Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto Kommentoin poliittisia aiheita puolueettomasti, liukuvan äänestäjän paikalta arvioiden.

Painokoneet seis: venäläiset eivät olekaan suomalaisia!

  • Kuva tutkimuksesta, jonka väitettiin osoittavan venäläiset suomalaisiksi isälinjojen perusteella
    Kuva tutkimuksesta, jonka väitettiin osoittavan venäläiset suomalaisiksi isälinjojen perusteella
  • Genominlaajuisestikaan venäläiset eivät ole lähellä suomalaisia
    Genominlaajuisestikaan venäläiset eivät ole lähellä suomalaisia

 Eräiden venäläisten verkkosivujen levittämä virheellinen tieto venäläisten suomalaisuudesta on äskettäin saavuttanut Uuden Suomen bloggaajat. Seuraavassa kasaan uusimpien genominlaajuisten tutkimusten tuloksia siitä, ketkä ovat suomalaisten (ja ketkä venäläisten) lähimpiä sukulaisia.

 Tässä ei siis ole kyse isä- tai äitilinjoista eikä satunnaisista tuman geeneistä vaan kaikista kromosomeista kartoitetuista sadoistatuhansista vaihtelevista yksittäisistä emäksistä (SNP = single-nucleotide polymorphism). Tämä on tarkin ja kattavin tällä hetkellä saavutettavissa oleva taso geenisukulaisuuden tutkimiseen, eikä tuloksia voi kumota muunlaisilla tutkimuksilla.

 Näissä tutkimuksissa geneettistä etäisyyttä kuvataan FST-arvolla, jonka olen yhteismitallisuuden vuoksi kahden viimeiseksi listatun tutkimuksen osalta kertonut 10 000:lla. Pieni FST-arvo merkitsee, että väestöt ovat sekoittuneet keskenään tai eriytyneet vasta hiljattain, ja suuri FST-arvo merkitsee, että väestöt ovat eläneet pitkään erillään toisistaan. Olen poiminut listatuista tutkimuksista suomalaisten lähimmät sukulaisväestöt ja vertailun vuoksi joitain muitakin; järjestys on läheisimmästä etäisimpään.

 

Salmela et al. 2011: Swedish Population Substructure Revealed by Genome-Wide Single Nucleotide Polymorphism Data.

 

ruotsalaiset – saksalaiset: 6,5

länsisuomalaiset – ruotsalaiset: 24,2

saksalaiset – venäläiset: 28,2

ruotsalaiset – venäläiset: 29,8

länsisuomalaiset – itäsuomalaiset: 30,3

länsisuomalaiset – venäläiset: 34,4

länsisuomalaiset – saksalaiset: 34,5

itäsuomalaiset – venäläiset: 69,0

itäsuomalaiset – ruotsalaiset: 70,3

itäsuomalaiset – saksalaiset: 85,0

 

Nelis et al. 2009: Genetic Structure of Europeans: A View from the North–East.

 

latvialaiset – virolaiset: 10

ruotsalaiset – pohjoissaksalaiset: 10

venäläiset – tshekit: 10

pohjoissaksalaiset – tshekit: 10

virolaiset – venäläiset: 10

venäläiset – pohjoissaksalaiset: 20

virolaiset – tshekit: 20

ruotsalaiset – tshekit: 20

latvialaiset – venäläiset: 20

ruotsalaiset – virolaiset: 30

venäläiset – ruotsalaiset: 30

virolaiset – pohjoissaksalaiset: 30

latvialaiset – tshekit: 30

latvialaiset – pohjoissaksalaiset: 40

helsinkiläiset – virolaiset: 40

latvialaiset – ruotsalaiset: 50

helsinkiläiset – kuusamolaiset: 50

helsinkiläiset  – ruotsalaiset: 50

helsinkiläiset – venäläiset: 60

helsinkiläiset – pohjoissaksalaiset: 60

helsinkiläiset – latvialaiset: 70

kuusamolaiset – virolaiset: 90

kuusamolaiset – ruotsalaiset: 110

kuusamolaiset – venäläiset: 120

kuusamolaiset – pohjoissaksalaiset: 120

kuusamolaiset – latvialaiset: 130

 

Khrunin et al. 2013: A Genome-Wide Analysis of Populations from European Russia Reveals a New Pole of Genetic Diversity in Northern Europe.

