Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Luetun ymmärtämisen oppitunti 2: Mitä Lilja Tamminen todellisuudessa sanoi?

Vihreiden Lilja Tammisen kommentti perussuomalaisten kiinalaissyntyisestä Belle Selene Xiasta on herättänyt pienoisen myrskyn: sitä on laajalti pidetty rasistisena. Tamminen kirjoitti:

"Belle Xia on tietääkseni suomalaisen korkeakoulun kepulikonstein läpäissyt nolla, jolla ei ole mitään sanottavaa mihinkään. Hän on persujen rotupesutuote. - - Kyse on eräästä hänen opiskelukaverikseen tunnustautuneen henkilön kommentista, jossa totesi Bellen seuraavan ns. kiinalaista opiskelutapaa. En pysty vahvistamaan väitettä."

 Tamminen itse ei jostain käsittämättömästä syystä blogivastineessaan suoraan kiistä rasismia (mikä tässä tapauksessa ei kannattaisikaan), mutta huomauttaa: "Se, että tiedostaa eräiden ”maahanmuuttokriitikoiden” keskuudessa olevan rotuajattelun ja ihmiskuvan olemassaolon ei tarkoita, että sitä kritisoidakseni minun täytyisi pitää rotuajattelua perusteltuna lähtökohtana ihmisten tarkastelulle ylipäätään."

 Rasismia ei todellakaan löydy "rotupesutuote"-kohdasta, vaikka siinä rotu mainitaankin. Käsite nimittäin ymmärtyy juuri niin kuin Tamminen sen blogissaan selittääkin: "[V]iittaan Mamuwashing -termillä viherpesun kaltaiseen kansainvälisesti käytettyyn julkisuusstrategiaan, jossa maahanmuuttajavastaiseksi leimaantunut taho pyrkii löyhästi maahanmuuttajamyönteisiksi tulkittavin julkisuustempauksin pesemään pois maineensa tahroja, kuitenkaan muuttamatta niitä alkuperäisiä toimintatapoja, jotka leimaantumisen aiheuttivat."

 Kyseenalaisempi sen sijaan on yhdistelmä "kepulikonstein läpäissyt nolla" + "kiinalainen opiskelutapa". Ensimmäinen kohta on selvästi huonompana pitämistä, ja toinen kohta samassa yhteydessä on kansallisesti leimaava ja yleistävä. Tällainen kokonaisuus täyttää rasismin yleisen määritelmän, jonka tutkija Anna Rastas muotoilee näin:

"Esitän, että rasismiksi voidaan luonnehtia sellaisia valta- ja alistussuhteita tuottavia ajattelu-, puhe- ja toimintatapoja, joissa jonkun yksilön tai ryhmän oletettu tai väitetty ominaisuus, olipa se biologinen tai kulttuurinen, esitetään olemukselliseksi ja muuttumattomaksi."

 Tammisen mainitsema "kiinalainen opiskelutapa" viittaa Taloussanomien kirjoitukseen Lunttaaminen on Kiinassa maan tapa. Tällaista tapakulttuuriin liittyvää väheksyvää leimaamista on nimitetty myös uusrasistiseksi.

 On kuitenkin korostettava, että ilmiöstä (kiinalaisesta lunttaamiskulttuurista) puhuminen noin ylipäätään ei vielä ole rasismia, koska ilmiö on todellinen eikä kuviteltu. Rasismia on kuitenkin kiinalaisten kansanryhmänä tai yksittäisen kiinalaisen leimaaminen huonommaksi pelkästään tämän kansalliseen tapakulttuuriin kuuluvan piirteen vuoksi, ilman että yksilön tiedettäisiin syyllistyneen lunttaamiseen tai plagiointiin.

 Toisin sanoen Xian leimaaminen "kepulikonsteja käyttäväksi nollaksi" ilman todisteita ja pelkästään kiinalaisuutensa vuoksi sillä perusteella, että kiinalaiseen kulttuuriin kuuluu Taloussanomien mukaan lunttaaminen ja plagiointi, täyttää rasismin tunnusmerkit.

