Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Halutaan takaisin: kristittyjen varastama pääsiäinen

Suomalaisilla uskonnontunneilla opimme, että pääsiäistä vietetään jonkun Jeesuksen kuoleman ja ensisijaisesti ylösnousemuksen kunniaksi. Tämä selitys on kuitenkin epäuskottavan läpinäkyvästi myöhempi sepitys. 

 Nimittäin nykyinen Palestiina ja Israel kuuluivat Jeesuksen aikoina Rooman valtakuntaan, jossa oli jo puolisen vuosisataa ollut käytössä juliaaninen kalenteri. Se oli nk. aurinkokalenteri, eli se perustui aurinkovuoteen, joka oli jaettu kahteentoista kuukauteen. Juliaaninen kalenteri oli käytössä meilläkin aina 1700-luvulle saakka, jolloin siirryttiin vielä tarkempaan gregoriaaniseen kalenteriin. 

 Nyt olettaisi, että lahkolaisjuutalaiset eli alkukristityt olisivat osanneet merkitä pääjehunsa kuoleman ja ylösnousemuksen juliaanisiin kalentereihinsa aivan tarkalleen. Pääsiäistä vietettäisiin siis joka vuosi samalla päivämäärällä, kuten kaikkia muitakin syntymä-, kuolin- ja jälleensyntymäpäiviä.

 No, jostain kumman syystä pääsiäisen ajankohta kuitenkin vaihtelee suunnilleen kuukauden haitarin sisällä. Hukkasiko Pietari almanakkansa ja kärsi alkavasta dementiasta? Tuskin, sillä pääsiäinen lasketaan kovin mutkikkaalla tavalla: se on kevätpäiväntasausta seuraavan täysikuun jälkeisenä sunnuntaina. Aika vaikea muistisääntö verrattuna siihen, että olisi vain kirjattu se ylösnousemuksen päivämäärä siihen kalenteriin...

 Kristittyjen pääsiäinen näyttääkin pöllityn jokseenkin suoraan vanhasta (esijuliaanisesta) juutalaisten pääsiäisestä, pesahista. Juutalaisten kalenteri oli lunisolaarinen, eli kuukaudet perustuivat Kuun todelliseen kiertoon ja vuosi Auringon kiertoon. Vuosi alkoi kevätpäiväntasauksesta, ja ensimmäisen eli nisan-kuun puolimaissa vietettiin pääsiäistä. Kuukausi alkoi uudestakuusta, ja siitä kahden viikon kuluttua eli kuukauden puolimaissa on aina täysikuu, mistä syystä on päädytty noinkin mutkikkaaseen "kristilliseen" pääsiäislaskuun. 

 Juutalaisten pesahia vietettiin Egyptistä lähdön muistoksi, ja onkin ihan sopivaa, että keksityllä ylösnousemuksella on keksitty muistopäivä!

 

P.S. Mikäli joku väkisin haluaa loukkaantua tämän tiedonrippusen jakamisesta, kaikin mokomin - sillä hän heikentää kuitenkin vain omaa elämänlaatuaan. Uskonto on uskon asia, ja jos joku jo uskoo kuolleista ylösnousemiseen, niin ei kai ole vaikeaa enää uskoa liikkuvaan kuolinpäivään...

 

Hyvää pääsiäistä! Muistakaa syödä mämmiä, jonka kirkko ehkä tulevaisuudessa sepittää symboloivan Jeesuksen... no, jätän tämän lukijan mielikuvitukselle. ;-)

 

(MUOX: Ensimmäisten viestien perusteella näyttää siltä, että tästä tulee varsinainen pääsiäisrieha ja ristiinnaulitseminen. Hienoa, pitäähän ihmisillä olla harrastuksia!)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Veikko Vitikainen

Taas kerran ateistien sotkeutuminen lillukan varsiin tuli todistetuksi.
Mitä merkitystä sillä on onko pääsiäisen vietto alkanut 12 tuntia ennen tai jälkeen Jeesuksen ristiinnaulitsemista.
Jos Jaakko saa tästä uskontojen pilkkaamisesta jonkilaisen orkasmin, niin
se hänelle suotakoon. Kukaan kristitty ei mielestäni ole vajonnut noin alas henkisellä tasolla kuin esim. Blogisti Jaakko, joka tarkoitushakuisesti on saarnaamassa ateistien saastaista hengen tuotetta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Mitä merkitystä sillä on onko pääsiäisen vietto alkanut 12 tuntia ennen tai jälkeen Jeesuksen ristiinnaulitsemista."

Mutta sillä alkaa jo olla, onko se alkanut pari viikkoa ennen tai jälkeen.

On minusta aika törppöä sanoa pilkkaamiseksi kun kyseessä on ihan validi arvostelu. Kristityllä kirkolla on ollut tarkoitushakuisesti pyrkimys kaapata pakanalliset juhlapäivät, eikä sen sanominen ole pilkkaamista.

Päinvastoin, kristitythän tässä ovat muita uskontoja pilkanneet.

Ben Kaergin

Veikko V.