 

venäläiset (tver) – tshekit: 10

helsinkiläiset – kuusamolaiset: 50

helsinkiläiset – vepsäläiset: 60

vepsäläiset – pohjoisvenäläiset: 60

venäläiset (tver) – pohjoisvenäläiset: 60

helsinkiläiset – pohjoisvenäläiset: 60

helsinkiläiset – venäläiset (tver): 60

pohjoisvenäläiset – tshekit: 70

vepsäläiset – venäläiset (tver): 70

vepsäläiset – tshekit: 80

komit (pril.) – pohjoisvenäläiset: 90

komit (pril.) – venäläiset (tver): 110

kuusamolaiset – vepsäläiset: 110

helsinkiläiset – komit (pril.): 110

kuusamolaiset – pohjoisvenäläiset: 110

kuusamolaiset – venäläiset (tver): 120

vepsäläiset – komit (pril.): 120

komit (pril.) – tshekit: 120

vepsäläiset – komit (izh.): 140

kuusamolaiset – komit (pril.): 160

 

Yhteenveto

 1. Suomalaiset koostuvat kahdesta erilaisesta pääväestöstä, länsi- ja itäsuomalaisista (vaikka myös jakaminen vielä useampaan alueelliseen väestöön voidaan perustella). Nämä ovat kauempana toisistaan kuin monet eurooppalaiset kansat toisistaan.

 2. Itäsuomalaiset ovat kaukana kaikista, eli he sijoittuvat kaikkiin muihin väestöihin nähden länsisuomalaisten taakse (valitettavasti saamelaisia ei ole vielä suoraan verrattu suomalaisiin; mahdollisesti itäsuomalaiset poikkeavat heidän suuntaansa).

 3. Länsisuomalaiset ovat yhtä kaukana ruotsalaisista ja venäläisistä kuin nämä toisistaan. Helsinkiläiset ("sekasuomalaisia") ovat lähempänä virolaisia kuin ruotsalaisia tai venäläisiä.

 4. Ruotsalaiset ovat erittäin lähellä saksalaisia, ja lähempänä jopa englantilaisia ja ranskalaisia kuin länsisuomalaisia (tiedot löytyvät mainituista tutkimuksista).

 5. Venäläiset ovat erittäin lähellä virolaisia (itämerensuomalaisia), baltteja, puolalaisia ja tshekkejä (slaaveja), mutta selvästi kauempana helsinkiläisistä. Venäläiset ovat lähempänä jopa saksalaisia, unkarilaisia ja ranskalaisia kuin suomalaisia (tiedot löytyvät mainituista tutkimuksista).

 6. Pohjoisvenäläiset ovat kaukana muista venäläisistä ja tshekeistä, mutta he eivät silti ole yhtään lähempänä suomalaisia. Muihin venäläisiin nähden pohjoisvenäläiset ovat 10 lähempänä vepsäläisiä ja 20 lähempänä komeja, joten jonkin verran geenejä pohjoisvenäläiset ovat perineet alueen aiemmilta suomalais-ugrilaisilta.

 

Venäläiset eivät ole suomalaisia eivätkä suomalaiset ole venäläisiä. Venäläiset ovat läheisimpiä virolaisille sekä kielisukulaisilleen tshekeille ja puolalaisille.

 

Laajemmin tietoa suomalaisten alkuperästä löytyy Puolikuivalta alkuperäsivustoltani:

http://www.elisanet.fi/alkupera/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Analyysin perusteella näyttäisi siltä, että tanskalaiset ja norjalaiset ovat erittäin fiksua kansaa, kun eivät liittyneen euroon. Ruotsalaiset olivat siinä hilkulla, mutta ilmeisesti tanskalaiset/norjalaiset geenit pelastivat ja älysivät säilyttää kruunun.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ehdin jo hetken unelmoida, että voisin omia Gagarinin avaruusmatkat samalla tavalla kuin olen ominut Matti Nykäsen kultamitalit ja Kimi Räikkösen menestyksen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ville Ylitalo.

Kyllä mielestäni voit edelleen omia Gagarinin avarusmatkan, huolimatta niin venäläisten kuin suomalaisten geeniperimästä! Olihan se koko ihmissuvun historiallinen saavutus.
Sitä paitsi kohtahan juhlitaan, ainakin Venäjällä Kosmonauttien päivää, jolloin 52 vuotta sitten Juri Gagarin lähti lentoon.

http://www.youtube.com/watch?v=fk6UwX0vbOw

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

No kylläpä on mielenkiintoinen sivusto blogistilla, ihan pakko lukea se.

