Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Vihataanko Suomessa ruotsinkielisiä?

Yllättävän usein saa lukea suomenkielisten ruotsinkielisille aiheuttamista negatiivisista kokemuksista. Kuinka yleistä ärtymys tai viha ruotsinkielisiä tai ruotsinkielistä puhetta kohtaan oikeastaan on Suomessa? Tässä esittelen erään kyselytutkimuksen tuloksia; aiemmin olen jo käsitellyt suomenkielisten asenteita ruotsin kielen asemaa kohtaan. 

 

Folktinget: Vårt land, vårt språk – Kahden kielen kansa (1997).

Ruotsinkielisten vastauksia:

 "Valtion ja kuntien viranomaisten kanssa asioidessani puhun mieluiten suomea koska pelkään muutoin saavani huonoa kohtelua." Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 29 % vastaajista.

 "Kaupassa puhun mieluiten suomea, koska pelkään muutoin saavani huonoa kohtelua." Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 25 % vastaajista.

"Olen joutunut hankaluuksiin ruotsin kielen puhumisen takia." Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 24 % vastaajista. 

"Jos puhun ruotsia julkisesti, tunnen itseni toisen luokan kansalaiseksi." Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 13 % vastaajista.

 Suunnilleen neljäsosa ruotsinkielisistä siis kokee tai ainakin pelkää kohtaavansa negatiivisia asenteita ruotsin kielen käyttöä kohtaan.

 

Suomenkielisten vastauksia:

"Mielestäni maamme ruotsinkieliset haluavat pitäytyä omissa oloissaan ja eristäytyä suomenkielisestä väestöstä." Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 55 % vastaajista.

 "Maamme ruotsinkieliset saavat mielestäni aiheetonta etua kielestään esimerkiksi opiskelupaikkoja ja virkoja täytettäessä." Täysin tai jokseenkin eri mieltä oli 52 % vastaajista.

 "Maamme ruotsinkieliset ovat mielestäni ylimielisiä." Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 44 % vastaajista.

  "Voisin periaatteessa ajatella avioliittoa ruotsinkielisen henkilön kanssa." Täysin tai jokseenkin eri mieltä oli 28 % vastaajista.

 "Maamme ruotsinkieliset ovat mielestäni vieras ja ärsyttävä kieliryhmä." Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 26 % vastaajista.

 "Mielestäni olisi vahinko, jos ruotsin kieli ja kulttuuri häviäisivät Suomesta." Täysin tai jokseenkin eri mieltä oli 25 % vastaajista.

 "Maamme ruotsinkielisistä löytyy samassa suhteessa tavallisia matti meikäläisiä kuin suomenkielisistäkin." Täysin tai jokseenkin eri mieltä oli 12 % vastaajista.

 Suunnilleen puolet suomenkielisistä koki ruotsinkieliset eristäytyväksi, ylimieliseksi ja etuoikeuksin hemmotelluksi ryhmäksi. Silti suunnilleen vain neljäsosa koki ruotsinkieliset ärsyttävänä ja vieraana ryhmänä, jonka häviäminen Suomesta ei olisi vahinko.

 Toisaalta neljäsosa on aika paljon – Suomessa on siis noin 1,2 miljoonaa suomenkielistä, joita ruotsinkieliset ärsyttävät! Heitä on neljä kertaa enemmän kuin ruotsinkielisiä. En tiedä, ärsyttävätkö ruotsinkieliset enemmän niitä rannikkoseutujen asukkaita, jotka kohtaavat heitä (esim. koska he joutuvat useammin tilanteisiin, joissa heille puhutaan ruotsia), vai niitä sisämaan asukkaita, jotka eivät kohtaa heitä (esim. koska heitä ärsyttää heidän perspektiivistään näkymättömän vähemmistön paapominen ja suomenkielisten pakottaminen opiskelemaan sisämaassa täysin turhaa ruotsia).

 Muistutettakoon vielä, että tuoreimman kyselyn mukaan 63 % kansasta eli lähes 2/3 vastustaa ruotsin kielen pakollisuutta. Pakkoruotsin vastustajien enemmistö ei siis vihaa ruotsinkielisiä tai edes koe heitä ärsyttävinä. He haluavat ainoastaan valita vapaasti vieraat kielensä. 