Minusta sinun tulisi kuitenkin harkita erinomaisen vakavasti esittämiäsi syytöksiä blogikirjoittajaa kohtaan. Ne näet eivät välttämättä ole asiallisia,saati sitten sisällöltään oikeamielisiä.

Pekka Salo

Ihan tunnettu historian katsaus. Entäpä sitten? Ehdotuksesi?

Pääsiäisloma on ihan mukava breikki keväällä. Sitä voi itsekukin juhlistaa haluamallaan tavalla esim. ottamalla pitkän ryyppykierteen tai sitten olemalla lasten kanssa ulkona.

Satoja vuosia vanhaa perinnettä voi kunnioittaa, vaikka ei itse uskoisikaan. Aina ei tarvitse olla muiden uskoa halveksimassa.

Oletko juutalainen, kun kirjoitat kristittyjen varastamasta pääsiäisestä? Suomen juutalaiset ovat yleensä hyvin mukavia ja suvaitsevia henkilöitä, mutta ainahan musta lammas joukkoon mahtuu.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

No voihan perhana. Olenko roikkunut ristillä turhaan?

Mika Rantanen

Teillä juutalaisilla ei pitäisi olla varaa jatkuvasti pilkata Jeesusta, sillä pilkka osuu omaan nilkkaan! Hän on kuitenkin Raamatun ennustama Messias, katso esim. blogiani "Kristus Vanhassa Testamentissa".

Jeesuksen ylösnousemisella oli lukuisia silminnäkijöitä ja todistajia esim. apostolit, Paavali ja hän ilmestyi myös enemmälle kuin viidellesadalle ihmiselle.

Voiko muuten olla juutalainen ja samanaikaisesti kieltää Jumalan luomistyön? Toisaalta tiedän kyllä, että myös juutalaiseen seurakuntaan kuuluu ateisteja ja hyvin maallistuneita jäseniä.

Ben Kaergin

Mika Rantanen

Juutalaiset eivät ensinnäkään pilkkaa ketään. Sellaiseen ei ole yksinkertaisesti mitään syytä.

Kommenttisi sisältö on outo,-se ei perustu mihinkään olemassa olevaan tosiasiaan,vaan ilmiselvästi pyrkii asettamaan tietyn,mainitsemasi etnisen uskontokunnan epäedulliseen valoon.

Yksinkertaisena kysymyksenäni tässä siksi esitänkin; -Mihin sinä oikein pyrit?

Jaakko Häkkinen

Hienoa, pojat, hyvinhän ne palkokasvit sinne sieraimeen mahtuivat! :-D Tästähän saa jo hyvän otoksen kristittyjen (a) huumorintajuttomuudesta, ja (b) suvaitsemattomuudesta.

Veikko Vitikainen:
"Taas kerran ateistien sotkeutuminen lillukan varsiin tuli todistetuksi."

Missä, anna linkki? Minä en ainakaan ole ateisti.

Veikko Vitikainen:
"Mitä merkitystä sillä on onko pääsiäisen vietto alkanut 12 tuntia ennen tai jälkeen Jeesuksen ristiinnaulitsemista."

Lukisitko kirjoituksen ennen kuin kommentoit? Minusta kuukauden heitto on aika huvittavaa, jos kyseessä on kuolinpäivä...

Veikko Vitikainen:
"Jos Jaakko saa tästä uskontojen pilkkaamisesta jonkilaisen orkasmin, niin se hänelle suotakoon."

Ihanaa, kiitos, et olekaan ihan niin suvaitsematon kuin annat ymmärtää!

Veikko Vitikainen:
"Kukaan kristitty ei mielestäni ole vajonnut noin alas henkisellä tasolla kuin esim. Blogisti Jaakko, joka tarkoitushakuisesti on saarnaamassa ateistien saastaista hengen tuotetta."

Sinun kommenttisi on erinomainen esimerkki alas vajoamisesta, ks. vastaukseni ensimmäinen kohta.

Pekka Salo:
"Aina ei tarvitse olla muiden uskoa halveksimassa."

Olen täysin samaa mieltä.

Pekka Salo:
"Ihan tunnettu historian katsaus."

Niin minustakin. Miksi siis kuitenkin kuvittelet, että se olisi jotenkin halveksiva? Totuusko sattuu, eikä sitä saa sanoa siksi että jonkun hyväuskoisen pilvilinna saattaa sortua? Jos aikuinen ihminen ei kestä kuulla, että kuolleista ylösnouseminen ei ole totta tässä todellisuudessa, niin aika heikosti ovat asiat...

Pekka Salo:
"Oletko juutalainen, kun kirjoitat kristittyjen varastamasta pääsiäisestä? Suomen juutalaiset ovat yleensä hyvin mukavia ja suvaitsevia henkilöitä, mutta ainahan musta lammas joukkoon mahtuu."

En ole juutalainen, mutta ihan varmasti heihinkin mahtuu mustia lampaita. Mutta kaikenväriset ovat minusta tasavertaisia, sinusta taas ilmeisesti eivät...