 

Pelastus: jonkun toisen mielipide

 Lilja Tammisen kommentti siis täyttää (uus)rasismin kriteerit, mutta hän suojautuu toisen henkilön taakse kertoen lausumansa perustuvan Xian anonyymin opiskelukaverin luonnehdintaan. Tamminen voisi siis kaiketi syyllistyä korkeintaan kunnianloukkaukseen (koska ei ole näyttöä Xian syyllistymisestä lunttaamiseen tai plagiointiin) levittäessään julkisesti mainittua uusrasistista näkemystä. 

 En tiedä, miten oikeuslaitos suhtautuu rasistiseen vihapuheeseen eli kiihottamiseen kansanryhmää vastaan silloin, kun kyse on toisen henkilön näkemysten esittelemisestä ja välittämisestä. Huomattakoon kuitenkin, että olennaista saattaa olla jo pelkkä tiedon levittäminen, enkä osaa arvioida, onko suurta merkitystä sillä, kenen näkemyksiä levitetään:

 "32. Syyte on tältä osin perustunut siihen, että A oli levittänyt yleisön keskuuteen lausunnon ja tiedonannon, joissa panetellaan ja solvataan somaleista koostuvaa kansallista tai siihen rinnastettavaa ryhmää esittämällä, että ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre." (Korkein oikeus, Jussi Halla-ahon tuomio

 Kunnianloukkaus on joka tapauksessa asianomistajarikos, eli on Xian oma asia nostaa syyte, mikäli hän niin haluaisi. Näin tuskin tapahtuu, koska Tamminen ja Xia ovat jo kypsästi ja fiksusti selvittäneet asian keskenään, ja Tamminen on pyytänyt anteeksi.

 

Lopuksi

 Korostettakoon vielä, ettei minulla ole mitään Lilja Tammista vastaan, eikä tämä ole hyökkäys vaan julkisten sanomisten objektiivinen analysointi. Toivoisin Tammisen ymmärtävän, että vaikka anonyymin lähteen todistamattomien väitteiden pohjalta julkisesti esitetty kärjekäs lausuma saattaa hänen omasta mielestään tuntua vähäpätöiseltä, se ei ole sitä yhteiskunnallisesti.

 Oikeuslaitos hyödyntää ennakkotapauksia, ja esimerkiksi EFFI ry on huolissaan sananvapauden kaventumisesta Jussi Halla-ahon Korkeimmassa oikeudessa saaman tuomion jälkeen: 

 "Korkeimman oikeuden ennakkopäätös lisää tulkinnanvaraisuutta entisestään. KKO perusteli rangaistavuutta sillä, että lausuma on 'ymmärrettävissä niin sanotun vihapuheen kaltaiseksi'. Tämä on kestämättömän lavea kriteeri." 

 Tammisenkin kommentti on helposti ymmärrettävissä vihapuheen kaltaiseksi – asia riippunee täysin tulkitsijasta. Rasismin tunnusmerkit se joka tapauksessa täyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikä ihme kiinalainen lunttaamiskulttuuri. En ole koskaan kuullut. Yleensä puhutaan että ahkerat kiinalaiset kansoittavat monia aloja joissa pitää harjoitella ja työskennellä paljon kuten esim klassinen musiikki.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Hyväksytkö Lappalainen Tammisen kirjoituksen?

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Kiinalaisessa kulttuurissa muuten pidetään jäljittelyä imarteluna, siksihän siellä on nämä feikki-IKEAt sun muut. Sieltä tulevasta akateemisesta tutkimuksestakin on tulossa melkoinen ongelma, sitä kun joutuu pitämään kyseenalaisena lähes lähtökohtaisesti.

Jaakko Häkkinen

Siihen tuo Taloussanomien juttukin vahvasti viittaa. Kulttuurien yhteentörmäys...