Kysyn tässä että miten se kielto siellä pitää ymmärtää? Sitenkö että sitä ei kokonaisuudessaankaan saa jakaa facebookilla, että muutkin tietäisivät sen lukea?

Jaakko Häkkinen

Riitta Klemetti:
"Kysyn tässä että miten se kielto siellä pitää ymmärtää? Sitenkö että sitä ei kokonaisuudessaankaan saa jakaa facebookilla, että muutkin tietäisivät sen lukea?"

Hei,
se on tekijänoikeuspykälä, eli muistuttaa vain ihmisiä, jotka eivät tiedä, että toisten tekstien kopioiminen tai julkaiseminen ja esittäminen omina on kielletty. :-)

Jouni Heikkilä

Huomattavaa näissä kokonaisgeenianalyyseissä tietysti on että yksittäisten fenotyyppisten ominaisuuksien tai tarkemmin ilmaistuna niistä vastuussa olevien geenien jakaumasta ne eivät vielä sano mitään.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Hyvä, että blogisti vaivautui korjaamaan tämän tiedon. Tosin minua hiukan ihmetyttää tuo verrokkiryhmä helsinkiläiset joka vertailuissa esiintyy. Noin väestöhistoriaa ajatellen on vaikea uskoa, että helsinkiläiset muodostaisivat oman ryhmänsä.

Olisikohan tämä keskustelu lähtenyt sekaannuksesta genetiikan ja kielitieteen välillä?

Arvo Kuusela

Tuosta aineistosta jokainen tietenkin yrittää etsiä omia näkemyksiään tukevia tuloksia, niin siis minäkin.

Näyttäisi vain siltä että minun näkemyksiäni tämä tutkimus tukee lähes täysin, mutta tuki monille muunkaltaisille näkemyksille on hakusassa, tai peräti saivartelua.

Minun näkemykseni on että mitään geneettistä pohjaa ei erilaisille kansallisuuksille Euroopasta eikä Pohjois-Euroopasta löydy, vaan geneettisiä eroja ei juurikaan ole ja jos miitä saivarrellen haetaan, korostamalla äärimmäisen pieniä eroja, niin mitään selviä rajoja ei ole, ja jos niitä rajoja saivarrellen etsitään, niin ainakaan ne eivät noudata mitään valtakunnan rajoja. Saman maan valtiollisten rajojen sisällä geneettiset erot voivat olla yhtä suuret tai suuremmat kuin eri puolilla rajoja.

Kansallismielinen ajattelu ei siis saa mitään tukea geenitutkimuksesta, päinvastoin, vaan sellainen ajattelu joka mitätöi kansallismielisyyden saa vahvistusta geenitutkiomuksesta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kaikenlaisen politiikan ajaminen geeneillä perustellen pitäisi kriminalisioida.

Jaakko Häkkinen

Arvo Kuusela:
"Minun näkemykseni on että mitään geneettistä pohjaa ei erilaisille kansallisuuksille Euroopasta eikä Pohjois-Euroopasta löydy, vaan geneettisiä eroja ei juurikaan ole ja jos miitä saivarrellen haetaan, korostamalla äärimmäisen pieniä eroja, niin mitään selviä rajoja ei ole, ja jos niitä rajoja saivarrellen etsitään, niin ainakaan ne eivät noudata mitään valtakunnan rajoja. Saman maan valtiollisten rajojen sisällä geneettiset erot voivat olla yhtä suuret tai suuremmat kuin eri puolilla rajoja.
Kansallismielinen ajattelu ei siis saa mitään tukea geenitutkimuksesta, päinvastoin, vaan sellainen ajattelu joka mitätöi kansallismielisyyden saa vahvistusta geenitutkiomuksesta."

On totta, että geenierot kasvavat askelittain eivätkä kunnioita valtioiden rajoja vaan maantiedettä. Esim. ruotsalaisista eteläisimmät ovat lähimpänä saksalaisia, keskiset seuraavina ja pohjoiset kauimpana. Väestöraja olisi järkevää vetää geenien mukaan eikä valtion rajojen mukaan. Toisaalta avioliittokentät seuraavat usein kielirajoja, jotka taas usein seuraavat valtioiden rajoja, mistä syystä "kansat" sittenkin erottuvat toisistaan kun yksilöt läiskitään kuvaajaan kuten täällä:
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/jo...