Jaakko Häkkinen

Mika Rantanen:
"Teillä juutalaisilla ei pitäisi olla varaa jatkuvasti pilkata Jeesusta, sillä pilkka osuu omaan nilkkaan! Hän on kuitenkin Raamatun ennustama Messias, katso esim. blogiani "Kristus Vanhassa Testamentissa"."

Hyvä mies, et voi perustella uskoasi uskolla. Sitä paitsi uskoa ei tarvitse perustella, se on valinta. Sinun ja kaltaistesi tulisi kuitenkin tajuta, että te ette voi perustella uskoanne sellaisille, jotka ovat valinneet uskovansa vain vähän uskottavampiin juttuihin. Messiautta ei ole todennettu laboratorio-olosuhteissa, esimerkiksi koe-eläinten keskuudessa ei ole tiettävästi vielä ikinä syntynyt messiasta.

Ja minä en ole juutalainen, otsikko on vain muotoiltu tärpiksi. Se on huumoria katsos, vähän niin kuin pieni ilmoitus lehdessä: "Halutaan takaisin: ruohonleikkuri. Hei sinä naapuri joka veit leikkurin pihaltamme, toivottavasti olette onnellisia yhdessä..." jne.

Mika Rantanen:
"Voiko muuten olla juutalainen ja samanaikaisesti kieltää Jumalan luomistyön?"

Mielenkiintoinen teologinen kysymys. En tunne tooraa, talmudia tai kabbalaa, joten jään odottamaan asiaa paremmin tuntevien vastauksia.

Jukka Makinen:
"No voihan perhana. Olenko roikkunut ristillä turhaan?"

Et todellakaan! Naulanreiät ovat vähän kuin kuppauksen ja akupunktion välimuoto, ne stimuloivat hermostoa ja päästävät "pahaa" verta ulos. Lisäksi olet taatusti väsyttänyt olkalihaksesi ns. failureen saakka, mikä maksimoi lihashypertrofian. Uimarannalla kesällä olkapäitäsi tullaan katselemaan kateellisena.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

"Uimarannalla kesällä olkapäitäsi tullaan katselemaan kateellisena."

No hyvä, ei mennyt ihan hukkaan vaikka kesä meni ja syksyä painaa.

Mika Rantanen

Jaakko, minusta jonkun suuntauksen juutalaiset käyttävät samanlaista mustaa lierihattua kuin mikä sinulla on profiilikuvassasi.

Jaakko Häkkinen

Mika Rantanen:
"Jaakko, minusta jonkun suuntauksen juutalaiset käyttävät samanlaista mustaa lierihattua kuin mikä sinulla on profiilikuvassasi."

Tuskin ihan samanlaista, koska tämä on pohojalaashattu, mutta jotain mustaa olen minäkin nähnyt joidenkuiden päissä. Taisi olla pyöreälakinen lierihattu kuitenkin?

Rauno Reponen

Mika Rantanen: Ei sitten tullut mieleen kristittyjen lahkolaistuminen.
..
https://www.youtube.com/watch?v=lOfZLb33uCg

Ben Kaergin

Mika Rantanen

Voi voi.Ovat ne juutalaiset sitten kauheita kaikin tavoin,eikös juu. :D

Heli Hämäläinen

Eiköhän jokainen voi tehdä mitä haluaa näillä pääsiäisen pyhillään.

Tapio Ahti

Alkukristityt käyttivät varmaankin juutalaista kalenteria, koska olivat juutalaisia. Jos olisivat olleet roomalaisia, olisivat varmaan käyttäneet "roomalaista" kalenteria. Sillä, että roomalaisia sotilaita oli pari varuskunnnallista paikalla, ei tätä asiantilaa varmaankaan muuttanut.

Juutalaisten kalenteri oli tarkka suhteessa kuun kiertoon mutta epätarkka suhteessa maan kiertoon (kunkin vuoden sisällä). Juliaaninen kalenteri taas päinvastoin: se oli aika tarkka suhteessa maan kiertoon auringon ympäri mutta viis välitti kuun kierrosta maan ympäri. Siksi meistä juutalaisen kalenterin idea on outo, koska meidän näkökulmastamme päivät seilaavat paikasta toiseen. Juutalaisten kalenterin näkökulmasta taas meidän päivämme seilaavat.

En heti keksi, miksi Jumalakaan olisi käskenyt alkukristittyjä suosimaan vierasta kalenteria omansa sijaan.

Jaakko Häkkinen

Tapio Ahti:
"Alkukristityt käyttivät varmaankin juutalaista kalenteria, koska olivat juutalaisia. Jos olisivat olleet roomalaisia, olisivat varmaan käyttäneet "roomalaista" kalenteria. Sillä, että roomalaisia sotilaita oli pari varuskunnnallista paikalla, ei tätä asiantilaa varmaankaan muuttanut."

Aivan varmasti osa alkukristityistä (ne juutalaistaustaiset) tunsivat juutalaisen kalenterin, mutta alkukristillisiä soluja syntyi moneen paikkaan valtakuntaa, mm. Roomaan, eikä näillä muilla alueilla tunnettu juutalaista kalenteria. Yhteinen kalenteri oli juliaaninen.

