Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Olennaista ei ole mitä tekee vaan kuka tekee?

Oletetaanpa, että Iran tai Kiina jahtaisivat jotakuta ulkomaille paennutta kansalaistaan: "Häntä syytetään vakavista rikoksista, koska hän on vuotanut luvattomasti salaiseksi merkittyä aineistoa."

 Uskon, kuten varmasti useimmat muutkin, että länsimainen media paheksuisi tällaiseen sananvapauden ja politiikan läpinäkyvyyden esitaistelijaan kohdistuvaa vainoa. Jahtaajamaata pidettäisiin totalitaarisena, mahdollisesti fasistisena, pelolla ja omien kansalaisten laajamittaisella vakoilulla hallitsevana roistovaltiona.

 Tässä tapauksessa kyseessä on kuitenkin Yhdysvallat. Mitä ajattelee länsimainen media? "Hei, sehän on meidän puolella! Tai ainakin me olemme sen puolella..."

 Onneksi mm. Erkki Tuomioja on selvästi ilmaissut Edward Snowdenin toimineen oikein. Toivottavasti Venäjä uskaltaa toimia Yhdysvaltojen kanssa samoin kuin tämä toimii muiden maiden vastaavien "vapaudenloukkausten" kanssa eikä luovuta Snowdenia Yhdysvaltoihin. Suomi tuskin uskaltaisi olla luovuttamatta Snowdenia, vaikka tämä hakisikin turvapaikkaa.

 Kollektiivisen Yhdysvaltojen nuoleskelun on aika päättyä, ja tekoja on arvioitava johdonmukaisesti itse tekojen perusteella – ei sen perusteella, kuka ne tekee. Kriteerien on oltava samat kaikille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Tapio Vehmaskoski

Suomesta ja suomalaiselta politiikalta puuttuu perinteitä ja rohkeutta aktiivisuuteen Snowdenin tapaiseen rehellisyyden ja oikeudenmukaisuuden esilletuomiseen mediassa ja tietenkin erityisesti politiikassa. Tähän on syynä esim. YYA-aikainen "finladisierung"-miellyttäminen.

Pienen pitää olla isoille mieliksi paitsi poliittisista niin myös kaupallisista syistä. Poliittinen rehellisyys ei siis kuulu maamme vahvuuksiin ainakaan ulkopolitiikassa, jos sitten sisäpolitiikassakaan?

No onhan meillä mallina entinen emämaamme Ruotsi, joka näytti todella esimerkkiä olof Palmen aikana.

Maantieteelle emme voi mitään, joten Venäjän erityishuomio on helppo ymmärtää. USA on kuitenkin kaukana eikä aina hyvänä esimerkkinä pienemmilleen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

USA:n liittolaisten/alusvaltioiden tulee tietenkin luovuttaa Edvard Snowden USA:n virannaomaisille. Ne valtiot joiden johtajat tuntevat USA:n uhkaavan valtioidensa legitiimejä etuja toiminevat toisin. Kaikki muu onkin sitten propagandaa.

Tapio Vehmaskoski

Snowden tulee pitää huolella USA:n viranomaisten ulottumattomissa.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #4

Eihän se mene, vaikka pitäisi mennä ikävä kyllä. On meidän etu Snowdenin paljastukset. On väärin suurten maiden huseeraukset, joissa kävellään toisten maiden etujen yli kysymättä lupaa.

Jaakko Häkkinen

Pertti Väänänen:
"USA:n liittolaisten/alusvaltioiden tulee tietenkin luovuttaa Edvard Snowden USA:n virannaomaisille."

Niin, kumpi Suomi olisi? Ja onko niillä lopulta isoakaan eroa? Esim. jotkut NATO-maat lienevät enemmän alusmaita Yhdysvalloille kuin osa Brittiläisen kansanyhteisön maista Englannille...

Toistan, että pointtini oli tasavertaisuus ja johdonmukaisuus. Jos jokin asia on väärin Iranin tai Kiinan tai Syyrian tekemänä, sen pitäisi olla tasan yhtä väärin myös Yhdysvaltojen tekemänä. Maailmanpoliisi on saanut "puoluelaisensa" uskomaan, että sitä eivät koske samat säännöt kuin muita.

P.S. Huvittuneena odottelen ensimmäistä niin mustavalkoista kommentoijaa, että hän keksii syyttää minua kommunistiksi kun en palvo Yhdysvaltoja. ;-)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä en syytä ketään kommunistiksi turhan päiten. Asiat vain hoidetaan näin, eikä tähän liene muutosta tulossa. Jos esim. Saksa tai Ranska tarjoisi turvapaikan tälle kaverille, olisi kyse todellisesta muutoksesta. Tuomioja saa satuilla mitä haluaa. Hänen puheillaan ei ole merkitystä.

Jaakko Häkkinen

Pertti,
onko sanomasi siis se, että näin tehdään koska näin tehdään?
Onko vallitseva asiaintila sinusta hyvä ja oikea?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomalaisessa mediassa maantieteellinen totuusteoria on kärsinyt ilahduttavia takaiskuja. Somessa sillä on edelleen vankkumattomia kannattajia, varsinkin kun totuuden lähde on Israel tai Venäjä, joskus USA:kin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kysymys on vain lähdekritiikistä. Myönnän lukevani pitkätukkien jutut tarkemmin kuin muiden : D

Jaakko Häkkinen

Jouni, olen nykyään tukaton, miten se vaikuttaa asenteeseesi? :-)
Ja tarkoitatko tarkemmin niin kuin kiinnostuneempana vai tarkemmin niin kuin varautuneempana?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Neuvostoliiton kokenut ja Stalinin vainoista kärsinyt säveltäjä Sofia Gubaidulina mainitsee Edward Snowden kohusta, että "tämä on tietysti askel kohti totalitaarista hallintoa" ja minä olen siitä ihan samaa mieltä.

Tarjoaisin pojalle mielelläni turvapaikan Suomesta, vaikka se välejä huonontaisikin joksikin aikaa, mutta se nyt vaan olisi oikein, niin moraalin kuin demokratiankin kannalta.

Toimituksen poiminnat