 

Negatiivisen asenteen syitä

 Syitä ei liene selvitetty, mutta ainakin pari todennäköistä syytä suomenkielisten negatiiviselle asenteelle ruotsinkielisiä kohtaan tulee mieleen keskustelujen perusteella:

 1. Ruotsalaisvalloittajat veivät suomalaisten maan ja anastivat rikkaudet (historiallinen peruste). On totta, että ruotsalaiset valloittivat suomalaisheimojen asuinalueet ja asuttivat rannikot ruotsalaisilla valtansa turvaamiseksi. Se ei kuitenkaan ole nykyisten ruotsinkielisten syy, eivätkä he voi tilannetta muuttaa. Yhtä lailla suomenkielistenkin esivanhemmat änkesivät aikoinaan tänne alkuperäisemmiltä asukkailta lupaa kysymättä ja syrjäyttivät, karkottivat tai assimiloivat saamelaiset suurimmasta osasta maata. Mennyttä ei voi muuttaa, eikä historiallista kaunaa pidä langettaa nykyisten väestöryhmien niskoille.

 2. Ruotsin kielen pakottaminen suomenkielisille (epäoikeudenmukaisuusperuste). Tähän asiaan voidaan vaikuttaa tekemällä ruotsista vapaavalintainen kieli muiden joukossa. Uskoisin, että epäoikeudenmukainen nykytilanne ärsyttää paljon useampia kuin jotkin satoja vuosia sitten tapahtuneet vääryydet.

 

Ruotsin pakollisuuden poistaminen olisi tehokkain yksittäinen keino parantaa niiden yli 1,2 miljoonan suomenkielisen asenteita, jotka pitävät ruotsinkielisiä ärsyttävinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Olavi Mansikka

ite en suomenruotsalaisia vihaa. eikä oikeastaan ärsytääkkään. kavereitakin siellä. Mutta pakkoruotsi... sitä vihaan se ärsyttää ja se aiheuttaa asenteen tällä hetkellä...

Jonas Hellgren

Suomenruotsalaisissa sinänsä ei ole mitään vikaa, vika on RKP'n rasistipoliitikoissa.
Åålantilaiset onkin sitten eri juttu, melkein yhtä vastenmielistä porukkaa kuin raisiolaiset tai tamperelaiset.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Kysymys voidaan asettaa myös toisin:

Lisääkö vai vähentääkö ruotsiin pakottaminen suomenkielisten sympatiaa ruotsinkielisiä kohtaan - siis yleisimminkin kuin mainittujen 1,2 miljoonan parissa ?

Ehkä kyseessä on RKP:n kaksoisstrategia:

Ärsyttävä pakkoruotsi aiheuttaa aggressioita.
Näitä itseaiheuttamiaan aggressioita vastaan RKP urhoollisesti taistelee lupaamalla suojella suomenruotsalaisia vaatimalla suomenkielisiltä pakkoruotsia, mikä taas ärsyttää suomalaisia,
joiden aggression takia suomenruotsalaiset äänestävät RKP:tä, joka...

Ikiliikkuja on keksitty.

Jaakko Häkkinen

JV Lehtonen:
"Ärsyttävä pakkoruotsi aiheuttaa aggressioita.
Näitä itseaiheuttamiaan aggressioita vastaan RKP urhoollisesti taistelee lupaamalla suojella suomenruotsalaisia vaatimalla suomenkielisiltä pakkoruotsia, mikä taas ärsyttää suomalaisia,
joiden aggression takia suomenruotsalaiset äänestävät RKP:tä, joka...
Ikiliikkuja on keksitty."

Hyvä huomio! RKP tietää lähestyvänsä valtakunnallista 3 % äänikynnystä, joten heidän on jotenkin tehtävä itsensä tarpeelliseksi pysyäkseen eduskunnassa. RKP:n kannalta valitettavasti vain pakkoruotsi käytännössä nakertaa omia perustelujaan, koska yhä useampi ruotsinkielinen osaa sujuvaa suomea:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146586-pakko...