Tapio Ahti

En ryhdy asiaa sen enempiä penkomaan, mutta yleissivistyksen valossa:

Kristinuskohan oli aika pitkään juutalainen lahko. Näitä juutalaisia eleli, muuten, siellä tällä ehkä jopa 10 prosenttia koko Rooman valtakunnan asukasmäärästä. He käyttivät juutalaista kuukalenteria, koska vain sen avulla pystyi käytännössä tyhmempikin määrittelemään juutalaisten rituaalien ajankohdat missä vain, missä kuu säännöllisesti pilkisti. Jeesuksen kuolema sijoitettiin tässä kontekstissa täysin eksaktisti ja käytännöllisesti juutalaiseksi "pääsiäiseksi".

Myöhemmin liikkeeseen alkoi liittyä myös sellaisia, joille kuukalenteri oli tuntematon. He eivät kuitenkaan enää tienneet Jeesuksen kuolinpäivää suhteessa aurinkokalenteriin. Joku astronomi olisi sen osanut laskea ja ehkä laskikin, mutta ilmeisesti kristityt eivät tunteneet tarvetta siirtää kuolinpäivää yhdestä kalenterijärjestelmästä toiseen.

Tämä tarkoittaa, että Jeesuksen kuolinpäivä on sijoitettu ihan loogisesti silloisessa kontekstissa, toisin kuin käsittääkseni väität. Ihan sama, onko Jeesusta ollut olemassa tai ei.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Pääsiäinen oli ennen kristinuskoa myös babylonialaisen Ishtar(Astarte)-jumalataren juhla. Hänen nimestään tuo mm. englanninkielinen sana "eastern" johtaa, kuten jossain kommentisssa mainittiin. Ishtar muuten syntyi munasta, joka tipahti keskelle jokea. Tämä hedelmällisyyden, sodan ja rakkauden jumalatar oli hieman ristiriitainen olemalla samaan aikaan huora, äiti ja neitsyt. Konstantinus Suuren johdosta Ishtarin juhlan korvasi Jeesus, mutta sen juuret kuitenkin ovat vielä tämä päivänäkin Ishtarissa.

Jaakko Häkkinen

Aivan, ja myös joulusyntyisyys on kristinuskoon pöllitty vanhemmilta uskonnoilta. Todennäköisesti mahdollinen historiallinen ihmis-Jeesus ei syntynyt oikeasti talvella.

Jaakko Paavilainen

"historiallinen ihmis-Jeesus ei syntynyt oikeasti talvella"

Syntyi ja kuoli samana päivänä, nisankuun 14. päivä (joka on muuten pääsiäisaikaa).

Pjotr Hadermann

Oliko Jeesus edes olemassa? Raamatun mukaankin niitä on kaksi. Taitaa olla keksitty juttu.

Raamattu on kirjoitettu ja sepitetty n. vuonna 500. Sitten on raamatun tulkitsijoiden kirjava armeija. Siihen päälle maallikkosaarnaajat.

Tero Virtanen

Emme voi tietää asiaa, mutta uskotaan.

Aki Mönkkönen

Miksi sitten "Satyricon" irvailee Markuksen evankeliumille vuonna 43?

Veikko Vitikainen

Miksiköhän katsoit tarpeelliseksi näin Pääsiäisen aikaan pyrkiä loukkaamaan kaikkia kristittyjä??? Tietenkin, jos ihmisen älyllinen toiminta rajoittuu samalle tasolle, kuin Adof Hitlerillä, niin siitä ei hyvää seuraa, ja noilla ajatuksilla varustettu henkilö tuskin on hankkinut omilla kyvyillään tuota rantatonttia joka taustalla näkyy.

Pjotr Hadermann

#28
Se on osa kartanon puistoa ja ostin kartanon 1986. Adolf Hitler ei voinut olla tyhmä, joten mitä kiukuttelet?

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #31

Hitler oli huippuälykäs, mutta Viisaus puuttui tuolta henkilöltö kokonaan.
Älykkyys on pelkkää aivokemiaa, mutta viisuteen tarvitaan paljon muutakin.
Ällistyttävän suurella osalla ihmisistä puuttuu viisaus kokonaan, vaikka menestyisivät kuinka hyvin kasinohuijareina, niin se kaikki on vain materialistista toimintaa. Ja vertauskuvallisesti, Älykäs ihminen joutuu sellaisiin ongelmiin, joihin viisas ei koskaan edes sotkeudu.

Aki Mönkkönen

Täytyy muistuttaa, että Jeesuksen ristiinnaulitseminen oli juuri ennen juutalaista Pesach -juhlaa. Sen valmistuspäivänä, eli aattona. Että se siitä pöllimisestä. Juuri tämä ajankohta, -perustuen juutalaiseen kalenteriin- määrää kristillisen pääsiäisen alkamisen. Juutalainen Babylonian Talmud Sanhedrin 43a, kertoo, että juutalaisjohtajat teloituttivat Jeesuksen pääsiäisaattona, taikurina ja petturina.