Tapio Ahti

Selittyykö virolaisten ja venäläisten läheisyys venäläisten suurella maahanmuutolla? Onko tutkittu satunnnaisotoksella vai jotenkin muuten?

Minuakin tuo helsinkiläiskategoria kummeksuttaa, koska sinnne on muutettu niin paljon muualta erityisesti viime vuosikymmeninä. Jos nimittäin tarkoitus on tutkia historiallisia väestöjä. Jos taas tarkoitus on paneutua nykyväestöihin esimerkiksi jonkinlaisena terveysprojektina tms. lähetysmistavassa ei liene vikaa.

Olisi kuitenkin mielenkiintoista nähdä tutkimusta heimoittain niin, että tutkittaisiin vain seudulla yli sata vuotta asuneita sukuja.

Ruotsalaisten ja pohjoissaksalaisten läheisyys on laimeasti mielenkiintoista, koska historiallisella ajalla muuttoliike ei ole ollut kovin suurta kumpaakaan suuntaan. Ruotsalaisissa historiankirjoissa on tapana painottaa maan asutuksen jatkuvuutta. Nyt kuitenkin tuntuu mahdolliselta, että maa on asutettu aika äskettäin etelästä niin, että vanhempi väestö on väistynyt. Tanskan ja ruotsin kielten samankaltaisuus tukee ajatusta, eikä se saksakaan niin kovin erilaista ole.

Jaakko Häkkinen

Tapio Ahti:
"Selittyykö virolaisten ja venäläisten läheisyys venäläisten suurella maahanmuutolla? Onko tutkittu satunnnaisotoksella vai jotenkin muuten?"

Virolaisten lisäksi myös latvialaiset ja liettualaiset ovat yhtä lähellä venäläisiä (ja virolaisia), joten kyse ei voine olla pelkästään myöhäisestä muuttovaikutuksesta. Muinais-Venäjä eli Rus' sijaitsi heti Baltian itäpuolella, joten ehkä nämä kansat (puolalaisetkin ovat vain 10 päässä näistä, vain latvialaisista 20) vain edustavat jotain yhteistä geenipohjaa.

Tapio Ahti:
"Olisi kuitenkin mielenkiintoista nähdä tutkimusta heimoittain niin, että tutkittaisiin vain seudulla yli sata vuotta asuneita sukuja."

Salmelan tutkimukset keskittyvät "heimotasoon", eli riittävä osuus isovanhemmista pitää olla samalta alueelta. http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/jo...

Tapio Ahti:
"Ruotsalaisten ja pohjoissaksalaisten läheisyys on laimeasti mielenkiintoista, koska historiallisella ajalla muuttoliike ei ole ollut kovin suurta kumpaakaan suuntaan. Ruotsalaisissa historiankirjoissa on tapana painottaa maan asutuksen jatkuvuutta. Nyt kuitenkin tuntuu mahdolliselta, että maa on asutettu aika äskettäin etelästä niin, että vanhempi väestö on väistynyt. Tanskan ja ruotsin kielten samankaltaisuus tukee ajatusta, eikä se saksakaan niin kovin erilaista ole."

Toisaalta keskiajalla saksalaismuutto Ruotsiin oli paikoin jopa massiivista. Mutta ruotsalaiset tosiaan kuuluvat aika tiiviisti länsieurooppalaiseen väestöytimeen, ollen lähellä monia sikäläisiä kansoja. Puolalaiset ovat tämän läntisen ytimen ja itäisemmän venäläis-baltialaisen ytimen välissä. Reunaväestöt eli suomalaiset, saamelaiset, italialaiset ja baskit ovat sitten kaukana kaikista muista.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Väestö pitäisi pyrkiä jakamaan mikropopulaatioihin, kuten Suomen osalta tehty. Virossa varmasti saarenmaalaiset ja setukat kantavat melko eri geeniperimää, Koillis-Viron venäjänkielisistä puhumattakaan. Myös Latviassakin Kuurinmaan ja Latgalen väestöillä voi olettaa olevan melko eri geeniperimä, samoin kuin Venäjällä eri osissa, muuallakin kuin etnisten vähemmistöjen keskuudessa. Sama pätee muissakin maissa, tosin alueelliset erot vähenevät koko ajan nykyajan suuremman mobiliteetin seurauksena, siksi pitäisi pystyä tekemään mahdollisimman kattavat tutkimukset niin kauan kuin alueellinen diversifikaatio olemassa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Loistavaa!

Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tule, olkaamme siis latvialaisia.

Sana "lätti" saa täten aitosuomalaisen lisävivahteen. Samoin kuin "komia".

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Mistä ovat lähtöisin suomenruotsalaiset?

Jaakko Häkkinen

Aki Pulli:
"Väestö pitäisi pyrkiä jakamaan mikropopulaatioihin, kuten Suomen osalta tehty. Virossa varmasti saarenmaalaiset ja setukat kantavat melko eri geeniperimää, Koillis-Viron venäjänkielisistä puhumattakaan. Myös Latviassakin Kuurinmaan ja Latgalen väestöillä voi olettaa olevan melko eri geeniperimä, samoin kuin Venäjällä eri osissa, muuallakin kuin etnisten vähemmistöjen keskuudessa. Sama pätee muissakin maissa, tosin alueelliset erot vähenevät koko ajan nykyajan suuremman mobiliteetin seurauksena, siksi pitäisi pystyä tekemään mahdollisimman kattavat tutkimukset niin kauan kuin alueellinen diversifikaatio olemassa."

Virolaisia on tutkittukin, ja ero kaakon ja pohjoisen välillä oli yllättävän pieni. Nelisin tutkimuksen kuva S3:
http://www.plosone.org/article/fetchSingleRepresen...

Riitta Virtanen:
"Mistä ovat lähtöisin suomenruotsalaiset?"

Sieltä ja täältä; ruotsinkieliset pohjalaiset sijoittuvat suomalaisten ja ruotsalaisten väliin, ollen lähimpänä suomenkielisiä eteläpohjalaisia mutta samalla paljon lähempänä ruotsalaisia:

ruotsalaiset – ruotsinkieliset pohjalaiset: 13–33
ruotsalaiset – varsinaissuomalaiset: 19–33
ruotsalaiset – satakuntalaiset: 29–48
ruotsalaiset – eteläpohjalaiset: 33–55
ruotsalaiset – hämäläiset: 36–58
ruotsalaiset – pohjoispohjalaiset: 60–79
ruotsalaiset – pohjoiskarjalaiset: 66–91
ruotsalaiset – savolaiset: 75–99
ruotsalaiset – kainuulaiset: 80–105

Käyttäjän MattiKivel kuva
Matti Kivelä

Asian vierestä: Elokuvaohjaajan poika Taavi Kassila kertoi, palattuaan Tiibetistä joskus 1980/-90-luvulla, löytäneensä 20 samaa sanaa kuin suomessa, ja jotka myös tarkoittivat samaa asiaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tämän tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että suomalaiset ovat eläneet omissa oloissaan ja omissa kylissään muiden kansalaisuuksien "joukossa". Ei ole pahemmin välitetty eri maalaisiin naapureihin tutustua.

Kuulemma Leningradin lähistöllä oli vielä -70-80-luvuilla suomalaisia kyliä, joissa oli kaikki vaaleapäisiä. Näitä suomalaisiahan oli paljon tsaarin aikana Pietarissa töissä. Nykyään kaupungin laajeneminen on tuhonnut nämä kylät.

Nyky-Venäjällä on noin 90 eri kansallisuutta, joten onkohan puhtaita venäläisiä enää olemassakaan. Jossain Uralilla voisi ehkä olla.. Suomen rajan lähettyville menetettyyn Karjalaan Neuvostoliiton aikana asutettiin toiselta puolelta Neuvostoliittoa ihmisiä, jotka tuskin olivat pelkästään venäläisiä...:/

Jaakko Häkkinen

Kiovan ja Novgorodin välinen alue on ns. vanhinta Venäjää, muualla on tosiaan asunut muita kansoja. Ja kyllä Novgorodin tienoillakin asui ilmeisesti suomensukuista porukkaa ennen slaavien tuloa.

Silti yllättävän "keskieurooppalaisia" nämä ydinvenäläiset (eli poislukien pohjoisvenäläiset) ovat geneettisesti.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Aika mielenkiintoista :) kun ajattelee, miten iso maa on nyky-Venäjä ja silti nykyinen Ukrainan pääkaupunki on ollut joskus Venäjänkin pääkaupunki.