Valtakunnallinen pakkoruotsi tulee loppumaan lähiaikoina, ja samassa rytäkässä saattaa RKP jäädä eduskunnan ulkopuolelle...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"RKP tietää lähestyvänsä valtakunnallista 3 % äänikynnystä"

Tiedät itsekin, että siinä vaiheessa äänikynnystä lasketaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kyllähän RKP ja pakkoruotsi ovat varmasti isoimmat syylliset tähän negatiiviseen suhtauttumiseen ruotsinkielisiä kohtaan. Pakkoruotsi ja RKP:n ikuisen hallituspuolueen asema taatusti kismittävät monia. Ja tuskin sekään, että ruotsinkielisillä ja -taitoisilla on paremmat mahdollisuudet päästä opiskelemaan ja valtion virkoihin.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Pakkoruotsin vastustajien enemmistö ei siis vihaa ruotsinkielisiä tai edes koe heitä ärsyttävinä. He haluavat ainoastaan valita vapaasti vieraat kielensä."

Tämä on se olennainen asia, jonka toivoisi kaikkien pakkoruotsittajien jo vähitellen ymmärtävän. Ei ole vihaa, ei Ruotsia, ei ruotsinkielisiä, eikä itse ruotsinkieltä kohtaan.

Ärtymys pakkoa vastaan on kyllä todellisuutta, mutta se on helposti korjattavissa jos halutaan oikeasti kielirauhaa ja lopettaa tämä jatkuva selittely puolin ja toisin.

Meidän pakkoruotsin vastustajien syyt vastustaa kaiken kattavaa pakkoa ovat myös niin järkeviä, ettei vastapuolella ole esittää vastapainoksi muuta kuin aiheettomia syytöksiä vähemmistöön kohdistuvasta kielivihasta. Siksi sitä pidetään myös yllä, jotta löytyisi joku konkreettinen "halveksittava ja rasistinen" piirre pakkoruotsin vastustajista.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Eivätkä pakkoruotsin kannattajat ole kyenneet keksimään mitään hyvää perustelua pakkoruotsille. Kaikille on aina löytynyt joku vastaväite, jota ei sitten niin vain kumotakaan. On kyllä pakkoruotsin vastustajilta tullut sen verran hyviä argumentteja, ettei kukaan järkevä voi väittää vastaan. Eikä pakkoruotsin poistaminen mitenkään uhkaa ruotsin kieltä. Ovat pakkoruotsin käyttöönottoonkin asti pärjänneet ilman pakollista ruotsia, niin miksei nytkin.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

No minä vihaan suurinta osaa suomenruotsalaisista. He äänestävät RKP:tä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Olen samaa mieltä Jaakon kanssa hyvin pitkälti.

Ei viha ruotsin kieltä ja ruotsinkielisiä kohtaan ole tarpeen.

Asia on niin, että tällä meidän suomalaisella ihmeellisellä kielipoliittisella pelillä eliittimme on pelannut meidän suomen- ja ruotsinkielisten kustannuksella.

Kaikkein inhottavinta on se, mitä eräät suomenkieliset ja "arvovaltaiset" henkilöt harjoittavat agitoidakseen tätä peliä.

Täälläkin ehkä jotakin näkökulmaa:
http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/151771-lip...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ruotsinkielisiä on moneen junaan, joten heidän niputtamisensa pelkän kielen perusteella on kohtuutonta, joissain tapauksessa myös rasistista.

Mielikuva "ruotsinkielisistä" syntyy yleensä pienen näkyvän ryhmän perusteella. Itse taas tunnen paljon suomenruotsalaisia duunareita, joita ei paljon liippaise äveriäiden suomenruotsalaisten erikoisedut, jotka sinänsä ovat todellisia.

Heidän liittämisensä eliittiin on täysin asiatonta.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Taitaa äveriäillä olla äveriäiden esut kielestä riippumatta.

Itse asun Tammisaaressa ja olen metallimies.Suurin osa duunikavereista on ollut ja on ruotsinkielisiä,ihan yhtälailla hekin ovat välillä kädet kyynärpäitä myöten paskassa kuin suomenkielisetkin..

Tuosta blogista vielä senverran,että melkoinen harhaluulo,että ruotsinkielinen väestönosa poikkeaisi jotenkin vastaavasta suomenkielisestä.
Samat duunarit täälläkin tarvitaan,samat juopot,narkit ymv löytyy.

Jaakko Häkkinen

Mark Andersson:
"Ruotsinkielisiä on moneen junaan, joten heidän niputtamisensa pelkän kielen perusteella on kohtuutonta, joissain tapauksessa myös rasistista."

