ruotsin pitää olla tavallaan suomen kanssa samalla viivalla kaikille kaikkialla "samankansaisuuden" takia, mikä on oikeasti aika kaukana mistään apartheidiin verrattavasta.

Se on kyllä totta että suomi on jotenkin aina "itsestäänselvästi" se vähemmän kulttuurillisesti tai kontekstillisesti asiaankuuluva kieli (vrt. "Pohjoismaat") tai mikä se selitys nyt aina sattuu olemaankaan, mutta siitä voi keskustella vetämättä asiaan niitä buureja.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Rinnastus Etelä-Afrikkaan tulee kuitenkin osuvaksi sen palveluvelvoitteen vuoksi. Ei riitä, että kieliryhmät erotetaan toisistaan; suomenkielisten on opeteltava ruotsi voidakseen palvella. Kas kun ruotsinkieliset on kiintiöiden ym. avulkla koulutettu paremmaksi väeksi.

Jaakko Häkkinen

"...niin toivoisi kyllä että tämä apartheid-perustelu myös unohtuisi täällä kriitikkopuolella, koska ei se minustakaan toimi."

Se ei tässäkään kirjoituksessa ollut pointti, ennen kuin Petra virhetulkitsi sen keskusteluun mukaan.

"Se on kyllä totta että suomi on jotenkin aina "itsestäänselvästi" se vähemmän kulttuurillisesti tai kontekstillisesti asiaankuuluva kieli (vrt. "Pohjoismaat") tai mikä se selitys nyt aina sattuu olemaankaan, mutta siitä voi keskustella vetämättä asiaan niitä buureja."

Toki voi. Mutta se vastapuoli ei kuitenkaan voi olla vetämättä joka asiaan niitä natseja, hassua kyllä, ottaen huomioon kuka tässä on se hallitseva ja pakottava osapuoli. :-)

Mikä tahansa esimerkki maailmalta olisi kelvannut yhtä hyvin perustelujen etäännyttämiseen, mutta vastaavanlaiset suomalaisille tutut tilanteet ovat aika vähissä... Ja uskon rehellisesti, että pakkoruotsittajille tekee hyvää katsoa perustelujaan jonkun "pahiksen" suussa - loppuisi toivottavasti se perusteluitserakkaus, jonka vallitessa OMISSA perusteluissa ei nähdä koskaan mitään vikaa.

Mikko Järvinen

Joissakin suuria tunteita herättänyt avaus. Ei arvaisi, että noin paljon pitää pinnistellä ja tuhlata höyrypäissään energiaa, jos kerta vastapuoli edustaa idiotismia ja koostuu kaikenmaailman hörhöistä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mutta kun suurin osa ihmisistä on idiootteja ja koostuu hörhöistä, niin idiotismi ja hörhöily karkaa käsistä, ellei sitä heti ala ruoskimaan ruotuun.

Silti en ymmärrä, miksi Etelä-Afrikka vertaus on niin kamala. Onko tämä joku mustan Mannerheimin rinnakkaisulottuuvuuteen sijoittuva jatko-osa?

Jaakko Häkkinen

"Mutta kun suurin osa ihmisistä on idiootteja ja koostuu hörhöistä"

Olen ollut samaa mieltä internet-keskustelujen yleistymisen jälkeen. Niinpä tilastollinen todennäköisyys satunnaisen idiootiksi tai hörhöksi nimittelyn onnistumiselle on hyvin korkea. Luonnollisestikaan allekirjoittanut ei silti täytä kummankaan nimityksen kriteerejä. :-)

P.S. Pilkunviilaaja sisälläni kysyy sanavalintasi innoittamana, koostuvatko ihmiset hörhömolekyyleistä vai onko kyseessä jokin tieteelle toistaiseksi tuntematon hörhöhiukkasmuoto? ;-)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #99

Joo. Minulla on paha tapa alkaa kirjoittaa yhtä ajatusta ja jatkaa loppuun toisella. Lopputulos on juuri tuonkaltainen.

Cenita Sajaniemi

Kirjoitus on hyvä, mutta aihe ei ole mitenkään uusi. Eri palstoilla on yritetty herätellä jo vuosia sekä su että surut näkemään miltä tämä "kuvio" näyttää. Jos kuvio näyttää joltakin - onko se sitä?