Kim Sjöström

Vanhoina aikoina (en ota kantaa olivatko hyviä vai pahoja aikoja) verenhimoisen roskaväen alhaisia sadistisia tarpeita tyydytettiin nk sirkushuveilla, eli gladiaattorien ja eläinparkojen laittamisella areenalle tappelemaan, vammauttamaan toisiaan, ja kuolemaan. Näitä samanlaisia sado-masokistisia katsomotarpeita tyydyttämään kristinusko keksi institutionalisoida ristille naulitsemisen. Pääsiäistä vietetään sadomasokistisen yleisön tyydyttämiseksi, ja jotkut erityisesti ruhjovat itseään tai toisiaan halutessaan palvoa - joillakin yksilöilä se onnistuu suorastaan psykosomaattisesti. Vrt stigmata-haavat.

Veikko Vitikainen

Gladiaattorikulttuurilla ei ole mitään tekemistä Kristinuskon kanssa.
Ja sitäpaitsi sillä ei ole mitään merkitystä kuoliko Jeesus ristillä tai sähkötuolissa. Tässä ei ole kysymys asiasta johon Kim vetoaa mekaanisena ihmisen tappamistavasta. Tässä on kysymys niin suurista asioista joita Kimin aivoilla tuskin koskaan kyetään analysoimaan. Missään tapauksessa Pääsiäistä ei mielestäni vietetä jonkun sadomasokistisen tapahtuman kunnioittamiseksi. Elikkä, hyvää päivää ,kirvesvartta.

Ben Kaergin

Kun nyt ajattelee,että kristinuskon symbolina toimii vanha ja perinteikäs teloitusväline,olisi melko vinkeän näköistä,jos satojen miljoonien ihmisten kaulassa roikkuisi vaikkapa pieniä hopeisia,tai kultaisia sähkötuoleja.

Pjotr Hadermann Vastaus kommenttiin #33

#33
Tuo olisi loistava katumuskeino kristityille. Kevytvirtasähkötuolit. Voisi toimia vaikka kolikolla ja antaisi tällin rikkomuksen mukaan.

Ben Kaergin Vastaus kommenttiin #35

Pjotr Hadermann

Ehkäpä peräti noin. Nousipa mieleeni samassa yhteydessä myöskin hiukan sähkötuolia ihmisystävällisempi ja konventionaalisempi tekninen apparaatti samaan tarkoitukseen,nimittäin giljotiini.

Maanmainion ranskalaisen lääkärin kehittämä,aikansa tarkoituksenmukaista ja humanitaarista tuotekehittelyä edustava ekologisesti pääasiassa puusta rakennettu veikeä konstruktio voisi niinikään olla ponteva näky roikkuessaan kultaisena kaulassa vitjan varassa,tällöinhän se myös tekisi tietynlaista kunniaa itse laitteelle,ainakin sijoitus-/ripustuspaikkansa suhteen.

Joka tapauksessa,mikäli roomalaiset olisivat sen aikoinaan jo onnistuneet innovoimaan ja sellaisella olisi heidän toimestaan päästetty päiviltään Lähi-Idässä paikallinen,itsensä jumaluudeksi julistanut dissidentti,olisi luultavasti siitäkin erään kaksituhatta vuotta vanhan uskontokunnan toimesta syytetty -roomalaisen miehityshallinnon sijaan- enemmän,tai vähemmän paikallista,kolonisaation kohteena elänyttä asujaimistoa,-juutalaisia.

Kristinuskon logiikka on kieltämättä paitsi itseään käänteisesti toteuttava,myöskin oman teologisen konstruktionsa kehittelemässä kategorisessa kaunassaan vertaansa vailla.

Sen myöhemmät ansiot ja saavutukset voitaisiinkin varsin perustellusti kiteyttää reformistisessa muodossaan virkkeeseen; -´Minkä Luther kirjoitti,sen Adolf H. toteutti´.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #41

Vaikka roomalaiset olisivat giljotiinin keksineetkin, tuskin sillä Jeesusta olisi teloitettu.

Ristiinnaulitsemisen pointtihan taisi olla se kärsimys, jota kyseinen teloitusmuoto aiheuttaa. Pelottava rangaistus ja sirkushuvi samalla kertaa, tosi-tv:tä kun ei vielä oltu keksitty.

Vähemmän ankarana keinona roomalaiset käsittääkseni heitättivät kuolemaantuomitut jyrkänteeltä. Mitä olisikaan kristittyjen kaulassa silloin?

Ben Kaergin Vastaus kommenttiin #46

H. A-O.

Olisikohan se sitten vaikkapa ihmisfiguuri,joka on ripustettu kaulaan ketjulla jommastakummasta nilkastaan ylösalaisin.Teologisen myrskyn kylpyammeessa olisi tällöin luultavasti kuitenkin herättänyt kysymys siitä,olisiko nilkan oltava oikea,vaiko vasen ja -kummasta suunnasta katsottuna,sekä siitä,mihin kohtaan nilkkaa ketjun kytkentäkappale olisi kiinnitettävä.