Aivan totta. Syyllistyikö Folktinget siis rasismiin niputtaessaan väestöryhmän äidinkielensä perusteella ja tiedustellessaan negatiivisia asenteita koko ryhmää kohtaan? Onko tällainen negatiivisten asenteiden ehdottelu (kohdathan olivat väitteiden eivätkä kysymysten muodossa) peräti kiihotusta kansanryhmää vastaan? :-)

Petteri Olander:
"Tuosta blogista vielä senverran,että melkoinen harhaluulo,että ruotsinkielinen väestönosa poikkeaisi jotenkin vastaavasta suomenkielisestä.
Samat duunarit täälläkin tarvitaan,samat juopot,narkit ymv löytyy."

Totta, ja ylivoimainen enemmistö suomenkielisistä sen tajuaakin; tuossa kyselyssä vain 12 % oli eri mieltä "matti meikäläisistä".

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Melko yksimielistä näyttää tämän kirjoituksen kommentoijat olevan - mitä nyt joku vieno soraääni jossakin suhahtaa. On ollut jotenkin mielenkiintoista lukea mm. näitä pakkoruotsikeskusteluja nyt muutaman kuukauden ajan itsekin enempi tänne Uuden Suomen sivuille (liian myöhään) ajautuneena. Ja täytyy sanoa, että haluaisin nostaa hattua Jaakko Häkkiselle asiallisista ja ainakin päällepäin kiihkottomista keskustelualoitteista, jotka pyrkivät ruotimaan tämä pakkoruotsi-asiaa mahdollisimman monelta kantilta.

Yksi asia minua on ruvennyt häiritsemään niin tässä keskustelussa kuin muutamissa muissakin. Tai ei nyt häiritä, mutta koen sen puutteena. Monessakaan keskustelussa ei pystytä tuomaan vastakkaisia näkökulmia asiallisesti ja vastapuolta kunnioittavassa mielessä molemmilta puolin esille. Ovatko pakkoruotsin kannattajat päättäneet boikotoida näitä asiallisia keskusteluja vai mistä on kyse ? Älkääkä menkö siihen lankaan, että heti sanotte, että kun heillä ei ole mitään järjellistä argumentoitavaa. Se tie on liian helppo - vaikka mahdollisesti olisikin tosi, mutta siihen en itse nyt halua uskoa. Ja on noita keskusteluja tai kommentteja myös pakkoruotsin lopettamisen puolesta ollut paljon myös sellaisia, joissa ehkä on enemmän paatosta kuin järkeä.

Niin että kun tällaisellä foorumilla ei saada rakentavaa keskustelua aikaan niin miten sitten ? Toki minä katson esim. tämän keskustelun rakentavaksi, mutta samanmielisten kanssa keskustelu ei tuo paljoa uutta. Onhan noita keskusteluja nähty ainakin Ylen kanavilla joitakin, mutta nekin on huomattavan rajoittuneita, paatosmaisia ja jankkaavia eivätkä ainakaan minun mielestäni ole päässeet kovinkaan hyvin asian ytimeen ainakaan siten, että siitä olisi vielä voitu sen jälkeen keskustella (vähintään joku taho tässä vaiheessa puhkuu punaisena). Olen itse tottunut työelämässä, että kissa voidaan tarvittaessa nostaa pöydälle siten, että sitä voidaan katsoa eri suunnista erilaisilla kokemus-, aate- tms. taustoilla joskus jopa tietoisesti ennen keskusteluja soviten, että nyt tuo henkilö edustaa tällaista katsontakantaa tuo tällaista jne. Olisiko tällainen mahdollista pakkoruotsin suhteen ? Siis kaikkien mielestä ?

Ilmoittaudun kyllä itsekin pakkoruotsin vastustajaksi. Mutta en siis suinkaan ruotsinkielen, suomenruotsalaisten, riikinruotsalaisten, ruotsalaisuuden tai Ruotsin valtion vastustajaksi, vaikka kaikkien niidenkin nimissä on varmaan tehty pahaa (kuten lähes kaikkien asioiden nimissä, mutta on sitä tehty hyvääkin). Itse 70-luvulla ruotsia päntätessäni ajattelin, että toivottavasti omat lapseni eivät joudu tekemään tätä, jos eivät sitä halua (ei siis toteutunut). Asuin silloin järvi-Suomessa eikä siellä(kään) pahemmin ruotsin kieltä kuullut. Sittemmin olen kyllä käynyt jopa työnantajani edustajana keskusteluja ruotsiksi, mutta monesti kieli kyllä kääntyi englantiin - varsinkin jos mukana on myös edustajia muista pohjoismaista. Ja nyt kyllä tuo ruotsi on rehellisyyden nimissä hieman ruosteessa.