Jonas Hellgren

Sini hyvä, maailmalla on paljon asioita joista sinä et ole kuullut etkä tiedä. Väärentäminen ja eräänlainen huijaaminen on erittäin syvällä kiinalaisessa kulttuurista. Mietipä esimerkiksi miksi kiinalaiset polttavat leikkirahaa uhratessaan esi-isilleen tai muille henkiolennoille.
Toinen jatkuvasti esiintuleva muoto perustuu tonaaliseen kiinan kieleen. Sanoja jotka kuulostavat samalta käytetään korvaamaan alkuperäista. Siksi esimerkiksi numero 4 on kiinalaisille pahan onnen numero, koska se kuulostaa samalta kuin "kuolema". Tällainen esiintyy nykyisin tuhansina n.s. brändiväärennöksinä, varsinkin englaninkielisiä brändejä simuloitaessa. Yksi hieno esimerkki on uusi suomalais-kiinalainen kännykkäfirma Newkia. Zilliaccus on Aasiansa oppinut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vieläkin olen sitä mieltä että nuo perinteet joista myönnän tietämättömyyteni) elävät Kiinassa mutta ei kansan tietoudessa rasita täällä (lännessä) asuvia kiinalaisia. Esim orkesterisoittajaksi on mahdotonta päästä huijaamalla, päinvastoin.

Jaakko Häkkinen

Sini:
"Mikä ihme kiinalainen lunttaamiskulttuuri. En ole koskaan kuullut."

Uutta se minullekin oli, mutta ihan asialliseltahan tuo Taloussanomien juttu näytti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kuitenkin vähän kaukaa haettua yhdistää se sen Lilja x´n mustamaalaukseen joka kai oli jotain känniheittelyä jollaisesta perussuomalaiset yleensä vaan ymmärtävät kun kyseessä on joku ps-kannattaja. Aika massivista sontavyörytystä on palstoilla ja kun yksi suvis sitten puhuu pöljiä niin oi oi kuinka kaikki imevät siitä mehuja.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Eli hyväksyt kyseisen kirjoituksen.
Se on sitten pohjapois huudella rasistiksi pelkän puoluekirjan perusteella...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

Höpö höpö minä mitään hyväksyn. Osoitan vain teidän hasuuden ja suoranaisen järjettömyyden. Etsitte malkaa muiden silmistä ja nyt löytyi! Suuret pidot hiirien saleissa!

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #8

Sini:
"Kuitenkin vähän kaukaa haettua yhdistää se sen Lilja x´n mustamaalaukseen joka kai oli jotain känniheittelyä jollaisesta perussuomalaiset yleensä vaan ymmärtävät kun kyseessä on joku ps-kannattaja. "

Etkö lukenut kirjoitusta ja linkkejä? (Ne siniset sanat ovat linkkejä.) Lilja itse viittasi tuohon Taloussanomien Kiina-juttuun, ks. kommenttiosiosta:
http://liljat.fi/2013/10/kommentoinnistani-varaval...

Sini:
"Höpö höpö minä mitään hyväksyn. Osoitan vain teidän hasuuden ja suoranaisen järjettömyyden. Etsitte malkaa muiden silmistä ja nyt löytyi!"

Keitä ovat nuo "te"? Minä ainakaan en ole syyllistynyt hassuuteen ja järjettömyyteen.
Hienoa, ettet hyväksy Liljan levittämää rasistista näkemystä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Älä leiki tietämätöntä äärioikeiston rasismista ja ihmisvihasta ja naisvihasta. Hattu silmiltä! Se kommentti oli sille jolle se oli ja jos ei osu sun nilkkaan niin ole iloinen.

Jonas Hellgren

"Aika massivista sontavyörytystä on palstoilla ja kun yksi suvis sitten puhuu pöljiä"

Siinäpä se ero onkin.
Kun suvakki puhuu rasistia, niin sitä kritisoidaan ainoastaan somepalstoilla. Kun persu puhuu rumia, se on valtamedian otsikoissa ja lööpeissä, joskus jopa oikeudessa.
Laki ei tietenkään koske vihreitä, sehän on nähty usein jopa ministeritasolla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

joo joo väsynyttä persuläppää.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #13

En ole persu, en ole koskaan äänestänyt persuja, enkä koskaan tule äänestämään persuja.