Itse perusasiasta tuskin mittavampaa sisällissotaa käytäisiin,kunhan vain kohderyhmä syyllistämiselle olisi ko. teologian perusparametrien kannalta tarkoituksenmukainen ja siten mahdollista taktista jatkoa silmälläpitäen otollinen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #52

Olisi muuten takuulla jossain vaiheessa 'äitikirkosta' eronnut suuntaus, joka olisi alkanut käyttää eri nilkasta roikkuvaa hahmoa.

Olisikohan symboli kirkonhuippujen sijasta maassa kirkon edustalla, vai jopa sitä varten kaivetussa kuilussa?

Sitaatteja teloitusvaiheesta oltaisiin saatu talteen vähemmän kuin ristinkuolemassa.

Ben Kaergin Vastaus kommenttiin #54

Hannu,

Enpä osaa sanoa,mutta jotenkin tuntuisi omalla tavallaan pittoreskilta,kun tornin huipussa komeilisi lehtikullalla silattu giljotiini.

Uskoisin,että sitatoinnit teloitustapahtumaa koskien olisi hyödynnetty aivan vastaavalla tavalla nykyisen tavoin,-itse pointtihan olisi joka tapauksessa sama.Uuden uskontokultin verinen ihmisuhri siinä olennaisinta olisi kaiketi ollut.

Pjotr Hadermann

''Ja sitäpaitsi sillä ei ole mitään merkitystä kuoliko Jeesus ristillä tai sähkötuolissa.''

Veikko on oikeassa. Taruhenkilöistä ei kannata riidellä, koska ne uskonasioita ja jokainen voi uskoa mihin haluaa.

Tosin Veikosta ei saa edes taikomalla rakastavaa kristittyä. Taidaa olla löylypuolen kulkijoita ja hiilihanko kainalossa.

Veikko Vitikainen

Miten umpiateisti ajatusrajoitteinen henkilö voi tietää kuka on rakastava kristitty??? Tykkään kyllä käydä saunassa silloin tällöin.

Kim Sjöström

Kristinusko - teloituksen uskonto.

Ben Kaergin

K.S.

Mahdollisesti,sillä muuhun lopputulemaan on perin vaikeaa päätyä,ko. uskonnon veristä historiaa seuranneena.

Jaakko Häkkinen

Tapio Ahti:
"Myöhemmin liikkeeseen alkoi liittyä myös sellaisia, joille kuukalenteri oli tuntematon. He eivät kuitenkaan enää tienneet Jeesuksen kuolinpäivää suhteessa aurinkokalenteriin. Joku astronomi olisi sen osanut laskea ja ehkä laskikin, mutta ilmeisesti kristityt eivät tunteneet tarvetta siirtää kuolinpäivää yhdestä kalenterijärjestelmästä toiseen.
Tämä tarkoittaa, että Jeesuksen kuolinpäivä on sijoitettu ihan loogisesti silloisessa kontekstissa, toisin kuin käsittääkseni väität. Ihan sama, onko Jeesusta ollut olemassa tai ei."

Suunnilleen noin se on saattanut jonkun yksittäisen alkukristityn kannalta mennä. Mutta että alkukristittyjen tärkeimmät jehut kuten Pietari, joka mahdollisesti jo asusteli Roomassa, ei olisi tuntenut molempia kalentereja, tuntuu hyvin epäuskottavalta.

Sinun mallissasi pitää olettaa KAIKKIEN alkukristittyjen olleen tyhmiä ja tietämättömiä kalenterijärjestelmistä ja niiden eroista. Minä taas pidän todennäköisempänä, että juutalaista pääsiäistä on edelleen vietetty alkukristittyjen keskuudessa, mutta juhlan syyksi on vain sepitetty uusi selitys: Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus.

Sitä paitsi Lähi-idän pakanauskonnoissa tunnetaan hahmoja, jotka ovat syntyneet neitseellisesti ja kuolleet pääsiäisen korvilla:
"Cybele, the Phrygian fertility goddess, had a consort, Attis, who was believed to have been born via a virgin birth. Attis was believed to have died and been resurrected each year during the period MAR-22 to MAR-25. "
http://www.religioustolerance.org/easter1.htm

Näyttää siltä, että nämäkin Jeesuksen piirteet on pöllitty aiemmilta jumalilta!

Tapio Ahti

Eihän tämä tästä mihinkään etene, kun pitää arvailla. Sanonpa nyt kuitenkin, että ei tarvitse olla tyhmä, jotta ei tajuaisi merkata päivää ylös paikallisen, etnisen ja pyhän kalenterin lisäksi lisäksi toiseen, "vieraaseen" kalenteriin juuri silloin kun asia tapahtuu. Jos merkkaaminen tulee mieleen myöhemmin, ei ole mitään helppoa tapaa selvittää, mikä päivä vastaa mitäkin. Tai ei siis ollut aikoinaan. Eikä, tarkemmin ajatellen, Jeesuksen kuolemaa tiettävästi edes merkitty mihinkään kalenteriin vaan kyse on tarinasta, joka tapahtui "pääsiäisen" aikaan. Oletetaan joku Pietari Roomaan. Hän kuulee Jeesuksen kuolleen pääsiäisenä. Miksi hän ensinnäkään haluaisi tietää, mikä päivä pääsiäinen oli juliaanisen kalenterin mukaan? Ja jos halusikin, ei hänellä ollut mitään helppoa tapaa selvittä asiaa, ainakaan välttämättä.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Sit olis viel reilua ja tasa-arvoista arvojen kunnioittamista, että kaikki kirkkoon kuulumattomat joutas oleen töissä sillä aikaa, ku kirkkoon kuuluvat viettelee kirkollisia pyhiä ;)

Ps. Se oli sarkasmia, ei tarvii alkaa tivaamaan.