Eli kyllä, ruotsin kielen osaaminen on rikkaus, mutta se on ainakin minulle pitkälti samantyyppinen rikkaus kuin minkä tahansa muun kielen taito. Taito kasvaa, kun sitä käytetään ja hiipuu pois toisin päin. Mielelläni oppisin vieläkin uusia kieliä, mutta todellakin omasta halusta ja vapaaehtoisesti. Silloin motivaatio on huomattavasti parempi, kuten täällä on hyvin todettu. Suomenuruotsalaisten palvelut luonnollisesti pitää turvata, mutta jotenkin minä allekirjoitan sen näillä palstoilla esitetyn ajatuksen, että sen turvaamiseen todennäköisesti löytyy tie myös vapaaehtoisuuden myötä. Ja jos sitten näyttäisi siltä, ettei löydy, pienillä porkkanoilla varmasti löytyy. Ja nuo porkkanat ovat varmasti halvempia kuin koko kansan pakottaminen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Markku " Älkääkä menkö siihen lankaan, että heti sanotte, että kun heillä ei ole mitään järjellistä argumentoitavaa. Se tie on liian helppo - vaikka mahdollisesti olisikin tosi, mutta siihen en itse nyt halua uskoa."

Tähän me helposti lankeamme kun kaikki järjellinen on sanottu jo moneen kertaan tässä vuosien aikana ja tuntuu ettei sekään mene millään läpi.

Itse ymmärrän vain RKP:n huolen ettei heidän puolueensa pysty pysymään hengissä ilman pakkoruotsin pakkoa, jota he ovat viimeiseen hengenvetoon puolustamassa. Itse kyllä uskoisin heillä olevan mahdollisuus muuhunkin, eli esimerkiksi kaikkien vähemmistöjen ja maahanmuutajien eduista huolehtiminen, tasapuolisesti ilman vain oman kielensä pönkitystä.

Toinen pelon aihe mitä kuvittelisin heillä olevan on täysin tunneperäinen ajatus, että jos pakkoruotsia ei ole, niin sen puhuminen myöskin heillä ruotsinkielisillä vähenisi huomattavasti ja lopulta kuihtuisi kokonaan? Sitä en oikein voi uskoa, sillä onhan heillä vahvasti myöskin ruotsinsuomalainen identiteetti, mikä on käynyt selvästi ilmi näissä keskusteluissa näiden vuosien aikana.

Mihinkä se katoaisi kun Ruotsi ja ruotsalaiset lehdet ja tv-ohjelmat jatkuisivat edelleen oman äidinkielen puhumisen lisäksi? Näinhän on tapahtunut muidenkin maalaisten kanssa, kuten esim. turkkilaisten, jotka edelleen puhuvat keskenään turkkia ja ovat asuneet täällä jo useamman sukupolven ajan pienenä hyvin kotiutuneena vähemmistönä ilman ongelmia?

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Kiitoksia huomioistanne, Kaija ja Iiris.

Taisin käyttää sanojani hieman varomattomasti. Yksi asia, jonka olen tähän ikään ja kaikkien kokemusteni kautta lopulta oppinut (tai siis kuvittelen oppineeni), on se, että on hyvin vaikeaa sanoa toiselle, että "niin ei voi ajatella". En minä voi kieltää toista, jos hän on jotakin mieltä. Ymmärtääkseni häntä ja kyetäkseni argumentoimaan hänelle jotakin muuta minun pitää päästä kiinni niihin syihin, miksi hän ajattelee noin. Ehkä tämä on osittain takana tuossa "järjellisyys"-sanani käytössä. Kun järjellisyyttäkin on niin objektiivista kuin varsinkin subjektiivista. Jokaisella meillä.