Samuli Mikkola

Tuonkaltainen ongelma varmasti vallitsee kaikissa maissa, joissa oikea puoluekirja ja tausta on tärkeämpää menestyksen kannalta kuin mikään muu. Hieman tulee mieleen se venäläinen näytelmä, jonka nimeä en nyt muista. Siinä kuitenkin ryhmä oppilaita tulee lahjojen kanssa opettajansa luokse, joka naivisti luulee, että nämä haluavat osoittaa kiitostaan laadukkaasta opetuksesta eivätkä kassakaapissa olevia koevastauksia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kiinassa on suomalaisen näkökulmasta mitä erilaisimpia tapoja ja uskomuksia, mutta niin on meillä suomalaisillakin kiinalaisten mielestä. Tässä muutamia: Syljeskely on varsin yleistä, numero 4 on yleensä pannassa, kasi taas erittäin suosittua, voi olla esim. talossa kerroksia jotka toisensa jälkeen on no.8. Jos on pitkä pikkusormen kynsi, se on osoitus, ettei tee "maatöitä" jossa kynsi katkeaisi. Myös piereskely on varsin yleistä. Jälkikasvuni asuu ja työskentelee Kiinassa, alaisinaan kiinalaisia. Liljan kirjoitus ei ole mitenkään hyvksyttävää, mutta pitäisi myös kunnioittaa Xian halua pistää piste tälle ko. asialle.

Jaakko Häkkinen

Sini:
"Älä leiki tietämätöntä äärioikeiston rasismista ja ihmisvihasta ja naisvihasta. Hattu silmiltä! Se kommentti oli sille jolle se oli ja jos ei osu sun nilkkaan niin ole iloinen."

En ole tietämätön. Ihmettelen vain, millä perusteella nimität puolueettomaksi ilmoittautuvaa Jukka Heikkistä tai jotakuta muuta täällä kommentoinutta äärioikeistolaiseksi? Miksi puhut "te"-muodossa, jos täällä ei ole ketään äärioikeistolaista? Sellainen osoittaa vain, että istut niin syvällä poterossa, että kaikki muut näyttävät vihollisilta... sellainen asenne ei ole kovinkaan rakentava.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Koska tunnistan nuo puskahuutajat. Aina rasisteja.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

"Koska tunnistan nuo puskahuutajat. Aina rasisteja"

Tarkoitit varmaankin tuolla "viher-fanaatikkoja" ?

Jonas Hellgren

Minä ainakin myönnän olevani rasisti. Eri rotuinen vaimoni on vielä enemmän, ja sekarotuiset lapseni vähän vähemmän.
Kyse onkin siitä että osaa hallita rasististen mielipiteidensä vaikutuksen toimintaansa, ja käsitellä ihmiset yksilöinä. Ei kuten putipuhtoinen Sini, joka automaattisesti lyttää kaikki puskistahuutelijat rasisteiksi, tuntematta heistä yhtäkään henkilökohtaisesti. Ei kenties rasistista mutta jumalattoman typerää.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

En omista minkään valtakunnan puoluekirjaa ja en ole missään puoluetoimintaa lähelläkään.

Jaakko Häkkinen

Sini:
"Koska tunnistan nuo puskahuutajat. Aina rasisteja."

On aika hybrististä kuvitella, ettei yliluonnollinen kykysi olisi koskaan väärässä. :-) Se mitä minä näin, oli että Jukka peräänkuulutti yhdenvertaista kohtelua, eli että jos sinä tuomitset tiettyjen persujen rasismin niin tuomitset kai myös vihreiden rasismin. Ja tällä perusteella sinä jo leimasit Jukan puskasta huutelevaksi rasistiksi!

Aivan käsittämätöntä toimintaa, Sini hyvä. Et voi leimata ja mustamaalata ihmistä vain sillä perusteella, että hän haluaa tietää, hyväksytkö yksiltä sellaista mitä et hyväksy toisilta. Toivottavasti mietit vähän käytöstäsi - se vaikuttaa ikävän fanaattiselta, suorastaan "uskovaiselta".

Jaakko Häkkinen

Sini:
"joo joo väsynyttä persuläppää."

Myös Jonas, jolle tämän heitit, näkyy profiilinsa perusteella olevan puolueeton. Omituista, että:
1. Sinä teet oletuksia ihmisten puoluekannasta heti jos he ovat kanssasi eri mieltä.
2. Sinä demonisoit perussuomalaisia.

Tuollainen ei ole asiallista käytöstä. Toivon että mietit käytöstäsi, koska kuitenkin esiinnyt omalla nimelläsi ja kuvallasi: sellaisenko kuvan itsestäsi haluat antaa, ettet pysty asialliseen keskusteluun?

Toimituksen poiminnat