Tarhat, koulut, yliopistot, korttelit, kaupungit jne. on tehty/rakennettu juuri apartheidia silmälläpitäen. Onko Suomessa rotuerottelu vielä laillista? Miksi meillä on vihapuheministerinä rkp-läinen? Pitäisikö hänen ehkä tehdä "jotakin"?

Miksi tästä ei sitten saisi puhua?

Mikään pakottaminen ei tee suomalaisesta ruotsalaista, ei edes kielikylvyt.

Tässä Vaasan yliopiston sivuilta:
"Kielikylpy on enemmistökielen puhujille tarkoitettu kieltenoppimismenetelmä, jossa KIELIKYLPYKIELTÄ käytetään opetuskielenä. Suomessa kielikylpy sai alkunsa Vaasassa vuonna 1987. Kielikylpy alkaa päiväkodissa ja jatkuu peruskoulun viimeiselle vuosikurssille. Suomessa ruot­sinkielinen kielikylpy SUOMENKIELISILLE on yleisintä, eikä ruotsinkielisille kieliryhmille järjestet­tyä kielikylpyä ole tarjolla kuin Pietarsaaressa." http://www.uva.fi/fi/news/kielikylpy/

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Kirjoitus olisi ollut parempi, jos selittelyosuus olisi jätetty lopusta pois (kohdasta "Millaisia ajatuksia heräsi?" alkaen).

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Koska luin liian paljon noita kommentteja, en kykene enää sen kummemmin subjektiiviseen kuin objektiiviseenkään arviointiin.

Haluan kuitenkin kysyä, voisiko tyylilajia kutsu groteskiksi karikatyyriksi? Koska minusta se kyllä aika hyvin toi esille yhden osapuolen heikoimpia argumentteja. Tasapuolisuuteen siinä kai ei pyrittykään ja vastapuolen sokean pisteen osoittaminen on periaatteessa palvelus vastapuolelle.

Talan porukan argumentointitapaan olen sen verran kypsynyt, että sille en paljoa painoarvoa anna. Mutta toivon mahdollisimman monen kansanedustajan äänestävän vapaan kielivalinnan puolesta. Sen jälkeen voitaisiinkin keskittyä oleelliseen, eli ruotsinkielen riittävän opetustarjonnan turvaamiseen. Siinä voi olla työsarkaa.

Jaakko Häkkinen

Olli Väisälä:
"Kirjoitus olisi ollut parempi, jos selittelyosuus olisi jätetty lopusta pois (kohdasta "Millaisia ajatuksia heräsi?" alkaen)."

Minusta ei - ilman selityksiä kommenttiosio olisi täyttynyt ohipuhumisesta, virhetulkinnoista ja perättömistä syyttelyistä, joiden oikomiseen olisin itse tarvinnut satoja kommentteja.

Juho Joensuu:
"Haluan kuitenkin kysyä, voisiko tyylilajia kutsu groteskiksi karikatyyriksi? Koska minusta se kyllä aika hyvin toi esille yhden osapuolen heikoimpia argumentteja. Tasapuolisuuteen siinä kai ei pyrittykään ja vastapuolen sokean pisteen osoittaminen on periaatteessa palvelus vastapuolelle."

Juuri näin minäkin sen näen! Valitettavasti kaikki aikuisetkaan eivät näytä olevan kypsiä sellaiseen, vaan he autoreagoivat ymmärtämällä vain puoliksi ja pahoittamalla sitten mielensä sen oman puoliymmärteensä vuoksi. :-)

"Talan porukan argumentointitapaan olen sen verran kypsynyt, että sille en paljoa painoarvoa anna. Mutta toivon mahdollisimman monen kansanedustajan äänestävän vapaan kielivalinnan puolesta. Sen jälkeen voitaisiinkin keskittyä oleelliseen, eli ruotsinkielen riittävän opetustarjonnan turvaamiseen. Siinä voi olla työsarkaa."

Olen samoilla linjoilla, poteroissa kököttämisen aika on ohi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Menee jonkin verran ohi aiheesta mutta on toinenkin oleellinen asia, johon tämän kielitaistelun jälkeen voitaisiin kiinnittää huomiota. Se on minusta suomenkielen aseman turvaaminen englantia vastaan.