Se, mitä minä tai Jaakko tai ties kuka ajattelee ei-järjellisenä syynä, voi jonkun suomenruotsalais-viitekehyksestä tulevan kannalta olevan täysin järkevä ja aiheellinen näkökulma tai pelko. Sitä kait minä tarkoitin. Jaakko (Häkkinenhän) pyrki ja mielestäni onnistuikin hyvin argumentoimaan useita näitä kohtaan yhdessä aiemmassa kirjoituksessaan. Mutta oliko siinä kaikki ne pelot ja uhkakuvat, joita pakkoruotsin kannattajat sisällään kokevat. En minä osaa sanoa, mutta kun näissä kiihkottomissa keskusteluissa on näemmä lähinnä vain pakkoruotsin vastustajia, ei niitä myöskään lisää tule. Eli ehkä siinä sitten oli.

Mutta silti, niiden - siis näkemysten - tyrmääminen välittömästi täysin väärinä ja perusteettomina ei varmastikkaan edistä itse asiaa. Parempi olisi ehkä selvittää kiihkottomasti, miksi joku niin ajattelee. Toki noita salaliitto- ja herrakansa- ja ties mitä teorioita voi pyöritellä, mutta... Toki raadollisesti kaiken takana voi todellakin olla tuo Kaijan mainitsema RKP:n olemassaolon pelko. Ihän järjelliseltähän ajatukseltahan se kuulostaa ;-). Kuten myös suomenruotsalaisten pelko oman kielensä säilymisen puolesta.

No, eri asia on sitten tietysti, onko tämäntyyppinen itsekannattamani maltillisempi keskustelu tämän sosiaalisessa mediassa kärjistävästi toimivien toiveiden mukaista. Eihän se ole ollenkaan mediaseksikästä. Mutta ainakin Jaakko on siinä mielestäni onnistunut, kunhan vaan saisi myös vastakkaisia näkemyksiä - rakentavasti.

Jos joku tietävämpi vielä vinkkaisi, mikä on täällä olevan etiketin mukaisesti vielä hyväksyttävä vastausaika niin ehkä sitä tästä jotakin ;-). Tai kait sitä oppii... Tämä siis pahoitteluna, jos tuli keskustelun kannalta liian myöhään. Ja toivottavasti nyt ei mennyt aivan ohi aiheesta tai jo todetun toistoksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Markku: "Jos joku tietävämpi vielä vinkkaisi, mikä on täällä olevan etiketin mukaisesti vielä hyväksyttävä vastausaika niin ehkä sitä tästä jotakin ;-). Tai kait sitä oppii... Tämä siis pahoitteluna, jos tuli keskustelun kannalta liian myöhään. Ja toivottavasti nyt ei mennyt aivan ohi aiheesta tai jo todetun toistoksi.""

Mukavaa, että saatiin uusi järkevä keskustelija mukaan, ei heitä ole koskaan liikaa.
Eipä täällä ole väliä koska vastailee, monet vastaavat vasta viikonkin kuluttua kun huomaavat kiinnostavan aiheen vasta jälkikäteen.

Luulisin meidän kaikkien toivovan enemmän pakkoruotsin puolustajia mukaan kommentoimaan tätä meille tärkeää asiaa. Suurin osa meistä on jo ohittanut aikaa sitten koulu- ja opiskelumaailman, mutta nyt "taistellaan" paremman ja järkevämmän kielipolitiikan tähden tulevia sukupolvia ajatellen.

Maltti olisi valttia kuten sinäkin totesit, mutta tavallaan on myös ihan piristävää lukea vähän ärhäkämpääkin tekstiä, kunhan se ei nyt ihan navan alle mene:)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #22

Olen heitä yrittänyt houkutella kertomaan avoimesti, mitä he hyötyvät pakkoruotsista. Vastauksena on joko vaikeneminen tai rasisti-leima..

Åbo Underrättelser syyttää identiteettipohdiskelua rasismiksi!

Katsotaanpa lähemmin tätä tuotosta:

Rasister sprider hatbudskap med hjälp av VR
Rasistit levittävät vihaviestiä VR:n avulla

Mutta missä se rasismi on, ÅU ?

Men det var inte någon artikel i tidningen som jämförde den svenska skola i S:t Karins med Sydafrikas apartheidpolitik och
anklagade statsmakten för att påtvinga det finskspråkiga Finland en tvåspråkig identitet.