Veikko Vitikainen

Kristinuskolla ja kirkkoon kuulumisella ei ole mitään yhteyttä. Jokaisella ihmisellä on uskon asioissa temppeli omassa päässään. Usko eikä sen kunnioittaminen tarvitse rakennuksia vaan ihmisen sisällä olevan henkisen temppelin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Sit olis viel reilua ja tasa-arvoista arvojen kunnioittamista, että kaikki kirkkoon kuulumattomat joutas oleen töissä sillä aikaa, ku kirkkoon kuuluvat viettelee kirkollisia pyhiä ;)"

Hyvä ehdotus. Minä olisinkin mielummin töissä kuin istuisin tuntitolkulla kovalla kirkonpenkillä.

Ystäväni muuten lähetti eilen Ranskasta meilin ja kertoi ettei pitkäperjantai näkynyt siellä pikkukaupungissa mitenkään. Kansa töissä, eikä kirkoissa?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Koska Alko on suljettu kristillisen juhlan ajaksi meiltä uskonnottomiltakin niin nyt olisi hyvä markkinakikka, että kirkot jakaisivat punaviiniä niille joilla siitä nyt on puutetta. Anekaupan tapaan: Liity kirkkoon tänään niin saat pahvipöntön J.P. Chenetiä.

Veikko Vitikainen

Tarkoittaako tämä sitä? että hra Sorvanniemeä kyrsii se, että ne torstaina ostetut kymmenen Kossupulloa on jo juotu. Eli Sorvanniemelle olisi taas kehiteltävä vanha hyvä menetelmä "pimeän pullon politiikka". Älä kaima hätäänny. Muuta vaikka Saudiarabiaan niin siellä on aina avoimien ovien päivä. Sieltä et löydä viinakauppaa edes huonolla Englannillakaan solkkaamalla. Etkä varmaan löydä niitä millekkään kielelle tulkattuna.
Ei ole kristittyjen vika, että alkoholisti saa vieroitusoireita jo kahden päivän krapulasyndrooman kouristuksia ilman viinaa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ei, sillä en juo kossua.

Mutta viini, jota juon mm. ruuan kanssa pääsi loppumaan. Viiniä ja muutakin alkoholia voi juoda muutenkin kuin humalahakuisesti. Tule joskus tänne Tampereelle niin olut - ja viskiharrastajan ominaisuudessa voin vetäistä sinulle pienen tastingin. Voidaan maistalla pelkästään vaikkapa trappistimunkkien panemia oluita. Samalla voin kertoa noiden luostaripanimoiden kiehtovasta historiasta.

Eihän tämä tietenkään kristittyjen syytä ole, että kaupat ovat kiinni vaan valtion ylläpitämän säädännön. On se hieman omituista, etta tänään muut kaupat ovat auki paitsi Alko.

Ben Kaergin

V.S.

Mieluiten kolmen litran hanapakkauksessa,jos mahdollista.

Veikko Vitikainen

Onhan se totta, että Mitä pidempi on alkon suljettuna pitäminen, niin ongelmat kasaantuvat. Olen samaa mieltä että Tänään Alkon olisi pitänyt olla auki, oli syy sitten kenen tahansa.

Suuret kiitokset kaimalle kutsusta perehtymään olut ja viinikulttuurin saloihin. Älä sitten ylläty, jos jonain päivänä seison ovellasi ilmoittautumalla ystävällisissä merkeissä oppilaana. Minulla tytär on siellä Tampereella, joten tunnen kyllä reitin.
Tuo aiempi kommenttini ehkä kaipaisi puoleltani pientä redusointia, koska kaima-Veikko ei lukeudu ainakaan alkoholistipiireihin. Sorry.

Pjotr Hadermann

#44
''Koska Alko on suljettu kristillisen juhlan ajaksi meiltä uskonnottomilta''

Porvoon kirkko on todella hieno ja vaikka en ole kristitty, niin minua suututti sen ja Pyhän Olavin kirkon tuhopoltto.

Porvoon kirkon pihapiiriin kuuluu vanha viinapuoti. Viinakeittiö oli hajuhaittojen takia kauempana. Sieltä sai kirkkokansa terästettyä pyhää vettä vaivoihinsa.

Meillä Virossa oli aikoinaan vaatimus, että kirkonmenojen ajan oli kapakan ovi suljettu ja lukittu. Sillä estettiin miesten pako kirkosta kapakkaan.

Asia ratkaisiin tosin kotipitäjässäni siten, että nuorempi kappalainen saarnasi kapakassa syntisille ja joi samalla olutta itsekin. Suuhan siinä kuivuu kirkonmieheltäkin.