Aikanaan on taisteltu sen puolesta, että korkeakouluopetusta voi antaa ja tutkimusta tehdä ja tulkita suomeksi. Suomen kieli on niin tärkeä osa suomalaisuutta (ja ruotsin kieli suomenruotsalaisuutta), että korkeakoulutuksenkin ensisijainen kieli pitäisi olla suomi ja englanti on poikkeus. Tietenkin on tärkeää osata englantia (ja muitakin kieliä) mutta ennen kaikkea pitäisi osata ajatella ja kuvata asiaa suomeksi, ei puolisuomeksi.

Kansainvälistyminen on ihan hyvä asia mutta ei se voi tapahuta luopumalla omasta itsestään.

Mikko Järvinen Vastaus kommenttiin #108

Paljon puhutaan englannin kielen ylivallasta, mutta onko englanti todelisuudessa uhka? Minusta suomalaiset eivät osaa englantia liian hyvin, ainakin kun kuuntelee esimerkiksi joitakin poliitikkoja...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #109

Monet suomalaiset käyttävät suomea huonosti. Ja se huono suomenkieli tulee nimenomaan siitä, että tiedetään englanninkielinen termi, jota ei osata sanoa suomeksi. Siis ei osata äidinkieltä. Eikä edes sekään ole puolustus, että osataan mutta kuitenkin ollaan joko laiskoja tai snobbaillaan. Puolikielisen tyylin käyttö tyylikkäästi se vasta taitolaji onkin.

Englannin ylivalta tavallaan näkyy siinä, että ei osata kunnolla englantia, kun ei osata enää edes suomeakaan.

Voi olla, että tämä on pelkkää turhaa ärsyyntymistä, mutta itse yritän sanoa asiat suomeksi aina, kun se vain suinkin on mahdollista. Assosisaatio on minusta mielleyhtymä ja robusti on häiriösietoinen. Mutta joo, alkaa lähtemään tangentille.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #109

Mikko Järvinen:
"Paljon puhutaan englannin kielen ylivallasta, mutta onko englanti todelisuudessa uhka? Minusta suomalaiset eivät osaa englantia liian hyvin, ainakin kun kuuntelee esimerkiksi joitakin poliitikkoja..."

Englanti on uhka silloin, jos ihmiset alkavat ajatella, ettei lapsille tarvitse enää suomea opettaakaan, koska englannilla pärjää. Suomessa on jo suomenkielisiä, jotka ovat kasvattaneet lapsestaan englanninkielisen. Tällaisessa tilanteessa kielenvaihto yleistyy ja alkaa tie kohti kielen kuolemaa.

Mordvalaiset ovat uralilaisittain iso kansa, mutta heidän kielenvaihtonsa etenee vauhdilla. Kielenvaihto ei ole lukumääräkysymys vaan sukupolvikysymys. Jos lapsille ei opeteta enää vanhempien äidinkieltä, vaikutus on sama isolla ja pienellä kansalla: yhdessä sukupolvessa isosta kansasta vaihtaa kielensä paljon useampi kuin pienestä kansasta.

Englanti on ainoa kieli, joka uhkaa suomen kieltä – millään muulla kielellä ei ole sellaista houkuttelevuutta, että se saisi suomalaiset luopumaan suomen kielestä. Englanti on maailman vaarallisin kieli.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #111

"Suomessa on jo suomenkielisiä, jotka ovat kasvattaneet lapsestaan englanninkielisen"

Mutta kuinja paljon onkaan niitä, jotka ovat kasvattaneet lapsestaan ruotsinkielisen - laittaneet lapsen ruotsinkieliseen kouluputkeen, jolloin suomen kieltä ei uskalla käyttää kirjallisesti, vain kyökkikielenä.

Miksi tästä kannattaa olla mielestäni erityisesti huolissaan, seuraa siitä tosiasiasta, että tällaiset koulut ovat RKP:n reviiriä: lapset opetetaan halveksimaan suomen kieltä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #111

Esitit paljon merkittävämmän näkemyksen kuin minä.

Toimituksen poiminnat