Joskus kuullut, että venäläiset itse pitävät Uralilta kotoisin olevia "aito-venäläisinä". Mutta sehän tietty voi olla vain "ajatus" ilman mitään tieteellistä pohjaa. Ehkäpä niin ajatellaan sen takia, koska siellä on vielä kyliä ja perinteistä elämäntapaa.

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #24

Onko "aito-venäläinen" vähän sama asia kuin "perus-suomalainen"?

En siis tarkoita nyt sitä että perus-suomalainen voisi olla aito-venäläinen, tai päinvastoin aito-venäläinen olisi samalla myös perus-suomalainen.

Tarkoitan vain sitä että molemmat edustavat omissa kansallisissa kulttuureissaan suunnilleen samaa ilmiötä..... siis ehkä. En siis tiedä onko asia näin, vaan ihmettelen että olisiko se niin?

Mitenkähän perussuomalaiset mahtavat kokea aito-venäläisyyden? Onko se heidän mielestään hyvä asia, vai huono? Päinvastaista asiaa en ryhdy nyt ihmettelemään, koska luulen että "aito-venäläiset" tuskin jaksavat ajatella "perus-suomalaisista" yhtään mitään.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #25

Ajattelisin, että "aito-venäläinen" olisi suunnilleen sama asia kuin itä-suomalainen tai länsi-suomalainen, esi-isät monessa polvessa Venäjän alueella asuneita.

Venäjällä on tällä hetkellä noin 90 kansallisuutta, ja lisäksi venäläiset ovat sekoittuneet Neuvostoliiton aikana muiden neuvostoliittolaisten kanssa.

Väritys on yksi syy siihen, että uralilaisia ajatellaan perus-venäläisiksi, koska venäläisten "prototyyppi" on vaaleanruskeahiuksinen ja sinisilmäinen. Syy voi olla myös tietty se, että Ural on Euroopan ja Aasian rajalla Venäjän "keskus". Tavalliset venäläiset varmasti ajattelevat kulttuurinsa olevan peräisin kylistä ja maaseudulta.

On ihan kiva keskustella tälläisestä kansojen perimästä, levinneisyydestä ja yhdistymisistä, mutta mielestäni ne eivät liity politiikkaan.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #26

Nina Palomäki:
"On ihan kiva keskustella tälläisestä kansojen perimästä, levinneisyydestä ja yhdistymisistä, mutta mielestäni ne eivät liity politiikkaan."

Tieteen käsityksiä kansojen alkuperästä valitettavasti välillä käytetään politiikantekoon, ja siksi virheelliset käsitykset on tärkeää oikaista rivakasti... Unkarissa on jopa Jobbik-niminen puolue, joka ajaa unkarin kieltä irti uralilaisesta kielikunnasta!
http://www.elisanet.fi/alkupera/Hungarian.pdf
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jobbik

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #27

Joo, totta on että niitä käytetään hyväksi politiikassa. Itse en vaan viitsi keskustelua johdatella siihen.

Hyvä juttu, että kansojen alkuperästä puhutaan laajasti. Se voi auttaa siinä, että tietoa ei käytetä politiikanteossa.

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #26

"On ihan kiva keskustella tälläisestä kansojen perimästä, levinneisyydestä ja yhdistymisistä, mutta mielestäni ne eivät liity politiikkaan."

Joo, minustakin tämä aihe on mielenkiintoinen ja politiikka voidaan jättää pois.

Olen lukenut muutaman venäläisten historiaa käsittelevän teoksen, mutta niiden nimet ja sisältö on painunut jo jonnekin muistoihin, joten en minä voi pröystäillä mitään tietäväni, mutta minulla on käsityksiä, jotka pitäisi toki kaikki tarkistaa ennenkuin menen väittämään mitään.

En edes tiedä mistä lähtisin totuutta etsimään, mutta voin kai kertoa käsitykseni asiasta, vaikka se ei totuutta olekaan.

Mielestäni Siperia on ollut asuttu aina, tosin hyvin harvaan asuttu ja varsin likkuvien väestöryhmien toimesta. Pysyvämpää asutusta on ollut hyvin harvakseen, käytännössä alue on ollut lähes tyhjä.

Venäläisten expansio Siperiaan on tapahtunut varsin myöhään, se on tapahtunut vähän samaan tapaan kuin villin lännen valloitus Amerikassa. Siinä on ollut apuna ruutipyssyt ja uudempi tekniikka, jolla luonnosta on saatu parempi yliote kuin mitä vanhat asukit ovat luonnosta saaneet. Siperian asuttajina ovat mielestäni olleet lähinnä kasakat, siis Ukrainan aroilla elänyt sekakansa, jossa on monenlaista verenperintöä.