Missä kohdassa täällä on se viha ??

Hatet mot svenskspråkiga och finlandssvenskar stod skrivet på en lapp instucken i VR:s tidning.

Lapussahan lukee lehden uutisen mukaan, että suomalaisilla pitää olla oikeus ruotsittomaan identiteettiin!
Olen täsmälleen samaa mieltä! Sellainen oikeus meillä pitää olla!

Nimeni on tiedossa! Jos olen mielipiteeni ja vakaumukseni perusteella rasisti, haastakaa minut oikeuteen.

http://www.abounderrattelser.fi/news/2013/10/rasis...

Minä en tarvitse mitään lappuja, minulle voi vaikka soittaa,
jos haluaa kuulla lisää, miksi suomenkielisellä
on oltava oikeus omaan kieli-identiteettiin!

https://www.facebook.com/kielipoliitikko?ref=tn_tnmn

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen Vastaus kommenttiin #21

Markku, tuo on toki kauniisti ajateltu mutta ainakin itse pitkään asiasta keskustelleena ihan oikeasti mielestäni jo tiedän, mitä siellä toisella puolella ajatellaan. Itse asiassa olen kuluttanut aika paljonkin energiaa nimenomaan sen ymmärtämiseksi, että mistä ihmeestä se maailmankuva oikein tulee joka näillä ruotsityypeillä sen kielen ympärillä pyörii.

Ikävä kyllä siinä hommassa kyynistyy aika pahasti, koska periaatteessa se koko juttu lähtee aina siitä, että kaikki pitää nähdä sen ruotsin kielen tarpeiden valossa, kaikkia muita ihmisiä syytellään sitten jos jonkinlaisiksi ongelmaisiksi ja lopulta koko pakkoruotsivaatimuksesta tehdään ehdoton moraalinen absoluutti.

Eli kyllä sitä on yritetty, usko huviksesi...

Käyttäjän IirisJaakkola kuva
Iiris Jaakkola

" Älkääkä menkö siihen lankaan, että heti sanotte, että kun heillä ei ole mitään järjellistä argumentoitavaa."

Onko nykyinen asiaintila järjellinen? Jos on, järjellisen argumentoinnin puutetta voi tosiaan ihmetellä. Jos ei ole, ei ole ihme, ettei ole järjellistä argumentointiakaan.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Kysymys ei luonnollisestikaan ole vihasta, suuresta ärtymyksestä kylläkin.
Syy on paitsi pakkoruotsi myös joidenkin, useimpien, rkp:n johtohenkilöiden ja heidän kannattajiensa ääretön ylimielisyys ja pinnan alla oleva suomenkielisten halveksunta.
Karmeinta on kansalliskielistrategian jatkuvat uudet vakanssit "tutkimaan" ketkä ja mitkä suomenkieliset tahot lintsaavat pakkoruotsin käytöstä. Viime aikoina he ovat alkaneet vaatia jopa sanktioita, jollei ruotsia käytetä.
Se tulee kyllä olemaan viimeinen naula pakkoruotsin arkkuun. Käsittämätöntä, että he ovat niin arrogantteja, ettei vähäinenkään itsesäilytysvaisto enää pelaa.
Toisaalta aivan kuin ruotsinkielisellä puolella olisi jotain tajuttu olevan pahasti pielessä. Osa tavallisista, ei siis politrukeista, vaikuttaa suorastaan hätääntyneiltä.
Merkillistä kylläkin, luulisi heidän ymmärtävän, että nyt on viisainta pitää matalaa profiilia. Vielä mitä. Aivan kuin he päinvastoin yrittäisivät suoraa "hyökkäystä".

Niinpä osa ruotsinkielisistä on alkanut hyvin kovaäänisesti jopa suorastaan kiljuen "puhua" keskenään ruotsia julkisilla paikoilla.
Täytyy ihmetellä minne heidän kotikasvatuksensa ja sivistyksensä ovat yhtäkkiä kadonneet. Onkohan niitä koskaan ollutkaan. Hyvin kovaääninen keskusteluhan liitetään automaattisesti paitsi keskenkasvuisten nuorten enenkaikkea sivistymättömien, primitiivisten ihmisten käyttäytymiseen.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Ennen muita RKP ja sen vallastaan kiinni pitävä änkyräsiipi ovat syylliset kieliryhmien väliseen luottamuspulaan. Kun peruskouluista korkeakouluihin jatkuva turha, kohtuuton, suomenkielisiä nöyryyttävä pakkoruotsi poistetaan, ollaan jo hyvällä tiellä kohti kieliryhmien välistä sopua.