Virossa kirkonmiehet eivät ole mitään puritaanisia fanaatikkoja vaan hauskoja ns. siviilissä.
Kirkonmenot on vanhaa viroa ja saarnatyyli 1700 -luvulta. Se antaa hartauden tunnetta.

Jaakko Paavilainen

Herra Hadermann,

kartanonne onkin Virossa(?)

Miten kartano on voitu ostaa jo 1986, koska se oli vielä neuvostoliittolaista sosialismin aikaa ja kaikki kartanot olivat kansallistettu valtiolle?

Mikä on kartanon nimi ja onko sillä esim. www-sivuja?

Onko kartanoa kunnosteltu vuosien varrella?

Olen viime aikoina tutkinut vanhoja virolaisia kartanoita ja aihe kiinnostaa kovasti...

Jaakko Häkkinen

Olen positiivisesti yllättynyt siitä, että Veikko V. jäikin ainoaksi äkäiseksi, huumorintajuttomaksi ja suvaitsemattokaksi kristityksi kommentoijaksi.

P.S. Tämä ei ole aprillipila!

Veikko Vitikainen

Tämäkään ei ole aprillipila !!!

Uskontojen pilkaajien henkisistä ominaisuuksista ei huumorintajua lyödy kaivamallakaan,vaikka kuinka heitä hypnotisoitaisiin. Huumorin lahja on
syntymäominaisuutena jäänyt kokonaan heiltä saamatta. Ja muutenkin heissä pesii henkinen ajatustavan rajoittuneisuus.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #62

Tämähän on jo todistettu uskontojen pilkkaajien omasta toimesta näillä sivuilla, että huumorintaju puuttuu.Jos sitä olisi, niin he eivät pilkkaisi uskontoja some:ssa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #63

Kiitos Veikko tarjoamastasi piristyksestä. Tiedäthän, ettei kukaan ole niin hauska kuin huumorintajuton tosikko!

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #64

Vanha sananlasku sanoo: Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #65

Vastausviestistä #1 voi katsoa kuka älähti.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #66

Monille huumorintajuttomille uskontojen pilkkaajille on ominaista pyrkiä kaikin keinoin todistamaan saastaiset ateistiset kirjoitukset ainoaksi totuudeksi kunnioittamatta kenenkään mielipiteitä. Heidän lyhyet kommenttinsa jo osoittavat, että aivokapasiteetti on aika rajallinen.
Suosittelisin Uskontojen pilkkaajille leipomaan ensi Pääsiäisenä itselleen kypärän mämmistä, niin heidänkin viisautensa saattaisi saada uudet korkeammat ulottuvuudet.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #67

Eiköhän tässä ole kaikille selvää kuka täällä on pilkkaamassa.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #68

Niinkuin sanottu: Uskontojen pilkkaajien Henkinen taso kaikin puolin on erittäin rajallinen, älykkyyttä voi ehkä löytyä, mutta viisaus puuttuu kokonaan. Älykkyys on pelkkää aivokemiaa, mutta viisauteen tarvitaan paljon muutakin, joka uskontojen pilkkaajilta näyttää puuttuvan kokonaan. Viittaan vain tässä kommenttiin 67.

Mika Rantanen

Ben Kaergin kysyi minulta, että mihin oikein pyrin. Pyrin teologina ja uskovaisena Jumalaa avuksi huutaen siihen, että mahdollisimman moni uskoisi Jeesuksen Kristuksen omaksi Vapahtajakseen, koska hän on koko maailman Pelastaja ja Vapahtaja, myös juutalaisten.

Jaakko Häkkinen

Arvoisa yleisö,
Veikko Vitikaisen jankutus alkoi käydä niin itseään toistavaksi, että annoin hänelle kommentointikiellon (toistaiseksi). viihdearvoahan tietysti löytyi, kun mies räyhäsi vaahtopurskeet suupielestä roiskuen hänelle naureskeleville: "Ei vaan teiltäpäs puuttuu huumorintaju!" :-D

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Arvostan kirjoittajaa kielitieteilijänä ja myös tämän tiedon jakajana suuresti.

Teologian alalla hän ei ole vielä laakeriseppelein kruunattu. Tulee mieleen blogistit joita pidättäydyn tässä erittelemästä.

Onhan tuossa yritystä :)

Jaakko Häkkinen

Antti:
"Teologian alalla hän ei ole vielä laakeriseppelein kruunattu."

Ei ole eikä tule olemaan. :-)
Tällaisiin ihmettelyihin ei onneksi tarvita teologian opintoja - riittää että tietää historiallisen tapahtumaketjun olosuhteet. Teologi epäilemättä osaisi selittää, miksei olemassaolevan ihmis-Jeesuksen kuolemaa muistettu kalenteria vasten, aivan kuten hän osaisi selittää, miten muutamalla kalalla ja leivällä ruokitaan iso ihmislauma... Uskonnollinen logiikka ei kuitenkaan tyydytä ns. järkiselitysten tasolla.

Toimituksen poiminnat