Kasakat ovat alueen muinaisten kansojen, kuten myös sinne Aasiasta ja Euroopasta ja jopa pohjoisesta, Skandinaaviasta, tulleiden erilaisten valloittajakansojen jälkeläisiä.

Kasakat ovat aikoinaan asuttaneet myös pohjoisemman Venäjän, siis Moskovan ja Novgorodin seudut ja vasta myöhemmin Siperian.

Kasakoissa on siis jälkiä muinaisista arojen kansoista, slaaveista, pohjolan viikingeistä, turkkilaisista kansoista, mongoleista ja ties mistä muista. Muinaisilla kreikkalaisillakin on alueen väestössä oma osuutensa.

Pohjoisvenäläisissä puolestaan on siis jälkiä kasakoista ja alueella aiemmin eläneistä suomalais-ugrilaisia kieliä puhuneista kansoista, joilla kielisukulaisuudesta huolimatta ei välttämättä ole ollut keskinäistä geneettistä yhtäläisyyttä niin kovin paljon kuin ollaan kuviteltu

.

.

Jaakko Häkkinen

Koko juttu on lähtöisin ilmeisesti täältä, ainakin tämä on perusteellisin (Google kääntäjän läpi):
http://www.gumilev-center.ru/lico-russkojj-naciona...

Väite venäläisten suomalaisuudesta näyttää perustuvan isä- ja äitilinjoihin, ei siis genominlaajuiseen tasoon, jonka tuloksia nuo eivät riitä haastamaan saati kumoamaan.

Käyttäjän TuulaTuisku kuva
Tuula Tuisku

Koko juttu on tosiaan lähtöisin Gumilevin centerin artikkelista, jonka myös Venäjän verkossa toimittaja nieli kokonaan. Artikkeli on osittain puuta heinää, osittain plagioitu, osittain luettu tieteellisiä juttuja ja tehty vääriä ja älyttömiä johtopäätöksiä. Itse en ole jaksanut lukea juttua edes kokonaan, niin älytön se on. Ensinnäkin: Geeneillä ei ole kansoja, kansat ovat syntyneet paljon myöhemmin kuin geenit. Juttu pohjautuu osittain vanhaan Komersant Vlastin juttuun vuodelta 2005. http://www.kommersant.ru/doc/611986. Vlastin jutun ensimmäiset sanat ja Gumilevin centerin jutun viimeiset sanat ovat yksi yhteen. Vlast kertoo venäläisestä tutkimushankkeesta, jolla on omat sivut genofond.ru. Sivut ovat venäjänkieliset, mutta hankkeesta on myös kirjoitettu myös englanniksi. Sivulta löytyy julkaisulistaa. http://genofond.ru/default2.aspx?s=0&p=275

Käyttäjän TuulaTuisku kuva
Tuula Tuisku

Gumilev centerin jutussa on lainoja monesta muustakin lehtijutusta, joissa tiedettä on vähän. En tiedä onko jutun kirjoittaja Rostov edes vilkaissut yhtään tieteellistä juttua. Allaoleva tieteellinen artikkeli englanniksi löytyy myös netistä. Myös venäjänkielinen kirja löytyy.

Balanovsky O., Rootsi S., Pshenichnov A., Kivisild T., Churnosov M., Evseeva I., Pocheshkhova E., Boldyreva M., Yankovsky N., Balanovska E., Villems R. Two sources of the Russian patrilineal heritage in their Eurasian context // Am J Hum Genet. 2008 Jan;82(1). P. 236-50.

Jaakko Häkkinen

Kiitos, Tuula. Tätä mediatrollausta käsittelee näköjään myös Mahorkka-blogi:
http://www.mahorkka.com/venalaiset-suomalaisia/#co...

Tässä kuva tuosta Balanovskyn tutkimuksesta, jonka venäläistoimittajat siis tulkitsivat osoittavan samankaltaisuuden - todellisuudessa suomalaiset ovat vertailuväestöistä yhdessä ruotsalaisten ja saksalaisten kanssa kauimpana venäläisistä!
http://www.elisanet.fi/alkupera/Balanovsky.png

Toimituksen poiminnat