Jaakko Häkkinen

Erittäin järkevä kommentti Markulta!

Markku Patynen:
"Yksi asia minua on ruvennyt häiritsemään niin tässä keskustelussa kuin muutamissa muissakin. Tai ei nyt häiritä, mutta koen sen puutteena. Monessakaan keskustelussa ei pystytä tuomaan vastakkaisia näkökulmia asiallisesti ja vastapuolta kunnioittavassa mielessä molemmilta puolin esille. Ovatko pakkoruotsin kannattajat päättäneet boikotoida näitä asiallisia keskusteluja vai mistä on kyse ?"

Valitettavasti hallituspuolueiden johto on omaksunut asenteen, että pakkoruotsi pysyy; keskustele siinä sitten...

Markku Patynen:
"Älkääkä menkö siihen lankaan, että heti sanotte, että kun heillä ei ole mitään järjellistä argumentoitavaa. Se tie on liian helppo - vaikka mahdollisesti olisikin tosi, mutta siihen en itse nyt halua uskoa. Ja on noita keskusteluja tai kommentteja myös pakkoruotsin lopettamisen puolesta ollut paljon myös sellaisia, joissa ehkä on enemmän paatosta kuin järkeä."

Pakon kannattajilla on toki sinänsä "järkeviä" perusteluja, mutta valitettavasti ne menevät aiheen ohi eli eivät edes perustele ruotsin pakollisuutta tai sitten niillä voidaan perustella muidenkin kielten pakollisuutta.
http://www.elisanet.fi/alkupera/Pakkoruotsi.pdf

En näe itse mielekkäänä mielistellä pakottajia vain siksi, etteivät nämä menettäisi kasvojaan: "Eihän pakolla mitään kestäviä perusteluja ole, mutta leikitään että on ja että te vain hyvää hyvyyttänne olette valmiita myönnytyksiin." Vai mitä oikein ajoit takaa kommentillasi?

Markku Patynen:
"Eli kyllä, ruotsin kielen osaaminen on rikkaus, mutta se on ainakin minulle pitkälti samantyyppinen rikkaus kuin minkä tahansa muun kielen taito. "

Juuri näin. Oppipa ihminen minkä tahansa vieraan kielen, niin se avaa hänelle aivan uusia ovia, jotka ilman sen kielen taitoa pysyisivät suljettuina. Ruotsin kieli ei ole ainoa laatuaan.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Yksittäisiä ruotsinkielisiä eikä heitä ryhmänäkään saa vihata. Se on nimenomaan tämä ideologia joka ruotsin kielen ympärillä pyörii jota pitää nykyään vastustaa jo ihan periaatteesta, koska jatkossa ei voi tietää mitä seuraavaksi aletaan perustelemaan ihan samoilla tempuilla. Tietysti moisen ideologian kannattajista en välttämättä pidä, mutta se ei toisaalta katso äidinkieltä. Aika voimakkaastihan se kuitenkin on aina ollut (tilastollisessa mielessä) "ruotsinkielisten juttu", mitä nyt viime vuosina suomenkieliset ovat alkaneet myötäillä yllättävän voimakkaasti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"...mitä nyt viime vuosina suomenkieliset ovat alkaneet myötäillä yllättävän voimakkaasti.""

Toisin sanoen on tämä RKP:n, politiikkojen ja lehdistön enemmän tai vähemmän hienovarainen mollaus meitä pakkoruotsin vastustajia vastaan on toiminut enemmän kuin hyvin.

Mehän olemme rasismiin taipuva, pientä vähemmistöä sortava sivistymätön enemmistö, joka ei kunnioita Suomen uljasta historiaa, eikä ymmärrä olla kiitollinen kaikesta hyvästä mitä Ruotsi ja ruotsinkieliset ovat meille lahjoittaneet.

Kuka suomenkielinen haluaa tämän leiman otsalleen ja vielä ihan julkisesti omalla nimellään?

Toimituksen poiminnat